Stekspadar-i-köket

Stekspade bäst i test 2024 – Hitta bästa stekspaden

Bäst i test

xantia-stekspade

Xantia Stekspade

Bästa stekspaden

Vi älskar den klassiska designen. Stekspaden är gjord av 18/10 rostfritt stål och ett bekvämt handtag av trä. Det låga priset gör den till ett kap!

Mer info i butik

Bästa stekspaden

När du köper en stekspade är det viktigt att inte köpa den första du ser. Stekspadens material, storlek och flexibilitet är tre viktiga aspekter för att göra ett lyckat köp.

Vi har recenserat och listat de absolut bästa stekspadarna – för varje budget, storlek och typ av material.


Bästa stekspaden: Xantia Stekspade

Xantia-stekspade-rostfritt-stål

Anledningar att köpa:

 • Effektiv klassisk design
 • 18/10 rostfritt stål
 • Handtag av trä
 • Enkel att hantera
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Bladets kanter kan vara lite för vassa för vissa kockar

De flesta över 40 år känner nog igen designen. Det är en riktig klassiker som bevisats vara ett vinnande koncept sedan lång tid tillbaka.

Stekspaden är tillverkad av 18/10 rostfritt stål och har ett handtag av trä.

Kvalitén på stekspaden känns precis lika kvalitativ som de stekspadar som såldes förr i tiden. Vilket är ovanligt idag. Den känns rejäl och hållbar att använda.

Den traditionella designen ger inte bara nostalgi, men ger även en flexibilitet som långt ifrån alla stekspadar har idag. Du kan både hantera köttbitar, pannkakor och kyckling med enkelhet.

En del människor upplever att bladet har lite för vassa kanter, men det är en smaksak. Om du tycker att det är för skarpt, så kan du med enkelhet slipa ner den lite. Det är däremot ingen nödvändighet.

Xantias klassiska stekspade kostar ungefär 75 kronor, vilket är ett kap. Ytterst få tillverkare producerar bra stekspadar med den här klassiska designen idag. Att den dessutom kostar så lite höjer betyget.

Definitivt en av årets bästa stekspadar!


Bästa stekspaden i nylon: Heirol Steely stekspade

Heirol-Steely-nylon-stekspade

Anledningar att köpa:

 • Nylon
 • Snäll mot kärl och pannor
 • Fungerar på alla stekpannor och kastruller
 • Tål upp till 240 grader värme
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Både nylon och silikon är riktigt bra material för stekspadar, eftersom de inte repar stekytorna i kärl och pannor.

Heirols nylonspatel tål upp mot 240 grader värme och kan användas i alla typer av kastruller och stekpannor. Oavsett om de är gjorda av rostfritt stål, gjutjärn eller kolstål.

Vi gillar framförallt hur smidig och enkel den är att använda. Eftersom den är så tunn, så passar den perfekt för pannkakor.

Stekspaden kostar runt 100-120 kronor – vilket får ses som ett mycket bra pris. Det är en bra stekspade som klarar av de flesta arbetsuppgifter med bravur.

Om du vill ha en enkel och hållbar stekspade som inte riskerar att repa dina pannor och kärl, då är det här ett riktigt bra val.


Bästa stekspaden i plast: Brabantia stekspade

Brabantia-plaststekspade

Anledningar att köpa:

 • Kan maskindiskas
 • Långt handtag med rejält grepp
 • Kan hängas upp på krokar
 • Smidig användning
 • Billig
Anledningar att inte köpa:

Bland alla stekspadar i plast så är Brabantias stekspade årets favorit. Den är stor, enkel, billig och kan maskindiskas.

Hela stekspaden känns rejäl och kraftig. Mycket bättre än de flesta andra plaststekspadar vi tittat på. Vi gillar framförallt det långa och stabila handtaget.

Det finns också ett hål i handtaget så att du kan hänga upp stekspaden när den inte används.

Rent designmässigt är det en vanlig, modern stekspade utan några utmärkande detaljer. Ett standard-redskap vars primära fokus är funktionen.

Det är en mycket bra stekspade av plast. Men kom ihåg att plast inte tål lika höga temperaturer som andra material, så lämna inte stekspaden för länge på den varma stekpannan.


Väldigt populär: Nordwik stekspade

Nordwik-rostfri-stekspade

Anledningar att köpa:

 • Hög kvalité
 • Bra för köttbullar och större råvaror
 • Ganska fast/hård spatel
 • Snygg design
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Spateln är ganska smal

En av de populäraste stekspadarna just nu är Nordwiks klassiker av rostfritt stål.

Den har en traditionell design med ett blad av metall och ett handtag av trä. Den är ungefär 28,5 cm lång och 4,8 cm bred.

Det är inte en stor spatel, men heller inte en liten. Det är lite mitt-i-mellan, vilket gör att den kan hantera både större och mindre råvaror på ett bra sätt. Även om vi hade önskat att bladet var lite bredare.

Bladet har en tjocklek på 1 mm och är inte speciellt flexibelt. Det går att göra pannkakor och ägg med spateln, men vi föredrar den för lite hårdare och större råvaror, så som köttbullar.

Kvalitén på stekspaden är genomgående hög, från handtaget till själva spateln. Den kostar endast 90 kronor, vilket är ett bra pris för den här typen av kvalité.

Det finns stekspadar vi föredrar att använda före den här, men det går inte att förneka att det är en riktigt bra stekspade. Vilket även den stora mängden positiva recensioner vittnar om.


Vilken stekspade är bäst för dig

Stekspadar-i-rostfritt-stål-och-plast

Det finna stekspadar i alla möjliga material och former. Vilket gör att de är bra på olika typer av saker.

En stekspade som är bra för köttbullar, är inte nödvändigtvis den bästa stekspaden för hamburgare och pannkakor.

Men oroa dig inte, du behöver fem olika stekspadar för att kunna hantera alla arbetsuppgifter. För de flesta hemmakockar räcker det med en typ av stekspade.

För att du ska kunna hitta den typ som passar dig och dina behov bäst, så har vi listat allt du behöver tänka på när du köper en stekspade.

Material

Materialet på stekspaden har en stor betydelse. Det finns stekspadar i allt från plast, till rostfritt stål, trä och silikon.

Varje material har sina styrkor och svagheter.

Här är allt du behöver veta om respektive material.

Silikon

Ett av de mest mångsidiga materialen och definitivt en av våra favoriter. Många associerar köksutrustning av silikon med bakning, men de fungerar riktigt bra för att steka med också.

Du kan göra allt från att blanda torra råvaror med vätska, till att steka köttfärs och ägg.

Silikon är oerhört värmeresistent. Det betyder att en stekspade av silikon kan tolerera väldigt höga temperaturer, till skillnad från gummi. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att stekspaden ska smälta i stekpannan.

En annan fördel är att många silikonstekspadar kan maskindiskas, såvida de inte har ett trähandtag. De är också väldigt snälla mot non-stick stekpannor, då de inte repar eller skadar stekytan.

Silikon är böjbart, vilket gör dem exceptionellt bra för att blanda med. Exempelvis om du bakar eller lagar pannkakssmet.

Nackdelen är att de inte är tillräckligt starka och stabila för att ”flippa” mat, så som fisk eller hamburgare. Då behöver du ett starkare material.

Plast

Stekspadar av plast är flexibla och mångsidiga. Du kan använda dem både till matlagning och bakning, vända på mat och blanda grytor.

Nackdelen med plast är det inte är lika värmeresistent som metall och silikon. Om du skulle råka lämna en stekspade av plast i en varm stekpanna, så finns en risk för att stekspaden smälter.

Plaststekspadar är effektiva och billiga, vilket gör dem till ett bra alternativ till metall och silikon.

Metall

Stekspadar av metall är hårda, hållbara och extremt värmeresistenta. De kan hantera väldigt höga temperaturer.

Man brukar främst använda metall vid grillning, då de klarar av de höga temperaturerna – men också för att de vänder på hamburgare och kyckling med lätthet.

Det finns metallstekspadar i olika varianter, vissa är mer böjbara än andra. De behöver nödvändigtvis inte vara stela och hårda.

När du använder en stekspade av metall gäller det att du är försiktig med stekpannan, grytan eller kastrullen. Eftersom det är metall, så kan stekspaden repa stekytan och skada pannan eller kärlet.

Trä

Trä är något vi brukar undvika, då nackdelarna oftast överväger fördelarna i den här kontexten.

Trä är poröst, vilket betyder att det suger upp vätskor. Därför kan trästekspadar missfärgas lätt och behöver både diskas och torkas för hand efter varje användning.

Fördelen är att trästekspadar inte repar non-stick-pannor.

Vi rekommenderar att du använder en träslev istället, för att blanda grytor och såser. När det kommer till stekspadar så föredrar vi silikon, metall eller plast.

Stor eller liten stekspade

Stekspade-i-rostfritt-stål

Stora och små stekspadar har sina för- och nackdelar. Allt handlar om vad du planerar att laga för mat.

En liten stekspade tar givetvis upp mindre plats i kökslådorna och är billigare än större varianter. Men de kan också ge dig mer precision när du hanterar mindre råvaror.

Om du ska vända på stora hamburgare så är en stor stekspade definitivt det bästa alternativet. En liten stekspade kommer inte kunna hantera vikten och storleken på hamburgaren, vilket gör att den ramlar av.

Du bör också ta storleken på din stekpanna eller gryta i beaktning. Om du har en väldigt liten stekpanna, så kan en stor stekspade vara klumpig och ineffektiv. Du kommer inte kunna lyfta upp råvaror utan att vidröra andra råvaror i pannan.

Om du ska steka och vända på stora råvaror eller större kvantiteter, så behöver du en stor stekspade.

Om du bara steker ett par små köttbullar i en liten stekpanna, då kan en liten stekspade vara ett bättre och mer kostnadseffektivt val.

Det finns extra breda stekspadar som är gjorda för biffar, hamburgare och kyckling. Det kan vara ett bra val om du grillar mycket, eller om du har en stor stekpanna innehållande mycket mat.

Skötselråd för stekspadar

Stekspaden är ett av de köksredskap som vi använder dagligen. Vilket innebär en hel del rengöring.

Innan du köper en stekspade bör du därför ha koll på hur den ska rengöras och skötas om.

De flesta stekspadar av metall och silikon kan maskindiskas – om än inte alla. Dessa två material är därför bäst för dig som inte vill ödsla tid på att handdiska din utrustning.

Trä har sina fördelar, men när det kommer till skötsel så kan de vara ganska tidskrävande.

Trästekspadar och slevar behöver rengöras för hand. De behöver också torkas noggrant efteråt, annars finns en risk för missfärgningar och att träet förvrids. Precis som med skärbrädor av trä.

Träet behöver också oljas in med jämna mellanrum för att det ska behålla sin kvalité.

För minimalt med arbete och enkel rengöring bör du köpa en stekspade av metall eller silikon som kan rengöras i diskmaskinen.

Hur många stekspadar behöver du

För de flesta hemmakockar räcker det med en stekspade. Om du planerar att grilla också, så rekommenderar vi två stycken.

En stabil stekspade av silikon räcker för de flesta arbetsuppgifterna. Du kan använda den till att vända på mat, blanda grytor och skrapa bort matrester från pannan.

Den andra stekspaden bör du använda till grillning. Då bör du ha en extra bred stekspade av metall. Den ska vara stark och bred nog att kunna plocka upp och vända på stora och tunga köttbitar.

Om du aldrig grillar, så brukar en enkel silikonstekspade räcka gott och väl.

Vad är en pannkaksspade

En pannkaksspade brukar på engelska kallas för en ”turner” eller ”flipper”. Den skiljer sig en del från vanliga stekspadar, för att göra det lättare att hantera tunna pannkakor eller plättar.

Pannkaksspadar brukar vara tunna och ha små hål vid huvudet. Stekspadar med hål brukar refereras som ”perforerade stekspadar”. Hålen gör så att fett och vätska inte plockas upp, utan rinner av när du lyfter på pannkakan.

Den bästa pannkaksspaden är tunn och har flera hål vid huvudet. Den låga höjden gör att du med enkelhet kan slinka in under pannkakan och lyfta upp den.

Om stekspaden är för hög, så kommer du inte komma under pannkakan och riskerar att förstöra kanten.

Vilken stekspade till hamburgare

Om du vill göra exempelvis smash hamburgare, så vill du ha en stekspade som är bred, platt och stabil.

Fastheten på stekspaden är viktig, så att hamburgaren kan ligga på spaden utan att den ramlar av. Metall är därför ett föredraget material, då de brukar vara väldigt stabila.

Du vill också kunna pressa ner hamburgaren för att platta till den. Du gör trots att hamburgare och inte köttbullar. Därför behöver stekspaden vara platt och relativt hård.

Om stekspaden är för mjuk och böjbar kommer du inte kunna platta till den, vilket motverkar syftet med en stekspade för hamburgare.

Kort och gott, för hamburgare behöver du en stekspade som är bred, platt och hård.