Svensk mat – Allt om svensk husmanskost
Sverige har en väldigt rik matkultur och tradition. Precis som många andra länders maträtter, så utmärker sig svensk mat även internationellt sett.
I den här artikeln går vi igenom svensk mats alla aspekter. Från svenska maträtter och husmanskost, till svensk matkultur genom historien.
Här är allt du behöver veta om svensk mat.
Svensk mat
Svensk mat består främst av: kött, fisk, ägg, bröd och soppor. Gröt har även blivit starkt förknippat med den svenska matkulturen.
Det svenska köket har, historiskt sett, influerats en hel del av andra matkulturer. Men det finns en del ingredienser och maträtter som anses vara typisk svensk mat, exempelvis:
- Sill
- Köttbullar
- Falukorv
- Knäckebröd
- Filmjölk
- Potatis
- Pyttipanna
- Smörgåsbord
- Surströmming
- Ärtsoppa
- Raggmunk
Alla dessa måltider och råvaror är givetvis inte exklusiva för Sverige. Exempelvis är pizza en stapel i det svenska köket idag – även om pizzans hemland är Italien.
Vi har även efterrätter och bakelser som blivit synonymt med det svenska köket, så som:
- Kanelbulle
- Dammsugare
- Semla
- Kladdkaka
- Prinsesstårta
Sveriges nationalrätt
I Sverige har vi ingen officiell nationalrätt. Även om många skulle instämma med att köttbullar och sill och potatis skulle kunna vara Sveriges nationalrätt.
Svenskar är väldigt intresserade av att kora olika landskapsrätter. Flera böcker har givits ut där författare, med hjälp av Sveriges befolkning, försökt lista typiska landskapsrätter.
Men landskapen i Sverige har heller inga officiella maträtter. I listor och böcker som publicerats nämner man ofta:
- Pitepalt
- Äggkaka
- Ångbåtsbiff
- Sjömansbiff
- Kroppkakor
- Raggmunk
- Potatiskaka
Vi har med andra ord ingen nationalrätt i Sverige. Men de flesta, både inrikes och utrikes, är nog överens om att köttbullar, potatis och sill skulle toppa listan.
Vad är svensk husmanskost
Husmanskost är sprunget ur ordet ”husman”, det vill säga ägaren av ett litet hus.
Förr i tiden var Sverige och svenskarna mycket fattiga. Allra främst de som bodde på landet i små hus. Ordet husmanskost kom därför till för att referera till maten som husmännen åt. Det vill säga billig och enkel mat.
Råvarorna i husmanskosten är inhemska och består främst av fisk, fläsk, spannmål, potatis och rotfrukter.
I modern tid anses husmanskost vara traditionell svensk mat. Den är alltså inte bara billig och enkel – men även historisk och traditionell.
En bra beskrivning och symbol för svensk husmanskost är stekt kött, potatis och brunsås.
Svenska maträtter
Sverige har många klassiska maträtter, både till vardags och för festliga högtider.
Exempel på svenska maträtter:
- Inlagd sill
- Köttbullar med potatismos och lingonsylt
- Kroppkakor
- Falukorv
- Surströmming
- Blodpudding
- Kräftor
- Kalops
- Ärtsoppa och pannkakor
- Wallenbergare
- Raggmunk
En intressant fotnot är att det är tre maträtter och råvaror som blivit symboliskt för Sverige utomlands. Det är köttbullar, surströmming och smörgåsbordet.
I Amerikansk populärkultur refererar man ofta till dessa tre när man pratar om Sverige. Det har även blivit populärt för utländska Youtubers att testa surströmming och svenskt godis.
Svensk matkultur genom historien
Hur vi äter idag skiljer sig väldigt mycket med hur svensk matkultur såg ut för 30, 50 och 100 år sedan.
Fram till början på 1900-talet producerade de svenska hemmen i princip allt de behövde. Det var mycket fisk, kött, potatis och betor. Den främsta importen bestod av salt.
Kosten på den tiden bestod också av surkål, äpplen och naturens alla bär.
Till skillnad från idag, så hade man under 1700-talet uppfattningen att frukt och grönsaker bör tillredas innan man äter dem. Människor kokade därför frukt och bär innan man åt dem.
Under 2000-talet lever vi med uppfattningen att man ska äta så rått och färskt som möjligt, för att bevara alla vitaminer och mineraler. Runt 1960- och 1970-talet var det generella rådet att man skulle koka allt.
Medan våra svenska förfäder åt gröt, vilt, rotfrukter och potatis, så har svensk matkultur idag blivit mycket mer internationell.
Vi har fortfarande en stark tradition där vi äter köttbullar, filmjölk, knäckebröd och graverad lax. Men maträtter som pizza, hamburgare, kebab och sushi har blivit vida populärt i Sverige idag.
Även om sättet vi konsumerar mat på förändras, och likaså recept och maträtter, så har Sveriges traditionella husmanskost bestått. I många fall kommer maträtter från förr tillbaka till allmänhetens öga och blir populärt igen.
Ett exempel är gröt, som tidigare serverades som middag i det svenska folkhemmet. Gröten föll sedan i glömska under ett par år, men blev sedan populärt igen och anses vara en stabil och nyttig frukost.