Använder-kockkniv

Vad är en kockkniv och vad används den till

Kockkniven är ett väldigt unikt och personligt redskap i köket. Ytterst få köksverktyg kan jämföras med kockknivens flexibilitet.

Med sina många potentiella arbetsuppgifter, så kan det vara lite svårt att veta vad en kockkniv kan och inte kan göra.

Här är allt du behöver veta om kockknivens användningsområden.

Vad är en kockkniv

När man pratar om kockknivar så pratar man om två olika sorters knivar:

  • Den västerländska kockkniven
  • Gyuto eller Santuko

De båda typerna skiljer sig en del från varandra, vilket gör att de är bra på olika saker.

Västerländsk kockkniv

Den västerländska kockkniven härstammar från Frankrike och Tyskland och finns i flera olika material. Bland annat kolstål och keramik, men populärast och vanligast är rostfritt stål.

De är vanligtvis mellan 20 och 35 cm långa. Längden på kniven är högst individuellt och kan skilja sig från kock till kock. Många köksmästare brukar däremot använda en kockkniv som är 23 eller 24 cm lång.

Hemmakockar brukar rekommenderas att välja en knivlängd mellan 18 och 21 cm. Det är en utmärkt längd för att kniven ska kunna prestera bra i både små och stora uppgifter. I den här artikeln kan du läsa mer om längden på kockknivar och hur bladets längd påverkar matlagningen.

Vinkeln på västerländska kockknivar är 20 till 22 grader.

Japansk kockkniv

När man pratar om japanska kockknivar så pratar man främst om Gyuto och Santoku.

Gyuto brukar beskrivas som en japansk kockkniv med västerländska influenser. Precis som andra kockknivar, är den en allt-i-allo som kan hantera allt från stora köttbitar till grönsaker och små örter.

De här knivarna är i regel långa, även om det också finns kortare modeller.

Kom ihåg att japanska knivar allt som oftast är känsligare än västerländska knivar, så de måste hanteras mer varsamt.

Ben och annat hårt material är dåligt för båda japanska och västerländska kockknivar, men är framförallt förödande för en Gyuto. Det kommer att resultera i hack i bladet. Var därför försiktig när du skär i kött.

Vad används en kockkniv till

Kockkniven är extremt mångsidig. Den är bra på mindre uppgifter, så som att hacka örter, morötter och tärna lök. Den är också väldigt bra på att tärna större lökar och hacka och skiva större köttbitar och kyckling.

Man skulle kunna beskriva det som att kockkniven, för det mesta, är mycket bra på det mesta, men inte bäst på något.

Kockkniven är med andra ord en allt-i-allo som kan hantera en stor mängd olika arbetsuppgifter i köket.

Hur håller man en kockkniv

Det finns inget sätt som är ”det rätta sättet”. Om du tittar på olika kockar kommer du se att de alla håller sina knivar lite annorlunda.

Det finns däremot sätt som är vanligare än andra.

Först och främst är det viktigt att ha ett stabilt grepp om kniven, men inte stelt eller hårt tryckande. Tummen och pekfingret håller tag i knivbladet och med gungande rörelser arbetar du kniven fram och tillbaka.

Viktigt att komma ihåg är att när du håller råvarorna med andra handen, så gör du det med fingerspetsarna neråt. Med andra ord toppen av fingerspetsarna. Fingrarna ska inte ligga ner på råvaran. Det är det absolut viktigaste att komma ihåg när du använder en kockkniv.

Om du inte har knogarna upp, så riskerar du att skada fingrarna.

Vilken kockkniv är bäst

Det finns tusentals, om inte miljontals, kockknivar att välja på idag. Marknaden är enorm.

Eftersom kockkniven är så pass personlig, så finns det ingen kockkniv som passar exakt alla kockar.

Vi skrev tidigare en guide om hur du väljer den bästa kockkniven för dig. Där går vi igenom olika material, längder, handtagstyper, blad och tillverkare.

Du hittar även en lista över årets bästa kockknivar, innehållande 5 olika kockknivar för varje budget och storlek. Om du ska köpa en ny kockkniv och är lite osäker på vad du ska köpa och vad som passar dig, är det definitivt ett måste att läsa.