Snygg-blå-köksmaskin

Vad är en köksmaskin, köksassistent och matberedare

Man hör folk prata om köksmaskiner, köksassistenter och matberedare. Men vad gör de alla och vad är egentligen skillnaden? Nu reder vi ut alla frågetecken.

Det finns så många olika köksmaskiner där ute och det kan bli ganska förvirrande att veta vad som gör vad.

Du vill inte vara en av dem som köper en dyr maskin, för att sedan inse att den inte alls gör det du hade förväntat dig att den skulle göra. Kanske finns det en billigare maskin som hade gjort jobbet mycket bättre.

Dags att ta reda på vad varje maskin gör och vad skillnaderna är.

Vad är en köksmaskin

Köksmaskin är ett samlingsnamn för köksassistenter och matberedare. Det är alltså inte en specifik enhet, utan det är en av dessa två.

Vissa människor benämner ibland blenders och mixers som köksmaskin. Förvisso är det en maskin som används i köket, men termen är främst avsedd för matberedare och köksassistenter.

Om du ska referera till en mixer eller blender så är det bättre att använda deras riktiga namn, för att undvika förvirring.

Vad är en matberedare

En matberedare kan beskrivas som en ”allt-i-allo”. Den kan hacka, mixa, riva och mala dina råvaror.

Matberedaren kan hjälpa dig med att skiva potatis, hacka lök, riva ost och göra såser eller smoothies. Med andra ord är matberedaren ett par extrahänder i köket som kan hantera många olika arbetsuppgifter.

En flexibel maskin som utför lite tuffare uppgifter till skillnad från en köksassistent.

Matberedaren är framförallt en väldigt tidseffektiv apparat som gör att du spar väldigt mycket tid. Enformigt och tråkigt arbete ger du till maskinen, medan du själv fokuserar på annat i köket – eller i soffan surfandes på mobilen.

Vad är en köksassistent

Köksassistenten skulle kunna beskrivas som en lite enklare version av matberedaren.

Istället för att hacka, skiva och krossa – så hjälper köksassistenten dig att blanda och vispa. Den används främst för att baka surdegar och för att göra såser.

Köksassistenter kan ibland kosta en del, men allt som oftast är det en väldigt bra investering. De brukar hålla i väldigt många år och det är inte helt ovanligt att tillverkaren erbjuder en 10-års garanti på motorn – vilket talar för den höga kvaliteten.

En del köksassistenter går att modifiera så att de kan hantera fler arbetsuppgifter. Det finns tillbehör som ger dig möjligheten att använda maskinen som en köttkvarn, mixer, juicepress, citruspress, matberedare, pastaskärare, glassmaskin och mycket annat.

Det finns ett stort antal riktigt bra köksassistenter där ute som kan hantera både stora och små kvantiteter deg och sås. Den här typen av maskin sparar en hel del tid och ger dig möjligheten att fokusera på annat under tiden som degen knådas eller såsen lagas.

Vilken köksmaskin borde du köpa

Både matberedare och köksassistenter är motordrivna köksmaskiner. Frågan är vad du vill göra med den.

En köksassistent passar dig som främst vill:

  • Baka deg
  • Göra sås
  • Blanda
  • Vispa

En matberedare passar dig som främst vill:

  • Skiva
  • Hacka
  • Mala
  • Riva

Kom ihåg att det går att köpa separata tillbehör till de främsta köksassistenterna, så att de kan hantera fler arbetsuppgifter.

Men om du vet att du främst kommer att hacka och riva grönsaker och sällan göra sås eller deg, då är matberedaren ditt bästa val.

Liknande Artiklar