Tomater-gurkor

Vad är en mandolin – Kockens största hemlighet

Mandolinen är ett sånt där magiskt köksverktyg som i princip alla hemmakockar har användning av, men få vet vad det är.

En mandolin spar tid och gör maten mer presentabel.

Vad är en mandolin

Mandolin är ett verktyg som strimlar och skär frukt och grönsaker. Du kan ställa in om du vill göra tjocka eller tunna skivor.

Vissa mandoliner kan göra så tunna skivor att man till och med kan se igenom grönsaken eller frukten. Det är in på millimetern tunt!

Att kunna skära så precisa och tunna skivor med en vanlig kniv är nästintill omöjligt.

En riktig köksmästares skicklighet med kökskniven kan få vilken person som helst att tappa hakan. Men inte ens de allra skickligaste kockarna kan tävla med en mandolin när det kommer till precision.

Faktum är att när folk får sina maträtter serverade på restauranger, så blir de imponerade över hur tunt, fint och precist kocken skivat deras grönsaker och frukt.

I själva verket använde kocken en mandolin.

Mandolinen gör så att skivorna blir exakt likadana, de kan bli extremt tunna och de tar en bråkdel av din tid att göra, till skillnad från med kniven.

Hur använder man en mandolin

Innan du börjar använda din mandolin, är det viktigt att du läser manualen först. Hur olika mandoliner används och hur deras säkerhetsmoduler fungerar, kan skilja sig från varandra.

Så här använder man generellt sett en mandolin:

1. Ställ mandolinen på skärbrädan. Var noga med att skärbrädan står stabilt och säkert på diskbänken. Använd inte en skärbräda som glider runt eller som är instabil på annat sätt.

2. Välj blad och tjocklek på mandolinens skivor. De flesta mandoliner kommer med olika blad, som passar för olika typer av tjocklekar och texturer.

3. Om grönsaken är för stort för att få plats i hålet, så bör du dela den i två eller fler delar först. Kom ihåg att ha ett bra grepp om handskyddet.

4. Använd fingerskyddet för att dra bladet upp och ner, så att råvarorna skivas jämnt och fint. Det du skär hamnar sedan på skärbrädan.

Kom ihåg att alltid använda de skydd och säkerhetsanordningar som finns på din mandolin. De finns där av en anledning.

Mandolin och säkerhet

Mandolinen har sylvassa blad, vilket betyder att du måste vara väldigt försiktig när du hanterar den här typen av verktyg.

När du köper en mandolin är det viktigt att du köper en som har ett fingerskydd och som står stabilt på diskbänken. Om den glider runt vid användning, så löper du högre risk att skada dig.

Många mandoliner har gummifötter på undersidan, så att den står still när du använder den. Inte alla mandoliner har det, men många. Se därför till att modellen du tittar på eller använder har det.

När du använder mandolinen är det också viktigt att du har all fokus på mandolinen och inget annat. Försök inte göra andra saker samtidigt och koncentrera dig på att skära eller strimla.

Vilken mandolin är bäst

Marknaden för mandoliner är inte så stor som andra verktyg. Men det finns ändå en del varianter att välja på och de alla har olika priser och utseenden.

I vårt årliga bäst i test, så går vi igenom de populäraste modellerna för att hitta den bästa mandolinen för tillfället. Vi uppdaterar det testet regelbundet, minst en gång om året.

Om du ska köpa en ny mandolin, rekommenderar vi att du tar en titt i den artikeln. Där hittar du även en guide för vad du ska tänka på när du köper en mandolin.

De främsta tillverkarna av mandoliner är:

  • OXO Chef
  • de Buyer
  • Benriner

De alla har mandoliner medverkande i våra senaste recensioner av mandoliner.

Liknande Artiklar