Slow-cooker-lagar-långkok

Vad är en slow cooker – Experten förklarar

Långkok har människan sysslat med sedan urminnes tider. Så även idag. Tekniken är praktiskt taget likadan då som nu, men vår utrustning har utvecklats och förbättras. Istället för lergrytor så använder vi idag, just det – slow cookers.

Slow cookern har blivit väldigt populär i Sverige de senaste åren. Även om maskinen har funnits sedan 50-talet i USA, så är det först nu som försäljningen har exploderat här i vårt avlånga land.

Populariteten är inte så konstig. Man spar otroliga mängder tid på att använda maskinen och den ger dig möjlighet att göra annat under tiden som maten lagas. Perfekt för dig som är stressad eller trött efter jobbet. Men även för småbarnsföräldrar och de som inte gillar att laga mat.

Men då är frågan: vad är en slow cooker?

Det ska vi ta reda på!

Vad är en slow cooker

I grund och botten är slow cooker en maskin som gör långkok, oftast bestående av kött och grönsaker.

Det finns även dyrare och mer exklusiva slow cookers som även kan steka och ångkoka. De billigare modellerna brukar däremot endast kunna koka grytor, vilket är huvudsyftet med slow cookern.

Allt du behöver göra är att lägga ner exempelvis kött, fisk, kryddor eller grönsaker i grytan och sedan låta den göra jobbet.

Många häller i sina ingredienser på morgonen, sätter på maskinen och sedan låter den stå på under dagen. När man kommer hem från jobbet så möts man av den goda doften av en nylagad gryta.

Det finns en stor mängd olika slow cookers på marknaden. Det finns maskiner med stor kapacitet för större sällskap och det finns mindre modeller som passar familjen. Som vi nämnde innan, så finns det också slow cookers som även klarar av att steka och ångkoka.

En del slow cookers erbjuder även olika funktioner, så som programval, timer, värmehållning och termometrar.

Vad är bra med en slow cooker

Det finns många fördelar med en slow cooker – en av dem är att det spar otroligt mycket tid. Få köksverktyg är så tidseffektiva som en slow cooker.

Det enda som du behöver göra fylla grytan med ingredienser, välja program och sedan låta maskinen göra sin magi. Den kommer på egen hand reglera värmen och stängas av när den är klar.

De flesta modellerna har en värmehållningsfunktion, vilket innebär att den bara värmer maten efter att den har blivit klar. På så sätt kokar man inte sönder maten, utan håller den bara varm tills du är redo att äta den.

Efter att ha satt på maskinen så behöver du inte göra något mer, bara vänta på att den ska bli klar. Samtidigt kan du läsa en bok, titta på film, gå till gymmet eller göra något annat. Superlätt!

  • Tidseffektivt
  • Energisnålt
  • Ekonomiskt
  • Enkelt

Utöver den positiva tidsaspekten, så är slow cookers också väldigt energisnåla. De drar mindre ström än vad din kokplatta och ugn gör. Vilket innebär att elräkningen blir mindre och du är miljövänlig när du lagar mat.

Eftersom en slow cooker reglerar värmen själv och på egen hand avgör när maten är klar, så vet du att det blir bra. Det blir som att ha en personlig kock i köket. Istället för att själv försöka avgöra vad som är en bra tid och temperatur, så är maskinen programmerad av professionella kockar som vet hur varje råvara ska tillagas.

Mindre huvudbry och godare mat, med andra ord!

Hur bra grytan blir beror givetvis också på kvaliteten på slow cookern som du köpt. De billigaste maskinerna har inte samma funktioner och möjligheter som de lite dyrare kokarna.

Slow cookers har olika funktioner, så som programval, termometer, värmehållning och timer. Vi rekommenderar att du spanar in vår bäst i test-lista för att se vilka funktioner som de populäraste modellerna har.

Liknande Artiklar