Glas-med-juice

Vad är en slow Juicer och varför är de så populära

Slow juicers har blivit allt mer populära. Framförallt under sommarmånaderna brukar folk vilja investera i en slow juicer.

I den här artikeln går vi igenom vad en slow juicer är för något och varför många människor höjer den till skyarna.

Vad är en slow juicer

En slow juicer, ibland även kallad juicemaskin, pressar och vrider safterna ur frukter och grönsaker.

Resultatet blir en juice.

Du lägger helt enkelt ner den frukt eller de grönsaker du vill göra juice av, i maskinen. På insidan finns sedan en roterande skruv eller växlar, för att långsamt krossa råvarorna.

På sidan av slow juicern finns en kran eller ränna, dit du ställer glaset för att fylla på med den nypressade juicen.

Behåller slow juicers mer näring

Man brukar säga att slow juicers behåller mer näring än exempelvis en råsaftcentrifug.

I tester där man jämfört de båda, så har man däremot kommit fram till att de båda producerar juicer av i princip lika högt näringsvärde.

Den främsta skillnaden är att saften från en slow juicer innehåller mer fiber.

Man får däremot komma ihåg att varken slow juicers eller råsaftcentrifugen är särskilt bra på att behålla fiber, då de båda tar bort fruktköttet från juicen.

Än dock tenderar slow juicers att vara mycket nyttigare än juicen du köper i butik, då de oftast innehåller tillsättningsmedel och färgämnen.

Varför köpa en slow juicer

Det fina med att göra sin egen juice, är att man vet vad som faktiskt finns i juicen.

När du köper juice i butik, så är drycken fylld med socker, färgämnen och andra tillsatser som inte är bra för dig. När du gör egen apelsinjuice eller äppeljuice, så vet du att den enbart innehåller apelsin eller äpplen och inget annat.

Med en slow juicer kan du dricka enbart safterna från juicen och inget annat, vilket är mycket nyttigare. Du kan även blanda olika frukter eller grönsaker för att skap intressanta och hälsosamma juicer, som annars inte finns i butik.

Slow juicern är inte bara bra för att göra juicer att dricka, utan kan även fungera till annan matlagning. Exempelvis är det mycket användbart när du gör såser eller vid bakning.

Juicen från en slow juicer har mindre skum än från en vanlig juicepress.

Slow juicers är oftast mycket tystare än råsaftscentrifuger också, vilket gör att du kan använda den när som helst på dagen utan att väcka eller störa någon.

Vilken slow juicer ska jag köpa

Det finns många olika modeller och tillverkare att välja på. Om du vill ha tips på specifika modeller, rekommenderar vi att du läser vårt slow juicer bäst i test. Där har vi granskat och recenserat årets bästa slow juicers.

När du ska köpa en slow juicer är det ett par saker du bör hålla koll på:

  • Hur bra juicen blir
  • Hur tyst den är
  • Om den filtrerar bra
  • Kvalitén på materialet
  • Storleken på skålen och inmatningsröret

Om designen på maskinen är dålig, så kommer frukt och grönsaker fastna och kladda överallt. Det blir jobbigt att rengöra.

Vidare så är motorn en väldigt viktig komponent. Om motorn är svag och av dålig kvalité, så spelar det ingen roll hur bra designen eller inmatningsröret är. Därför är det viktigt att läsa recensioner och tester innan, som vår artikel här ovanför.

Ljudnivån är en annan viktig aspekt när du ska köpa en slow juicer. Vissa maskiner kan låta en hel del, medan andra är relativt tystgående och kan användas tidiga mornar utan att väcka hushållet.

Inmatningsröret på slow juicern avgör hur stora frukter och grönsaker du kan stoppa ner i maskinen. Med ett extra brett rör, så slipper du skiva och hacka frukten innan du lägger ner den i maskinen. Det spar en hel del tid.