Traktörpanna

Vad är en traktörpanna och när ska den användas

Traktörpannan har ett väldigt speciellt utseende som skiljer sig en del från en vanlig stekpanna.

Hur traktörpannan är konstruerad innebär att den har sina fördelar och nackdelar när du lagar mat.

Så här ska du använda en traktörpanna.

Vad är en traktörpanna

Traktörpannan är en hybrid av en vanlig stekpanna och en kastrull. Det är en panna som tagit det bästa ur två världar. Den har både kastrullens fördelar och stekpannans styrkor.

Traktörpannor ser ut som stekpannor, men med höga och oftast raka kanter. De säljs för det mesta med ett lock.

Du kan både koka och steka i traktörpannan. Därför föredrar många att använda traktörpannan till rätter där du först ska steka maten, för att sedan hälla i ingredienser för att skapa en sås. Grytor, i klarspråk.

Istället för att först steka i en stekpanna och sedan koka såsen i en vanlig kastrull, så kan du göra allt på en och samma plats.

Traktörpannor finns i flera olika material, främst gjutjärn, rostfritt stål, kolstål, emalj, koppar och aluminium. De allra flesta traktörpannorna kan användas i ugnen, men läs först på tillverkarens hemsida eller i manualen innan du gör så.

När ska man använda traktörpanna

Med sina höga och raka kanter, så ser traktörpannan ut som något mellan en stekpanna och en kastrull. Det gör den väldigt flexibel och unik.

Traktörpannan används främst när du ska sautera eller bräsera mat. Även om den också kan användas till att steka och koka mat också.

Tack vare de höga och raka kanterna, så har traktörpannan mer stekyta än en traditionell stekpanna. Det innebär att du har mer plats när du exempelvis steker större mängder kött eller kycklinglår.

Du kan givetvis använda en vanlig stekpanna också, men en större stekyta är att föredra när man tillagar något stort.

Traktörpannans höga kanter gör det även enklare att laga såsiga måltider, då det blir mindre stänk och dräll över spisen. Djupet på pannan och skyddet längst sidorna gör den perfekt för ändamålet.

Kan man ha traktörpannan i ugnen

Generellt sett kan de flesta traktörpannorna användas i ugnen, oftast i upp till 200 eller 260 graders värme.

Inte alla traktörpannor kan användas i ugnen, så läs antingen i manualen eller på tillverkarens hemsida om det fungerar för just din modell.

Om traktörpannan kan användas i ugnen, så kan maxtemperaturen skilja sig från andra modeller. Medan vissa klarar av 200 grader, så finns det starkare pannor som klarar upp mot 260 grader värme.

Även här är det viktigt att du kollar på tillverkarens sida eller i butiken där du köpte pannan, för att se hur mycket den klarar. Om du överstiger maxtemperaturen riskerar du att förstöra traktörpannan.

Vilken traktörpanna är bäst att köpa

Traktörpannor kan skilja sig en hel del från varandra, främst vad gäller materialen de är gjorda av, men också designen och priset. För att inte nämna kvalitén.

Vi genomför varje år ett test av olika pannor för att hitta den bästa traktörpannan som ger mest för pengarna. Där har vi recenserat årets mest prisvärda traktörpannor, för varje budget, material och storlek.

Utöver våra recensioner, så har vi även gått igenom vad du ska tänka på innan du köper en traktörpanna.

När du ska köpa en traktörpanna bör du främst fokusera på:

  • Materialet
  • Storleken
  • Priset
  • Designen

Val av material är oftast det viktigaste, då varje material har sina fördelar och nackdelar.

Exempelvis är traktörpannor i rostfritt stål billiga och har ett hållbart material. De är även enkla att rengöra.

Gjutjärn är ett väldigt populärt alternativ, då de har en exceptionell livslängd och värmefördelning. De har även en naturlig non-stick-beläggning som minimerar risken för att mat fastnar i pannan, samt att det underlättar när du ska göra rent pannan. Nackdelen är att de är ganska tunga.

Aluminium är också ett bra val, då de har en låg vikt, leder värme bra och kostar relativt lite. Dessvärre repas de lätt och pannan kan förstöras om du använder för hög värme.

Du kan läsa mer i artikeln här ovanför om de olika materialen, för att kunna avgöra vilken traktörpanna som är bäst för dig.