Silvrig-brödrost

Vad betyder siffrorna på en brödrost – Här är svaret

Många tror att siffrorna på brödrosten antingen betyder minuter, eller att en specifik siffra har samma rostningsgrad på alla brödrostar.

Båda har fel, men samtidigt lite rätt.

Så här fungerar brödrostens siffersystem.

Vad betyder siffrorna på en brödrost

Siffrorna på din brödrost refererar till rostningsgraden. Om du tittar i din manual, så har tillverkaren i de flesta fall visat bilder på hur brödet ser ut för varje siffra. Det har alltså inte med tiden att göra.

Kruxet är att siffrorna inte är universella. Det vill säga, siffrorna har inte samma rostningsgrad på alla brödrostar. Nummer 3 på Smegs brödrost är troligtvis inte densamma som rostningsgrad 3 på Electrolux’s brödrost.

Det finns även saker som spelar in.

Exempelvis är brödskivor olika tunna och innehåller olika ingredienser, vilket påverkar hur rostade de blir.

Om brödrosten dessutom redan varit på och elementen därmed är varma, så påverkar det utgången också. Brödet kommer att bli mer rostat än vid första användningen, när elementen inte var varma.

Hur fungerar en brödrost

Idén kring brödrostar är faktiskt väldigt enkel.

Brödrostar använder infraröda element för att värma upp brödet. När du ser elementen lyser rött, så är det för att de producerar infraröd strålning.

Strålningen torkar försiktigt ut och avtar på ytan av brödskivan.

Det vi kallar för element i brödrosten, är för det mesta nikramtråd som har dragits runt hela brödrosten. Man använder främst nikram, då det är väldigt stryktåligt och tolererar höga temperaturer.

Nikram rostar heller inte vid hög värme, till skillnad från exempelvis järntråd.

Är brödrostar farliga

Brödrostar använder strålning för att värma upp dina mackor. Men den infraröda strålning som används är inte radioaktiv och är godkända av FDA (Food and Drug Administration).

Om en brödrost skulle sluta att fungera korrekt, det vill säga den stängs inte av automatiskt – så finns det en brandrisk. All elektronisk utrustning kan gå sönder, så det är inget som kan ske enbart med brödrostar.

Lämna därför aldrig en brödrost utan uppsikt. Se även till att tömma brödrosten på smulor regelbundet. Det är även rekommenderat att inspektera elementen, för att se så att inga smulor har fastnat där.

Om du har husdjur, rekommenderar vi dig att inte låta brödrosten stå fri på diskbänken. De kan oavsiktligt råka sätta på maskinen när du inte är hemma. Även om det är osannolikt att det kan ske, så bör du ta det säkra före det osäkra.

Vilken brödrost är bäst

Det första du behöver avgöra är hur stor brödrost du vill ha, en som kan rosta två brödskivor år gånger eller en brödrost med 4 fack för brödskivor.

Nuförtiden har många brödrostar en rad olika användbara funktioner. Allt från upptiningsfunktion, till återuppvärmning och ett fack för bagels.

Varje år granskar och recenserar vi olika brödrostar för att hitta den bästa brödrosten som ger mest för pengarna. Där har vi listat några av de mest prisvärda brödrostarna, men även skrivit en guide för vad du ska tänka på när du köper en ny brödrost.

Om du följer stegen i vår guide här ovanför, så ökar du chansen för att du väljer den brödrost som passar dig och din budget bäst.