Riven-och-skivad-mat

Vad kan man göra med en matberedare

Matberedaren är en flexibel och mångsidig maskin som kan spara dig mycket tid i köket.

Vi har tidigare beskrivit matberedaren som en ”allt-i-allo”, eftersom den kan både hacka, mixa, riva och strimla.

Men låt oss gå igenom på djupet vad en matberedare kan göra för dig i köket.

Vad kan man göra med en matberedare

En matberedare ger dig möjligheten att vara mer kreativ i köket och att kunna forma ingredienserna precis så som du vill ha dem.

När man köper vissa råvaror i en specifik form, så har tillverkaren ibland tillsatt olika medel. Med en matberedare kan du göra råvaran till sagda form, utan att färgämnen och onyttiga tillsättningsmedel.

För att du ska få ut det mesta av din matberedare, så har vi listat våra favoritsaker att göra med våra matberedare.

Hacka

Matberedare är fenomenala när det kommer till att hacka råvaror.

Vare det är nötter eller grönsaker – matberedaren hjälper dig.

Basen till de flesta soppor består av morot, selleri och lök. På ett par sekunder kan du blanda och hacka upp dem, redo att börja tillaga soppan. Du slipper dessutom tårarna som tillkommer med att hacka lök.

En annan favorit är att tillaga nötter för att göra brownies, kakor eller tryfflar. Att hacka nötter manuellt tar en evighet, men med en matberedare pratar vi om sekunder.

Mala och göra färs

Låt oss poängtera att matberedare inte maler – eftersom de använder vassa blad. Men när den finhackar ingredienserna så blir slutresultatet precis likadant som när man maler.

Perfekt om du vill göra köttfärs, köttbullar, fiskbullar eller annat gott som kräver att du ”maler” köttet.
Precis som med allt annat, så tar det bara ett par sekunder för matberedaren att slutföra jobbet.

En annan sak vi gillar är att göra brödsmulor för soppor och bakning. Istället för att köpa i butik, så kan du tillverka dem själv i matberedaren. Du kan, i de flesta fallen, avgöra om smulorna ska vara grova eller väldigt fina och små.

Har du gammalt bröd som är för hårt för att ätas, men fortfarande går att äta? Kanon, lägg ner limpan eller baguetten i matberedaren och låt den göra jobbet.

Purée

Gör färsk, god och nyttig barnmat med hjälp av matberedaren. Du kan göra riktigt goda och enkla recept för ditt barn. En favorit är att koka tärnade grönsaker och frukter, för att sedan göra purée av dem. Supersmarrigt och nyttigt, både för vuxna och barn!

Du kan även göra ditt egna jordnötssmör. Det blir billigare, du kan lägga i fler nyttigheter i smöret och du slipper allt socker som många tillverkare lägger ner i sina recept.

Hemmagjord majonnäs är också en populär sak att göra i matberedaren.

Mixa

Salladsdressing, pesto och hummus – bara kreativiteten sätter stopp för dina möjligheter. Det finns så många goda och hälsosamma saker man kan mixa.

Att köpa färska och nyttiga råvaror, hacka dem och sedan mixa dem ihop för att skapa en god sås eller dressing – det är oslagbart! Det både känns och smakar bättre än allt du kan köpa i butiken.

Strimla och riva

Något som folk ibland glömmer är att många matberedare är riktigt bra på att strimla och riva.

Du kan strimla och skiva potatis för att göra egna chips eller morötter till salladen. En annan klassiker är att strimla ost för att lägga på pastan eller göra egen lasagne.

Skiva

Att skiva råvaror tar upp otroligt mycket tid i köket. I många recept är skivandet den mest tidskrävande delen i receptet.

En matberedare kan skiva allt på nolltid och därmed spara dig med massvis av tid. Oavsett om det är gurka, salami, potatis, rödbetor, frukt eller grönsaker.

Knåda

De flesta av oss älskar pajer, kakor och bakelser. Men att faktiskt baka dem tar en hel del tid. Resultatet blir att man går till det lokala konditoriet och köper dyra bakelser istället.

Din matberedare kan knåda allt från pasta, till pizzadeg och deg till bröd. Matberedaren tar hand om att skiva och knåda smöret för att kunna göra goda kakor, pajer och annat. Mums!