Matberedare-ost

Vad ska man tänka på när man köper matberedare

Matberedare kan användas till väldigt många olika saker, så det är viktigt att veta vad man behöver och vad som finns på marknaden.

I den här guiden listar vi de saker du behöver hålla koll på när du ska köpa en matberedare.

6 Saker att tänka på när du köper en matberedare

Om du tittat i butik, så har du säkert redan märkt att priset på matberedare kan skilja sig väldigt mycket. Ibland handlar det om tusenlappar.

För att du ska slippa behöva köpa något som du senare blir missnöjd med, eller betala för något du inte använder, så har vi skrivit den här guiden.

1. Vad ska du använda matberedaren till

Det finns många användningsområden när det kommer till matberedare. Reflektera kring exakt vad du planerar att använda den till.

Vanligtvis brukar man använda matberedaren till att:

  • Hacka grönsaker
  • Göra såser
  • Göra smoothies
  • Skiva ost
  • Mala kött

Det är viktigt att du väljer en matberedare som klarar av det ändamål du planerar att använda den till.

Om du exempelvis ska hacka stora mängder grönsaker, så kan det vara bra att köpa en matberedare med en stor skål och ett bredd rör. Likaså om du ska mala kött.

2. Skålens kapacitet

Om du har en stor familj, eller planerar att laga måltider åt större sällskap och bjudningar, kommer du att behöva en stor skål.

Det finns mini-matberedare och de är oftast väldigt svaga och har små skålar. De passar bäst för hushåll innehållande 1-2 personer. Vi rekommenderar att köpa en så liten maskin om du endast planerar att göra såser och smoothies.

Kom också ihåg att en större skål innebär en större maskin. Se därför till att mäta i köket hur mycket plats du har och planera vart matberedaren ska stå.

3. Bladen på matberedaren

En bra matberedare levereras med flera olika blad, för olika typer av arbetsuppgifter. Du vill kunna hacka, mala, skiva och blanda i matberedaren.

Innan du klickar på ”beställ”-knappen, bör du titta vilka tillbehör som följer med maskinen. Vanligtvis finns det en universalkniv, degkrok, visp och en rivskiva. Vissa matberedare kommer med fler tillbehör än så.

4. Hur många watt ska en bra matberedare ha

Att enbart hacka enklare råvaror kräver inte speciellt mycket kraft från matberedaren.

Däremot finns det vissa funktioner som kräver mer prestanda från maskinen. Exempelvis knåda deg.

Man får däremot inte låta sig luras av att enbart titta på hur många watt en matberedare har. Många watt innebär inte per automatik att maskinen är kraftfull och bra.

I vårt test av olika matberedare, så fann vi matberedare med både 300W och 800W som var väldigt starka och kompetenta.

5. Vad kan matberedaren göra

Matberedare kommer med olika funktioner och tillbehör, som gör det möjligt att använda respektive maskin till olika saker.

En bra matberedare kommer oftast med flera olika tillbehör, så att du kan använda maskinen till fler än en sak. Det är även möjligt att köpa modifikationer och tillbehör till vissa matberedare, vilket gör dem ännu mer flexibla.

Det viktiga är att du vet från första början vad du vill kunna göra med matberedaren. Då är det lättare att välja ut den matberedare som passar dig.

Om du är osäker på exakt vad matberedare kan göra, kan du läsa vår artikel där vi listat 8 saker en matberedare kan göra.

6. Hur rengör man matberedaren

De flesta matberedare har idag delar du kan lägga i diskmaskinen för enkel rengöring. Men inte alla matberedare erbjuder det, utan alla delar måste tvättas för hand.

Dubbelkolla därför innan du köper något, så att du vet hur mycket tid du kommer att behöva spendera på rengöring efter varje användning.

Det är också viktigt att titta på hur maskinen är designad. Om den har många små och trånga utrymmen, så finns det risk för att mat kommer att samlas där. Det kan bli potentiellt jobbigt och tidskrävande att försöka skrubba dessa små utrymmen.

7. Stabilitet och design

Om matberedaren är fylld med råvaror och kör på högsta hastighet, så kommer den att vibrera en hel del.

Det är viktigt att matberedaren är stabil och står kvar på plats. Du vill gärna inte ha den dansandes på diskbänken och sedan hoppa ner på golvet.

Hitta bästa matberedaren för dig

Som du kan se här ovanför, så kan funktionerna, storlekarna och arbetsuppgifterna variera kraftigt när det kommer till matberedare.

Även om du vet vad du ska titta efter, så är det fortfarande veta hur bra kvalité respektive matberedare är.

Därför genomför vi varje år ett test av olika matberedare för att hitta den bästa matberedaren för tillfället. Vi kategoriserar varje maskin noga, för att du enkelt ska kunna se vilka fördelar och nackdelar varje maskin har. På så sätt kan du hitta den som passar dig och dina behov.

När du köper en matberedare så är det i grund och botten motorn du köper. Sådan elektronik är sällan billig att producera, vilket reflekteras i priset på matberedare.

Billiga matberedare tenderar att förlora kraft och bli långsamma efter en kort tids användning.

I vårt bäst i test, så har vi däremot hittat ett par riktigt bra matberedare till ett lägre pris än genomsnittet. Så även om du är på en tajt budget, finns det bra maskiner att hitta.

Liknande Artiklar