Slow-cooker

Varför använda en slow cooker – 7 Fördelar

Få köksredskap och maskiner spar så mycket tid som en slow cooker. I den här artikeln går vi igenom varför du bör använda en slow cooker för att göra din vardag lite enklare och bekvämare.

Slow cookern har funnits sedan 50-talet i USA, så är det först nu som försäljningen har exploderat här i Sverige.

Här är varför.

Varför använda en slow cooker – 7 Anledningar

Även om en slow cooker gör livet enklare och bättre för många människor, så är det givetvis inte en maskin för alla.

Vi har listat de främsta fördelarna med en slow cooker, för att du enkelt ska kunna se hur en sån här maskin skulle kunna hjälpa dig.

1. Den spar dig tid

Huvudanledningen till varför de flesta av oss regelbundet använder en slow cooker – för att det spar otroligt mycket tid.

Allt du behöver göra är att fylla maskinen med ingredienser, välja vilket program som ska köras och sedan låta den göra sitt jobb.

Reglering av temperaturer och avstängning när maten är klar, sköts helt och hållet av slow cookern. Samtidigt kan du titta på TV, träna, läsa en bok eller ta en cykeltur.

Om du hade gjort exakt samma måltid utan en slow cooker, så hade du behövt vara närvarande och hantera grytan i ett par timmar framåt. Om det är något vi många lider brist av, så är det just tid.

2. Du behöver bara fylla maskinen

Som vi nämnde här ovanför, så sköter maskinen det mesta åt dig.

Du behöver endast fylla på med råvaror och navigera på displayen och välja det program du vill använda.

Det är minimalt med arbete för dig. Allt annat sköter slow cookern. Det är som att ge ingredienserna och receptet till en kock och säga ”vänligen gör det här”. Sen behöver du bara luta dig tillbaka och vänta tills det är klart.

3. Lägre energi

En slow cooker använder mindre energi än en vanlig elektrisk ugn.

Det inte bara spar dig pengar, utan håller även nere hushållets el-konsumtion – vilket är bra för miljön.

4. Färre saker att rengöra

När du kokar på egen hand, så kommer du att behöva skrubba och rengöra flera olika kastruller, skedar, gafflar, skärbrädor och glas som du använt.
Med en slow cooker behöver du, i de flesta fallen, endast rengöra slow cookern. Möjligen också eventuella tillbehör du använt för att skära upp kött eller dylikt.

5. Mer utrymme

En slow cooker innebär att ugnen är ledig, och du kan laga andra rätter samtidigt. Perfekt om du lagar mat till ett större sällskap eller en fest.

När man ska laga mat till en större bjudning, kräver det att man planerar all matlagning in i minsta detalj. Det gäller att hela tiden tajma ugnen, eftersom allt inte kan vara där i samtidigt.

Det behöver du inte oroa dig lika mycket för med en slow cooker.

6. Värmer inte upp köket

Om du har lagat exakt samma rätt i ugnen, så hade hela köket blivit varmt. Vilket kan vara väldigt jobbigt under högsommaren. Då blir det nästan oumbärligt att befinna sig i köket.

En slow cooker är väldigt bra på att behålla värmen och ytterst lite sipprar ut, om ens något.

7. Slow cooker är portabel

Du kan resa med slow cookern, vare sig den innehåller mat eller ej. Den är mycket enkel att ta med sig till sommarhuset, kontoret, skolan eller middagen hos vänner. Det är bara att koppla in den i väggen och köra igång.

8. Du kan göra annat

En slow cooker kan lämnas ensam hela dagen, utan att du behöver oroa dig. Du kan hälla i alla ingredienser, åka till jobbet och sen komma hem till nylagad och god mat.

Innan du lämnar den oövervakad, bör du alltid använda en ny slow cooker ett par gånger både på hög och låg värme – för att se att allt fungerar korrekt.

9. Minskad risk för att något bränner

Slow cookers är väldigt precis och har i regel både höga och låga temperaturer. De låga temperaturerna minskar risken för att något fastnar eller bränns fast i botten av slow cookern.

Till skillnad från när man gör långkok i vanliga grytor, vilket innebär att man måste stå och skrapa och skrubba i all evighet efteråt.

10. Mycket smak

Slow cookers är, precis som namnet avslöjar, gjorda för att långkok. Maten kokar alltså i flera timmar, i en väldigt sluten miljö. Det innebär att verkligen alla aromer kommer ut kött och grönsaker och blir till en härlig blandning smaker.

Tack vare den tajta slutningen i slow cookers, så stannar också alla smaker där i.

Vilken slow cooker är bäst

Det finns ett stort utbud av slow cookers på marknaden idag. Det kan därför vara klurigt att veta vilka modeller som faktiskt är prisvärda.

Vi skrev nyligen en artikel om årets bästa slow cooker, där vi listat och recenserat fyra av årets mest prisvärda maskiner.

Utöver våra tester av slow cookers, så hittar du även en guide på vad du ska titta på när du köper en slow cooker.

Bland annat går vi igenom storleken på slow cookers, vilka funktioner som finns att välja på och hur de olika formerna skiljer sig.

Om du exempelvis planerar att laga mycket fågel och kyckling, är det rekommenderat att köpa en slow cooker med en oval form.

Liknande Artiklar