Ny-stekpanna

Vilken typ av stekpanna ska man välja

Stekpannor kommer i en rad olika storlekar, material, utseenden och prisklasser. De alla har sina styrkor och svagheter.

I den här artikeln hjälper vi dig att välja den stekpanna som passar dig bäst.

Hur du väljer stekpanna

Allt blir så mycket enklare när man har en punktlista över vad man ska göra. Det gäller även när du ska välja en stekpanna.

Här är de saker du bör tänka på, och som vi kommer att gå igenom i den här guiden.

 • Val av material
 • Storlek på pannan
 • Tyngden
 • Priset

De alla aspekterna påverkar varandra. Exempelvis kan du föredra en stekpanna i gjutjärn, men då får du räkna med en den kommer vara tyngre än andra material.

Materialet på stekpannan

Förr i tiden gjorde stekpannor nästan uteslutande i gjutjärn. Numera finns de i väldigt många material, varav rostfritt stål är en av de populäraste.

Här är fördelarna och nackdelarna med respektive material.

Stekpanna i rostfritt stål

Kan oftast användas i diskmaskinen. De kostar inte speciellt mycket och har en väldigt bra hållbarhet. Faktum är att de kan hålla en hel livstid, så länge du tar hand om dem på rätt sätt.

De har ofta en bra non-stick-beläggning som gör att minimalt med mat fastnar i botten. Det gör det även enkelt att rengöra stekpannan.

Rostfritt stål har inte lika bra värmefördelning som vissa andra material.

Stekpanna i gjutjärn

Gjutjärn har en extrem hållbarhet. Om du vårdar stekpannan på rätt sätt, så kan pannan hålla i generationer – från dig, till barn och barnbarn.

Stekpannor i gjutjärn har en naturlig nonstick-beläggning som fungerar mycket bra. Men de behöver tas om hand om mer än exempelvis rostfritt stål. Det går heller inte att lägga dem i diskmaskinen.

Gjutjärn behåller värmen mycket bra och de har en utmärkt värmefördelning.

En annan nackdel är att gjutjärn kan bli ganska tungt. Det finns vissa stekpannor som beskrivs som ”lätt gjutjärn”, men även de är relativt tunga jämfört med andra material.

Svagheterna är alltså att de är tunga och kräver mer omvårdnad. Det positiva är att de har en exceptionell hållbarhet, värmefördelning och kan användas i alla ugnar och spisar.

Stekpanna i koppar

Koppar leder värme väldigt bra, vilket innebär att du inte behöver speciellt hög temperatur för att pannan ska bli het.

Bra värmefördelning och snabb uppvärmning.

Dessvärre kan syrlig mat, exempelvis tomater, skapa en reaktion i materialet. Det kan göra så att maten smakar metalliskt.

En annan nackdel är att koppar kan vara dyrt, samt att materialet kräver mer underhållning än många andra material.

Stekpanna i aluminium

De kostar lite, väger inte speciellt mycket och har en bra värmeledningsförmåga.

Du får inte lägga stekpannor av aluminium i diskmaskinen och, i likhet med koppar, bör du inte laga syrlig mat.

Eftersom aluminium är så mjukt, kan stekpannan förvridas och böjas om du använder för hög värme. De repas även väldigt enkelt.

Stekpanna i kolstål

En stor fördel med kolstål är att de har en naturlig anti-stick-beläggning. När den har försvunnit, så är det dessutom möjligt göra den non-stick igen.

Kolstål kan komma upp i högre temperaturer än rostfritt stål. Var noga med att läsa instruktionerna till stekpannan innan du börjar använda den, för att se hur hög temperatur den tolererar.

En annan fördel med kolstål är att den behöver mindre fett för att steka, än i en stekpanna av rostfritt stål.

Kolstål har dessvärre lätt för att missfärgas och du måste regelbundet ta hand om stekpannan för att den inte ska rosta. Det innebär tvätta, torka och olja in stekpannan. Du kan heller inte lägga den i diskmaskinen.

Det här materialet klarar heller inte av syrlig mat, då det kan förstöra non-stick-ytan och kan ge maten en metallisk smak.

Stekpanna-steker-mat

Stor eller liten stekpanna

Det finns stekpannor i alla möjliga storlekar.

Det du bör hålla koll på är:

 • Hur stora dina spisplattor är
 • Hur mycket mat du ska laga
 • Hur tung stekpannan får vara

Om stekpannan är större än värmeplattorna, så kommer det resultera i att maten blir varm i matten – men kall runtom. Det påverkar alltså värmefördelningen negativt och råvarorna blir inte genomstekta.

Det är också viktigt att komma ihåg vikten på stekpannan. Om en gjutjärnspanna är på gränsen för vad du orkar lyfta, så kommer det att bli för tungt när den är fylld med mat.

Om du har problem med nacke, axlar eller leder, så kan det vara bra att välja ett material som är lätt, exempelvis rostfritt stål.

Kom också ihåg att stekpannan ska förvaras någonstans. Du vill gärna inte köpa en stekpanna som är för stor för förvaringsutrymmet.

Priset på stekpannan

Billiga stekpannor är sällan något att ha. De tenderar att ha en dålig anti-stick-beläggning och/eller ett material som slits ut och går sönder fort.

Resultatet blir att du måste köpa en ny stekpanna inom kort. Pengar kastade i sjön, med andra ord.

Det är först efter ett par månader som en stekpanna av sämre kvalité börjar ge vika. Initialt kan den verka hur bra som helst. Därför ska man alltid vänta ett par månader innan man utvärderar sitt köp.

Vår rekommendation är att inte gå under 500-lappen när du ska köpa en stekpanna. Om den kostar mindre än så, så har man oftast kompenserat med någonting på pannan.

Det finns däremot flera bra stekpannor runt 500-600 kronor, med potential för att hålla många år framöver.

Om du vill spara så mycket pengar som möjligt, men samtidigt vill ha en kvalitativ och hållbar stekpanna.

Då är vår rekommendation alltid en av Skeppshults stekpannor. De har en exceptionell kvalité och hållbarhet som ytterst få kan konkurrera med. Trots att de kostar mycket mindre än många andra. Definitivt ett av de mest prisvärda alternativen på marknaden idag.

Vilken stekpanna är bäst

Det kommer varje, eller vartannat, år ut nya stekpannor med spännande teknologier, utseenden, styrkor och svagheter.

Därför genomför vi årligen ett stort test av olika stekpannor för att hitta den bästa stekpannan för tillfället. Artikeln uppdateras varje år, så att du hela tiden är informerad om vilka de mest prisvärda stekpannorna för tillfället är.

När vi recenserat stekpannor så har vi främst fokuserat på:

 • Kvalitén på materialet
 • Nonstick-beläggningen
 • Värmefördelningen
 • Priset
 • Designen

För att en stekpanna ska kunna benämnas som bra, behöver de uppfylla en rad olika kriterier.

I vårt bäst i test, har vi även rangordnat och noga kategoriserat varje stekpanna. På så sätt kan du enkelt hitta den stekpanna som passar dig bäst – oavsett budget, storlek och preferenser.