Kaffe-fika-bullar

Vilket land dricker mest kaffe – Topp 10 länder

Kaffe är den näst mest exporterade varan i världen efter olja. Man uppskattar att mellan 110 och 120 miljoner kaffesäckar produceras varje år. Men vart skickas allt kaffe och vilket land dricker mest kaffe i världen? Här är den fulla listan.

Kaffe är en grundpelare i svensk kultur – inget fika är komplett utan en kopp kaffe.

Men trots att svensken dricker 8,1 kg kaffe per år och person, så är vi inte den nation som dricker mest kaffe.

Här är de 10 länder som dricker mest kaffe i hela världen.

Vilket land dricker mest kaffe

Kaffe-Finlands-flagga

Även om Sverige inte är på första plats vad gäller kaffedrickande, så är vi fortfarande i toppen – tillsammans med våra nordiska grannländer.

1. Finland

Finländarna är definitivt det folk som konsumerar mest kaffe i världen. Den genomsnittlige finländaren dricker 4 koppar kaffe per dag. Det är ungefär 26 kg kaffe per person om året.

Precis som i Sverige, så dricker man främst svart kaffe i Finland. Den klassiska kaffebryggaren går med andra ord före maskiner som gör espresso och cappuccino.

2. Norge

Norrmännen konsumerar ungefär 9,9 kg kaffe per person om året. Vilket är strax över 3 koppar kaffe per dag.

År 2013 uppskattade man att norrmännen drack 7,2 kg kaffe per person/år. Man har alltså ökar konsumtionen med 2,7 kg på bara ett par år.

3. Island

Ännu ett nordligt land som dricker mycket kaffe – Island. Islänningarna dricker ungefär 8,9 kg kaffe per person om året.

En intressant sak med Island och huvudstaden Reykjavik, är att de inte har några stora kedjor, så som Starbucks. Istället kryllar staden av små, lokala kaféer med högkvalitativt kaffe.

Island anordnar även årliga tävlingar för att kröna den bästa baristan och det bästa kaffet. Nog sagt, det är ett land som älskar kaffe.

4. Danmark

Danmark hamnar på en fjärdeplats som det land som dricker mest kaffe. Man uppskattar att danskarna dricker ungefär 8,7 kg kaffe per person om året.

Om du är en kaffeentusiast så rekommenderar vi starkt att du besöker Köpenhamn. Där finns det ett stort urval av kaféer, både stora kedjor och små, lokala kaféer med sina egna specialiteter.

5. Nederländerna

De länder som dricker mest kaffe i världen kommer från norden – men det finns en glipa.

Sverige hamnar inte på femte plats, utan det är Nederländerna, vars befolkning dricker ungefär 8,4 kg kaffe per person om året.

Men det finns ingen anledning att hänga läpp. Nederländerna har en kultur som är starkt präglad av kaffe.

I Nederländerna har man en tradition som påminner om svenskens fika, vilken kallas för ”Koffietijd”. Det skulle kunna översättas till ”kaffetid”.

En intressant notis är att koffietijd skiljer sig mellan nord och syd. I norr består koffietijd av kaffe och en liten kaka. I sydliga Nederländerna dricker man kaffet tillsammans med ”vlaai”, vilket är en söt pajbit.

6. Sverige

På sjätte plats hittar vi Sverige. Svensken konsumerar ungefär 8.1 kg kaffe per person om året – vilket fortfarande är en stor andel.

Det finns 195 länder i världen och Sverige hamnar på sjätteplats när det kommer till kaffedrickande. Så det är fortfarande inte en dålig placering – om vi nu ska se det som en ärorik tävling.

När Sverige kommer på tals utomlands, så nämns oftast ABBA, IKEA, köttbullar och smörgåsbord – men också fika.

Fika är en trevlig tradition där vi tar en paus för att avnjuta en god kopp kaffe och bakelser. Det uppskattas att vi spenderar ungefär 9.5 dagar om året på att ”fika”.

7. Schweiz

I norden dricker vi mest filterkaffe, men i centraleuropa och Schweiz, så är det Espresso-baserade kaffedrycker som gäller.

Schweizare dricker 7.9 kg kaffe per år och person, vilket är ungefär 3 koppar kaffe per dag.

8. Belgien

Att besöka Belgien är en intressant och unik upplevelse. I varje gatuhörn finns minst ett kafé eller våffelhus.

Kaffe och våfflor är djupt rotat i belgisk kultur, vilket också reflekteras i hur mycket kaffe belgarna dricker per år.

I Belgien brygger man kaffet främst med espressomaskiner, istället för droppkaffet som är favoriten i norden och Sverige.

Även om Belgien är ganska långt efter Finland och förstaplatsen, så konsumerar ändå belgarna 6.8 kg kaffe per person om året. Det är en hel del kaffe – som troligtvis kombinerats med belgiska våfflor. Mums!

9. Luxemburg

Luxemburg är ett litet land som är relativt okänt för oss svenskar.

Det är ett land med stora influenser från Belgien, Tyskland och Frankrike. Vilket framförallt märks när det kommer till kaffedrickandet. De dricker nästan lika mycket kaffe som belgarna.

Med sina 6.5 kg kaffe per år och person, så är Luxemburg definitivt ett av länder som dricker mest kaffe i världen.

10. Kanada

Av de topp 10 länder som dricker mest kaffe i världen, så är det bara ett land som inte är Europeiskt – Kanada.

När man granskar listan över de största kaffedrickarna, så kan vi se att de länder som dricker mest kaffe är länder från kallare klimat. Precis som skandinaviska länder, har Kanada långa och mörka vintrar.

Det kan förklara varför Kanada är i topp 10, med sina 6.5 kg kaffe per år och person.

Oavsett anledning, så är en sak säker: Kanadensare älskar sitt kaffe!