Brödrost-på-frukostbordet

Brödrost bäst i test 2023 – 5 Bästa brödrostarna

Bäst i test

Smeg-bästa-brödrosten

Smeg brödrost

Bästa brödrosten på marknaden

En riktigt snygg brödrost av högsta kvalitet. Många användbara funktioner, så som återuppvärmnings- och upptiningsfunktion. Kan även rosta bagels. En superb brödrost och given bäst i test-vinnare.

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa brödrosten

Vi gav oss ut på marknaden för att hitta den bästa brödrosten för pengarna.

Vi har allra främst tittat på kvalitet, pris, design, värmefördelning och antal mackor som kan rostas samtidigt.

Det var överraskande svårt att hitta en bra brödrost. Många av modellerna hade något som vi inte gillade. Ett vanligt problem var att brödet inte blev rostat med jämn fördelning.

Men vi lyckades, mot alla odds, hitta några riktigt bra modeller.


Bäst i test: Smeg brödrost

Smeg-brödrost

Anledningar att köpa:

 • Otroligt snygg design
 • Många användbara funktioner
 • Hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar mycket jämfört med andra

Smeg är ett väletablerat företag inom köksbranschen. Deras produkter är synonymt med kvalitet och de är nästan alltid med i våra bäst i test-listor.

Den här gången sticker de ut som en riktig vinnare.

Först och främst är designen på den här brödrosten riktigt läcker. Helt klart den snyggaste brödrosten vi hittat på marknaden idag. Den lackerade stålplåten ger en retrokänsla som för oss tillbaka till femtiotalet.

Utöver den stilrena och tidlösa designen, så är brödrosten utrustad med två extra stora fack. Perfekt om du gillar tjocka bröd eller mackor med en udda form.

Man har dessutom berikat brödrosten med en upptiningsfunktion, vilket är utmärkt för oss som gillar att frysa in brödet så att det håller längre.

Brödrosten är även utrustad med en återuppvärmningsfunktion, vilket är vår favorit. Alla som rostar mackor vet hur stressad man blir när man hör att nästa omgång av mackor är färdiga.

Du slänger i dig första rundans rostade mackor för att hinna med och för att inget ska svalna. Nu kan du återuppvärma mackorna så att du slipper stress och magont!

En annan sak vi älskar med Smegs brödrost är den löstagbara smulbrickan som samlar upp smulor. Supersmidigt!

Inget mer smul på köksbänken eller bordet. Allt är rent och städat, allt du behöver göra är att tömma brickan lite då och då.

Sammanfattning:

Den här brödrosten är bäst i test. Den har alla funktioner du kan tänkas vilja ha, samtidigt som den är en av de snyggaste modellerna där ute idag. Med den löstagbara smulbrickan slipper du smul. Återuppvärmnings- och upptiningsfunktionen är underbar! Du har till och med möjlighet att rosta bagels. Smegs brödrost får full pott!


Väldigt Populär: Ariet Brödrost 4 skivor

Anledningar att köpa:

 • Snyggaste brödrosten på marknaden
 • Du kan justera temperaturen på båda sidor
 • Enkel att tömma på smulor
 • Användbart ljussystem
 • Hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

Helt klart den snyggaste brödrosten på marknaden idag. Den har en stilren vintage-design och finns i tre olika färger: beige, blå och grön.

Tekniskt sett så är den även överlägsen de flesta andra.

Den kan rosta 4 skivor samtidigt och när du rostar på båda sidor, så lyser två röda lampor – så att du vet vad som rostas. Ungefär som när du backar med en bil. En riktigt användbar funktion!

Du kan dessutom justera temperaturen på vardera sida, så att brödet blir precis så som du vill ha det.

Brödrosten är även enkel att tömma på smulor, vilket höjer betyget en hel del. Långt ifrån alla brödrostar är så användarvänliga.

Sammanfattning:

En brödrost som är lika populär som den är snygg, och lika snygg som den är bra. Definitivt en av våra favoriter!

Den rostar mackorna perfekt, och du kan själv justera hur mycket som ska rostas på vardera sida. Två lampor visar dessutom vilka sidor som rostas. Mycket smidigt!

Den är även enkel att tömma på smulor, vilket gör rengöringen mycket snabb och enkel.

Helt klart en av de bästa brödrostarna idag!


Bäst för 4 skivor: Dualit Brödrost Lite

Anledningar att köpa:

 • Utmärkt värmefördelning
 • Effektiv förhandsvisningsfunktion
 • Pålitlig & hållbar maskin
 • Smulbricka
Anledningar att inte köpa:

Det här är en till guldklimp bland brödrostar och en värdig utmanare till vår bäst i test-vinnare.

Dualit har lyckats göra det som de flesta andra inte klarar. Nämligen att producera en brödrost som rostar brödet jämnfördelat utöver hela skivan!

Det låter som något som borde vara standard, tyvärr är så inte fallet. Så i det avseendet sticker Dualit ut en hel del.

En häftig funktion är ”preview mode” (förhandsvisning), där man kan poppa upp brödet för att kolla hur det går med rostandet. Vill man rosta lite till så är det bara att fälla ner den igen. En väldigt användbar funktion.

På undersidan finns en smulbricka som plockar upp eventuella smulor.

En annan sak vi gillar är defrost-funktionen som gör sitt jobb väldigt bra. Kanon för den som gärna lagrar sitt bröd i frysen.

Nu slipper man planera 1 dag innan man ska använda brödet. Nu är det bara att ta ut brödet från frysen och lägga ner i brödrosten direkt.

Dualit är ett bra och väletablerat märke och den här modellen stärker den uppfattningen.

Det här är den bästa brödrosten för dig som vill kunna rosta 4 skivor samtidigt. Det är en klassisk brödrost som gör sitt jobb på ett utmärkt sätt. Enkelt!

Sammanfattning:

En utomordentligt bra brödrost med en användbar förhandsvisningsfunktion och smulbricka. Värmefördelningen på den här brödrosten är en av de bästa vi sett.

Den har en defrost-frunktion och du kan rosta 4 skivor åt gången. Materialet känns pålitligt och kvalitativt. Helt klart en av de bästa brödrostarna idag.


Bästa billiga brödrost: Severin brödrost AT2509

Severin-brödrost

Anledningar att köpa:

 • Plats för fyra brödskivor
 • Extra långa fack
 • Justerbar rostningskontroll
 • Upptiningsfunktion
 • Uppvärmningsfunktion
 • Snygg design
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Sladden är kort

Även om Severin är ett väletablerat företag med ett stort kvalitativt sortiment, så var vi till en början skeptiska till den här brödrosten.

Det är nämligen en rostfri brödrost med plats för fyra brödskivor – för runt 550 kronor. Det är väldigt billigt, framförallt om man tittar på konkurrenterna.

Men vår skepticism föll snart i glömska och vi kan bara ställa in oss i kören med alla positiva recensioner. Det är en oerhört bra brödrost!

Inte nog med att brödrosten har plats för fyra stycken brödskivor, facken är dessutom extra långa. Så du kan få ner även längre brödskivor, vilket är riktigt bra.

Brödrosten har en effekt på 1400 watt och är utrustad med uppvärmningsfunktion, upptiningsfunktion, stoppknapp och ett smulfack.

Med hjälp av rostningskontrollen kan du också ställa in rostningsgraden så att det blir exakt så som du vill ha det.

Rent prestationsmässigt så presterar AT2581 långt över våra förväntningar. Brödet blir fint och jämnt rostade.

Det enda negativa med Severins brödrost är längden på sladden. Den är förvånansvärt kort! Vi hoppas verkligen att man uppdaterar paketet snart och lägger i en längre sladd.

För runt 550 kronor så är det här ett riktigt bra köp.

Sammanfattning:

Den är billig – utan att vara billig till kvalité eller prestation. Den rostar brödet precis lika bra som brödrostar som kostar det dubbla i pris. Man har inte ens snålat in på funktioner, utan den har både uppvärmningsfunktion, upptiningsfunktion, smulfack, stoppknapp och justerbar rostningsinställning.

Du får plats med 4 brödskivor i rosten, och de extra långa facken gör att du får ner även långa brödskivor.

Helt klart en av årets mest prisvärda brödrostar. Du får väldigt mycket för pengarna!


Billigt Alternativ: Hamilton Beach Brödrost

Anledningar att köpa:

 • Billig
 • 9 olika inställningar
 • Smart high lift-funktion
Anledningar att inte köpa:

 • Rostar inte så jämt på båda sidor

Vi hittade slutligen en bra brödrost i budgetklassen.

Du får plats med två skivor bröd i den här modellen, men tack vare de stora skårorna så kan man lägga i även större brödskivor.

Värmefördelningen är ok, men tyvärr rostar den inte lika mycket på båda sidorna. Det är inte perfekt, men heller inte dåligt.

Det finns 9 olika inställningar för värmen och om du väljer lite lägre, så blir värmefördelningen mycket jämnare än vid högre grader. Troligtvis är elementet i mitten starkare än de på sidorna.

En sak vi gillar starkt med den här modellen är att den har en så kallad ”high lift”-funktion.

Om du har små brödskivor i brödrosten så kan du använda den här funktionen för att få upp dem med enkelhet. Då slipper man stoppa ner fingrarna och riskera att bränna sig.

Precis som vår bäst i test-vinnare så kommer Hamiltons brödrost med en smulbricka.

Designen på brödrosten är snygg och stilren.

Den här brödrosten är av hög kvalitet och gör jobbet bra. Även om det inte blir riktigt lika jämnt på båda sidorna av brödet, så är det ändå inte så att det förstör smakupplevelsen. Dessutom blir det mycket jämnare när man rostar på lägre värme.

Helt klart en av de bättre brödrostarna i budgetklassen.

Ett bra val för den som vill köpa en bra brödrost och samtidigt vill betala så lite pengar som möjligt.

Sammanfattning:

En bra brödrost till ett väldigt lågt pris. Den har 9 olika rostningsonställningar, samt en ”smart high lift”-funktion. Du kan rosta även lite större brödskivor i den här brödrosten.

Värmefördelningen är inte den bästa, det blir lite ojämt på båda sidorna. Det löser du genom att rosta på lite lägre värme. Helt klart ett bra val om du vill vara ekonomisk, men ändå vill ha kvalitet där hemma.


Hitta bästa brödrosten för dig

Snygg-vit-brödrost

Ärligt talat, brödrostar var bättre förr i tiden. Du har säkert känt någon som använt samma brödrost sedan 80- eller 90-talet. Det kanske inte är så hygieniskt – men maskinen höll!

Idag är det lite svårare att hitta en bra brödrost.

Visst, vi kan numera åtnjuta många fler funktioner – men kvalitén är inte vad den en gång var.

Än dock, finns det fortfarande bra brödrostar på marknaden. Det gäller bara att undvika de dåliga. Utöver vårt årliga bäst i test, så har vi listat alla de saker du behöver tänka på när du köper en brödrost.

Funktioner

Det finns en hel uppsjö av funktioner på brödrostar idag. Vissa mer användningsbara än andra. Ju fler funktioner en brödrost har, desto högre brukar priset vara.

Därför kan det vara bra att hålla koll på vilka funktioner som finns och avgöra vilka du faktiskt behöver.

Här är några av de vanligaste och bästa funktionerna.

Välja rostningsgrad

Att, med en ratt, kunna välja rostningsgrad är idag en standard för alla brödrostar. Både billiga brödrostar och dyra brödrostar har en ratt eller knapp där du kan välja hur mycket brödet ska rostas.

Men det finns en stor skillnad.

Billiga brödrostar brukar bara ha ett par nivåer när du väljer rostningsgrad. Exempelvis 1 till 4. Lite mer avancerade brödrostar brukar ha en större valmöjlighet med fler nivåer.

Det kan låta som en banal sak. Men när du har fler rostningsgrader att välja på, så kan du rosta brödet exakt så som du vill ha det. Om du är begränsad till 1-4 nivåer, så kanske brödet aldrig blir precis så som du föredrar det.

Varmhållningsfunktion

Det här är utan tvekan en av de populäraste funktionerna i nya brödrostar. Vilket har resulterat i att de flesta tillverkare har börjat producera sina brödrostar med en varmhållningsfunktion.

Föreställ dig att du ska äta ett gäng mackor på morgonen. Du rostar fyra stycken samtidigt. Du tar ut två stycken, brer på smör, lägger på dina pålägg och börjar äta.

När du är klar så hämtar du de andra två som du lämnat i brödrosten. De har hunnit svalna och stelna. Den där krispiga känslan har gått över till att likna knäckebröd.

Med en varmhållningsfunktion slipper du det problemet. Medan du äter dina två första mackor, så håller brödrosten de andra två brödskivorna varma – utan att rosta dem.

När det är dags att äta dem, så är det som att de precis blivit rostade!

Det är en liten sak, men ack så bekväm. Det höjer definitivt smakupplevelsen och humöret på morgonen.

Om du äter långsamt eller har en brödrost som kan rosta 4 skivor åt gången, då rekommenderar vi att du köper en brödrost med en varmhållningsfunktion.

Upptiningsfunktion

Att frysa in bröd gör att de håller sig längre. Problemet är att du kanske inte alltid hinner planera och ta ut brödet i god tid.

Du kan givetvis tina upp brödet på köksbänken, men det tar ett litet tag.

En del brödrostar har en upptiningsfunktion som snabbar upp den processen avsevärt. Utan att brödet bränns eller förlorar smak.

När du ligger i fryst bröd i en brödrost utan upptiningsfunktion så kommer rostningen bli ojämn. Det kan vara bränt och hårt på ett ställe av brödskivan, medan ett annat ställe är kallt och mjukt. Inte speciellt gott.

Om du ofta fryser in bröd och vill snabba upp upptiningsprocessen så är det här en väldigt användbar funktion.

Smulbricka

Ännu en enkel uppfinning som gjort livet mycket lättare för oss som använder en brödrost.

Istället för att behöva vända upp och ner på brödrosten och skaka ut alla smulor. Så faller alla brödsmulor ner på en avtagbar bricka i botten av brödrosten.

Du drar helt enkelt ut smulbrickan på utsidan, tömmer den i papperskorgen och trycker sedan in den i brödrosten igen. Supersmidigt och gör rengöringen av brödrosten så mycket mer tidseffektiv.

Höga brödlyft

Om du någonsin rostat små brödskivor i en brödrost utan ett extra högt brödlyft, så vet du hur frustrerade det kan vara att få ut brödet.

Många brödrostar är idag utrustade med en knapp eller en spak som gör att du kan lyfta upp brödet ett par extra centimeter.

En bra funktion om du rostar småbröd eller är rädd om fingrarna.

Extra breda fack

En annan populär funktion är egentligen inte en funktion – det är en design. Tillverkare har börjat producera brödrostar med extra breda brödfack.

Du behöver därför inte längre oroa dig för att brödskivorna är för tjocka för att få ner i brödrosten. Vilket är vanligt när du köper limpor på bageriet eller om du bakat bröd hemma.

Ställningar för annat bröd

Lite dyrare brödrostar brukar idag komma med små ställningar eller reglage, så att du kan rosta även andra typer av bröd. Exempelvis bagels, croissanter och småfranska.

Vanligtvis fungerar det så att du lägger ställningen ovanpå brödrosten och placerar brödet i ställningen. Du får alltså inte plats med en bagel i själva brödrosten, utan de placeras ovanpå.

Det här konceptet fungerar, enligt våra tester, väldigt bra. De olika bröden kommer givetvis inte i direktkontakt med värmeelementen, som när du stoppar ner brödskivor i brödfacken. Men resultatet blir ändå rostat och gott.

Stor eller liten brödrost

Din brödrost kommer med största sannolikhet ha en permanent plats på din köksbänk.

Därför rekommenderar vi att du tar mått på den designerade platsen på köksbänken och jämför med brödrosten du vill köpa.

Du vill gärna inte köpa en brödrost som visar sig vara för stor och som tar upp för mycket plats. Notera också att designen på brödrostar kan skilja sig drastiskt mellan olika tillverkare. Vissa tar upp mycket plats på bredden, medan andra är avlånga.

Kom ihåg att också titta var eluttaget är och hur lång sladden är för brödrosten.

En annan viktig aspekt är själva storleken på brödfacken. Titta så att brödrosten har tillräckligt stora fack för den typ av bröd du vill rosta.

Brödrost med 2 eller 4 skivor

Hur stor brödrost du behöver beror på hushållet och hur mycket bröd du, eller ni, äter.

För en familj där flera personer äter bröd på morgonen, så är en brödrost med 4 brödfack definitivt det bästa valet. Det spar en hel del tid.

Om ni endast är en eller två personer som ska använda brödrosten, då kan det räcka med 2 brödfack.

Stora brödrostar som kan rosta 4 brödskivor åt gången tar upp mer plats och brukar vara dyrare. Även om det bara handlar om 100-200 kronor mer. Det kan det vara värt om ni är flera som äter mackor på morgonen.

Vad kostar en bra brödrost

Man-använder-liten-brödrost

En bra brödrost kan kosta allt från 200 kronor upp till 2000 kronor. Enligt våra tester så innebär inte alltid ett högre pris ett bättre resultat.

Faktum är att det finns många brödrostar i mellanprisklassen som presterar lika bra eller bättre än brödrostar som kostar nästan dubbelt så mycket.

Den stora skillnaden är främst:

 • Antalet funktioner
 • Designen
 • Märket

Fler funktioner och komplexa konstruktioner innebär oftast en högre prislapp. Det betyder nödvändigtvis inte att själva elementen och rostningsprocessen är annorlunda.

Precis som med allt annat så betalar du också extra pengar för vissa märken. En populär och väletablerad tillverkares brödrost kan kosta mer än ett okänt märke – även om de båda presterar snarlikt.

Det viktiga är att du inte trasslar in dig i priset. Det finns flera bra brödrostar i de lägre prisklasserna – men på bekostnad av färre funktioner.

Hur många watt ska en brödrost ha

Brödrostar brukar vara mellan 800- och 1300 watt. Brödrostar med 4 brödfack brukar vara i det högre spektrumet, medan små brödrostar med två brödfack är runt 800-1000 watt.

Ju högre watt en brödrost har, desto snabbare brukar den kunna rosta.

Energiförbrukningen för en brödrost är förhållandevis låg om man jämför med annan köksutrustning. Även om du rostar fyra mackor per morgon, året om, så är förbrukningen väldigt låg.

När vi utvärderar och testar brödrostar så är antalet watt sällan något vi tittar på. Tiden det tar att rosta brödet och energiförbrukningen är så pass liten att det finns viktigare saker att hålla koll på.

Hur länge håller en brödrost

Brödrost-och-glad-brödskiva

En brödrost brukar hålla mellan 6 och 8 år, med förutsättningen att den har tagits hand om på rätt sätt.

Det är viktigt att läsa instruktionsboken för din nya brödrost innan du använder den. Där står klart och tydligt vad du kan och inte kan göra med maskinen, för att den ska behålla kvalitén och livslängden.

Vårt bäst i test av brödrostar

Anledningen till varför flera tusen människor besöker Kockhuset varje månad, är för att vi lägger stor vikt på kvalitet. Vi nöjer oss inte med att en person recenserar en produkt. Vi vill ha så många människors åsikter som möjligt, för att du ska få en så rättvis och bred bedömning av respektive brödrost.

Just därför har vi, utöver våra egna experter, granskat vad andra kockar och konsumenter tycker om varje modell. Vi har lagt ner mycket tid på att läsa recensioner, tester, foruminlägg och videos för att se hur andra kockar uppfattar de olika brödrostarna.

Vi har sedan inkluderat deras åsikter i slutresultaten i den här guiden.

Tack vare den här processen som vi använder när vi recenserar köksutrustning, så minimerar vi risken för att du köper något som du sedan inte blir nöjd med. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta den brödrost som passar dig och dina behov bäst.

Det innebär också att du spar en hel del tid. Eftersom vi redan har gjort grovjobbet genom att titta på produkterna och efterforskat vad andra tycker – så slipper du gör det.

I vårt bäst i test av brödrostar har vi framförallt fokuserat på:

 • Material/kvalitet
 • Funktioner
 • Designen
 • Priset
 • Värmefördelningen
 • Hur snabb brödrosten är
 • Hur mycket brödsmulor som spills ut

Vi är otroligt nöjda med resultatet i den här guiden. Smegs brödrost visade sig vara en riktig guldklimp, men även billigare modeller, så som Hamiltons Beach Digital, visade sig prestera riktigt bra också. För att inte nämna Dualits brödrost som kan rosta 4 skivor samtidigt.

Liknande Artiklar