Brödskivor-i-brödrost

Bästa Brödrosten 2020 – Stort test med chockerande resultat

Bäst i test

Carrera Brödrost No552
Bäst för 4 skivor

Dualit Brödrost
Finns hos Kitchentime
Se pris
Bäst budgetval

Hamilton Beach Digital
Finns hos Kökets favoriter
Se pris

Bästa brödrosten

Vi svenskar älskar att äta rostat bröd till frukost, gärna i kombination med yoghurt eller gröt.

Men det spelar ingen roll vad du lägger på mackan om brödet blivit bränt eller om värmen inte fördelats jämnt över mackan i brödrosten.

Har du en äldre brödrost där hemma, eller har du precis flyttat till en ny bostad och letar nu efter en bra och billig brödrost?

Då har du kommit till rätt ställe.

Vi gav oss ut på marknaden för att hitta den bästa brödrosten för pengarna. Vi har allra främst tittat på kvalitet, pris, design, värmefördelning och antal mackor som kan rostas samtidigt.

Det var överraskande svårt att hitta en bra brödrost. Många av modellerna hade något som vi inte gillade. Ett vanligt problem var att brödet inte blev rostat med jämn fördelning.

Men vi lyckades, mot alla odds, hitta några riktigt bra modeller.


Bäst i test: Carrera Brödrost No552

  • Stark vinnare
  • Väldigt populär
  • Hög kvalitet

Vi var nästan på väg att ge upp. Efter att ha testat och gått igenom ett stort antal brödrostar i en mängd olika prisklasser, utseenden och funktioner – så började vi tappa hoppet. Men så dök den upp, likt riddaren på den vita hästen.

Majoriteten av alla brödrostar använder trådelement, men den här modellen använder keramiska värmerör. Och kanske är det just det som får den här brödrosten att vara så mycket bättre än alla andra.

Mackorna blir rostade jämnt och fint. Den har även en rad användbara funktioner, bland annat defrost, snabbvärmning och eco stand-by.

Du har även en digital kontroll där du kan ställa in hur mycket du vill rosta brödet. Det följer även med en smulbricka, vilket räddar dig från att behöva rengöra diskbänken eller bordet efter användning.

Det råder inga tvivel om att det här är den bästa brödrosten idag. När vi recenserat och testat andra produkter så brukar våra bäst i test-listor vara jämna och sällan är någon en självklar vinnare.

När det kommer till brödrostar så är det ingen som slår Carrera No552. Definitivt den bästa modellen och därför starkt rekommenderad.

Finns hos:


Bäst för 4 skivor: Dualit Brödrost Lite

  • Utmärkt värmefördelning
  • Effektiv förhandsvisnings-funktion
  • Pålitlig & hållbar maskin

Det här är en till guldklimp bland brödrostar och en värdig utmanare till vår bäst i test-vinnare.

Dualit har lyckats göra det som de flesta andra inte klarar. Nämligen att producera en brödrost som rostar brödet jämnfördelat utöver hela skivan!

Det låter som något som borde vara standard, tyvärr är så inte fallet. Så i det avseendet sticker Dualit ut en hel del.

En häftig funktion är ”preview mode” (förhandsvisning), där man kan poppa upp brödet för att kolla hur det går med rostandet. Vill man rosta lite till så är det bara att fälla ner den igen. En väldigt användbar funktion.

På undersidan finns en smulbricka som plockar upp eventuella smulor.

En annan sak vi gillar är defrost-funktionen som gör sitt jobb väldigt bra. Kanon för den som gärna lagrar sitt bröd i frysen. Nu slipper man planera 1 dag innan man ska använda brödet. Nu är det bara att ta ut brödet från frysen och lägga ner i brödrosten direkt.

Dualit är ett bra och väletablerat märke och den här modellen stärker den uppfattningen.

Det här är den bästa brödrosten för dig som vill kunna rosta 4 skivor samtidigt. Det är en klassisk brödrost som gör sitt jobb på ett utmärkt sätt. Enkelt!

Finns hos:


Bäst budgetval: Hamilton Beach Digital

  • Billig
  • 9 olika inställningar
  • Smart high lift-funktion

Vi hittade slutligen en bra brödrost i budgetklassen.

Du får plats med två skivor bröd i den här modellen, men tack vare de stora skårorna så kan man lägga i även större brödskivor. Värmefördelningen är ok, men tyvärr rostar den inte lika mycket på båda sidorna. Det är inte perfekt, men heller inte dåligt.

Det finns 9 olika inställningar för värmen och om du väljer lite lägre, så blir värmefördelningen mycket jämnare än vid högre grader. Troligtvis är elementet i mitten starkare än de på sidorna.

En sak vi gillar starkt med den här modellen är att den har en så kallad ”high lift”-funktion. Om du har små brödskivor i brödrosten så kan du använda den här funktionen för att få upp dem med enkelhet. Då slipper man stoppa ner fingrarna och riskera att bränna sig.

Precis som vår bäst i test-vinnare så kommer Hamiltons brödrost med en smulbricka.

Designen på brödrosten är snygg och stilren.

Den här brödrosten är av hög kvalitet och gör jobbet bra. Även om det inte blir riktigt lika jämnt på båda sidorna av brödet, så är det ändå inte så att det förstör smakupplevelsen. Dessutom blir det mycket jämnare när man rostar på lägre värme.

Brödrosten kostar väldigt lite, men har ändå en säker tredjeplats i vår bäst i test-lista. Den är mycket bättre än de flesta andra brödrostar, oavsett prisklass.

Ett bra val för den som vill köpa en bra brödrost och samtidigt vill betala så lite pengar som möjligt.

Finns hos:


Chockerande resultat i jakten på bra brödrostar

Vi har skrivit en hel del guider och recensioner av en stor mängd köksverktyg. Men ingen produkt har varit så svår att sammanställa och testa så som brödrosten.

Inledningsvis trodde vi att det skulle vara precis tvärtom.

Vi har tittat på de populäraste brödrostarna och vi gick igenom de modeller som brukar utses som ”testvinnare”. Resultatet var häpnadsväckande!

Alla modeller och produkter kan inte göra alla konsumenter glada. Men majoriteten av modellerna hade något som gjorde att de inte förtjänade att vara i vår bäst i test-lista.

Ett oerhört vanligt problem är att maskinerna inte rostar brödet jämnt. Ibland var kanterna helt orörda och ibland var brödet nästan bränt i mitten. I ett fall var hela yttersidan av brödrosten glödhet, så till den grad att det är en direkt brandfara. Det visade sig att flera testare vittnat om samma sak.

Trots det toppar den modellen många listor!

Vi stod inför valet att helt strunta i den här guiden. Utbudet var helt enkelt för dåligt och vi vill inte rekommendera något som inte bra. Eller så fortsätter vi leta i hopp om att det finns någon brödrost där ute som är värd namnet.

Som tur är fortsatte vi och lyckades slutligen identifiera tre brödrostar som är bra på riktigt. Det var en hård resa, men vi rodde slutligen seglet i hamn.

Vad är inte bättre än att rosta sitt egna bröd? Läs vår guide till de bästa bakmaskinerna.

Vilken brödrost är bäst för dig

Det svåra är inte att veta vad man vill få ut av sin brödrost, det svåra är att hitta en bra brödrost. Till skillnad från annan köksutrustning där det är precis tvärtom.

Vilka funktioner vill du ha

Vilka funktioner är viktiga för dig? Förvarar du ofta ditt bröd i frysen? Då kan det vara effektivt att köpa en brödrost med en upptiningsfunktion. Att rosta fryst bröd blir sällan bra, men med en upptiningsfunktion så kan resultatet bli riktigt gott!

De flesta modeller har en smulbricka nuförtiden, men dubbelkolla att brödrosten du tittar på verkligen har det. Tiderna då brödrostarna är fyllda med brödsmulor och likaså diskbänken, är förbi.

Läs tester innan du köper

Våra studier bekräftat det vi alltid säger: läs tester och recensioner innan du köper någonting.

Många brödrostar såg lovande ut, både utseendemässigt och i deras produktbeskrivningar. Men verkligheten var en annan.

Nu har vi gjort det hårda jobbet åt dig, så att du slipper fara runt på olika forum och sidor för att läsa tester. Men om du letar efter annan köksutrustning, som vi inte har testat, så är det alltid rekommenderat att läsa andra konsumenters tester och recensioner.

Priset

När det kommer till brödrostar så reflekterar priset inte kvaliteten. Även om två av våra bäst i test-vinnare är i övre prisklassen, så kom vi över många dyra brödrostar som inte alls levde upp till vare sig priset eller tillverkarens namn.

Utav alla brödrostar som finns där ute så har vi valt ut 3 som håller en ovanligt hög kvalitet. Alla tre är bättre än majoriteten av brödrostarna som finns där ute. Utav dessa 3 kostar en nästan hälften så mycket som övriga.

Pris korrelerar alltså inte alltid med kvalitet. Så tro inte att dyrt betyder bra och billigt betyder dåligt.

En brödrost som kan rosta 2 eller 4 skivor

Det här är en stor fråga för många. Är ni flera i hushållet som rostar bröd på morgonen så kan en brödrost som rostar 4 skivor vara att föredra.

Eftersom det var så svårt att hitta bra brödrostar överlag och eftersom de flesta maskinerna endast klara av 2 skivor, så var det svårt att hitta brödrostar som hanterar 4 skivor av hög kvalitet. Dessutom brukade priset dubblas när modellerna kan rosta 4 skivor.

Vi hittade däremot en riktigt bra brödrost från Dualit som kan rosta 4 skivor. Men om ni inte äter fler än 2 eller 3 mackor per måltid, så kanske det är bäst att hålla sig till en brödrost som endast gör 2 skivor eftersom de är mycket billigare.


Läs också: