Bild-på-en-skärbräda

Skärbräda i trä eller plast – Så här väljer du rätt

En sådan simpel sak, men ack så komplex.

Du har en skärbräda i köket, visst? Visste du att skärbrädor i trä är svårare att sterilisera än plast? Hade du koll på att skärbrädor i plast trots det kan innehålla bra många fler bakterier än träbrädor? Vet du varför kockar använder två typer av skärbrädor i sina kök?

Om du inte hade en aning om en eller flera saker här ovanför, så måste du läsa den här artikeln.

Alla skärbrädor har potential att göra dig sjuk. Nu är det dags att minska risken för att det händer!

Skärbräda i trä eller plast

Den eviga debatten: vilken skärbräda är bäst, trä eller plast?

En legitim fråga som många gånger får ett missvisande svar.

De båda har sina för- och nackdelar och i slutet av dagen så handlar det enbart om personlig preferens.

För att du ska kunna avgöra vilken typ som passar dig bäst, så hittar du en beskrivning av de olika typerna här nedanför.

Skärbrädor i trä

Många säger att trä har ett naturligt skydd mot bakterier och därför är bättre än plast. Det låter fint, men stämmer tyvärr inte med verkligheten.

Det som händer med träskärbrädor är att bakterierna fastnar i brädan och risken för att de förs över till en annan plats är väldigt liten. Man kan säga att träbrädor absorberar bakterierna. Bakterierna sugs in i träet och fastnar där under hela sin livstid, vilket oftast är ett par timmar. Generellt sett så kan de inte ta sig vidare genom knivens egg till någon annan plats i köket.

I regel så fungerar det så att bakterierna dör när brädan har torkat. Bakterierna kan teoretiskt sett, när de är vid liv, sprida sig vidare till annan mat som läggs på skärbrädan. Men träet håller bakterierna fångna, vilket gör det svårt för dem att ta sig vidare till maten.

Träbrädor är däremot svårare att sterilisera. De små utrymmen som fångar bakterierna, är också de utrymmen som gör brädan svår att rengöra. Framförallt när det kommer till safter som kommer från kött.

Du kan läsa vår artikel om hur man rengör en skärbräda i trä, för att få en idé om vilken typ av underhållning som krävs.

Träbrädor håller i regel mycket längre än plastbrädor. Dels tar de inte lika mycket skada från kniven, men också för att när det yttre lagret har blivit slitet – så är det bara att sandpappra ytan. Tack vare sandpappret så kan du slipa ner skärbrädan tills den känns som ny igen!

För att vara så hälsosam som möjligt bör du:
Rengöra brädan noga direkt efter användning
Torka den efter tvätt, då bakterier gillar fukt
Köp en träbräda av hög kvalitet
Slipa ner skärbrädan vid behov

Skärbrädor i plast

Till skillnad från träbrädor så håller sig bakterierna på plastbrädans yta. Det gör det mycket enkelt att rengöra och sterilisera en skärbräda i plast.

Problemet är att det skapas skåror i brädan efter knivanvändning. Dessa skåror uppstår i en mycket mindre utsträckning i trä. Dessa skåror blir små, trånga och djupa.

Fiber från plasten dras upp och bakterier kan gömma sig i dessa små och säkra utrymmen. Det blir med tiden fler och fler jack i skärbrädan och de blir svårare och svårare att komma åt med hjälp av handtvätt. Som ett resultat kryllar brädan till slut av bakterier blir en fara som kan resultera i magsjuka.

En skärbräda i plast håller med andra ord inte lika länge som en träbräda. Det är rekommenderat att köpa en ny plastbräda minst en gång per år. Om du ser många jack och skåror, så är det ett gott tecken på att det är dags att köpa en ny skärbräda.

För att vara så hälsosam som möjligt bör du:
Rengöra brädan noga direkt efter användning
Köpa en ny så fort den börjar bli sliten

Skärbrädor i marmor och glas

Köp aldrig någonsin en skärbräda i marmor eller glas. Såvida du inte bara ska använda den till att servera bröd, ost och kött på.

Den här typen av material förstör knivens blad på nolltid. Det spelar ingen roll hur bra eller stark kniven är, bladet kommer att bli slö efter att ha använts mot marmor och glas.

Varför du behöver två skärbrädor

Varje hem och kök behöver minst två skärbrädor. En för frukt, grönsaker och bröd. Den andra skärbrädan är till för kött, fågel och fisk.

Faktum är att det är bäst att ha fler skärbrädor än så. Restauranger har givetvis många fler, men de har också ett färgsystem där varje färg visar vad som får skäras på brädan. Du kan läsa om vilka färger på skärbrädan som passar vilka råvaror här.

Anledningen är att man inte vill blanda olika bakterier och råvaror med varandra. Även om du diskat en skärbräda noga, så finns det fortfarande bakterier kvar i skåror, fiber och flisor.

Exempelvis så äter man oftast äpplen och päron utan att värma eller steka dem. Du sköljer av äpplet lite snabbt och skär sedan upp det i bitar på skärbrädan. Om du tidigare har hackat kyckling på samma bräda, så är det stor risk att det finns bakterier från kycklingen kvar på brädan. Även om den varit i diskmaskinen.

Eftersom du inte lagar äpplet, utan äter det rått, så kommer eventuella bakterier inte att värmas bort. Bakterier från kyckling och kött försvinner för det mesta när man tillagar maten med hög värme. En salmonellabakterie försvinner om den utsätts för tillräckligt hög värme, så du gör bäst i att hålla den typen av mat och bakteriekultur på en skärbräda och rå mat på en annan. Du vill inte ha salmonella i din grönsakssallad.