Västerländsk-kockkniv

Vad är skillnaden: Västerländsk kockkniv och japansk santoku

Det finns vitala skillnader mellan västerländska kockknivar och japanska santoku. De båda är ”generella knivar” som används på ett mångsidigt sätt, men likheterna stannar i princip där.

Även om japanska knivar har blivit väldigt populära på senare år, så är den västerländska kockkniven fortfarande bäst när det kommer till kött och fågel mellan de två. Emedan den västerländska kockkniven är ok på det mesta, så tenderar japanska knivar att specialisera sig på framförallt grönsaker och frukt.

Så vad är en västerländsk kockkniv, en japansk santoku och vad är skillnaderna?

Låt oss ta reda på det!

Vad är en västerländsk kockkniv

Härkomst: Frankrike och Tyskland
Komposition: Kockknivar kan göras av flera olika material. Du kan hitta dem i kolstål och keramik, men den vanligaste sorten är rostfritt stål.
Storlek: Du kan hitta stora som små kockknivar. Vanligtvis är de mellan 20 och 35 cm långa. Professionella kockar använder oftast knivar på 23 och 24 cm. De är oftast rejäla och robusta.
Vinkel: 20 till 22 grader.
Geometri: Toppen (spetsen) är spetsig och kanten är krökt.

Vad är en Santoku-kniv

Härkomst: Japan
Komposition: Allra främst rostfritt stål, men keramik och kolstål är inte helt ovanligt.
Storlek: Kort, vanligtvis mellan 12 och 23 cm långa. Väger oftast väldigt lite.
Vinkel: 12 till 15 grader.
Geometri: Knivens rygg går ned vid spetsen och knivspetsen är rakare än västerländska traditionella kockknivar.

Du kan hitta den bästa santokukniven för dig, i vårt årliga test. Topplistan hålls regelbundet uppdaterad.

Skillnaden mellan en kockkniv och en Santoku-kniv

Som du ser här ovanför så skiljer sig storleken, vinkeln och geometrin en hel del.

Japanska Santoku-kniven är framförallt mindre än den västerländska kockkniven. Därför kan den med stora händer känna att den är obekväm och för liten att arbeta med.

Västerländska kockknivar passar bra till mer ”gungande” tekniker, där man lutar kniven fram och tillbaka. På grund av Santokus form, så gör den sig bäst när man hackar exempelvis grönsaker. Det känns inte lika naturligt att gunga med Santoku.

I det japanska köket så hackar man traditionellt sett mer, medan västerländsk matlagning har en mer gungande teknik.

Om du planerar att använda kniven till att skära i kött och fågel, så är den västerländska kockkniven oftast det bättre alternativet.

Santoku är mer anpassad för grönsaker och är därför lite ömtåligare, om än vassare. Att försöka skära igenom ben eller annat hårt livsmedel kan förstöra den japanska knivens blad.

Japanska knivar är också oftast slipade endast på ena sidan, till skillnad från västerländska kockknivar som är slipade på båda sidorna.

Om du planerar att slipa dina knivar i köket med en knivslip, så får du komma ihåg att maskinen är designad för antingen en japansk eller västerländsk kniv. Vi har listat den bästa knivslipen för varje knivtyp, samt skrivit vad du ska tänka på när du slipar knivarna. Att använda fel knivslip kan resultera i att du förstör kniven.

Liknande Artiklar