Bild-på-nyslipad-kniv

Så slipar du knivar hemma – 3 metoder för dina köksknivar

Har den bästa kökskniven i ditt arsenal blivit slö och behöver lite omvårdnad? Då har du kommit rätt! I den här guiden visar vi de bästa sätten för att slipa dina knivar där hemma, enkelt och snabbt.

Många privatpersoner vet inte riktigt hur det fungerar när man slipar en kniv. Oftast har man en generell idé om hur det kanske fungerar – men man är inte helt säker.

Den osäkerheten gör att många uppfattar det som lite skrämmande att slipa sina knivar.

Därför väljer en del människor att helt enkelt låta sina knivar förbli slöa, vilket innebär en säkerhetsrisk för de som använder kniven. Eller så kastar man bort kniven och köper en ny kockkniv.

Men det behöver inte vara speciellt svårt eller dyrt att slipa sina knivar.

Så här gör du.

Lär dig slipa dina knivar

Vi går igenom de 3 vanligaste metoderna för att slipa sina köksknivar.

Du kommer att på ett par minuter lära dig att:

  • Bryna med brynstål
  • Slipa med slipsten
  • Slipa med knivslip
Om du vill ha den absolut enklaste och effektivaste metoden, så rekommenderar vi att du går längst ner i artikeln till knivslipen. Den är perfekt för hemmakocken som inte vill kasta bort varken pengar eller tid.

Bryn kniven med ett skärpstål/brynstål

En enkel metod som de flesta har sett tidigare. En väldigt kostnadseffektiv metod.

Brynstål fungerar bra för att underhålla kniven så att den behåller skärpan. Men eftersom metoden inte avlägsnar speciellt mycket metall, så har den inte så stor slipande effekt som andra tekniker.

Utrustning

Brynstål 20 cm

Sabatier
Keramisk Skärpstav 26 cm

Tamahagane
Diamantstav 26 cm

Global G-38

Slipstål finns i tre typer av material som alla påverkar kniven på olika sätt.

Stålbryne – Avverkar inte metall. Används endast på europeiska knivar för att räta upp eggen. Brynstål är för mjukt för att hantera japanska knivars hårda stål.

Keramikbryne – Används på både europeiska och japanska knivar. Avverkar minst metall av de tre slipstålen, vilket innebär att den rätar upp egget mer än den slipar.

Diamantbryne – Avverkar mer stål än keramik och har därför större slipningskraft. Används på både europeiska och japanska köksknivar. Bra på att återställa skärpan i kniven.

Hur gör man

Det finns flera sätt att slipa kniven på med hjälp av ett skärpstål. Här är en nybörjarvänlig teknik.

Steg 1

Håll brynet med ena handen så att den är helt vertikal. Låt brynets spets vila stabilt mot en skärbräda.

Steg 2

Lägg kniven platt på brynet så att det ser ut som ett kors. Vinkla sedan bladet 10 grader så att endast eggen nuddar brynet.

Steg 3

Börja dra kniven mot brynet i en båge, så att det sista som slutar röra brynet är den absoluta spetsen av eggen på kniven.

Det kan låta komplicerat i text, men är oerhört simpelt så fort man fått tekniken illustrerad för sig.


Slipa kniven med en slipsten

En väldigt effektiv metod för att slipa dina kockknivar. Metoden kräver däremot mer tålamod och teknik än brynstålet. Men å andra sidan slipar den kniven mycket bättre också.

Perfekt för japanska knivar som har ett hårdare stål.

Utrustning

Grov och medelfin 240/1000

Kasumi
Våtslipsten 300/1000

Kai
Våtslipsten 3000

Satake

Slipstenar kommer i olika former. Det finns grövre, medium och finare. Om du har tittat i butik så har du sett att de har siffror i namnet också.

Grov slipsten (Under 700 korn) – Lämnar en sträv yta efter sig som kommer att behöva slipas med en finkornig slipsten. Den här typen används mest för att åtgärda hack i eggen.

Medelfin slipsten (800-2000 korn) – En vanlig typ av sten som kan användas till det mesta. Slipar bra och gör kniven vass.

Fin slipsten (över 3000 korn) – Används mest till att polera knivar och för att få bort repor. Efter behandling med en grov slipsten, så kan en finare sten göra kniven sylvass.

Hur gör man

Det är viktigare att man får in rätt teknik med en slipsten än med brynstålet. Det är dessutom enklare när man ser det framför sig.


Slipa knivar med knivslip

Det enklaste och snabbaste sättet att slipa en kniv på där hemma. Knivslipen är ett redskap som har blivit till en standard i både restaurang- och hemmamiljö nuförtiden.

Glöm inte bort att läsa vår artikel där vi listar den bästa knivslipen för varje typ av kniv.

Många tror att en rullslip är för bra för att vara sann. Men det är faktiskt sant.

Så länge du använder en rullslip som passar din knivs material, så är det ett extremt effektivt och billigt sätt för att få kniven vass och skarp.

Allt du behöver göra är att sätta knivbladet i skåran och dra bladet fram och tillbaka. Maskinen sköter resten.

Det negativa med en sån här produkt är att man själv inte kan ändra på vinkeln och alla slipar passar därför inte alla blad.

För hemmakocken eller den stressade köksmästaren så är det här en skänk från ovan. Knivslipar kostar inte mycket och är otroligt simpla att använda. En produkt som, när den först kom, revolutionerade köksbranschens slipningsmöjligheter.

Om du inte har något intresse för att slipa knivar, utan endast vill ha en vass kniv. Då är det här det bästa valet – såvida du inte vill skicka in dina köksknivar till ett proffs som slipar åt dig.

Rullslipar är billiga, väldigt enkla att hantera och de gör kniven vassare. Tummen upp!