Kniv-hackar-lök

Så testar du om kniven är vass eller slö – 5 enkla metoder

En del människor är rädda för vassa knivar, vilket man till viss del kan förstå – men det är irrationellt. Den riktiga faran är nämligen slöa knivar. Så här testar du om din kniv är vass eller slö.

En slö kniv får kockar att slinta, glida och krossa råvaror som egentligen ska skäras. Arbetet som kniven är designad för att göra klarar den inte längre av och blir därmed en oberäknelig risk.

Är du osäker på när det är dags att slipa kniven eller köpa en ny?

Så här tar du reda på det.

Så testar du om kniven är vass eller ej

1.) Känn på kniven

Ett bra sätt att ta reda på om kniven är vass eller börjar bli slö är genom att ömt och försiktigt känna på bladet. Känns det slött eller vasst?

Bäst är om du har en relation med kniven sedan innan och vet hur vass den var tidigare. Då har man en referenspunkt att utgå från.

Även om du inte vet hur kniven kändes i början, så kommer du att känna om bladet är vasst eller börjar bli rundat och matt.

Det enklaste och snabbaste sättet att slipa kniven är med hjälp av en knivslip. Du hittar vår guide till knivslipar här!

2.) Skiva en tomat

En vass kniv skär igenom tomaten med enkelhet. En slö kniv krossar den snarare än skär. För att kunna penetrera tomatens skinn så krävs något vasst, annars blir det ett krossliknande resultat.

Så ta fram en tomat och försöka skära den. Hur mjukt och lätt går det? Eller måste du applicera ett tryck för att “krossa” skinnet? I så fall är bladet slött och behöver slipas.

Skiva-tomater

3.) Skär i ett papper

Den här metoden går emot allt vi står för – men det finns ingen risk för att kniven skadas om man bara gör det en gång.

Ta fram ett vanligt vitt papper och håll upp det med ena handen. Dra kniven uppifrån och ner med andra handen. En vass kniv har inga problem att skära igenom pappret, men en slö kniv stöter på trubbel.

Om kniven glider av pappret eller om den river upp pappret på ett ojämnt sätt så är det dags att slipa kniven.

Är det dags att köpa en ny kniv? Läs vårt bäst i test av kockknivar.

4.) Lök-testet

Ett annat vanligt trick för att se om kniven blivit slö är att skiva en lök. En bra kniv skivar löken som om det vore en dans på slottet. En slö kniv kommer att glida av löken.

Var försiktig när du provar den här metoden. Om kniven är slö så kan den glida av löken (åt sidan)  – så håll koll på fingrarna.

Bild-på-skivad-lök

5.) Ett oortodox test

Det här testet går ut på att man drar kniven någon centimeter ovanför översidan av din underarm. Ha kniven lite högre upp så att den endast träffar håret på armen. En välslipad kniv kommer att klyva håret och en slö kniv kommer bara få håret att böja sig.

Vi har bara stött på professionella köksmästare som använt den här metoden. Vi rekommenderar inte att du provar det hemma då övriga steg räcker gott och väl för att avgöra hur skarp kniven är.

Om du, mot förmodan, bestämmer dig för att testa – var försiktig!