Så tar du hand om kökskniven – 5 enkla skötselråd
Få saker är så frustrerande som en slö kniv. Det kan göra något så roligt som matlagning, till en plågsam och tidskrävande börda. Så behöver det inte vara!
Till skillnad från amatören, så tar en kock alltid hand om sina knivar som om de vore hans egna barn.
Kockar utvecklar också en sorts känsla för köksutrustning även om de inte är sina egna. Att komma hem till någon som har bra köksknivar, men inte tar hand om dem, är nog lite som att låta en tandläkare titta på när en person drar ut sin egen tand. Eller som att tvinga en målare att titta på någon som använder målarpenslar till att skrapa bort rost från bilen.
Det gör ont att se.
För att kockar inte ska behöva lida mer och, framförallt, för att du ska slippa ha slöa knivar där hemma. Så har du här ett par klassiska råd för att behålla kvaliteten, skärpan och livslängden på dina köksknivar.
5 enkla skötselråd för dina köksknivar
1. Lägg inte knivarna i besticklådan
Ett av de vanligaste misstagen många gör – att lägga kniven tillsammans med bestick och annat i en låda.
Få saker förstör kniven så mycket som när kniven glider runt i en låda varje gång någon öppnar och stänger den. Ett bra sätt för att det ska bli hack och och repor i bladet. För att inte nämna faran det innebär att plocka upp en sked när det ligger vassa knivar runtomkring.
Använd ett magnetfäste eller ett knivblock istället.
2. Tvätta alltid för hand
Diskmaskinen förstör knivar. Det är som stålmannen och kryptonit, ungefär. Det finns alltid en överhängande risk att kniven blir bucklig, repig eller får fula märken när man kör den i diskmaskinen. Men även värmen och fukten kan fullkomligt demolera både bladet och handtaget på kniven.
Sedan har vi diskmedlet som kan både missfärga och göra bladet slött.
Det spelar ingen roll om du har köpt den bästa kockkniven för flera tusen kronor, om du lägger den i diskmaskinen så kommer den inom kort bli obrukbar.
Handtvätta alltid dina köksknivar.
3. Torka alltid kniven efter tvätt
Efter att du har handtvättat kniven så gör du bäst i att torka den med en handduk och sedan ställa tillbaka den i magnetfästet eller knivlisten.
Att lägga kniven i diskstället och låta den torka är dåligt av två anledningar.
Dels brukar kniven få dela utrymme med bestick och andra tillbehör, vilket gör den slö när bladet vidrörs av annat än trä och plast. Dels är det inte bra att låta kniven vara fuktig, då det höjer risken för mögel och rost. Även om bladet är gjort av rostfritt stål.
4. Använd alltid en skärbräda
Vi alla har nog gjort oss skyldiga till att vara lite slappa ibland. Istället för att ta fram en skärbräda, så skär man direkt på diskbänken eller bordet – med förhoppningen att kniven inte ska nudda underlaget. Inte bra!
Marmor, granit och glas är jätteduktiga på att göra knivar slöa. Så se till att alltid skära och hacka på en skärbräda gjord av antingen plast, trä eller gummi.
5. Slipa kniven
Knivar behöver lite då och då underhållas i form av slipning. Oavsett kvalitet så blir bladet för eller senare lite slöare och inte lika vasst. Du kan välja mellan att själv slipa den med hjälp av en slipsten, knivslip, ett honingstål (stång) eller helt enkelt skicka kniven till en professionell.