Flera-typer-av-köksknivar

Rockwellskalan – Avgör hårdheten på dina knivar

Rockwellskalan och HRC är två begrepp som ofta dyker upp när man läser om knivar och stål. Men vad betyder det egentligen och vilken skala är bäst för köksknivar? I den här artikeln svarar vi på det.

Kort sagt är Rockwellskalan en skala som mäter hårdheten i metaller. Det är en skala som inte bara låter oss veta vilket typ av arbete stålet är bäst lämpat för, men även hur uthålligt det är. Allra främst när det kommer till köksknivar.

Vad är rockwellskalan

Rockwellskalan är alltså en hårdhetsskala som mäter hur hård en metall är. Enheterna i skalan heter HRC.

Ju högre HRC ett knivblad har, desto hårdare är det.

Men det betyder inte att hårdast alltid är bäst. Vissa verktyg presterar bättre om de är i den mjukare delen av skalan, snarare än den hårda. Det beror helt och hållet vad man ska använda dem till.

Ju hårdare en kniv är, desto svårare är de att slipa. Det är däremot inga problem om du har en knivslip, då maskinen sköter slipningen åt dig.

Hårt eller mjukt stål – Vad ska man välja?

Skillnaderna mellan enheterna är stora och avgör på vilket sätt man använder stålet/redskapet.

För att ge dig en bra jämförelse så har europeiska kockknivar vanligtvis en HRC mellan 56 och 60. Yxor har oftast en HRC mellan 50 och 55. Kockknivar har alltså ett hårdare stål är yxor – och är därför mer delikata.

Fördelar och nackdelar med respektive stål:

Hårt stål

  • Håller skärpan längre
  • Kan bli otroligt vassa
  • Mer delikat och går lättare sönder
  • Svårare att slipa

Mjukt stål

  • Enklare att slipa
  • Uthålligt och går inte lika lätt sönder
  • Håller inte skärpan lika länge

Ett hårdare stål gör sig alltså bäst för finare och mer precisa arbeten. Medan ett mjukare stål håller längre och kan utstå mer. Du kan läsa vår artikel om hur man slipar köksknivar hemma, för både hårt och mjukt stål.

Verktyg som ska hugga, hacka eller skära i hårda material kräver alltså ett mjukare stål.

Vilken HRC är bäst för köksknivar

Det beror på vad du ska använda kniven till.

Europeiska kockknivar är gjorda för att kunna hantera hårdare råvaror, så som ben och fryst mat. Ju hårdare livsmedel du vill hantera, desto mjukare stål måste du ha.

Japanska köksknivar är mer delikata och hanterar inte frysta råvaror eller ben. De är mer precisa och skarpa. Vanligtvis ligger japanska knivar på +60 HRC.

Det går att hitta knivar i alla möjliga HRC. Det finns japanska köksknivar med 57 HRC och det finns europeiska köksknivar med 59 HRC. Allt beror på vad du ska använda kniven till och vad du personligen föredrar.

Välj-kniv-på-rockwellskalan

Om du bara vill skära grönsaker, frukt och fisk så är en högre HCR att föredra. Om du hanterar hårdare livsmedel så vill du gå ner lite i Rockwellskalan.

Europeiska kockknivar har en perfekt balans i Rockwellskalan, då de inte är för hårda och inte för mjuka. De kan därför användas flexibelt och effektivt i flera arbetsområden. De kan skära fina och tunna skivor fisk och grönsaker, men också hantera hårdare och tyngre kött utan att gå sönder eller få problem.

Många kockar föredrar sina knivar mellan 57 och 63 HRC.

Hårdare stål är oftast smalare, vassare och finare.
Mjukare stål är mer uthålligt och klarar tuffare arbetsmetoder.