Bild-på-kockkniv
Köpguider

Bästa Kockkniven 2021 – 5 Bästa Kockknivarna

Bäst i test

Global-G-2

Global G-2

Bästa kockkniven på marknaden

Den är flexibel, skön att hålla i och har en hållbarhet som gör att den håller i många år framöver. En riktigt effektiv kockkniv som gör arbetet både enklare och roligare i köket. Helt klart den mest prisvärda kockkniven idag.

Bagaren och kocken

Bästa kockkniven

Kockens bästa vän, och tillika en av de mest flexibla redskapen i köket, är utan tvekan kockkniven.

Den är designad för att kunna hantera många olika typer av råvaror och stilar. En sann mångsysslare som klarar av allt från att hacka till att skiva och allt där-i-mellan.

Vi har gått igenom de allra främsta knivarna för att hjälpa dig att hitta den kockkniv som passar dig bäst.

Här är de bästa kockknivarna för i år.


Bäst i test: Global G-2 Kockkniv


Anledningar att köpa:

 • Flexibel
 • Komfortabel design
 • Hållbar
 • Bra pris
 • Lättvikt
Anledningar att inte köpa:

 • Kan kännas liten om du har väldigt stora händer

Designen är väldigt enkel och effektiv på den här kniven. Handtaget och bladet är i ett stycke, vilket gör den enkel att tvätta och hålla ren. Ingen mat fastnar mellan bladet och handtaget.

G-2 är välbalanserad och väldigt händig att arbeta. Den ger ett professionellt intryck – men kommer till ett bra pris.

Av den anledningen kan du hitta den här kniven både i restauranger och i hemmaköket.

Global är ett väletablerat företag i den är branschen och har genom åren vunnit många utmärkelser för sina knivar. Global G-2 är inget undantag, den har vunnit en hel del ”bästa kockkniven”-priser och så även här.

Sammanfattning:

Med tanke på pålitligheten, den effektiva designen, hållbarheten och precisionen så är den utan tvekan i toppen av vår lista.

Ytterst få knivar kan konkurrera med G-2, även många knivar som ligger ett par prisklasser över får det tufft. Definitivt den mest prisvärda kockkniven på marknaden idag.

Bäst pris hos:


Väldigt Populär: Satake Ame Kiritsuke Kockkniv


Anledningar att köpa:

 • Används bara av chefskocken i Japan
 • Otroligt snygg & prydlig
 • Skön tyngd
 • Exemplarisk balans
 • Lång livslängd
Anledningar att inte köpa:

 • Vissa säger att de behövde slipa den när den var ny

Den här kniven representerar verkligen det japanska hantverket. Både vad gäller design och kompetens.

Först och främst så är det omåttligt snygg. Den består av fem lager stål och handtaget är gjort i kanadalärk.

Den ligger perfekt i handen och vi gillar att den är lite tyngre än de andra knivarna. Balansen är ypperlig och det förbättrar precisionen när du arbetar med kniven.

I vår research så hittade vi att en del konsumenter ville skärpa den lite extra när den var ny, vilket är enkelt gjort med en knivslip. Det är däremot inget vi har erfarit.

Kiritsuke används enligt traditionen endast av chefskocken i köket. Det talar för vilket imponerande hantverk det här är.

Sammanfattning:

Den är vacker, hållbar, precis och vi älskar att den är lite tyngre än övriga knivar.

Den används traditionellt sett av chefskocken i köket, så den är helt klart imponerande både vad gäller design och funktionalitet.

Satake Ame Kiritsuke är en otroligt populär kockkniv just nu – och vi förstår varför. Helt klart en av våra favoriter.


Bäst för kockar: Tamahagane San Tsubame

Anledningar att köpa:

 • Professionell
 • Väldigt precis
 • 3 lager stål
 • Ovanligt snygg design
 • Stryktålig
Anledningar att inte köpa:

 • Övre prisklassen

Om du pratar med professionella kockar om knivar så kommer namnet Tamahagane att nämnas. De är vida kända för sina knivkollektioner och San Tsubame är en stark representant.

Det första man märker är att kniven är oerhört snygg. Den lyser av precision, professionalism och asiatisk konst. San Tsubame står över alla andra knivar vad gäller utseende.

Men även bladets precision och styrka är något utöver det vanliga. Knivbladet består nämligen av tre olika lager av stål, där varje del har en specifik egenskap och funktion.

Vid knivens bas är den hård och stabil, mittdelen ger uthållighet och det yttersta skiktet är otroligt vasst för precisa mattillredningstekniker.

Handtaget är skönt och balansen mellan blad och handtag är utmärkt.

Kniven är en riktigt sofistikerad både till det yttre och sett till vad den kan göra med maten. Det är japansk precision och ihärdighet ut i fingerspetsen.

Definitivt en av de bästa kockknivarna på alla tänkbara sätt.

Sammanfattning:

Definitivt en av de bästa kockknivarna på alla tänkbara sätt. Den passar perfekt för dig som ofta jobbar med kniven, såväl hemma som i restaurangen.

Om kniven är inom din budget, så är det helt klart en av de snyggaste och bästa kockknivarna för dig som vill ha kvalitet.

Den är precis, uthållig, stabil, skön att hålla i och väldigt stilig.

Bäst pris hos:


Bäst för nybörjare: Mac Mighty Japansk Kockkniv

 

Anledningar att köpa:

 • Förvånansvärt vass
 • Rostfritt stål
 • Komfortabelt handtag
 • Håller sig skarp länge
 • Enkel att arbeta med
 • Pålitlig
Anledningar att inte köpa:

 • Högt pris

Den här kniven är lite ömtåligare än många andra kockknivar i toppskiktet.

Du kommer att behöva vara relativt varsam och försiktig både vad gäller hårda råvaror och mat med mycket syra (tomat och citron). Det ska du alltid vara – men den här kniven kräver lite extra omvårdnad.

Försiktigheten kompenserar däremot med ett riktigt skarpt blad. Den skär igenom frukt och grönsaker som om de vore smör i solsken.

Mac Mighty (men kalla den ”mighty”, om du pratar med kockar) är en säker investering i japansk kvalitet.

En bra introduktion för nybörjarkockar såväl som veteraner som vill ha en bekväm och skarp kockkniv där hemma.

Handtaget är ganska så litet, så om du har ovanligt stora händer så kan den kännas lite trång och svår att jobba med. Den passar däremot perfekt för normalstora och små händer.

Mac Mighty lever upp till namnet och är utan tvekan en av de bättre kockknivarna där ute.

Sammanfattning:

En perfekt kockkniv för nybörjare, så väl som experter. Den är mycket enkel att hantera, håller sig vass länge och är skön att hålla i.

Skärpan, viktbalansen och ergonomin är superb. Mac Mighty är en av de populäraste knivarna och har varit det väldigt länge. Prislappen är därför hög, men inte på något sätt orimlig. Du får definitivt vad du betalar för – och mer där till.

Bäst pris hos:


Bra Premiumval: Yaxell Ran Kockkniv

Anledningar att köpa:

 • Väldigt hög kvalitet
 • Gjord av 69 lager stål
 • Välbalanserad
 • Bra även för dig med större händer
 • Otroligt vass
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Den här kniven innehåller 69 lager damaskerat stål, där 68 lager är mjukt stål som sluter kring kärnan av det hårda stålet.

Det är med andra ord långt ifrån bara ett en stålbit man slipat. Det här japansk kökskonst i sitt essä.

Kniven är lika vass som välbalanserad och sitter skönt i handen. Även för de med lite större händer.

Handtaget är gjort av Mikarta, vilket är ett vattentåligt material som passar perfekt för ändamålet.

Yaxell Ran är väldigt, väldigt vass när den kommer direkt ur lådan.

Kom även ihåg att Yaxell Ran är hårdare än den typiska västerländska kockkniven.

Sammanfattning:

En sylvass kockkniv av väldigt hög kvalitet. Definitivt ett bra val för dig som vill börja ta matlagningen där hemma på allvar.

Kniven är gjord av 69 lager stål och handtaget är gjort av det vattentåliga material Mikarta.

Den är välbalanserad och ligger skönt i handen, även för oss som har lite större tassar.


Hitta bästa kockkniven för dig

Kockkniven är ett högst personligt redskap. Eftersom vi alla hanterar den och använder den till olika saker, så gäller det att du köper en kniv som passar dig.

Bara för att Jamie Oliver föredrar en viss typ, så betyder det inte att den är lika bekväm eller effektiv i dina händer.

Vi har därför skrivit den här guiden åt dig som ska köpa en kockkniv. Det här är allt du behöver hålla koll på för att försäkra dig om att du inhandlar en kockkniv som passar dig och dina behov. Du vill gärna inte köpa ett dyrt knivset som sedan visar sig vara en besvikelse.

Det här är den ultimata guiden för dig som vill försäkra dig om att du köper den bästa kockkniven för dig.

Bladtyp

Även om det finns fördelar med ett blad av keramik, så föredrar vi ändå rostfritt stål när det kommer till kockknivar. Keramik passar bättre vid andra knivtyper. Stålet tillåter kniven att vara vassare, mer uthållig, rostfri och mer förlåtande.

En keramikkniv riskerar att gå sönder om man råkar skära eller hacka i benigt kött. Stål tillåter mer och är mer allsidigt. Av den anledningen ser vi hellre stål än keramik på våra kockknivar.

Storlek

I slutet av dagen så är storleken på kniven högst personlig. Det finns köksmästare som föredrar korta blad på sina kockknivar, medan andra gillar långa.

Majoriteten av västerländska kockar föredrar oftast något mellan 17 och 21 cm. Sällan ser man professionella kockar hantera kockknivar på 24 cm.

Vi har därför valt att fokusera på knivar mellan 17 och 21 cm. Längre blad än så tenderar att kännas klumpiga och oftast endast effektiva när man skär eller hackar större råvaror.

En kockkniv ska vara mångsidig och flexibel.

Tillverkare

Det kan låta banalt för någon som inte arbetar inom restaurangbranschen, men tillverkaren är av betydelse. Inte för att det ska vara flashigt – utan för att det innebär en säkerhet.

Ett par tillverkare har under flera år producerat köksredskap och utrustning av mycket hög kvalitet. De har samarbetat, arbetat och testats med hjälp av kvalificerade kockar. Den gedigna erfarenheten sätter sina spår i produkten.

Deras märken och namn har genom generationer byggts upp till att bli något som förknippas med pålitlighet och kvalitet. Det skulle stå många företag dyrt att helt plötsligt producera och sälja en kniv som har stora brister.

Mindre kända företag har inte den pressen och erfarenheten, vilket gör att de kan kompensera med sina produkter mer. Även om alla inte gör det och givetvis ska man testa olika tillverkare för att hitta någon man är bekväm med.

Men för att kunna hamna på en bäst-i-test lista som denna så är det viktigt att företaget bakom kniven har en stark meritlista.

Pris

Vår sida och våra test är ämnade för den professionella kocken, såväl som för hemmakocken som lagar middag efter en lång arbetsdag.

En person som arbetar med matlagning kommer med största sannolikhet att investera mer pengar i sina verktyg än någon som inte gör det.

Därför är det viktigt att mötas på mitten och hitta kockknivar som både amatören och köksmästaren kan använda till sin fördel. En bra kockkniv behöver inte kosta skjortan.

Priset på kniven kan vara en indikation på dess kvalitet. Lite dyrare kockknivar har genomgått en mer robust och precis behandling, vilket, förhoppningsvis, resulterar i en högre kvalitet.

Därmed inte sagt att det inte finns billiga kockknivar som är av hög kvalitet. Som du kan se i vårt bäst i test, så finns det knivar under tusenlappen som konkurrerar med kockknivar som kostar dubbelt så mycket.

Grepp och handtag

Greppet är högst individuellt vad man föredrar, men det finns en generell idé om hur ett bekvämt handtag ska se ut och kännas. Eftersom vi alla har olika storlekar och former på händerna så finns det ingen typ som passar alla.

För att på bästa sätt avgöra handtagets kvalitet och bekvämlighet, så har vi gått igenom en lång rad recensioner och tester från andra skribenter för att se vad de tyckte om greppet.

På så sätt har vi bildat oss en uppfattning om vad kockar generellt sett tycker om varje knivs handtag.

Bladets kvalitet

Billigare knivar kan framstå som explosiva, precisa och kraftfulla – till en början. Efter någon månads användning så märker man att den redan är slö, matt och inte lika alert längre.

Alla knivar behöver slipas någon gång, även det bästa bladet. Frågan är bara hur lång tid det tar innan det är nödvändigt.

Bladets kvalitet avgörs också av hur precis kniven är vid snitt och hur effektiv den är vid hackning.

En kockkniv ska vara flexibel och kunna arbeta på flera olika sätt. Därför är det otroligt viktigt med ett blad av hög kvalitet som klarar av olika typer av arbetsområden.

Det handlar inte om hur vasst bladet är, utan om hur vasst bladet kommer att vara.
Bladet livslängd och kvalitet påverkas väldigt mycket av vilken skärbräda du använder. Här hittar du de bästa skärbrädorna för dina knivar.

Balansen på kniven

När man arbetar med knivar så vill man att balansen mellan blad och handtag ska vara bra.

Är det för baktungt eller om bladet väger för mycket, så påverkar det hur man arbetar. Att hacka sallad känns inte lika naturligt och att skiva kött blir besvärligt.

En bra kockkniv måste ha en naturlig och bekväm balans mellan blad och handtag.

Vårt bäst i test av kockknivar

Anledningen till varför flera tusen människor besöker Kockhuset varje månad, är för att de vill ha den bästa och senaste informationen om allt som har med matlagning att göra.

Vårt mål är att kunna erbjuda dig som läsare en så rättvis och informativ bedömning av respektive produkt som möjligt. För att kunna göra det så har vi låtit flera experter titta på varje kockkniv, men också ägnat åtskilliga timmar åt att efterforska vad andra konsumenter och experter tycker.

I vårt test av kockknivar har vi därför också, utöver våra egna experter, inkluderat andra oberoende testare, experter och konsumenters omdömen av varje kniv.

Vårt syfte är att du ska slippa behöva spendera dyrbar tid åt att städa hela Internet efter recensioner, men också minimera risken för att du köper något du sedermera blir missnöjd med.

Vad är bäst: en japansk eller västerländsk kockkniv?

Kökstraditioner och kulturer skiljer sig en hel del åt, framförallt när det kommer till västerländsk och japansk matlagning.

Västerländska knivar är främst från Tyskland och Frankrike, där vi även hittar viss skillnad. Tyska kockknivar har en liten böj vid eggen, medan franska knivar har rakare blad.

Japanska kockknivar har oftast smalare blad och de kräver mer omvårdnad. En annan stor skillnad är att endast en sida av kniven är slipad, vilket innebär att vissa japanska knivar är gjorda för endast höger- eller vänsterhänta.

Västerländska knivar kan i regel användas av alla.

Knivar från Asien och framförallt Japan, skär oftast finare snitt än västerländska knivar. Men de är å andra sidan också mycket skörare och måste hanteras mer varsamt.

I grund och botten är det en smaksak vad man föredrar. Man får inte glömma att många tillverkare idag, använder ”japansk kniv” som en term för att påskina någon form av kvalitet. Alla japanska knivar är givetvis inte värda sin vikt i guld.

Precis som med knivar från väst, så massproduceras det också knivar i Japan som är av låg kvalitet. Så tro inte att kniven är bra bara för att den är dyr och kommer från Asien.

Vilken skala är bra för kockknivar av stål

När man mäter hårdheten på stålknivar så använder man Rockwell-skalan, där 53 är väldigt mjuk och 64 är hårt.

För kockknivar så rekommenderar vi att du väljer en kniv mellan 55 och 60. Då är den hård nog att vara vass och mjuk nog utan att vara skör.

Kom ihåg att kockkniven är en allsidig kniv som används till flera olika saker, så du vill hitta någonting som är mitt-i-mellan.

Desto hårdare bladet är, desto längre är den vass och skarp utan att behöva slipas.


Läs också:

Liknande Artiklar