Gasolgrill bäst i test 2023 – Bästa Gasolgrillar

Bäst i test

Weber-Spirit-E-320-gasolgrill

Weber Spirit II S-320 GBS

Bästa gasolgrillen

Riktigt bra värmefördelning, stor kapacitet, smarta sidoförbrännare och regelbundet bra resultat – så är det definitivt en av de mest prisvärda gasolgrillarna idag.

Mer info i butik

Bästa gasolgrillen

Det finns ett stort utbud av gasolgrillar på marknaden just nu. Det kan skilja flera tusenlappar mellan olika modeller – för att inte nämna hur de presterar och vilka funktioner de har.

För att hjälpa dig att hitta den gasolgrill som passar dig och dina behov bäst, så har vi recenserat och listat årets bästa gasolgrillar – för varje budget.


Bästa gasolgrillen: Weber Spirit II 320 GBS

Weber-E-320-gasolgrill

Anledningar att köpa:

  • Utmärkt resultat
  • Bra värmefördelning
  • Stor kapacitet
  • Smarta sidobrännare
  • Mycket för pengarna
Anledningar att inte köpa:

  • Bulkig

Weber har en hel del gasolgrillar och deras sortiment uppdateras relativt ofta. Utav alla deras grillar, nya som gamla, så är det Spirit S-320 vi har fastnat för. Den är riktigt skarp!

Vi var inledningsvis skeptiska till storleken på den här modellen, men när vi såg den stora kapaciteten på insidan så föll all skepticism bort.

Den är fortfarande bulkig och tar upp en del plats, men å andra sidan har du möjlighet att grilla väldigt mycket mat på en och samma gång.

Ett vanligt problem med många gasol- och elgrillar är att det inte smakar grillat. Om du är en av de som tror att kolgrillen är den enda vägen att gå, så får du tänka om.

Du kommer inte att märka någon skillnad på kol och gasol om du använder S-320.

Resultatet blir fenomenalt, vilket också är en huvudanledning till varför den här grillen är vår bäst i test-vinnare.

Kycklingen blev perfekt grillad med en krispig och god utsida. Om du vill ha ett sånt här resultat eller bättre, med en annan gasolgrill, så får du vara beredd att betala ett par tusenlappar till.

Sammanfattning:

Med utmärkt värmefördelning, stor kapacitet och smarta sidobrännare för såser och kokning av potatis – så är det här ett självklart val.

En superb gasolgrill som slår det mesta. Definitivt ett av de bästa valen om du vill grilla som ett proffs i sommar.


Redaktörens val: Weber Genesis E-310 GBS

Weber-Genesis-310-gasolgrill

Anledningar att köpa:

  • 3 brännare
  • Exceptionellt hög kvalité
  • Infinity-tändning
  • Inbyggd termometer i locket
  • Enkel att använda
  • Lyxig
Anledningar att inte köpa:

  • Dyr

Weber Genesis E-310 GBS får nog räknas som en klassiker så här års. Den har funnits ett tag, men är fortfarande i toppen. Definitivt en av de bästa gasolgrillarna på marknaden för under 10.000 kronor.

När det kommer till kvalité och användning så finns det i princip ingen som slår Weber i Sverige. Deras grillar är enastående, och E-310 är helt klart en av våra favoriter genom tiderna.

Grillen drivs av flytande gasol och är utrustad med tre stycken brännare. Huvudbrännaren går på 10,99 kw.

Den har låsbara hjul, redskapskrokar, infinity-tändning och bars som är porslinsemaljerade. Både grillgallret och locket är porslinsemaljerat också.

Den har ett fettuppsamlingssystem av hög kvalité, inbyggd termometer och värmedeflektorer.

Ja, vi skulle kunna fortsätta i all evighet.

Vi kan sammanfatta det med att den här grillen har allt och lite till.

Rent prestandamässigt så är den superb. Den håller värmen riktigt bra, värms upp snabbt och är väldigt enkel att använda. Kvalitén på konstruktionen och alla detaljer känns gedigen och hållbar.

Det är en ganska dyr gasolgrill – men då får du också vad du betalar för. Det är en fantastisk grill att använda och är ett självklart val om den är inom din budget.

Sammanfattning:

Den här grillen har allt. Men den har inte bara allt – den har allt med hög kvalité. Den är verkligen i toppklass, både vad gäller funktion, prestation och hållbarhet.

Man har utrustat E-310 med 3 brännare i rostfritt stål och infinity-tändning. En inbyggd termometer i locket och värmedeflektorer.

Det är en fantastisk grill att använda. Men på grund av priset är den inte för alla. Om du har en budget på 10.000 kronor, då är det här definitivt en av de bästa gasolgrillarna på den svenska marknaden.


Väldigt populär: Everdure Force Gasolgrill

Everdure-gasolgrill

Anledningar att köpa:

  • Värmer upp väldigt snabbt
  • Bra grillyta
  • Enkel att sätta ihop
  • Lock med termometer
  • Minimalistisk design
  • Mycket för pengarna
Anledningar att inte köpa:

Det är inte den dyraste och inte den billigaste gasolgrillen – men det är en av våra favoriter.

Everdure Force är i mellan-prisklassen, men har allt du kan tänkas vilja ha. Inte för mycket och inte för lite, det är lite ”landet mellanmjölk” över den. I positiv bemärkelse.

Något som gör att Force sticker ut ur mängden, är den korta tiden det tar för den att värmas upp. Den är verkligen rekordsnabb! Mycket snabbare än de flesta andra.

Så om du vill göra så mycket som möjligt av din tid och slippa vänta på att grillen ska bli klar eller redo, så är det här din nya bästa kompis. Den värms upp jättesnabbt!

Den är enkel att hålla ren och du kan bygga ihop den på egen hand utan problem.

Det är också hur vi skulle vilja beskriva grillen i stort; ”enkel” och ”utan problem”. Ingen huvudvärk med konstiga rattar, långsam uppvärmning, struligt bygge eller mat som bränner fast.

Allt går så smort, vilket också är varför det här blev en av våra favorit-grillar. Den är riktigt, riktigt bra!

Sammanfattning:

Den är enkel att bygga ihop, värmer upp extremt snabbt (en av de snabbaste), har en stor grillyta och värmefördelningen är riktigt bra.

Om du letar efter en bra gasolgrill i mellan-prisklassen, som inte ger dig några problem, utan istället erbjuder dig allt väldigt enkelt och lätt. En grill som är en fröjd att hantera – då är det här ett riktigt bra val.

Alla positiva recensioner vittnar om den här grillens kvalitet. Helt klart en av våra favoriter i år och därför varmt rekommenderad!


Bästa portabla gasolgrillen: Weber Q1200

Weber-Q1200

Anledningar att köpa:

  • Portabel
  • Smidig att använda
  • Enkel att rengöra
  • Bra värmefördelning
  • Anti-stick-beläggningen
  • Fällbara sidobord
  • Vind-resistent
Anledningar att inte köpa:

  • Ganska tung

Liten och smidig är ledorden för Q1200. Perfekt om du ska ut och resa, campa eller bara ha en utflykt i skogen eller på stranden.

Ja, för de som vill spara utrymme där hemma och inte vill ha en gasolgrill som tar upp halva bakgården, så är det ett ypperligt val också.

Designen är väldigt smart konstruerad. Den har två smidiga sidobord som kan fällas ihop när du inte ska grilla mer.

Ytan på grillen har en väldigt bra non-stick-beläggning som minskar risken för att något bränner fast.

Grillen värmer dessutom upp överraskande snabbt och har en jämn värmefördelning, så att allt blir väl genomstekt.

Med Q1200 så tillkommer även en användbar termometer, så att du har mer kontroll över grillningen.

Trots att grillen är väldigt liten, så har den ändå en relativt stor grillyta. Större än vad man först tror. Grillen räcker gott och väl till en skön grillkväll i sommar.

Det här är den mest portabla grillen av hög kvalitet som vi hittat, men den är ändå tung. Vilket är oundvikligt när det handlar om grillar och den här typen av material.

Sammanfattning:

En perfekt grill om du bor i lägenhet, vill ha något att resa med eller bara vill spara utrymme där hemma. Den är väldigt portabel och smidig att använda.

Den är enkel att rengöra och har två sidobord som kan fällas ut och in. Temperaturkontrollen är kanon och likaså non-stick-beläggningen.

Den är inte superlätt, men är helt klart en av de bästa portabla gasolgrillarna på marknaden idag. Den har inga större svagheter, utan vi gillar varje moment av den här grillen. Ett riktigt bra val!


Hitta bästa gasolgrillen för dig

Kött-på-gasolgrill

Om du ska köpa en gasolgrill så finns det ett par viktiga saker att hålla koll på.

Du kan givetvis köpa den första bästa gasolgrillen du ser – men risken är att du köper en grill som inte alls passar dina behov.

Det kan nämligen vara en stor skillnad mellan olika grillar, både vad gäller hur de används och fungerar.

Av den anledningen bör du ha koll på hur gasolgrillar fungerar och vad du ska titta efter.

Här är allt du behöver ha koll på inför köpet.

Naturgas eller propan

Gasolgrillar drivs av antingen naturgas eller propan. De båda har sina fördelar och nackdelar, vilket gör att valet handlar om personlig preferens.

Naturgas är effektivt eftersom du kan koppla upp grillen till gasledningen i ditt hem. Du behöver med andra ord inte hantera stora tankar.

Om du redan har naturgas hemma, så är det dessutom billigare än om du skulle köpa propantankar.

Propan är gas i vätskeform som förvaras i en portabel behållare eller cylinder. Det gör grillen mer portabel, eftersom du kan flytta runt den över hela altanen. Till skillnad från med naturgas, om du är uppkopplad till gasledningen i hemmet.

Tillskillnad från vad många tror, så presterar grillar med naturgas och propan lika bra. Förutom på vintern, när det är väldigt kallt, då det förhindrar propan från att förångas.

Men faktum är att alla grillar kalibreras till att fungera på samma sätt – oavsett om de använder propan eller naturgas.

Det stämmer att propan har en nästan dubbelt så hör BTU än naturgas. Men grillar är designade att släppa ut mindre mängder propan än naturgas i brännaren. Det resulterar i att deras prestanda blir densamma.

Antal brännare

Hur många brännare grillen har är avgörande för hur mycket mat du kan grilla åt gången.

  • 2 till 4 personer – 2 eller 3 brännare
  • 4 till 10 personer – 3 eller 4 brännare
  • 12+ personer – 5 eller 6 brännare

Dessa riktlinjer går givetvis inte att applicera på alla sällskap och användningsområden. Utan det är endast för att ge dig ett hum om hur många brännare du kan behöva i din grill.

Ju större mängder mat du vill grilla, desto fler brännare behöver du.

Infraröda brännare

De flesta gasolgrillarna använder konvektionsvärme för att grilla maten. Det innebär i grund och botten att du exponerar maten direkt mot eld.

Det är ett bra och traditionellt sätt att grilla på, men risken är att du torkar ut köttet du grillar.

Infraröda brännare fungerar annorlunda. Elden i grillen värmer upp keramik- eller metallplattor, som sedan leder värmen till köttet.

På så sätt kommer maten inte i direktkontakt med elden. Resultatet blir att köttet och ingredienserna inte blir lika torra och får behålla sina safter och vätskor.

Vad kostar en bra gasolgrill

Det finns gasolgrillar som kostar allt från 1000 kronor upp till 6000 kronor. Eftersom de alla har sina specifika användningsområden och funktioner, så finns det något för alla i varje prisklass.

Allt handlar om var och hur du ska använda grillen.

Om du bara ska grilla mat åt 2-3 personer så kan det räcka med en billig gasolgrill som inte tar upp speciellt mycket plats. En dyrare variant behöver nödvändigtvis inte vara ett bättre alternativ, eftersom den kostar mer, tar upp mer plats och tar mer tid att underhålla.

Kort och gott: det finns bra gasolgrillar i alla prisklasser. Men det gäller att du vet vad du vill använda grillen till och vilka funktioner du behöver.

Stor eller liten gasolgrill

Innan du köper en grill bör du alltid mäta och förbereda platsen där grillen ska stå. Dels så att du köper en grill som får plats, men också av säkerhetsskäl.

Vad många glömmer bort är att grillen bör stå ett visst antal meter från huset, samt vara utom räckhåll från materialet som kan börja brinna. Exempelvis tyg, löv och träd.

Ta därför alltid måttet på gasolgrillen och jämför med måtten där du planerar att gasolgrillen ska stå.

Vad är BTU

BTU står för ”British thermal units”, vilket översätts till ”brittiska termiska enheter”. Det är enheterna man använder för att mäta energieffekten på grillar.

Grillens BTU är med andra ord en reflektion av hur mycket värme brännaren kan producera i timmen.

Dessvärre är antalet BTU inte tillförlitligt när du ska köpa en gasolgrill. Faktum är att det är på gränsen till meningslöst – såvida du inte vet exakt hur stor den primära grillytan är.

Många tillverkare inkluderar även sidobrännarnas energiproduktion i grillens BTU, vilket gör att grillen framstår som kraftfullare än den egentligen är.

Av den anledningen bör du inte fokusera speciellt mycket på antalet BTU i en grill, eftersom det sällan reflekterar huvudgrillens faktiska kraft. Kom också ihåg att högre BTU innebär att grillen konsumerar mer gas.

Fördelar med gasolgrillar

Korv-och-kött-på-gasolgrill

Gasolgrillar är ett bra alternativ till de klassiska kolgrillarna. Gasolgrillens positiva egenskaper har gjort den till ett populärt val för såväl husägare som gatukök och restauranger.

Fördelar:

  • Lätt att börja använda
  • Värms upp snabbt
  • Kontrollerbar och jämn temperatur över hela grillen
  • Snabb och enkel att rengöra
  • Bra för mat som kräver längre stektid, exempelvis kyckling

Den enkla användningen är en stor fördel med gasolgrillar. Om du får slut på gas under grillningen, så är det bara att byta ut gasflaskan och fortsätta grilla.

Det kan jämföras med en kolgrill som tar längre tid att värma upp. Om du behöver fylla på med mer kol, så kan det ta upp mot 15 minuter innan grillen får rätt temperatur igen.

Nackdelar med gasolgrillar

Fördelarna med gasolgrillar är många, men det finns också ett par nackdelar.

Nackdelar:

  • Ger inte lika rökig smak som kolgrillar
  • En stor gasolgrill tar upp väldigt mycket yta
  • Gasflaskor är oftast tyngre än kolpåsar
  • Inte speciellt portabla

Här spelar också skillnaderna mellan naturgas och propan in. Om du har en grill som använder naturgas från huset så kommer du inte få slut på gas.

Men om du har propan så behöver du ibland fylla på eller köpa nya gascylindrar. Det inte bara tar tid, men kan också bli dyrt i längden. Framförallt om du grillar ofta.

Propan är heller inte kopplat till ditt hemnätverk, vilket innebär att de är mer portabla och kan flyttas runt.

Hur länge håller en gasolgrill

En bra gasolgrill håller en lång tid. Om du tar hand om den på rätt sätt så kan du räkna med att den håller i 10 år eller mer.

Men för att grillen ska ha en lång livslängd så behöver den underhållas på rätt sätt. Den behöver rengörs regelbundet och skyddas från väder och smuts.

När du köper en gasolgrill är det viktigt att också titta på garantitiden. Dels är det bra att veta hur länge garatin gäller, dels kan det vara en indikation på grillens kvalité.

Weber, som gör några av de bästa gasolgrillarna på marknaden, tenderar att ha långa garantier. Det är inte ovanligt att deras brännare har en garanti på upp mot 5 år.

Hur tar man hand om en gasolgrill

Stor-och-ren-gasolgrill

För att din nya gasolgrill ska kunna behålla sin kvalité och livslängd så behöver den tas om hand på rätt sätt.

Det första du bör göra innan användning är att läsa den medföljande instruktionsboken.

Här är saker du bör göra för att underhålla din gasolgrill:

  • Täck över den. När grillen inte används bör du använda ett grillskydd. Det brukar vanligtvis följa med ett skydd när du köper en grill. Men om det inte gör det, så bör du köpa ett skydd separat. Grillskyddet skyddar grillen från olika väderlekar, smuts och rost.
  • Rengör före användning. Allt som hanterar mat, och framförallt kött, måste rengöras noga. Eftersom grillen står utomhus, så finns det en extra risk för att bakterier och smuts hamnat på gallret. Se därför till att rengöra grillen innan varje användning.
  • Rengör efter användning. Efter att du har grillat är det viktigt att rengöra grillen noga. Helst bör det göras när grillen fortfarande är lite varm – men inte så varm att du riskerar att bränna dig. Låt den svalna lite först. Det är lättare att få bort mat och fett när grillen är lite varm och matresterna inte hunnit torka in i materialet.
  • Smörj in grillen. Om din gasolgrill är gjord av gjutjärn så är inoljning superviktigt. Men det kan också göras om grillen är gjord av keramik eller rostfritt stål. Genom att smörja in grillen så gör du också rengöringen i framtiden mycket enklare.
  • Inspektera fettuppsamlingen. De flesta gasolgrillarna har ett system som samlar upp fett. Inspektera och rengör fettuppsamlaren regelbundet så att inget fastnat. Om det börjar samlas och fastna fett i grillen så finns en brandrisk.

Gasolgrill eller kolgrill

Kolgrillen är vad folk brukar uppfatta som den mest ”autentiska” grillupplevelsen. Maten får en rökig smak som gasolgrillar och elgrillar sällan kan få. Även om många nya gasolgrillar kommer nära.

Kolgrillar brukar vara både billigare och lättare än gasolgrillar.

Nackdelen med kolgrillar är att de kan producera en hel del rök och värmen är mycket svårare att kontrollera än i en gasolgrill. Du kan heller inte använda kolgrillar på alla platser.

Gasolgrillar är enklare att använda och rengöra än kolgrillar. De kan dessutom användas året om – oavsett väder. Gasolgrillar värms upp snabbare än kolgrillar och tenderar att vara billigare i drift.

Nackdelen med gasolgrillar är att de är tyngre, är sämre för miljön och att de är dyrare att köpa – även om de är billigare i drift.

Gasolgrill eller elgrill

Elgrillen är helt klart den smidigaste, enklaste och billigaste typen av grill. De skapar inte rök så som kolgrillar och gasolgrillar gör.

Eftersom elgrillen fungerar mer som en stekyta än en traditionell grill, så är de mycket enkla att kontrollera. Du behöver dessutom inte använda tunga gascylindrar eller köpa dyrt kol. Allt du behöver göra är att koppla in grillen i eluttaget.

Elgrillar har den minst ”autentiska” grillsmaken. Eftersom den producerar knappt någon rök alls, så går du miste om den smakupplevelsen.

Eftersom du steker på ett värmeelement i en elgrill, så ligger köttet i vätskor. Det resulterar i att maten inte bara grillas eller steks, utan till viss del även kokas. Det är ett problem som man ofta ser hos billigare elgrillar.

En gasolgrill är definitivt det bästa grillen om du vill ha en riktig grillupplevelse och smak. Men då är det på bekostnad av enkelhet och portabilitet.