Grillar-mat-på-gasolgrill

Bästa Gasolgrillen 2020 – Sommarens stora bäst i test

Bäst i test

Weber Spirit II S-320 GBS
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Premiumval

Napoleon LEX 485
Bäst budgetval

Landmann Triton PTS 3.0
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris

Bästa gasolgrillen

Sommaren närmar sig och det är dags för svenska folket att rulla ut sina grillar. God mat, fint väder och härligt sällskap. Det kan inte bli bättre!

Vädret kan vi inte påverka så mycket, men den goda maten ligger helt och hållet under våra vingar. För att lyckas grilla god mat så behöver man en bra grill – och det är väl just därför du är här? För att hitta den bästa gasolgrillen för i år.

För att hjälpa dig att hitta den mest prisvärda gasolgrillen, så har vi granskat och studerat de allra populäraste modellerna. Ut med de dåliga – in med de bra, lyder parollen.

Vi har framförallt tittat på kvalitet, material, pris, säkerhet och funktioner.


Bäst i test: Weber Spirit II S-320 GBS

 • Utmärkt resultat
 • Bra värmefördelning
 • Stor kapacitet

Weber har en hel del gasolgrillar och deras sortiment uppdateras relativt ofta. Utav alla deras grillar, nya som gamla, så är det Spirit S-320 vi har fastnat för. Den är riktigt skarp!

Vi var inledningsvis skeptiska till storleken på den här modellen, men när vi såg den stora kapaciteten på insidan så föll all skepticism bort. Den är fortfarande bulkig och tar upp en del plats, men å andra sidan har du möjlighet att grilla väldigt mycket mat på en och samma gång.

Ett vanligt problem med många gasol- och elgrillar är att det inte smakar grillat. Om du är en av de som tror att kolgrillen är den enda vägen att gå, så får du tänka om. Du kommer inte att märka någon skillnad på kol och gasol om du använder S-320.

Resultatet blir fenomenalt, vilket också är en huvudanledning till varför den här grillen är vår bäst i test-vinnare. Kycklingen blev perfekt grillad med en krispig och god utsida. Om du vill ha ett sånt här resultat eller bättre, med en annan gasolgrill, så får du vara beredd att betala ett par tusenlappar till.

Med utmärkt värmefördelning, stor kapacitet och smarta sidobrännare för såser och kokning av potatis – så är det här ett självklart val. En superb gasolgrill som slår det mesta. Definitivt ett av de bästa valen om du vill grilla som ett proffs i sommar.

Finns hos:


Bäst budgetval: Landmann Triton PTS 3.0

 • Mycket prisvärd
 • 3 brännare
 • Enkel att rengöra

Vi trodde faktiskt inte att vi skulle hitta en bra gasolgrill under 5000 kronor, men ack så fel vi hade.

Landmann har sålt grillar sedan 60-talet och det märks, framförallt på Triton PTS 3.0. Med den gedigna erfarenheten i ryggen så är den här modellen fri från så kallade ”barnsjukdomar” och konstiga designfel.

Grillen erbjuder inga avancerade finesser, utan den är ämnad för dig som vill ha en enkel, effektiv och pålitlig gasolgrill till ett billigt pris.

Materialet är av hög kvalitet, vilket bådar gott för framtiden. Gallret är gjort av tjockt gjutjärn och bidrar till den effektiva värmefördelningen.

Vi gillar även att man har lagt in tre brännare, på så sätt har du möjligheten till indirekt grillning genom att stänga av mittenbrännaren. Man har även dubbelisolerat locket för att värmen ska stanna kvar på insidan.

Triton PTS 3.0 är ett budgetalternativ, men är trots det en av våra favoriter. Kvaliteten på grillen är mycket hög och således väldigt pålitlig. Du får inga finesser och extrafunktioner i den här prisklassen. Grillen har 3 stycken brännare, vilket ger möjlighet till indirekt grillning. Grillen är enkel att rengöra.

Väldigt prisvärd och du får mycket grill för pengarna. Ett självklart val om du vill vara ekonomisk, utan att kompromissa med kvaliteten.

Finns hos:


Premium: Napoleon LEX 485

 • Väldigt lång livslängd
 • Rostfritt stål av hög kvalitet
 • Mycket utrymme

Vi rörde oss uppåt ett par prisklasser och fastnade för LEX485, från Kanadensiska Napoleon.

Med sina 4 bottenbrännare så värms grillen upp otroligt snabbt. Det tar bara ett par minuter att komma upp i 260 C, under en lite kyligare sommarkväll.

Man har, klokt nog, lagt på breda och tjocka rostfria stålplattor över brännarna, vilket ger en extraordinär värmefördelning. Få grillar har kunnat erbjuda oss en så jämnt fördelad värme utöver hela grillen.

Du kan förvänta dig att den här grillen håller i minst 10 år framåt. Konstruktionen är väldigt robust och stabil. Bortsett från ett par detaljer och locket så är allt gjort av rostfritt stål av hög kvalitet. Man har använt stål som klarar av höga temperaturer utan att få missfärgningar eller skador.

Den borttagbara droppskålen är också gjort av rostfritt stål, men är något tunnare än övriga delar. Men eftersom undersidan inte kommer upp i lika höga temperaturer, så är det inget att oroa sig för.

Utav alla grillar vi tittat på så är LEX 485 den som till synes har fått flest positiva omdömen. Många grillfanatiker som tidigare haft lite billigare utrustning har valt att investera i den här grillen.

Vi har inte hittat något negativt med den här grillen, mer än att den tar lite tid att bygga ihop. Instruktionerna är klara och allt är paketerat på ett logiskt sätt, men räkna med att avvara 2-3 timmar åt ihopbyggandet. Men vad är den tiden för något som kommer att användas i 10-15 år framåt?

En stor och rymlig gasolgrill för dig som är seriös med din matlagning. Kvaliteten på materialet är väldigt hög och du kan räkna med att kunna använda grillen under många år. Värmefördelningen är exemplarisk och det går snabbt att värma upp grillen. Priset är högt och därför inte gjord för alla.

Om ni är en familj som grillar ofta och som har råd att investera i högsta kvalitet, då är det väldigt få som kan konkurrera med Napoleons LEX485. Starkt rekommenderad för seriös grillning!

Finns hos:


Väldigt populär: Weber Genesis II E-410 GBS

 • Smart design
 • Stor grillyta
 • Bra pris

Samma märke som vår bäst i test-vinnare, men den här modellen är lite dyrare och lite mer exklusiv.

E-410 är byggd som en pansarvagn. Enkelt beskrivet så är det en kompakt gasolgrill med en riktig arbetshäst under huven. Grillens fyra brännare värms upp snabbt och fördelar värmen på ett effektivt sätt.

En sak vi älskade med den här grillen är att droppskålen vinklas neråt. Ett stort problem med många grillar är att droppskålen ligger platt. Det resulterar många gånger i att flottet och saften i skålen värms upp, börjar brinna (kontrollerad eld) och sedermera blir kycklingen eller köttet bränt.

Tack vare E-410s sluttande skål så kommer flottet och vätskan bort från det du steker och riskerar därför inte att bränna det du grillar. En så enkel och liten sak, men ändå så stor påverkan.

En till sak vi gillar är att brännarna trycks in i fack, istället för att skruvas fast. Så när man ska byta brännare slipper man mecka och bråka med brända och rostade skruvar som fastnat. Återigen, ett föredömligt koncept och en liten detalj som skiljer bra gasolgrillar från dåliga. Pluspoäng för facken!

Grillen är stor och passar därför perfekt för dig som vill grilla mat åt sällskap av vänner och/eller familj. Resultatet blir riktigt bra. Weber har lagt stor fokus på material av hög kvalitet och smarta funktioner.

Priset är i mellankategorin och vi kan bara konstatera att den är mycket prisvärd. Vi har även läst andra konsumenters recensioner och tester av den här gasolgrillen och omdömena är mycket goda.

En pålitlig gasolgrill med mycket grillyta. Många smarta funktioner som gör den lätt att justera, rengöra och använda. Det märks att man tagit tillvara på sin erfarenhet när man designat och konstruerat den här grillen. Om E-410 GBS är inom din budget så kommer du inte att bli besviken. Vi rekommenderar!

Finns hos:


Hitta bästa gasolgrillen för dig

Det finns ett stort utbud av gasolgrillar i alla möjliga former och priser. I vår bäst i test-lista hittar du fyra grillar som slår de flesta konkurrenterna i respektive prisklass.

Om du fortfarande är osäker på vilken du ska köpa rekommenderar vi att du tänker på följande saker när du väljer modell.

Tillverkare

Det finns många tillverkare att välja på och det kan bli överväldigande att veta vilka man ska titta närmre på och vilka man ska undvika.

När vi letar grillar så ger vi alla modeller en ärlig chans, även om vi föredrar mer etablerade tillverkare med en stabil erfarenhet i ryggen.

Några av de populäraste tillverkarna:

 • Napoleon
 • Weber
 • Landmann
 • Broil

Det finns ett par andra tillverkare som också funnits länge och som har ett gott rykte i branschen. Men dessa fyra är vad gemene man vanligtvis letar efter när de tittar på grillar.

Material och kvalitet

Att köpa en gasolgrill är sällan billigt, så man vill att grillen ska hålla ett par år utan att gå sönder. Kvaliteten på materialet och typ av material är därför av stor betydelse.

De billigare grillarna har oftast billigare stål eller mycket plast. Livslängden brukar därför halka efter en hel del, vilket gör dem mindre prisvärda.

Dyrast är inte alltid bäst, men de dyrare grillarna tenderar att ha starkare och mer kvalitativa material som klarar av tidens alla prövningar.

Var därför noga med att läsa vilket material grillen är gjord av. I vårt test så har vi varit noga med att granska grillarnas material, för att försäkra oss om att de är gjorda av delar som inte går sönder efter 1 år.

Läs tester av gasolgrillar

När man köper någonting så är det alltid bra att läsa vad andra, som använt produkten, tycker. Marknadsföring och produktbeskrivningar kan skilja sig en hel del från verkligheten.

I vårt bäst i test av gasolgrillar så har vi riktat stor fokus på konsumenters tester och recensioner. Vi har tagit alla dessa åsikter i konsideration när vi skrev den här guiden. På så sätt slipper du klicka runt mellan forum, videos, recensioner och betygsättningar på olika sidor – eftersom vi har samlat allt här. Det spar tid och du får en ärlig bedömning av respektive produkt.

Om du vill veta skillnaden mellan kol- och gasolgrillar så rekommenderar vi den här artikeln.

Pris

När det kommer till gasolgrillar så är priset en indikator på produktens kvalitet, i de flesta fallen.

De allra billigaste modellerna är allt som oftast gjorda av mindre bra material. Det visar sig oftast i dålig värmefördelning, brända biffar, saker som går sönder och en allmänt dålig upplevelse.

Vi lyckades hitta en billig gasolgrill som fortfarande höll en hög kvalitet och som fick jobbet gjort, nämligen Landmanns Triton PTS 3.0.

De grillar som kostar mer hade oftast fler funktioner, smartare design och framförallt material av högre kvalitet.

Därför gör du bäst i att skippa de allra billigaste modellerna som med största sannolikhet går sönder inom loppet av ett år. Det är bortkastat med pengar. Fokusera istället på de lite mer kostsamma grillarna som håller i upp mot 10-15 år. Det är mer ekonomiskt och man får en bättre grill- och smakupplevelse.

Stor eller liten gasolgrill

Glöm inte bort att grillen ska få plats någonstans också. Några av de bästa gasolgrillarna är också väldigt robusta i storleken.

Se därför till att slänga ett öga på längd, bredd och vikten på grillen innan du köper den. Du vill inte köpa hem en supermaskin, som sedan visar sig vara för stor för din veranda eller balkong.

Även grillytan/kapaciteten är viktig när du tittar på grillar. Om du ofta grillar mat till större sällskap, så kan det vara bra att titta på de lite större modellerna.

Vårt bäst i test av gasolgrillar

Utöver våra egna bedömningar och uppfattningar, så har vi även ägnat mycket tid åt att studera vad andra experter och konsumenter tycker om respektive produkt. Vi vill kunna erbjuda dig som läsare en så bred och rättvis bild av hur varje gasolgrill fungerar. Dels resulterar det i att vi minimerar risken för att du köper något du sedan blir missnöjd med, dels innebär det att du slipper ödsla dyrbar tid på att göra research. Eftersom vi redan gjort grovjobbet åt dig.

Det är alltid viktigt att efterforska vad andra tycker, och det bör du göra även när du läser vår guide. Men eftersom vi har tagit med så pass många olika recensenter och konsumenters åsikter i våra omdömen, så behöver du inte ägna lika mycket tid åt att göra research.

Vi vet hur dyrbar din tid är och vi vet hur frustrerande det är att köpa något som sedan visar sig vara en besvikelse. Vi respekterar din tid och dina pengar – och just därför har vi gjort vårt allra bästa för att hjälpa dig att hitta den bästa gasolgrillen för dig.


Läs också: