Bild-på-gjutjärnsgryta
Köpguider

Gjutjärnsgryta Bäst i test 2021 – Topp 6 Grytor

Bäst i test

Skeppshult-gjutjärnsgrytan

Skeppshult gjutjärnsgryta

Bästa Gjutjärnsgrytan

Material av högsta kvalitet. Grytan fungerar på alla värmekällor. En av de mest prisvärda och hållbara gjutjärnsgrytorna på marknaden. 25 års garanti vittnar om kvalitén.

Bagaren och kocken

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa gjutjärnsgrytan

Vi har granskat hela marknaden på jakt efter den bästa gjutjärnsgrytan. Om du har läst våra tidigare tester så vet du vad det innebär – inga kompromisser, hårda tester och klara beslut.

Gjutjärnsgrytor är något speciellt. Järnet kan göra matlagningen och maten till något exceptionellt.

Men å andra sidan, om du köper en dålig modell så kan det få motsatt effekt.

Här är de bästa gjutjärnsgrytorna på marknaden idag.


Bäst i test: Skeppshult gjutjärnsgryta

Anledningar att köpa:

  • Lock av glas
  • Billig
  • Extremt bra hantverk
  • 25 års garanti
  • Hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

Skeppshult är ett svensk företag som specialiserar sig på just gjutjärn. Och med över 100 års erfarenhet i ryggen, så kan man konstatera att de vet vad de gör.

Den här gjutjärnsgrytan kommer i 3 olika storlekar: 3 liter, 4 liter och 5,5 liter.

Materialet och hantverket är av högsta kvalitet och kommer definitivt att hålla under väldigt många år framåt. Deras järn fungerar på alla typer av värmehällar, även induktionshällar.

Många grytor av gjutjärn kommer med ett lock i metall eller gjutjärn, vilket är lite jobbigt. Det innebär att man måste öppna locket och därmed släppa ut värme, för att se vad som händer i grytan.

Skeppshult har ett lock i glas, vilket är varmt välkommet då man slipper lyfta på locket varje gång man vill titta till matlagningen.

Tänk på att inte diska den här modellen i diskmaskinen och heller inte med diskmedel.

Inte nog med att det här är en av de bästa gjutjärnsgrytorna – den är även en av de billigaste. För att göra dig ännu gladare och säkrare i ditt köp, så har Skeppshult 25 års garanti på sina produkter.

Sammanfattning:

Den bästa gjutjärnsgrytan både när det kommer till pris, kvalitet och garanti. Ett givet val och en klar favorit!


Väldigt Populär: Staub gjutjärnsgryta

Anledningar att köpa:

  • Fenomenal beläggning
  • Kan stå i vatten efter användning
  • Otroligt exklusiv och elegant
  • Kan användas i professionell miljö
  • Kan användas på alla värmekällor
Anledningar att inte köpa:

  • Dyr

Staub är välkända bland gjutjärns-entusiaster. Deras pannor och grytor har en kvalitet som är att jämföra med Skeppshult, Ronneby och Le Creuset.

Av alla deras grytor genom åren, så är det här en definitiv favorit. Inte bara för oss, men många andra också.

Den är väldigt, väldigt populär.

Det är främst en sak som får oss att höja Stabus gjutjärnsgryta till skyarna – beläggningen.

Absolut ingenting fastnar i grytan och värmefördelningen är fenomenal.

Den är också oerhört enkel att diska, eftersom du kan låta den stå i vatten efter att du har använt den. De flesta andra grytor skulle rosta om man gjorde det – men inte i det här fallet.

Stabus gryta är heller inget som du ställer i skåpet när den inte används.

Dess design och utseende får högsta betyg av oss, den ger ett väldigt exklusivt och prydligt intryck.

Sammanfattning:

Det här är en av de bästa gjutjärnsgrytorna på marknaden idag. Den har allt du kan tänkas vilja ha – plus lite till. Med det kommer också en relativt hög prislapp.

Det går att hitta billigare grytor, men de kommer varken ha en sån här bra beläggning eller kvalitativt material.

Hemmakock eller köksmästare – om du vill ha den bästa kvalitén, då är det här ett självklart val.


Bästa Budgetval: Gense Le Gourmet

Anledningar att köpa:

  • Väldigt prisvärd
  • Bra värmefördelning
  • Tre storlekar att välja på
  • Perfekt som present
Anledningar att inte köpa:

Det här är en enkel standard-gryta som gör det den är designad för.

Värmefördelningen är bra, den kan användas på alla värmekällor och, precis som de flesta gjutjärnsgrytor, så håller den värmen länge.

Den är heller inte speciellt tung, om man jämför med andra. Även om den givetvis väger en del, eftersom det är gjutjärn.

I den här prisklassen kan vi inte förvänta oss något exklusivt. Men vi är förvånade över hur bra grytan presterar, trots det låga priset.

Om du tar hand om den på rätt sätt, så kan den hålla i många, många år framöver. Det kan därför vara en av de mest prisvärda grytorna vi hittat. Den kostar extremt lite pengar om du jämför med kvalitén du får.

Grytan finns i tre varianter: liten (3 liter), medel (4 liter) och stor (6 liter). Alla är rymliga och enkla att sköta.

Gense Le Gourmet levereras dessutom i en presentask, så den fungerar kanon att ge bort som present eller julklapp till någon du håller kär. Den ser ut att vara dyrare än den egentligen är, så oroa dig inte för det.

Sammanfattning:

En superbillig gjutjärnsgryta vars kvalitet inte matchar priset. Den är riktigt bra, både vad gäller beläggning och värmefördelning.

Den hade kunnat kosta ett par hundralappar mer. Så det är verkligen ett kap för dig som vill vara ekonomisk.


Traditionell design: Satake Gjutjärnsgryta

Anledningar att köpa:

  • Härlig traditionell design
  • Bra stekyta
  • Lågt pris
  • Funkar på alla värmekällor
  • Samtalsstartare
Anledningar att inte köpa:

En välfungerande gjutjärnsgryta som är fantastisk att steka i.

Men det är inte varför du köper den här grytan.

Ok, till viss del. Den är bra på vad den gör och har en riktigt bra stekyta.

Den traditionella designen är det främsta köpargumentet. Den har en riktigt snygg, spännande och intressant design.

Med det avtagbara trälocket på, och det lite rundade handtaget, för direkt tankarna till lägereldar och 1800-talets Sverige. Vi gillar den starkt!

Definitivt något du vill visa upp när du får besök.

Det går även att ta av trälocket, så att glasloket är det enda som syns – och vips, så är man tillbaka i modern tid igen. Det är väldigt flexibelt att kunna ändra utseendet på grytan så snabbt.

Sammanfattning:

En mycket trevlig gryta med en bra stekyta. Men dess främsta tillgång är den snygga designen som vi blev helt sålda på.

Trälocket och det rundade handtaget gör att man aldrig vill ta bort grytan från köksbordet.

Helt klart en av de snyggaste gjutjärnsgrytorna vi hittat. Den passar perfekt för när du har gäster hemma, eller varför inte som en present till nära och kära.

Den kostar dessutom väldigt lite, vilket höjer betyget. Varmt rekommenderad!


Klassiker: Le Creuset

Anledningar att köpa:

  • Exklusiv gryta
  • Mycket stark och hållbar
  • Enkel att rengöra
  • Tål diskmedel
Anledningar att inte köpa:

Ett vanligt val bland kockar som är medvetna om tillverkare och material.

Le Creuset har en tradition av att producera köksverktyg av väldigt hög kvalitet och deras gjutjärnsgryta är inget undantag. Troligtvis har du sett dem tidigare i professionella kök, där man ofta använder just Le Creusets grytor.

Du kan för det mesta känna igen dem på deras unika färger, som nuddar vid orange, gul och röd.

Den här grytan finns i ett flertal olika varianter och storlekar. Du hittar ovala och runda modeller och storlekar mellan 3 liter och 7 liter. Vi har valt att fokusera på deras ovala gryta på 4,1 liter.

Värmefördelningen är utmärkt på den här modellen, men något som gör den extra bra är tvättmöjligheterna.

Du kan använda både diskmedel och lägga den i diskmaskinen. Vi rekommenderar att du håller dig till handdiskning med diskmedel och inte lägger den i diskmaskinen, även om det enligt tillverkaren är helt ok.

Du kan använda grytan i ugnen i upp till 300 grader värme.

Sammanfattning:

Le Creusets höga kvalitet och flexibilitet gör att grytan kostar lite mer än övriga. Den är att ses som en lite mer exklusiv gryta, men kostar inte på något sätt för mycket. Priset korrelerar bra med vad man får.

Det vill säga en gjutjärnsgryta av absolut högsta kvalitet, som kommer att kunna användas under flera år framåt. En stark utmanare till Skeppshults gjutjärnsgryta.


Bra Alternativ: Ronneby Bruk Stekgryta

Anledningar att köpa:

  • Billigast
  • Värmer upp snabbt
  • Tunn och lätt att hantera
Anledningar att inte köpa:

En oerhört intressant konstruktion på alla tänkbara sätt.

Ronneby bruk använder gjutjärn av hög kvalitet och de använder en ny teknik som gör att man kan gjuta järnet mycket tunnare än vanligt.

Detta resulterar i att grytorna får gjutjärnets positiva egenskaper, men samtidigt är tunt och väldigt lätt. Vilket är väldigt ovanligt för den här typen av material.

Det innebär att den här grytan är billigare, lättare och blir varm snabbare än övriga modeller.

Men det innebär också att man måste vara extra försiktig när det gäller värmen. För hög värme kan göra så att grytan skadas och börjar vicka.

Använd därför alltid medel- eller låg värme, i alla fall till en början.

Ett klart intressant alternativ med många unika fördelar, men det innebär också att järnet är mer delikat och måste hållas under lite mer uppsikt till en början.

4 liter-versionen väger endast 2,4 kg, vilket får ses som väldigt unikt när det kommer till gjutjärnsgrytor.

Sammanfattning:

Rekommenderad till dig som letar efter ett gjutjärn som är tunt, inte väger så mycket och har ett lågt pris. Dessa egenskaper brukar betyda att produkten är av låg kvalitet – men inte denna gång!

En stabil plats i vår bäst i test-lista!


Vilken gjutjärnsgryta är bäst för dig

Det är lite klurigt att lista ut vilken gjutjärnsgryta som är bäst, även för en professionell kock. Men skam den som ger sig!

När du tittar på gjutjärnsgrytor så bör du främst titta på storleken, tillverkarens kvalitet överlag, hur grytan bör tvättas och givetvis priset.

Det absolut bästa sättet för att lista ut kvaliteten på grytan är att läsa tester och recensioner. Även om du inte hittar några tester för just den modellen du tittar på, så kan du titta på andra, liknande, modeller av samma tillverkare.

Oftast brukar kvaliteten och produktionsprocessen vara densamma när det kommer till gjutjärn.

Bra tillverkare

Två populära märken när det kommer till gjutjärn är just Skeppshult och Le Creuset, som båda finns med i vår bäst i test-lista. De har under flera år producerat och sålt köksutrustning av högsta kvalitet, så de är båda väletablerade inom restaurangbranschen.

Ingenting är någonsin garanterat, men när man köper en produkt av dessa två giganter så är det nära till att vara garanterat bra.

Testa gjutjärngrytans kvalitet

När det kommer till gjutjärnsgrytor så finns det inte så många funktioner och typer som kan skilja de olika modellerna åt.

Istället handlar det för det mesta om kvaliteten på produkten och vad den tål. Emedan vissa modeller böjs och vickas vid för hög värme, så kan andra klara av öppen eld och hård användning.

Och hur bedömer man kvalitet på bästa sätt?

Genom att testa gjutjärnsgrytan.

Men det blir svår när man inte har produkten framför sig. Så det bästa alternativet är att läsa tester och recensioner av andra konsumenter. Vilket också är anledningen till varför vi finns.

Vi har samlat på oss en rad omdömen och tester från både experter och konsumenter för att sammanfatta den generella uppfattningen av en viss produkt.

Liten eller stor gjutjärnsgryta

Något som många människor glömmer bort är att gjutjärn kan vara mycket tungt. En stor gjutjärnsgryta full med mat kan potentiellt väga flera kilo. Det är inte optimalt om man är äldre eller har ont i leder, armar eller axlar.

Större modeller kostar dessutom lite mer än mindre grytor.

Bestäm dig för om du vill ha en stor eller liten gjutjärnsgryta. Du vill gärna inte beställa hem en för liten eller för stor modell, som du sedan måste skicka tillbaka. Det är mycket smidigare om du blir nöjd direkt från början.

Gjutjärnsgrytor och skötsel

Först och främst bör du läsa bruksanvisningen till din modell, då alla modeller inte har samma instruktioner.

I regel brukar man avråda från att använda gjutjärnsgrytor i diskmaskinen. Även om vissa tillverkare tillåter det, så kan det ändå skada och slita på produkten.

Om man, som Le Creusets grytor, kan använda den i diskmaskinen så är det givetvis skönt att göra det någon gång ibland. Att göra det en gång i månaden kommer inte att försämra kvaliteten speciellt mycket.

Diskmedel är också något som borde undvikas, men även där finns det ett par modeller som tillåter det.

Eftersom de flesta gjutjärnsgrytorna följer olika formler och processer när de tillverkas, så kräver de också olika behandling.

En sak de alla har gemensamt är att du inte bör använda metall eller annat hårt material som kan skrapa grytan.

Använd istället köksredskap av plast, gummi eller trä så att du inte repar och förstör gjutjärnet.

Liknande Artiklar