Glassmaskin bäst i test 2023 – Årets test

Bäst i test

Wilfa-ICM-C15-Glassmaskin

Wilfa ICM-C15 Glassmaskin

Bästa glassmaskinen

Den har stor kapacitet, kan göra glass på under en timma och håller glassen kall åt dig efter tillagning. Den är enkel att använda och kommer med tydliga instruktioner. Definitivt den mest prisvärda glassmaskinen idag.

Mer info i butik

Bästa Glassmaskinen

Det finns stora skillnader mellan olika typer av glassmaskiner. Medan det tar 12 timmar att göra glassen hemma med en maskin, så kan det tar 60 minuter en annan.

Vissa maskiner kan bara göra en typ av glass, medan andra har program och recept för massvis av glassar.

För att du ska undvika att köpa fel typ av glassmaskiner, så har vi recenserat och listat årets bästa glassmaskiner – för varje budget och syfte.


Bästa glassmaskinen: Wilfa ICM-C15 Glassmaskin

Wilfa-glassmaskin

Anledningar att köpa:

 • Stor kapacitet
 • Mycket enkla instruktioner
 • Håller glassen kall åt dig
 • Färdig glass på under en timme
 • Löstagbara delar kan maskindiskas
 • 5 års garanti
 • Egen kompressor
Anledningar att inte köpa:

 • Tung

Wilfa ICM-C15 är en glassmaskin som du definitivt kommer känna dig nöjd med. Alla de goda omdömena som vi funnit om denna maskin stämmer verkligen.

Maskinen kommer med enkla och tydliga instruktioner.

Med denna glassmaskin kan du tillverka 1,5 liter glass så att det räcker över hela helgen.

Maskinen fryser snabbt ner alla ingredienser samtidigt som den blandar. Det enda du behöver göra är att lägga ner dem i skålen.

ICM-C15s motor är på 150 watt.

Med Wilfas glassmaskin slipper du att glassen smälter framme på köksbänken. Maskinen håller nämligen glassen kall i upp till en timme. Därmed behöver du inte passa på den hela tiden och kan syssla med andra saker under tiden du gör glass.

Det bästa med detta är dock att du slipper förkyla skålen i frysen under 24 timmar. Med Wilma ICM-C15 kan du alltså göra glass samma minut som du blir sugen på det.

Sammanfattning:

Den här glassmaskinen är fantastisk. Den är tystgående, helautomatisk och mycket enkel att använda. För att inte nämna snabb – då den kan göra glass på 40-60 minuter.

Den har flera användbara funktioner för att snabbt och enkelt göra glass hemma. Du kan göra både vanlig glass och sorbet.

Helt klart en av årets bästa glassmaskiner vad gäller kvalité, användarvänlighet och prestanda.


Bästa premium glassmaskin: Nemox Gelatissimo Exclusive

Nemox-glassmaskin

Anledningar att köpa:

 • Snygg design
 • 1,7 liter glass per gång
 • Tillverkningstid på 20-30 minuter!
 • Exklusiv
 • Tystgående
 • Lätt att göra ren
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Vi kan glatt meddela att det knappast finns någon snyggare glassmaskin än Nemox Gelatissimo Exclusive på marknaden. Detta är en glassmaskin som du kan ha framme som en dekoration på köksbänken mellan användningarna.

Sätt i kontakten, lägg i ingredienserna och max 40 minuter senare är din glass redo att serveras. Effekten är på hela 165 watt så det är inte konstigt att det går så snabbt.

Sammanfattning:

Vi tycker att den avtagbara aluminiumskålen gör maskinen extra enkel att använda och rengöra. Pluspoäng på det!

En kul detalj är dessutom att en receptbok följer med maskinen. Måtten 22x38x27 ger dig en liten maskin men stor glasskapacitet.


Bästa budget glassmaskin: Champion glassmaskin

Champion-svart-glassmaskin

Anledningar att köpa:

 • Kapacitet för hela familjen
 • Snabb hemmagjord glass
 • Recepthäftet
 • Enkel användning
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Utan kompressor

Förra året listade vi Kenwoods glassmaskin som årets bästa billiga glassmaskin. Men Champions glassmaskin är numera nummer ett i den här prisklassen.

Det här är en glassmaskin utan kompressor med en stor kapacitet. Den rymmer hela 1,5 liter glass.

Men vad som förvånar oss är hur snabb den är. Du kan göra klart glassen på 20-40 minuter, beroende på vad du gör.

Även om du måste frysa ner skålen ett par timmar innan du börjar tillverka glassen, så är det en väldigt snabb maskin.

På grund av dess stora kapacitet så är den perfekt för barnfamiljer eller när du ska ha gäster på besök. Mängden glass du kan göra räcker gott och väl för 6-7 personer.

Vi gillar också receptboken som följer med maskinen. Där hittar du recept på saker som vaniljglass, sorbet, hallonyoghurt, bananglass och jordgubbsglass. Det finns definitivt något för alla där i.

Värt att notera är att den här maskinen, trots att den saknar kompressor, inte har några delar som kan maskindiskas. Du måste med andra ord diska den för hand.

För strax under 500 kronor så är det en fenomenal glassmaskin. Helt klart en av de bästa glassmaskinerna om du är på en budget, men samtidigt vill kunna göra stora mängder glass där hemma.

Sammanfattning:

Den är stor, billig och snabb. Med en kapacitet på 1,5 liter så kan du göra glass åt hela familjen så att det räcker och blir över.

Glassmaskinen är enkel att använda och vi gillar verkligen recepthäftet som följer med maskinen. Där hittar du recept för det mesta, från jordgubbsglass och bananglass, till sorbet och hallonyoghurt.

Om du vill ha en snabb och billig glassmaskin med stor kapacitet – då är det här definitivt en av årets bästa glassmaskiner. Du får väldigt mycket för pengarna!


Väldigt populär: Sage Glassmaskin The Smart Scoop

Sage-glassmaskin

Anledningar att köpa:

 • Designermaskin
 • Gör olika sorters glass
 • 12 olika inställningar
 • Bra LCD-display
 • Kan hålla glassen kall i 3 timmar
 • Fantastiskt resultat
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska högljudd
 • Saknar receptbok

Recensionerna för Sage Glassmaskin The Smart Scoop varierar, men vi såväl som andra användare är övervägande imponerade. Detta är en designermaskin för dig som vill göra glass med stil. Här får du en liter supergod glass på 30 minuter.

Vi älskar de 12 programmen som skapar olika sorters glass. Frozen Yoghurt-alternativet är definitivt den godaste!

Det bästa är att maskinen håller glassen kall i 3 timmar, så du har god tid att göra annat under tiden – med minimal risk för att glassen smälter efter att den blivit klar.

Glassmaskinens effekt är på 200 watt. Maskinen är något större, med måtten 39x23x26. Den är dock tillräckligt snygg för att ha framme om den inte ryms i skåpen.

Sammanfattning:

En riktigt bra glassmaskin som ger överraskande bra resultat. Konsistens och smak är som från en riktig glass-shop!

Du kan själv välja mellan 12 olika inställningar, vilket ger en stor valfrihet. Maskinen kan även hålla glassen kall i upp till 3-timmar efter tillagning.

Maskinen låter ungefär lika högt som en köksfläkt, men det är förväntat när man hanterar en så pass kraftfull och effektiv köksmaskin. Speciellt eftersom den gör glass så pass snabbt. Vi tycker däremot att man skulle inkluderat en receptbok!

Allt-som-allt en av de bästa glassmaskinerna på marknaden. Den är fenomenal, både vad gäller kvalitet, resultat och valfrihet.


Bra alternativ: Krups Perfect Mix Glassmaskin GSV2

Krups-glassmaskin

Anledningar att köpa:

 • Bra budgetalternativ
 • Enkel att rengöra
 • 1,6 liter glass
 • Snabb nedfrysning
 • Automatisk avstängning
 • Väger inte så mycket jämfört med övriga
Anledningar att inte köpa:

Om du vill ha en intelligent glassmaskin, då är Krups Perfekt Mix Glassmaskin GSV2 något för dig. Denna smarta maskin sköter en del av jobbet åt dig.

När glassen är klar så meddelar den dig med ett pip-ljud.

Designen på maskinen må inte vara den allra snyggaste vi sett. Dess smarta funktioner och LCD-skärm för enkel användning väger dock upp.

Sammanfattning:

Detta är en glassmaskin för dig som vill spendera en mindre summa pengar. Du får snabb nedfrysning och en enkel maskin. Medan andra glassmaskiner väger upp mot 10 kilo, så landar den här lilla apparaten på endast 3,8 kg.

En enkel och effektiv glassmaskin för dig som vill spara pengar och utrymme där hemma.


Hitta bästa glassmaskinen för dig

Glassmaskin-tillverkar-glass

Alla glassmaskiner är inte likadana. Det finns stora skillnader mellan olika modeller, både vad gäller hur de fungerar och kvalitén du får på glassen.

När du köper en glassmaskin finns det ett par viktiga saker att hålla koll på. Här är allt du behöver veta inför köpet.

Glassmaskin med kompressor

Det finns två typer av glassmaskiner:

 • Glassmaskin med kompressor
 • Glassmaskin utan kompressor

En glassmaskin med kompressor innebär att maskinen har ett frysaggregat. Du behöver med andra ord inte använda frysen när du tillverkar glass. Glassmaskinen både tillverkar och fryser ner ingredienserna.

En glassmaskin utan kompressor blandar och processar ingredienserna till glass. Men maskinen saknar kylning.

När blandningen är klar behöver du därför lägga in skålen och innehållet i frysen för att glassen ska ta form och kallna.

Glassmaskiner med kompressor är dyrare, men de spar otroligt mycket tid och utrymme. Maskinen sköter allt.

Glassmaskiner utan kompressor är billigare och mindre, men är mer tidskrävande. Efter tillverkningen behöver glassen stå i frysen i flera timmar innan den är ätbar. Det innebär också att du behöver göra plats för den stora skålen i frysen.

Kapacitet

Det finns glassmaskiner som kan göra 1-2 liter glass åt gången och det finns större varianter som kan göra 5-6 liter glass per omgång.

En liten glassmaskin tar upp mindre utrymme och har en lägre prislapp. Vilket är bra om ni är 1 till 3 personer i hushållet som vill äta glass.

En stor glassmaskin passar bättre för större familjer eller sällskap. Nackdelen är att de är sämre på att hantera mindre mängder glass. Eftersom den stora skålen och redskapen på insidan är designade för stora kvantiteter och inte den precision som krävs för små mängder glass.

Om du vill testa olika recept och experimentera med ingredienser, då är en liten glassmaskin oftast det bästa valet.

När du köper en glassmaskin rekommenderar vi att du väljer en modell som kan tillverka lite mer glass än du tror att du behöver.

Eftersom det kan dyka upp tillfällen då du behöver lite extra glass, exempelvis om du väntar gäster eller om du hittat ett recept du vill göra en större mängd glass på.

Funktioner

Du har säkert sett att glassmaskiner kan skilja sig en hel del i pris. Det finns modeller som kostar 700 kronor, medan andra kostar upp mot 3000 kronor – trots att de har en snarlik design och kapacitet.

Det är för att de dyrare glassmaskiner oftast har många fler funktioner och justerbara inställningar.

Billiga glassmaskiner har för det mesta bara en på/av-knapp.

De lite mer avancerade glassmaskinerna kan ha flera användbara funktioner som inte bara gör glasstillverkningen lättare, men som också gör glassen bättre.

Exempel på funktioner:

 • Timer
 • Automatisk avstängning
 • ”Håll glassen kall”-funktion
 • Extra tillbehör och paddlar
 • Program för gelato och andra glasstyper

Med hjälp av automatiska program och justerbara inställningar så kan du anpassa tillverkningen för den specifika glasstypen du vill göra. Oavsett om det är gräddglass, isglass, gelato eller chokladglass.

Att ha flera funktioner och inställningar är givetvis inte nödvändigt. Du kan fortfarande göra god glass hemma utan dessa saker. Men fler funktioner ger dig fler valmöjligheten och friheten att anpassa glassen så att den passar din smak och dina recept.

Stor eller liten glassmaskin

En stor glassmaskin innebär nödvändigtvis inte stor kapacitet. Likaledes behöver inte en liten glassmaskin ha en liten kapacitet.

Glassmaskiner med kompressor är bulkigare och tar upp mer plats på köksbänken. Eftersom de har ett stort kylaggregat och avancerad teknologi på insidan, så blir själva maskinen också större.

Manuella glassmaskiner utan kompressor är mycket mindre och är bra för dig som har ett lite mindre kök.

Det viktiga är att du kollar måtten på maskinen innan köpet. Så att du inte köper en maskin som är för stor för utrymmet där du planerar att ställa den.

Glöm heller inte bort att titta på glassmaskinens kapacitet, då mängden glass den kan tillverka inte alltid korrelerar med storleken på själva glassmaskinen.

Vad kostar en bra glassmaskin

Det finns bra glassmaskiner från 800 kronor upp till 4000 kronor.

Hur mycket en glassmaskin kostar beror främst på:

 • Om den är med eller utan kompressor
 • Antal funktioner
 • Kvalitén på motorn och materialet
 • Kapacitet

Glassmaskiner utan kompressor är billigare och tar upp mindre plats. Med nackdelen att de tar mycket längre tid att göra glass i och har färre funktioner.

Billiga glassmaskiner är oftast begränsade till att endast kunna göra en eller två typer av glass. Medan dyrare modeller brukar ha fler möjligheter att göra olika sorters glasser.

Om du vill ha en så smidig, snabb och användarvänlig glassmaskin som möjligt – då är glassmaskinerna med kompressor i den högre prisklassen definitivt det bästa valet.

Fördelar med en glassmaskin

Glass-gjord-hemifrån

I Sverige äter vi väldigt mycket glass. Man uppskattar svensken äter ungefär 85 miljoner glass per år. Det är drygt 8,1 liter glass per person om året.

Vilket också är anledningarna till varför glassmaskiner har blivit så populära.

Här är fem fördelar med glassmaskiner:

 • Roligt för hela familjen. Att göra glass hemma med familjen är fantastiskt roligt. Att testa nya recept och experimentera med olika ingredienser är spännande och kul. Att involvera barnen i glasstillverkningen är definitivt ett minne för livet.
 • Du har full kontroll. Vanlig glass i butiken är oftast proppfylld med färgämnen och kemikalier som gör att glassen ska hålla längre. Det är gott – men sällan nyttigt. När du gör glassen själv så har du full kontroll över hur hälsosam eller ohälsosam glassen blir. Det är också perfekt för människor med intoleranser eller allergier.
 • Maskinen gör jobbet åt dig. Om du har en automatisk glassmaskin med kompressor så sköter maskinen allt åt dig. Du behöver bara välja eller skapa ett recept och hälla i ingredienserna. Resten sköter glassmaskiner.
 • Det går snabbt. Vissa glassmaskiner har extra snabba program som gör att glassen blir färdig på bara en eller ett par timmar. Jämför det med när du behöver ställa in glassen i frysen och vänta halva dagen på att glassen ska bli ätbar.
 • Många recept att välja på. Det råder inte brist på glassrecept. De flesta glassmaskiner inkluderar en receptbok med olika typer av glassar du kan göra hemma. Men det finns också tusentals recept på nätet. Valmöjligheterna är oändliga!