Grönsakssvarv Bäst i test 2022 – Bästa Grönsakssvarven i År

Bäst i test

Westmark-Spiromat

Westmark Spiromat frukt- och grönsakssvarv

Bästa grönsakssvarven på marknaden

En säker och smidig manuell grönsakssvarv som står stabilt på bordet. Tillverkad i hårdplast som kan läggas i diskmaskinen. En av de mest populära grönsakssvarvarna och en av våra favoriter. Varmt rekommenderad!

Kitchentime

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa grönsakssvarven

Vi har gjort en grundlig test av de populäraste grönsakssvarvarna för att hjälpa dig att hitta den som passar dig bäst.

Framförallt har vi tittat på design, kvalitet och pris men även hur väl de utvalda modellerna står sig mot varandra.

Resultatet av våra tester hittar du här nedan.


Bäst i test: Westmark Spiromat frukt- och grönsakssvarv

Anledningar att köpa:

 • Medföljer extra knivar
 • Väldigt stabil
 • Klarar maskindisk
 • Stryktålig
Anledningar att inte köpa:

Glöm tråkiga morotsstavar eller fyrkantiga äppelbitar. Mat ska vara en fröjd för ögat såväl som för smaklökarna.

Med Westmark Spiromat kan du enkelt skära frukt och grönsaker i form av spiraler, ringar eller skivor.

Tack vare de tre medföljande knivarna i rostfritt stål är endast din egen fantasi som sätter stopp för kreativiteten.

Svarven passar till att forma gurka, morötter, äpple, potatis, kål och mycket mer. Med sina non-slip fötter kan du vara säker på att Spiromaten alltid står stadigt på bordet utan risk för olyckor vid arbetsytan.

Den här produkten gillar vi verkligen. Trots att den är manuell och till största delen gjord i plast är den mycket stabil och stryktålig. Helt enkelt en fantastisk produkt i sin enkelhet.

Tack vare tillverkning i tålig plast av hög kvalitet går det utmärkt att stoppa in den i diskmaskinen efter att arbetet är klart.

Sammanfattning:

En manuell grönsakssvarv lika stabil som effektiv. Den skär med enkelhet både frukter och grönsaker.

På undersidan har den ”fötter”, för att maskinen inte ska glida runt. Större delen är gjord av hårdplast, så den är väldigt stryktålig och du kan lägga den i diskmaskinen. Ett mycket bra val!


Väldigt populär: Oxo Tabletop Spiralizer

Anledningar att köpa:

 • Bladförvaring ingår
 • Enkel att använda
 • Smidig
 • Kan rengöras i diskmaskinen
Anledningar att inte köpa:

 • Sugpropparna på undersidan är inte så bra

Med Oxos version av Spiralizer kan du manuellt göra dina egna, långa frukt- eller grönsaksspiraler snabbt och enkelt.

I den medföljande asken kan du enkelt och säkert förvara de tre rostfria bladen som ingår.

Då Spiralizer inte är eldriven utan din egen handkraft är det inga problem att köra alla delar i diskmaskinen.

Enkel, smidig och manuell är ledorden här. Ska det vara långa eller korta remsor till din sallad. Du bestämmer allt själv när du vevar och det tycker vi är ett plus.

Minus får dock Oxo Tabletop Spiralizer för de sugproppar som sitter på undersidan och är tänkta att göra maskinen stabil.

Tanken är god men tyvärr fäster sugpropparna dåligt på vissa ytor vilket gör maskinen allt annat än stabil. Med tiden försämras dessutom sugpropparnas funktion och den får då även problem med att fästa även på de slätaste av ytor.

Trots det är Spializer väldigt lättarbetad och står stadigt kvar på en slät och torr arbetsyta så länge man inte är för snabb med handleden.

Sammanfattning:

En smidig och enkel svarv som går att lägga i diskmaskinen. Du kan själv bestämma om du vill ha långa eller korta remsor till din sallad.

Sugpropparna på undersidan är inte de bästa, men så länge den står på en torr och slät yta så är det inga problem.

En väldigt lättarbetad och prisvärd grönsakssvarv, vilket antalet positiva recensioner vittnar om. Helt klart en av de mest populära modellerna.


Bäst budgetval: Wilfa SL-1

Anledningar att köpa:

 • Bladförvaring ingår
 • Snabb
 • Enkel att arbeta med
 • Bra pris
 • Tar upp minimalt med utrymme
Anledningar att inte köpa:

 • Har lite svårare för hårdare grönsaker

Det är inte alltid dyrast är bäst eller billigast är sämst. Wilfas Curly Grönsakssvarv tillhör den billigare varianten men trots det tycker vi ändå den är väl värd att kika på.

Med sitt humana pris tycker vi att den står sig väl jämfört med andra svarvar i vår test. Prismässigt ligger den faktiskt närmare de manuella grönsakssvarvarna än de eldrivna.

Med Curly Grönsakssvarv behöver du inte använda handkraft då den är eldriven och snabb. Mycket snabb.

Att strimla och skära frukt eller grönsaker är gjort på ett kick och du kan välja mellan tre olika storlekar på dina frukt- eller grönsaksremsor.

Dock kan Curly tycka att det blir lite jobbig när det kommer till hårdare grönsaker som exempelvis morötter eller sötpotatis.

Maskinen är förhållandevis liten och behändig och de flesta delarna kan med fördel köras i diskmaskinen.

Sammanfattning:

Den är snabb, användarvänlig och har en kompakt och enkel design. Den tar upp minimalt med utrymme i köket.

Det är en av de billigaste grönsakssvarvarna, men tillhör ändå en av de bästa.

Maskinen är eldriven, vilket innebär att maskinen sköter i princip allt – och den gör det bra. Helt klart en bra investering om du vill ha en automatisk grönsakssvarv.


Bra alternativ: Kenwood FJM200WG

Anledningar att köpa:

 • Snabb och enkel
 • Renlig
 • Stabil och robust
 • Eldriven
Anledningar att inte köpa:

För den som ändå vill ha den där pasta- eller nudelkänslan trots att man äter grönsaker kan Kenwoods Spiralizer vara ett alternativ.

Med denna eldrivna lilla apparat kan du snabbt och enkelt förvandla dina grönsaker till grönsakspasta eller spiralform utan att ta till kniven.

Till maskinen medföljer en behållare på hela 0.5 liter som enkelt fångar upp dina grönsaker och därmed håller din arbetsyta ren och som om det inte vore nog medföljer även många hälsosamma recept som gör att du snabbt kan komma igång.

Maskinens delar är enkla att rengöra och kan med fördel diskas i maskin.

Maskinen känns stabil och robust utan att vara klumpig och är så enkel att ett barn kan använda den. Med toppmatningen på ovansidan känns den även mycket säker.

Kenwood har tillverkat och designat konsumentprodukter sedan 1947. Genom åren har man tillverkat köksmaskiner elvispar, brödrostar och mycket mer.

Att man funnits i branschen så pass länge borgar för kvalitet och vi upplever det som att även denna maskin har kvalitet. Den ger oss bra vibrationer.

Sammanfattning:

En eldriven grönsakssvarv som är väldigt snabb och enkel att använda. Det medföljer en behållare på 0,5 liter som samlar upp dina grönsaker och frukter.

Allt-som-allt känns maskinen stabil och säker. Ett bra alternativ om du letar efter en bra eldriven grönsakssvarv.


Vad är en grönsakssvarv

Varför ska man då ha en grönsakssvar? Har vi inte tillräckligt med maskiner i våra kök? Visst är det så, men tid är pengar och hälsosam mat är bra för oss.

Nuförtiden spenderar vi mindre och mindre tid i köket och när vi väl är där så vill vi att det ska gå fort. Med en grönsakssvarv går det fortare än att hacka och skära, än om du hade använt en vanlig kockkniv.

Mat ska inte bar vara gott. Det ska vara en fröjd för ögat också. Förutsatt att du inte är en sushikock blir resultatet aldrig lika vackert när du svingar en kniv. Med en grönsakssvarv kan du skapa maträtter i form av konstverk.

Här tänkte vi påpeka att frukt och grönsaker minsann är nyttigare än snabbmat men det vet ju alla redan så vi låter bli. Istället sätter vi fingret på de stora mängder en grönsakssvarv klarar av med väldigt lite manuellt arbete. Det behövs inte många handgrepp för att snabbt få ihop sallad till väldigt många människor. Vore inte det bra när moster, faster och alla kusinerna kommer på stormiddag?

Liknande Artiklar