Iskuber-i-ismaskin

Ismaskin bäst i test 2023 – Bästa ismaskinen

Bäst i test

Wilfa-Isbitsmaskin-ICE-12S

Wilfa Isbitsmaskin ICE-12S

Bästa ismaskinen

Den är liten och kompakt, men väldigt effektiv och snabb. Du kan göra upp till 70 isbitar i timmen. Det är enkelt att byta ut vattnet och du kan själv ändra storleken på isbitarna. En av de mest populära ismaskinerna – och vi förstår varför.

Mer info i butik

Bästa Ismaskinen

I sommarvärmen är få saker så goda som en kall dryck med is i. Men att göra is manuellt med hjälp av plastbyttor och frysen är inte speciellt effektivt. Det tar lång tid och du får små mängder is.

Att köpa en ismaskin är definitivt ett av de bättre valen du kan göra inför sommaren.

Problemet är att hitta en bra ismaskin som är snabb och av hög kvalité. Tyvärr är många ismaskiner antingen långsamma eller har problem med läckage.

För att hjälpa dig att hitta den bästa ismaskinen för dig, så har vi recenserat och listat årets mest prisvärda ismaskiner.


Bästa ismaskinen: Wilfa Isbitsmaskin ICE-12S

Anledningar att köpa:

  • Upp till 70 isbitar i timmen
  • Liten och kompakt
  • Bra pris
  • Enkelt att byta ut vatten
  • Olika storlekar på isbitarna
  • Väldigt populär
  • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

  • Låter ganska mycket

Den här norsktillverkade maskinen är liten och smidig.

Den går lätt att förvara i ett köksksåp, även under användning, vilket kan vara bra för den med mindre plats. En annan fördel är att det är lätt att byta vatten genom en praktisk ventil längst ner.

Den är kanske inte världens snabbaste, men den som inte har bråttom kan ändå glädja sig åt 70 bitar i timmen. Detta motsvarar 12 kg is på 24 timmar, vilket är tillräckligt för de flesta användarna.

Vi kunde också med ett enkelt knapptryck välja om vi ville ha större eller mindre bitar.

Sammanfattning:

Det här är helt klart den mest populära ismaskinen på marknaden idag och vi förstår varför. Man får helt enkelt mycket maskin för pengarna.

Dessutom är instrumentpanelen så enkel att även den tekniskt ointresserade förstår den utan problem.

Tydliga knappar indikerar när strömmen är på, när maskinen är full och när det är dags att fylla på vatten.

En given bäst i test-vinnare som är rekommenderad till både nybörjaren och mer avancerade användare.


Väldigt populär: Emerio Iskubmaskin

Anledningar att köpa:

  • 3 olika storlekar på iskuberna
  • Tillverkar 12 kg is på ett dygn
  • Enkel att använda
  • Tystgående
Anledningar att inte köpa:

Holländska Emerio ligger prismässigt på en mellannivå. Den har fått påfallande bra kundomdömen, och det är lätt att förstå varför.

Vattentanken är generös med sina 2,2 liter, displayen är tydlig och ett praktisk larm säger till när korgen är full.

Den här modellen är av rostfritt stål och kan med fördel ståta bland övriga köksapparater. Man känner direkt att det är kvalitativt material som är gjort för att hålla länge.

Maskinen jobbar hyfsat snabbt och ger 12 kg is per dygn, vilket räcker även för den som vill frossa eller använda isen för att kyla champagneflaskan inför tolvslaget.

Sammanfattning:

Kort sagt är en trevlig och trygg maskin som med fördel kan tas med på semestern.

Det enda negativa bland de kundomdömen vi läst är att den tar aningen lång tid på sig att komma igång.

När den väl gjort det jobbar den å andra sidan desto mer effektivt.

Vattentanken är stor, displayen är utmärkt och materialet känns hållbart. Ett bra och populärt val!


Bästa budget ismaskin: Champion ismaskin

Anledningar att köpa:

  • Bra prestanda
  • Portabel
  • Lättanvänd
  • Rymmer 600g åt gången
Anledningar att inte köpa:

Champion är ett svenskt märke och deras produkter anses ofta snälla för plånboken. Av de maskiner vi granskat är denna den billigaste.

Detta innebär dock inte att tillverkaren sparat in på kvaliteten. Tvärtom är detta en robust apparat som ger ett gediget intryck, inte minst på grund av den hållbara ytan av rostfritt stål.

Den ger 10 kg is på 24 timmar, vilket är klart godkänt. Vattentanken är på 1,7 liter och genom ett fönster i locket kan man följa processen från vatten till is.

Sammanfattning:

För den som vill ha härlig is även under semestern passar den här maskinen utmärkt.

Den är lätt att ta med sig. Trots att den är en av de billigaste så är den enkel och pålitlig att använda. Den är inte ismaskinernas Ferrari, men väl en behändig vardagsbil som man kan lita på i alla väder.

En av våra favoriter och ett givet val för dig som vill vara ekonomisk, men samtidigt vill ha något av hög kvalitet.


Bästa premium ismaskin: Caso CS3301 IceMaster PRO

Anledningar att köpa:

  • Färdiga isbitar på 7 minuter
  • Avtagbar iskorg
  • Snabb kompressor
  • Automatisk avstängning
  • Snygg design
Anledningar att inte köpa:

  • Låter en del

Många anser att tyska Caso är ismaskinen framför andra. Den är ett vida sålt märke. Och visst har den sina fördelar. Det är den dyrast i vårt bäst i test, men i gengäld har den finesser som även den mest kräsne kan jubla åt.

För det första är den utrustad med kompressoraggregat. Den jobbar snabbt och effektivt och levererar isbitar på löpande band. Isbitarna blir färdiga på 7 minuter.

Efter en timme har man ett halvt kilo. Detta passar den som vill ha mycket is på kort tid eller har stora fester och ständigt vill fylla på med nytt.

Om du letar efter en snabb ismaskin så är det här ett givet val. Det här är Usain Bolt av alla ismaskiner, den är häpnadsväckande snabb!

Sammanfattning:

Tekniken inuti är av högstående kvalitet. Maskinen är också snygg med sin yta av rostfritt stål. Den avtagbara iskorgen samlar upp isen och kan smidigt tas ut.

Isbitarna kommer i två valfria storlekar och när maskinen jobbar klart stänger den själv av sig och går in i kylläge.

Den väger dock relativt mycket, 9,3 kg, vilket är en nackdel för vissa.

Definitivt en av de bästa ismaskinerna där ute och varmt rekommenderad till dig som vill ha premium-utrustning där hemma. Notera också att den är otroligt snabb!


Hitta bästa ismaskinen för dig

Ismaskin-med-iskuber

Du kan givetvis gå in och köpa första bästa ismaskinen på Jula, Rusta eller Biltema.

Men risken finns att du köper en ismaskin som inte alls passar dina behov.

Innan du köper en ismaskin behöver du ha koll på ett par saker. Så att du köper en modell vars funktioner och prestanda passar dig.

Här är allt du behöver tänka på innan köpet.

Stor eller liten ismaskin

Det finns ismaskiner i alla möjliga storlekar. Från mini-ismaskiner, till större varianter som passar fester och större sällskap.

En stor ismaskin ger dig givetvis mer kapacitet och tillåter dig att göra större mängder is. De stora och lite dyrare varianterna brukar också ha en starkare motor, vilket gör att isen blir färdig snabbare.

En liten ismaskin kanske inte kan göra riktigt lika stora mängder is åt gången, och heller inte lika snabbt. Men fördelen är att maskinen tar upp mycket mindre plats och kostar mindre pengar.

Innan du köper en ismaskin bör du ha koll på:

  • Hur mycket is du behöver göra åt gången
  • Måtten på ytan där du vill ställa ismaskinen

Många ismaskiner är väldigt stora. De kan ofta se mindre ut på bilder än vad de är i verkligheten. Därför bör du vara noga med att ta måtten på maskinen först. Så att du är säker på att den verkligen får plats på köksbänken.

Hastighet

Det finns ismaskiner som kan göra den första portionen is väldigt snabbt, för att sedan vara långsammare vid nästa produktion.

Det låter konstigt, men är faktiskt väldigt användbart.

På så sätt kan du förse hela sällskapet med is, samtidigt som du inte behöver oroa dig för att nästa portion is snart är klar och kommer smälta om det inte används direkt.

En bra ismaskin brukar, i snitt, kunna producera 9-10 iskuber var 10:e minut. Vilket innebär att du kan få upp mot 60 isbitar i timmen.

Men det finns också isbitsmaskiner som kan göra is både snabbare och långsammare än så. För extremt snabb produktion så behöver du en ismaskin som närmar sig kommersiell nivå och prissättning. De ismaskinerna är bäst om du anordnar fester för stora sällskap.

Hastigheten är viktigt när du köper en ismaskin. Var därför noga med att titta hur snabbt och hur många iskuber maskinen kan göra i timmen.

Typer av is

Något många inte tänker på att olika ismaskiner producerar olika typer av is. Oftast kommer isen ut i form av iskuber, patroner eller avlånga bitar.

Vissa gör större isbitar än andra. En del producerar is som är helt genomskinlig, andra gör mer dimmiga iskuber.

Isbitens form påverkar inte smaken, utan snarare är det en stilistisk detalj som påverkar känslan. Framförallt om du ska lägga isen i drinkar.

Hur mycket kostar en bra ismaskin

En bra ismaskin brukar kosta mellan 1400-2000 kronor. Beroende på storlek, kapacitet, funktioner och tillverkare.

Det finns billiga ismaskiner för under 1000 kronor, men dessa brukar inte vara speciellt bra. Oftast är de långsamma eller får läckageproblem efter ett tags användning. Även om det finns undantag.

I regel rekommenderar vi att du håller dig över 1200 kronor när du köper en ismaskin.

Varför köpa en ismaskin

Ismaskin-liten

I Sverige brukar många av oss använda små plastlådor som vi fyller med vatten och ställer i frysen för att få is.

Det är enkelt, men tar väldigt lång tid och du får ganska små mängder is.

En isbitsmaskin tillåter dig att producera stora mängder is under kort tid. Vilket är perfekt på sommaren, när du har gäster eller när det vankas kalas och fest.

Fördelar med en ismaskin:

  • Portabla och inbyggda. Det finns portabla ismaskiner som du kan ta med dig på resan, till semesterhuset och stranden. Men också modeller som går att byggas in i köket.
  • Stora mängder is. Vissa maskiner kan göra flera kilo is per dag, vilket är mycket svårt om du bara använder frysen och plastlådor.
  • Det går snabbt. De flesta ismaskinerna kan göra vatten till is på bara ett par minuter. Perfekt under varma sommardagar när du vill ha isen snabbt.
  • Olika typer av is. En del ismaskiner låter dig justera vilken form isen har. Det finns allt från iskuber, till isbollar och krossad is.
  • Inbyggd timer. Vissa modeller har en timer. Det gör att du kan ställa in exakt när du vill ha isen redo och klar att användas. Perfekt om du väntar besök en viss tid på dagen.

Hur rengör man en ismaskin

Till skillnad från många andra köksmaskiner så är ismaskiner, generellt sett, väldigt lätta att rengöra.

Oftast räcker det med en fuktig trasa för att rengöra ismaskinen utvändigt och invändigt. Du behöver också kontrollera vattenfiltret, så att bakterier och smuts inte har fastnat där i.

De flesta ismaskiner rengörs på samma sätt, men det kan finnas små skillnader – framförallt när det kommer till vattenfiltret. Därför bör du alltid läsa instruktionsboken innan du börjar rengöra maskinen.

Hur ofta ska ismaskinen rengöras

Hur ofta du behöver rengöra din ismaskin beror på hur ofta du använder den.

Ju oftare den används, desto oftare behöver den rengöras. Precis som med alla andra köksredskap.

Om du använder isbitsmaskinen ett par gånger i veckan, så brukar det räcka med en snabb rengöring en gång i veckan. Vid intensivare användning kan du behöva göra rent maskinen varannan vecka.

Som tur är går det väldigt snabbt att rengöra ismaskiner. Skura den ren och kontrollera så att smuts och mineraler inte fastnat i vattenfiltret. Det tar vanligtvis bara ett par minuter.