Automatisk-kaffekvarn

Kaffekvarn bäst i test 2023 – Bästa kaffekvarnen

Bäst i test

Wilfa-WSCG-2-kaffekvarn

Wilfa WSCG-2 kaffekvarn

Bästa kaffekvarnen

Den är tystgående, har 35 olika inställningar och en kapacitet på 250 gram. Kaffet går lika enkelt att mala som det blir gott. Helt klart den mest prisvärda modellen för i år!

Mer info i butik


Kaffekvarn bäst i test

I Sverige dricker vi väldigt mycket kaffe. Man uppskattar att vi konsumerar ungefär 9 kg kaffe per år och person. Vilket i runda slängar blir ungefär 3 kaffekoppar om dagen.

En bra kaffekvarn innebär att du tar kaffedrickandet till nästa nivå. Du får inte bara mer kontroll över processen – men det blir också mycket godare. Oavsett om du dricker espresso, latte eller fransk press. Men det gäller att du väljer en kaffekvarn som uppfyller dina behov, både vad gäller malningsgrad, inställningar och budget.

För att hjälpa dig att hitta den bästa kaffekvarnen för dig och din budget, så har vi recenserat och listat årets bästa kaffekvarnar.


Bästa kaffekvarnen: Wilfa WSCG-2

Anledningar att köpa:

 • Prisvärd
 • 35 olika inställningar
 • Tystgående
 • Tar upp lite utrymme
 • 250 grams kapacitet
 • Timer
 • Väldigt många positiva recensioner
 • Enkel att använda
Anledningar att inte köpa:

Wilfa WSCG-2 är en kvalitetsmaskin till ett väldigt överkomligt pris. Den är kraftfull och klarar att leverera många olika sorters malning, vilket gör den till en toppenkandidat för den som vill skaffa sig en simpel men effektiv kaffekvarn till hemmet.

En här kaffekvarnen från Wilfa är väldigt populär, sannolikt delvis på grund av priset, men även för dess höga kvalitet.

Den maler tyst och effektivt och resultatet blir ett aromatiskt kaffe, snabbt och enkelt hemma i köket.

Vissa upplever att det är svårt att hälla över från kvarnen till kaffebryggaren utan att spilla lite kaffe, vilket kan bero på att vissa kaffesorter blir lite statiska och fastnar på sidorna av kvarnen.

Överlag är majoriteten av konsumenterna som köpt en Wilfa WSCG-2 nöjda.

Att en så pass billig kaffekvarn kan leverera det höga resultat som denna gör, är underbart. Särskilt då den har många olika inställningar och kan mala enligt olika nivåer av grovhet, och gör detta utan att låta särskilt mycket.

Wilfas kaffekvarn vinner årets test utan att någon annan maskin egentligen kommer nära.

Sammanfattning:

Wilfas kaffekvarn WSCG-2 har en höjd på cirka 28,5 centimeter och är en ganska liten kvarn, perfekt för den med begränsat utrymme i köket.

Den har en kapacitet på 250 gram kaffebönor och klarar av en mängd olika sorters malning med 35 olika inställningar från finmalning till allt mer grovmalda bönor.

Ett bra val för dig som vill ha en kvalitetskvarn som inte kostar så mycket. Varmt rekommenderad!


Väldigt populär: OBH Nordica Kaffekvarn Grinder Precision

Anledningar att köpa:

 • Tar upp minimalt med plats
 • Kan göra upp mot 18 koppar kaffe
 • 9 olika malningsgrader
 • Enkel rengöring
 • Snabb
Anledningar att inte köpa:

En väldigt prisvärd kaffekvarn som erbjuder det mesta vi önskar i en bra kaffekvarn.

Den har 9 inställningar där du kan välja mellan allt från espressokaffe, till grovmalet pressokaffe och filterkaffe. Du kan dessutom mala kaffe för 2 till 18 koppar.

Kvarnen har även en automatisk avstängning efter malningen är klar.

Vi gillar att den är så minimalistiskt byggd. Den tar inte upp speciellt mycket plats och väger endast 1,8 kg.

Maskinen är även utrustad med löstagbara malningshjul för att rengöringen ska gå smidigare. I paketet får du även en borste.

Ett stort plus för hur enkel och smidig den är att rengöra!

Utöver ”allt omkring”, så är det viktigaste hur kaffet smakar – och det blir riktigt, riktigt gott. Vi förstår varför den har så många positiva recensioner.

Sammanfattning:

En liten och nätt kaffekvarn med många inställningar för ditt kaffe. Du kan välja mellan 9 malningsgrader för din specifika kaffetyp.

Vi älskar det faktum att den är så liten och kompakt. Den tar inte upp mycket plats alls, samtidigt som den kan göra upp mot 18 koppar kaffe. Snabbt dessutom!

Kaffet blir supergott med den här kaffekvarnen. Det är helt klart ett av de bästa köpen för i år!


Bästa premium kaffekvarn: Graef CM800

Anledningar att köpa:

 • Robust och hållbar
 • Frambringar alla aromer från kaffebönorna
 • Snygg design
 • 40 olika inställningar!
 • Stor valfrihet
Anledningar att inte köpa:

Kaffekvarnen Graef CM800 är en populär maskin för den som vill ha proffsig kvalitet till ett överkomligt pris.

Vi gillar att den är stor och robust och gjord för att hålla.

Den har även många inställningar vilket gör det möjligt få till ett bra resultat med många olika sorters kaffebönor.

I vår research hittade vi många positiva recensioner från espressoälskare världen över. Den samlade bedömningen tycks vara att Graef CM800 är prisvärd, eftersom priset är rimligt givet den höga kvalitén och den genomtänkta designen.

Vi kan däremot tycka att den är lite väl högljudd. Det är ingen gräsklippare, men den låter lite mer än några andra kaffekvarnar vi tittat på.

Det är å andra sidan något de flesta kaffekvarnar har gemensamt och andra menar att ljudet av kaffebönor som mals tillhör själva processen av att mala eget.

Den viktigaste detaljen hos en kaffekvarn är såklart själva malandet. Den har en fin och jämn malning.

Graefs CM800 lever upp till förväntningarna när det gäller detta och gör verkligen jobbet att lyckas få fram alla aromer och smaker ur kaffebönorna.

I slutändan är ju detta anledningen till att man väljer att mala sitt eget kaffe och ur detta avseende får CM800 ett mycket gott betyg.

Sammanfattning:

Graef CM800 är en robust kaffekvarn i silverlackat aluminium. Själva kvarnen består av koniska blad gjorda i stabilt rostfritt stål.

I behållaren ryms 350 gram kaffebönor som kan malas med hela 40 olika inställningar.

Apparaten är nästan 40 centimeter hög och väger över 2,5 kg, så det gäller att ha lite plats i köket för denna kaffekvarn.

Det är en robust kaffekvarn av väldigt hög kvalitet som producerar ett av de bästa kaffet vi någonsin druckit. Definitivt ett bra köp!


Bästa budget kaffekvarn: Severin Kaffekvarn KM3874

Anledningar att köpa:

 • Välj mellan 0 och 10 koppar
 • Reglera malningsgraden själv
 • Ekonomiskt val
 • Rymmer 150 gram kaffebönor
Anledningar att inte köpa:

Det verkar som att Severin har lyssnat på oss. Förra året recenserade vi den dyrare föregångaren, 3873. Vi gillade den starkt, men det var ett litet problem – och det var att endast kunde göra 2 till 10 koppar kaffe. Inte en.

På 3874 kan du genom reglaget välja mellan 0 och 10 koppar. Du har även en ratt för att justera malningsgraden.

Kvarnen är elektrisk och i rostfritt stål. Med en snygg och modern design, vilket brukar vara lite av Severins signum.

Kvarnen har en bönbehållare som rymmer upp mot 150 gram kaffebönor och en löstagbar behållare som rymmer 100 gram kaffebönor.

Tack vare säkerhetsknappen är det fullt möjligt att använda kvarnen med bara en hand.

Vi är överlag mycket nöjda med 3874. Den är mycket billigare än 3873, men inte på något sätt sämre. Snarare tvärtom, vi tycker att den här känns lite enklare och bekvämare att använda.

Sammanfattning:

En av Severins bättre kaffekvarnar. Den låter dig välja hur mycket som ska malas och hur grov eller fin malningen ska vara.

Det är givetvis inte den bästa kaffekvarnen på marknaden, men det är helt klart en av de bästa inom budgetklassen.

Gott kaffe, lågt pris och enkel användning – vi kan inte begära mer.


Hitta bästa kaffekvarnen för dig

Traditionell-manuell-kaffekvarn

När du köper en kaffekvarn så finns det ett par saker du bör ha koll på. Annars finns risken för att du köper en kvarn som inte passar dig och dina behov.

Faktum är att du kan spara en hel del pengar, då de flesta av oss inte behöver de allra dyraste modellerna.

Här är allt du behöver veta när du ska köpa en ny kaffekvarn.

Stor eller liten kaffekvarn

Kaffekvarnar finns i alla möjliga storlekar. Från minikvarnar, till små och riktigt stora kaffekvarnar.

En liten kaffekvarn är ett bra och billigt alternativ om du har sparsamt med utrymme i köket. Men det kommer oftast på bekostnad av kvarnens kapacitet och antal funktioner.

En stor kaffekvarn tar givetvis upp mer plats och är dyrare, men du kan å andra sidan mala stora mängder kaffe.

Om du ofta har gäster, behöver en kaffekvarn till fikarummet på jobbet eller bara dricker mycket kaffe – då är en stor kaffekvarn att föredra.

Kom ihåg att kaffekvarnar inte alltid är lika stora eller små som de ser ut att vara på produktbilder. Ta därför kaffekvarnens mått och mät köksbänken innan köpet. Så att du slipper köpa en maskin som är för stor.

Manuell eller elektrisk kaffekvarn

Det finns två typer av kaffekvarnar:

 • Manuella kaffekvarnar
 • Elektriska kaffekvarnar

Manuella kaffekvarnar är små, kompakta och portabla. De brukar väga väldigt lite, vilket gör att du kan ta med dem till sommarstället eller resan. För att inte nämna att de också är billiga.

Det finns också en viss charm med att själv mala kaffebönorna.

En elektrisk kaffekvarn är däremot mycket bekvämare att ha hemma. Visst, de är tyngre och kostar mer. Men de kan mala större mängder kaffebönor och de kan mala finmala bönorna.

Manuella kaffekvarnar maler inte kaffebönorna lika fint, vilket inte är några problem om du bara dricker svart kaffe.

Men om du älskar cappuccino, espresso eller ristretto – då vill du ha finmalet kaffe. Då är en elektrisk kaffekvarn definitivt att föredra.

Malningsgrader

När det kommer till att mala kaffebönor så är malningsgraden extremt viktig. Både för smaken, men också texturen på kaffet.

Om du bara dricker vanligt droppkaffe så är malningsgraden inte speciellt viktig. Men för mer avancerade kaffesorter, så som espresso och latte – då är malningsgraden av stor betydelse.

Därför finns det kaffekvarnar som kan ha upp mot 60 inställningar bara för malningsgraden. Minsta lilla avvikelse i malningsgrad kan förändra kaffets smak.

Billiga kaffekvarnar brukar ha mellan 3 och 10 inställningar för malningen. Som minst brukar de ha fin, medium och grov.

Dyrare och mer avancerade kaffekvarnar kan ha mellan 20 och 60 inställningar för malningen.

Om du är en kaffeentusiast så vill du ha full kontroll över hur kaffet mals. Ju fler inställningar, desto bättre.

Om du är en nybörjare som bara vill börja mala dina egna kaffebönor, då kan det räcka med de lite billigare kaffekvarnarna.

Kom ihåg att kaffekvarnar som drivs av blad, inte brukar ha några inställningar för antalet malningsgrader. Istället blir kaffebönorna fint eller grovt malda baserat på hur lång tid du maler dem.

Funktioner

De bästa kaffekvarnarna är sällan fyllda med olika funktioner och inställningar. Det viktigaste är hur många malningsgrader kvarnen kan bemästra.

Men det finns ett par funktioner som kan göra livet lite enklare. Framförallt om du maler kaffe dagligen.

En pulsfunktion kan vara användbar för dig. Det innebär att kaffet mals endast när du trycker in knappen.

En del kaffekvarnar har en automatisk malningsfunktion. Då överlåter du allt till maskinen – utan att du behöver trycka in några knappar.

Det har även blivit populärt med timer på kaffekvarnar. Med hjälp av timerfunktionen så kan du ställa in när kaffekvarnen ska börja mala – oavsett om du är där eller ej. Det kan vara bekvämt att justera så att malningen börjar strax innan du ska upp på morgonen.

Med det sagt, så är vi inte speciellt förtjusta i kaffekvarnar med extrafunktioner. Det kostar oftast mer än det smakar. Vi klarar oss gott och väl utan dessa funktioner.

Dyr eller billig kaffekvarn

En bra kaffekvarn kan kosta allt från 600 kronor upp mot 5000 kronor. Allt beror på maskinens kvalité, kapacitet, antal malningsgrader och tillverkarens märke.

Ett misstag många gör är att de köper en dyr och bra espressomaskin. För att förhöja smakupplevelsen så vill de också mala sina egna kaffebönor.

Men eftersom espressomaskinen kostade så mycket – så spar de in pengar genom att köpa en billig kaffekvarn.

Det finns såklart billiga kaffekvarnar som också presterar bra.

Men det är viktigt att komma ihåg att en kedja aldrig är starkare än sin svagaste länk. Om kvarnen inte kan göra en jämn malning – så kommer det påverka kaffet negativt.

Kvalitén på det malda kaffet kan vara enormt mellan olika kaffekvarnar, vilket i högsta grad påverkar smaken på kaffet. Då spelar det ingen roll hur bra kaffemaskinen är.

Du gör därför bäst i att köpa en bra och hållbar kaffekvarn redan från början. Du behöver heller inte spendera hutlösa summor. Som du ser i årets kaffekvarn bäst i test, så finns det gott om kaffekvarnar för under tusenlappen som presterar bra.

Typer av kaffekvarnar

Kaffekvarn-med-knivblad

Det finns inte bara många olika kaffekvarnar att välja på – det finns också flera typer av kaffekvarnar.

Det är därför viktigt att ha koll på vilka alternativ som finns när du väljer en kaffekvarn.

 • Knivkaffekvarn
 • Burrkaffekvarn
 • Automatisk kaffekvarn
 • Manuell kaffekvarn

De alla har sina fördelar och nackdelar. Låt oss snabbt och enkelt gå igenom hur varje typ fungerar.

Knivkaffekvarn

Kniv kaffekvarnar, på engelska kallade ”blade grinders”, är billiga och ett bra val för nybörjare.

Den här typen av kaffekvarn använder knivblad för att mala kaffebönorna. Bladen rör sig likt en propeller. Ju längre den maler, desto finare blir kaffet.

Problemet med knivkaffekvarnar är att resultatet inte blir speciellt fint, och heller inte konsistent. Det kan vara svårt att få en jämn malning.

Eftersom kaffekvarnen skivar bönorna så malningen slumpmässig och ojämn. Det kommer inte förstöra kaffet, men det påverkar smaken.

För nybörjare så fungerar kaffekvarnar med knivblad bra, men om du är en entusiast som vill ha hög kvalité – då är burrkaffekvarnar definitivt bättre.

Burrkaffekvarn

Burrkaffekvarnar består av två skivor som oscillerar mot varandra, med kaffebönorna i mitten. Bönorna blir med andra ord krossade och inte skivade.

Det innebär att kaffebönorna blir jämnt och enhetligt malda. En jämn malning är vitalt när du gör eget kaffe och kommer att ha en inverkan på kaffets smak.

De bästa kaffekvarnarna brukar vara burrkvarnar. Det finns olika varianter av burrkvarnar. Vissa har koniska plattor, medan andra har platta skivor.

Burrkaffekvarnar brukar vara kostnadseffektiva och maler kaffet snabbt. Nackdelen är att de har lite svagare motorer, men det kompenserar av den snabba hastigheten.

På grund av den lite lägre motorstyrkan, så är de heller inte speciellt bra på att mala stora mängder kaffe. Men det varier från modell till modell.

Burrkvarnar låter dig justera distansen mellan skivorna och kaffebönorna. Vilket gör att du själv kan välja hur fint eller grovt kaffet ska bli.

Automatisk kaffekvarn

En stor del av våra köksmaskiner är numera helt automatiserade. Kaffekvarnar är inget undantag. Det finns många elektriska kvarnar att välja på.

Allt du behöver göra i en automatisk kaffekvarn är att koppla in maskinen i eluttaget, hälla i kaffebönorna, välja inställning och trycka på startknappen.

Resten sköter maskinen.

Automatiska kaffekvarnar använder antingen burr eller knivblad för att mala bönorna. Varav den förstnämnda ger bäst resultat, medan automatiska kaffekvarnar med knivblad är billigare.

Manuell kaffekvarn

Kaffeentusiaster brukar föredra manuella kaffekvarnar. Dessa maskiner anses ge bäst resultat, samtidigt som du har stor kontroll över hur kaffebönorna mals. Men det krävs rätt teknik för att få en jämn malning.

Manuella kaffekvarnar använder främst burr för att mala kaffet.

Skillnaden mellan en manuell kaffekvarn och en vanlig burrkaffekvarn, är att istället för att trycka på en knapp – så använder du en handvev för att mala kaffet.

Det är svårare och tar längre tid att använda en manuell kaffekvarn jämfört med andra typer av kaffekvarnar.

Medan många menar på att resultaten blir bättre i den manuella maskinen, så behöver det nödvändigtvis inte vara så. Faktum är att vi stött på flera exempel där automatiska kaffekvarnar genererat bättre resultat.

En manuell kaffekvarn gör kaffemalningen till ett hantverk, vilket är vad många entusiaster söker. Men det är inte det mest behändiga och tidseffektiva alternativet.

För vanliga hemanvändare brukar vi rekommendera elektriska kvarnar framför den manuella kaffekvarnar.

Finmalet eller grovmalet kaffe

Grovmald-kaffe-i-kaffekvarn

Smaken på finmalet och gravmalet kaffe är annorlunda. Vilken malningsgrad du behöver beror på vilken typ av kaffe du gör.

Det finns tre typer av malningsgrader:

 • Grovmalen
 • Medium
 • Finmalen

Sedan är givetvis inte all grovmalen eller finmalen exakt likadan. Några av de bästa kaffekvarnarna har över 60 inställningar för malningsgrader. Vilket betyder att det finns olika variationer av finmalet och grovmalt.

Exempelvis finns det medium-grov, medium och medium-fin.

Så här brukar man mala olika typer av kaffesorter:

 • Extra grovmald: Iskaffe och cowboy kaffe
 • Grovmald: Franskpressad kaffe och perkolator
 • Medium: Droppkaffe och Aeropress
 • Finmald: Espresso
 • Extrafinmald: Turkisk kaffe

När du väljer en kaffekvarn är det därför viktigt att du har koll på hur fint eller grovt den kan mala. Annars finns risken att du köper en kaffekvarn som inte kan mala den typ som krävs för ditt typ av kaffe.

Hur använder man en kaffekvarn

Elektrisk-kaffekvarn

Innan du gör en god kopp kaffe med din kaffekvarn, är det viktigt att du först läser instruktionsboken. Tillvägagångssättet kan nämligen skilja sig mellan olika kvarnar.

Generellt sett, använder du en kaffekvarn så här:

Steg 1: Lägg i kaffebönorna i kvarnen. Hur mycket du kan hälla i beror på vilken typ av kvarn du har, exempelvis om det är en burr- eller knivkaffekvarn.

Steg 2: Välj malningsgrader. Om du har en burrkvarn, så har du med största sannolikhet en ratt som låter dig välja malningsgrad. Du kan välja allt från extra grovmald till extra finmald.

Om du har en bladkaffekvarn avgörs malningsgraden baserat på hur länge du maler bönorna. Ju längre du maler dem, desto finare blir kaffet.

Steg 3: Välj kaffedosen. En burrkvarn brukar låta dig välja hur många koppar kaffe du ska göra. En kaffekvarn med blad kräver lite mer experimentering. Hur många koppar det blir, beror på hur mycket kaffe du hällt i kvarnen.

Steg 4: Mal bönorna. En bladkvarn brukar kräva att du håller ner en knapp för att bönorna ska malas. Medan du bara behöver trycka på en knapp på burrkvarnen – så sköter den resten.

Om du använder en bladkvarn, rekommenderar vi att du maler bönorna genom att ”puls”-trycka på knappen. Skaka försiktigt kvarnen mellan pulserna för att få en jämn malning.

Som du ser så är det väldigt enkelt att använda elektriska kvarnar. Burrkvarnar kräver lite mer experimentering och tester, medan knivkvarnar sköter det mesta automatiskt.

Är det värt att köpa en kaffekvarn

Stor-kaffekvarn-med-kaffe-i

Om du är en kaffeälskare så är en kaffekvarn en bra investering.

Genom att mala bönorna på egen hand, så begränsar du kaffets exponering för syre. Det innebär att du får ett mycket färskare och mer smakrikt kaffe än om det är förmalt.

Du kan dessutom själv bestämma hur fint- eller grovmalet kaffet ska vara, exempelvis om du vill göra en fransk press eller espresso.

Tillskillnad från med en automatisk kaffemaskin, så tar det lite mer kunskap och träning för att få till en god kopp kaffe. Men när du väl fått in snitsen, så är det oslagbart. Du får rikare smaker och aromer genom att mala kaffebönorna själv.

Bönor som redan malts och paketerats börjar snabbt oxideras. Det betyder att kaffet med tiden förlorar viktiga smaker och inte är lika starkt.

Om du endast vill ha en kopp morgonkaffe till frukosten och inte bryr dig speciellt mycket om smaken. Då kan en kaffekvarn vara överkurs, då räcker det säkerligen med vanligt droppkaffe eller en espressomaskin.

Men för dig som vill få ut maximalt med smak ur ditt kaffe – då är kaffekvarnen vägen att gå!

Värt att notera, är att kaffekvarnar inte bara är lämpade för mer avancerade användare. Du finns också elektriska kvarnar som passar perfekt för dig som är nybörjare, eller som inte vill spendera mycket tid på kaffebryggandet.

I vårt kaffekvarn bäst i test har vi därför listat flera olika typer av kvarnar – för varje kunskapsnivå.

Hur man rengör en kaffekvarn

Kaffekvarn-som-behöver-rengöras

Om du använder kaffekvarnen varje dag, bör du rengöra den varje vecka.

Kaffebönor innehåller nämligen olja som sätter sig i maskinen. Om du inte rengör och tar bort oljan, så kommer den orsaka dåliga smaker och odörer.

Men frukta ej, det är väldigt enkelt att rengöra en kaffekvarn – framförallt elektriska kvarnar. För en nybörjare kan det ta runt 10-20 minuter, men när du väl lärt dig processen så brukar det ta mellan 5 och 10 minuter.

Gör så här:

 • 1. Häll ris i kvarnen. Använd okokat ris, alternativt kaffekvarnstabletter som är tillverkade för att rengöra kvarnar. Vanligtvis brukar det räcka med ungefär 0.6 dl ris. Men läs först i manualen för din specifika kvarn.
 • 2. Sätt på kvarnen. Låt kaffekvarnen mala riset tills allt ris är ett fint puder.
 • 3. Dra ut sladden. När du har malt riset till ett fint puder, så drar du ur sladden från eluttaget.
 • 4. Töm kvarnen. Häll ut rispulvret i soporna. Knacka lite på kvarnens sidor, så att allt pulver kommer ut. Det är för att inget ris ska fastna i maskinen.
 • 5. Rengör. Använd en fuktig kökshandduk för att rengöra insidan av kvarnen. Börja sedan skura utsidan av kvarnen.
 • Kom ihåg att vara försiktig med bladen när du skurar insidan – de kan vara väldigt vassa.

Innan du väljer en kaffekvarn rekommenderar vi att du tar en titt på hur den specifika modellen rengörs. Vissa kan nämligen vara lite snårigare att rengöra än andra.