Kapselmaskin bäst i test 2023 – Årets test

Bäst i test

Sjöstrand-Espresso-kapselmaskin

Sjöstrand Espresso kapselmaskin

Bästa kapselmaskinen

Supergott kaffe som från det allra dyraste fiket – fast hemma! Kvalitén på maskinen är oslagbar, både vad gäller design, material och slutresultat. En intelligent investering och helt klart en av de bästa kapselmaskinerna.

Mer info i butik

Bästa kapselmaskinen

Det kanske inte är så konstigt att Sverige är ett av de länder som dricker mest kaffe i hela världen. Vi älskar vårt kaffe!

I snitt så häller den svenska kaffedrickaren i sig 3,2 kaffekoppar varje dag.

Om man konsumerar så mycket kaffe – så kan man lika gärna göra det på bästa möjliga sätt: med en kapselmaskin!

Vi diskade därför rent våra koppar och förberedda oss inför en energisk dag och en sömnlös natt. Vi har nämligen granskat de populäraste kapselmaskinerna i jakt på den absolut bästa!


Bästa kapselmaskinen: Sjöstrand Espresso kapselmaskin

Sjöstrand-kapselmaskin

Anledningar att köpa:

 • Otroligt gott kaffe
 • Enkel att använda
 • Professionell design
 • Rostfritt stål
 • Miljövänliga kapslar
 • Hög kvalitet
 • Premium
Anledningar att inte köpa:

 • Övre prisklassen

Enkel, pålitlig och smidig är tre ord som dyker upp när man använder Sjöstrands kapselmaskin.

Den startar upp snabbt, har en robust vattenbehållare och, bäst av allt, kaffet blir riktigt, riktigt gott. Tänk dig kafé-kaffe, fast hemma.

Designen känns väldigt kvalitativ och det märks att man har lagt ner mycket tid på konstruktionen. Den inte bara ser snygg och stilren ut, den är även superenkel att använda.

När du använder den så ”flyter allt” bara. Inga krångliga spakar, knappar eller otydliga instruktioner.

Själva maskinen är gjord i rostfritt stål, vilket utmärker den från de flesta andra kapselmaskiner som tenderar att vara väldigt plastiga.

Maskinen rymmer 15 kapslar åt gången och både Nespresso-kapslar och Sjöstrands miljövänliga kapslar fungerar.

Sjöstrands kapslar är lite dyrare, men vi föredrar dem då de är miljövänliga och komposterbara.

Sammanfattning:

En modern kapselmaskin av högsta kvalitet. Kaffet blir riktigt, riktigt gott. Den känns väldigt exklusiv, både till designen och kvalitén på kaffet.

Den är enkel att använda och är gjord av rostfritt stål, istället för plast – som konkurrenternas maskiner ofta är gjorda av. Det höjer betyget avsevärt.

En bra investering i gott kaffe och lång livslängd!


Redaktörens val: Nespresso Vertuo Next

Nespresso-Vertuo-next

Anledningar att köpa:

 • 5 olika koppstorlekar
 • Exceptionellt gott kaffe
 • Snabb uppvärmning
 • Automatisk avstängning
 • 10 kaffekapslar åt gången
 • Enkel att använda
Anledningar att inte köpa:

Det vi fastnat för med Vertuo next är maskinens flexibilitet. När du ska börja brygga kaffe kan du välja mellan 5 olika koppstorlekar. Fem!

Dessa storlekar är espresso, dubbel espresso, gran lungo, kaffe och alto.

För att göra det ännu bättre så känner maskinen också av på egen hand hur stor kopp du har och anpassar mängden kaffe efter det.

Vi gillar också att det finns en behållare för 10 kaffekapslar på insidan. Så du behöver inte öppna upp och stoppa i en kaffekapsel för varje kopp du ska brygga.

När maskinen använt en kapsel så matas den ut automatiskt, så att du kan slänga den direkt.

Vertuo Next är utrustad med en automatisk avstängning efter 9 minuter. Vilket är skönt för oss som är lite glömska. Då slipper du plågas av frågan om du verkligen har stängt av maskinen eller ej, när du lämnar hemmet.

Kvalitén på kaffet är exceptionellt bra i den här kapselmaskinen. Det blir riktigt gott och välbryggt. Definitivt godare än i många andra kaffemaskiner.

Vi får också ta av oss hatten och ge Nespresso bonuspoäng för manualen till den här maskinen. Med både bilder och text får du instruktioner för hur den ska användas, rengöras och avkalkas. Du hittar också tips och råd för vad som ska göras om något inte fungerar som den ska.

Det här är helt klart en av de bästa kapselmaskinerna på marknaden idag. Du får väldigt mycket bekvämlighet och gott kaffe för runt 1500 kronor. Definitivt en av årets favoriter!

Sammanfattning:

En oerhört smidig och bra kapselmaskin som kan göra fem olika kaffetyper; espresso, dubbel espresso, gran lungo, vanligt kaffe och alto.

Du kan också fylla behållaren på insidan med 10 kaffekapslar, så att du inte behöver fylla på vid varje bryggning.

Men framförallt – kaffet blir fantastiskt gott i den här maskinen.

Utan tvekan en av våra absoluta favoriter i år. Det låga priset är en välkommen bonus!


Bästa mini kapselmaskin: Nespresso Essenza Mini

Nespresso-Essenza-mini

Anledningar att köpa:

 • Nätt och kompakt
 • Espresso och lungo
 • Enkel att använda
 • Relativt tyst
 • Brygger kaffe snabbt
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Om du letar efter en liten kapselmaskin så är Essenza Mini definitivt årets bästa val!

Den är kompakt och nätt, samtidigt som den är snygg och användarvänlig. Vilket passar perfekt för dig som vill spara utrymme eller som vill ha en portabel kapselmaskin du kan resa med.

Det finns två olika kaffetyper att brygga med Essenza Mini: espresso (40 ml) och lungo (110 ml). Du kan med andra ord göra både stora och små koppar kaffe.

Precis som många andra kapselmaskiner så är den här modellen väldigt snabb. Den värms upp på endast 25 sekunder. Vilket innebär att kaffet bryggs på nolltid. Perfekt vid tidiga mornar när du inte har lust att stå och vänta på att kaffet ska bli klart.

Kaffet blir dessutom förvånansvärt gott. Trots den kompakta designen, så presterar den precis lika bra som större och dyrare modeller. Den är också relativt tystgående, om än inte helt ljudlös.

Maskinen är enkel att navigera och använda. Allt du behöver göra är att stoppa i kaffekapseln, välja lungo eller espresso och sedan klicka på startknappen. Resten sköter kaffemaskinen.

För mellan 1000-1100 kronor så är det här en riktigt bra kapselmaskin.

Sammanfattning:

Om du letar efter en liten kapselmaskin så är det här definitivt en av de bästa på marknaden idag. Den är liten och kompakt, samtidigt som den är enkel att använda och gör fantastiskt gott kaffe.

På grund av den snabba uppvärmningsfunktionen så gör det även kaffet supersnabbt.

Essenza Mini kostar ungefär 1000 kronor – vilket får anses vara ett kap. Du får väldigt mycket för pengarna.


Väldigt populär: Nespresso Citiz & Milk

Nespresso-Citiz-Milk

Anledningar att köpa:

 • Snabb skumfunktion
 • Liten och kompakt
 • Väldigt populär
 • Snygg design
 • Stabil
Anledningar att inte köpa:

Den här maskinen har vunnit en del bäst i test-listor tidigare och vi har hört många människor prata gott om den.

Men lever den upp till hypen?

Kort sagt: ja. Kaffet blir supergott och designen är snygg. Det är svårt att avgöra på bilder, men maskinen är faktiskt väldigt liten. Då menar vi väldigt liten. Den tar upp minimalt med plats i köket. Storleken gillar vi starkt!

Maskinen är pålitlig och stabil. Det märks att man har valt material med stor omsorg.

Även om skumfunktionen är supersnabb, så känns det som att skummet inte blir tillräckligt uppvärmt. Vi har läst att många löst det problemet genom att helt enkelt köra ”skumningen” två gånger istället för en. Med tanke på hur snabbt det går, så är det inget som förstör upplevelsen överhuvudtaget.

Sammanfattning:

En av de mest populära kapselmaskinerna där ute och vi förstår varför. Helt klart en prisvärd maskin för dig som vill ha hög kvalitet, snygg design och gott kaffe – utan att behöva betala en halv månadslön för det.


Hitta bästa kapselmaskinen för dig

Mini-kapselmaskin

Det finns många fördelar med kapselmaskiner. Men om du bara köper en billig kapselmaskin på måfå, så är risken att många av dessa fördelar inte finns där.

När du köper en kapselmaskin behöver du nämligen ha koll på ett par viktiga saker.

Om du inte vet vad du ska leta efter, så finns risken för att du gör ett dåligt köp.

För att du ska undvika det, så har vi listat alla saker du behöver tänka på inför köpet.

Stor eller liten kapselmaskin

Det finns både stora och små kapselmaskiner. I regel brukar de se mindre ut än vad de egentligen är i verkligheten.

Undvik att köpa en för stor kapselmaskin genom att mäta köksbänken och jämföra med kapselmaskinens mått.

En liten kapselmaskin är bekvämt och smidigt – främst då de tar upp så lite plats. Men också för att de är enkla att transportera eller ställa undan när du behöver utrymme.

Nackdelen med en liten kapselmaskin är att de brukar ha färre funktioner och inte kan brygga alla kaffetyper som större maskiner kan. De brukar heller inte ha en inbyggd mjölkskummare.

Fördelen är ett billigare pris, mer utrymme i köket och en portabilitet som gör att du kan ta med kapselmaskinen till sommarhuset och resan.

Dyr eller billig kapselmaskin

Det finns kapselmaskin från 1000 kronor upp mot 3500 kronor. Vanligtvis brukar dyrare maskiner ha bättre kvalité, mer kapacitet och fler funktioner.

Genom årens tester har vi kunnat se att billiga kapselmaskiner, under 1000 kronor, har en tendens att läcka. Vilket innebär att både köksbänken och maskinen blir smutsig.

Av den anledningen rekommenderar vi att du håller dig över tusenlappen när du köper en kapselmaskin.

Men det går fortfarande att hitta bra kapselmaskiner till ett lågt pris – som du kan se i årets bäst i test. Men det gäller att vara försiktig och se vad andra användare tycker om maskinen.

Kapselmaskin och mjölkskummare

Vanligt svart kaffe är inte lika populärt som det en gång var. Nuförtiden vill många människor brygga kaffevarianter som innehåller mjölkskum.

En del kapselmaskiner har en inbyggd mjölkskummare, vilket är väldigt behändigt. Billiga kapselmaskiner har sällan en mjölkskummare och du måste därför koka upp mjölken på egen hand.

För en cappuccino-älskare är en inbyggd mjölkskummare väl värd varenda krona.

Men om du bara dricker svart kaffe utan mjölk – då är det bättre att köpa en maskin utan mjölkskummare. Så att du inte betalar för mer än vad du behöver och använder.

Kapslar till kapselmaskinen

Problemet med kapselmaskiner är att de är dyra i drift. Kaffekapslar är sällan billiga.

Du kan med andra ord köpa en bra och billig kapselmaskin – bara för att inse att kapslarna kostar en halv förmögenhet. Det du trodde var ett billigt köp blir istället till ett dyrt sådant.

Priset på kaffekapslar skiljer sig avsevärt mellan tillverkare. Ett paket kaffekapslar kan kosta 15-20 kronor hos en tillverkare, medan ett större företag kan ta 60-80 kronor för ett lika stort paket.

Kaffekapslar är heller inte universella. Om du köper en kapselmaskin från exempelvis Nespresso eller Sjöstrands, så är du låst till deras egna kaffekapslar. De är sällan kompatibla med varandra.

Därför är det extremt viktigt att du undersöker vad kaffekapslarna kostar innan du köper en kapselmaskin.

Varför köpa en kapselmaskin

Brygger-kaffe-med-kapselmaskin

Kapselmaskinen har många fördelar som gör den till ett bra alternativ till andra typer av kaffemaskiner. Exempelvis:

 • Genomgående kvalité
 • Användarvänlighet
 • Minimal rengöring
 • Tidseffektivt

Genomgående kvalité

Smaken på kaffet i en vanlig kaffebryggare kan skilja sig från kopp och dag. Ena bryggningen är lite för stark och nästa kan vara lite mildare.

Fördelen med kapselmaskiner är att de är konsekventa. Resultaten blir nästintill identiska när du använder samma typ av kapsel.

Om du hittar en smak och styrka du gillar med kapselmaskinen, så är det möjligt att replikera resultatet varje gång.

Användarvänlighet

Kapselmaskinen är utan tvekan en av de enklaste kaffemaskinerna att använda.

Placera kaffekapseln i maskinen, välj på displayen vilken typ av kaffe du vill brygga och starta sedan maskinen. Resten sköter kaffemaskinen.

Ibland behöver du rengöra maskinen och fylla på vattentanken – men det går på nolltid. Även rengöringen är smidig och enkel i jämförelse med andra typer av kaffemaskiner.

Rengöring

När du brygger kaffe i andra typer av kaffemaskiner så lämnas du med smutsiga korgar, filter, kaffesump och kaffebönor som spillt över.

Att rengöra allt det är tidskrävande.

En bra kapselmaskin kräver minimalt med rengöring. Många modeller har en självrengörings-funktion. Det innebär att maskinen använder vatten från vattentank för att på egen hand spola sig ren.

Det enda du behöver göra är att rengöra munstycket på kaffemaskinen, samt vattentanken.

Det enda du inte kan komma ifrån är avkalkning. Alla kaffemaskiner och vattenkokare behöver avkalkas.

Men det är något du endast behöver göra 1 till 3 gånger per år, beroende på användning och hur mycket kalk som byggts upp. Det är heller inte speciellt tidskrävande eller svårt.

Tidseffektivt

Kaffebryggare och espressomaskiner kan ta tid på sig att brygga kaffe. I vissa fall tar det flera minuter.

Kapselmaskiner, däremot, är oerhört snabba. Vissa maskiner kan göra klart kaffet på en minut.

Att inte behöva stå och förbereda och sedan vänta på att kaffet ska bli klart är underbart. Framförallt på morgonen när man är trött och bara vill ha sin första kopp kaffe.

Tryck på knappen och inom en minut har du kaffet i koppen.

Tiden det tar att brygga kaffe varierar givetvis mellan olika kapselmaskiner. Men generellt sett är de alla mycket snabbare än andra typer av kaffemaskiner.