Köksvåg

Bästa Köksvågen 2022 – Köksvåg Bäst i test

Bäst i test

Wilfa-KW-60

Wilfa KW-60

Bästa köksvågen på marknaden

Den är vattentät, klarar upp till 5 kilo och har en stilig och minimalistisk design. En väldigt populär köksvåg och definitivt en av de bästa idag.

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa Köksvågen

Köksvågen är ett standardinstrument i varje kök. Det spelar ingen roll om du är professionell eller amatör – vågen är ett av de viktigaste redskapen vi har.

Vi har tagit ett djupdyk bland butikshyllorna för att se vilka köksvågar som är mest prisvärda.

Vi blev glatt överraskade av det breda utbudet och vi hittade några riktiga guldkorn.


Bäst i test: Wilfa KW-60

Anledningar att köpa:

 • Vattentät silikonbeläggning
 • Har tare-funktion
 • 5 olika viktenheter
 • 5kgs kapacitet
 • Lång garanti
 • Väldigt populär
 • Minimalistisk
Anledningar att inte köpa:

Svart och stilren, har 5 olika viktenheter och den kan väga upp till 5 kg med en precision på 1 gram.

Med sin silikonbeläggning går den enkelt att rengöra direkt under rinnande vatten, vilket är helt unikt för vågar av det här slaget.

Den har en tydlig LCD-display och stänger av sig själv när man inte använt den på den stund. Man riskerar alltså inte att plötsligt stå med tomma batterier. Vågen går på tre AAA-batterier som ingår i köpet.

Sammanfattning:

Det råder inga tvivel om att det här är en av de bästa vågarna på marknaden idag.

Den är vattentät, klarar upp till 5 kilo, är superenkel att rengöra under rinnande vatten och den har automatisk avstängning för att spara på batterierna.

Designen är dessutom väldigt behaglig och modern. En given bäst i test-vinnare.


Bäst budgetval: OBH Balance

Anledningar att köpa:

 • Extra tunn
 • Stor och tydlig LCD-display
 • Klarar upp till 5 kg
 • Automatisk avstängning
 • Fin finish
Anledningar att inte köpa:

Den här supertunna köksvågen från danska OBH är både stilren och tidlös. Designen är snygg, så man behöver alltså inte gömma undan den i skåpet mellan vägningarna.

Vågen fungerar bra och är väldigt lätt att använda, mycket tack vare den tydliga displayen. Den mäter med 1 grams noggrannhet, och klarar en vikt upp till 5 kg.

Som ett ytterligare plus är den utrustad med automatisk avstängning. Man kan också nollställa vågen mellan vägningarna vilket är en stor fördel när man exempelvis bakar och behöver fylla på i skålen.

Resultaten är väldigt precisa och det blir inte lika lätt fingeravtryck på vågen som på andra modeller.

Sammanfattning:

En väldigt bra våg till ett billigt pris. Den är tydlig, precis och har en modern design. Trots att den är så tunn, så klarar den av upp mot 5 kilo!

Definitivt en trevlig hjälpreda att ha i köket och en av våra favoriter.


Bäst för diet: Beurer DS 61

Anledningar att köpa:

 • Minnesfunktion
 • Programerbar
 • Tydlig touch-display
 • Visar kilokalorier, kilojoule, protein, kolhydrater och kolesterol
 • Tar upp lite utrymme
Anledningar att inte köpa:

Tyska Beurers har väldigt pålitliga produkter och deras köksvåg är inget undantag.

Vågen kallas även dietvåg, då den inte bara uppger vikten på dina råvaror, utan även energi (kcal) och näringsinnehåll. Hela 950 förprogrammerade livsmedel finns i den lilla apparaten.

För dig som vill gå ner i vikt eller tränar och vill hålla koll på matintaget, så är det med andra ord ett perfekt val.

Vågen visar kilokalorier, protein, kolhydrater och till och med kolesterol. Du kan även själv programmera vågen.

Maxvikten är 5 kg, den har automatiskt avstängning och tara. Det innebär att du kan nollställa vågen medan den väger, vilket är en stor fördel.

Sammanfattning:

En ypperlig våg för dig som tränar mycket eller av annan anledning vill hålla koll på maten du konsumerar.

Den ger dig mycket och väsentlig information om varje råvara du väger. Om du bara vill baka en kaka och inte bryr dig så mycket om innehållet, då finns det bättre köp än den här modellen.

Den är främst gjord för dig som vill ha koll på näringsvärden. Vågen är rejäl och slitstark, så barnen kan använda den utan att du behöver oroa dig.


Billigast: Dulton Köksvågtimer

Anledningar att köpa:

 • Klassisk design
 • Lös skål som gör den enkel att rengöra
 • Timer
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

 • Klarar endast 1 kg

Det kanske låter konstigt att bli glad av en våg, men Dultons köksvågtimer sprider glädje omkring sig.

Den liknar nästan en leksaksvåg, och den ger onekligen associationer till filmer från 50-talet och lanthandlare som fortfarande har kvar sin gamla inredning.

Dock är den här köksvågen utformad på modernt vis, och den är även utrustad med timer.

En klar fördel är priset som är lägre än för många andra retrovågar.

Det tråkiga är att man tyvärr inte kan väga några tyngre varor, då maxvikten är på ynka 1 kilo. Med andra ord gör den sig bäst för bakning.

Sammanfattning:

Sammanfattningsvis är det en avstressad och lugn våg, ämnad för lättare varor så som pulver och örter, då maxvikten är på 1 kilo.

Vi älskar den klassiska designen, vilket också är huvudanledningen till att köpa den här vågen. Den är mer utseende än funktion, även om den fungerar bra och precist.

Det här är en av de billigaste vågarna, så den gör sig bra även som prydnad där hemma i köket. Helt klart en av de bästa dekorativa vågarna vi testat.


Hitta bästa köksvågen för dig

Det finns så många modeller att välja på. Vad ska man egentligen titta efter?

För att du ska hitta den våg som passar dig bäst, så har vi sammanställt ett par tips på vad du ska tänka på innan du köper en våg. På så sätt slipper du spola ner pengarna i toaletten och köpa något som du sedermera inte är nöjd med.

Vad ska du använda vågen till

Den absolut viktigaste punkten när du ska köpa en våg.

Vad ska du väga?

Om du ska väga kuvert, små mängder örter eller té, så vore det bäst att köpa en lite mindre våg. En större våg är dyrare och du betalar därmed mer än du hade behövt göra.

Om du ofta lagar mat och vill väga kött, fisk eller potatis, ja, då är en större våg det bättre valet. I vårt bäst-i-test så finns det två vågar som klarar upp till 5 kilo tunga råvaror.

Designen är viktig

Vi ska inte sticka under stolen med att vi blev helt förälskade i de två retro-vågarna i vårt test. Framförallt den röda från Dalton. Dessvärre är den vågens maxvikt på 1 kilogram.

Du vet hur det är i köket, man har alla möjliga köksredskap i hyllorna, under bänken, på bordet och vid diskbänken. Vissa snyggare än andra.

Många kök har en köksvåg som permanent står vid bänken, då den används så flitigt. Om du ofta använder vågen, vill du gärna inte behöva ta ut och ställa tillbaka den i köksskåpet hela tiden. Så om den ska stå ute i köket hela tiden, kan det vara bra att ta designen i beaktning.

Köket är för många människor en högst personlig miljö och vi som älskar matlagning spenderar väldigt mycket tid där inne. Med tanke på hur mycket tid du och dina gäster spenderar där inne, så vill man gärna att det ska vara fint och behagligt också.

Glöm därför inte bort att vågen kan ha en dekorativ funktion också.

Digital eller manuell våg

Det är något nostalgiskt och rejält med en manuell våg. Att titta på den fysiska förändringar i vikt, istället för siffror på en LCD-skärm ger en speciell känsla. I alla fall för oss lite äldre som kommer från en era då allt inte var digitalt.

Numera är det här är en smakfråga. Digitala köksvågar tenderar att ha fler funktioner och valmöjligheter.

Hur rengör man köksvågen

Vår bäst i test-köksvåg från Wilfa är vattentät, vilket innebär att du kan rengöra den under rinnande vatten. Ytterst få köksvågar kan göra det, utan man måste oftast vara väldigt försiktig när man putsar och gör rent dem.

En del köksvågar har komplicerade designs, som gör det lite svårare att rengöra dem. Vi på Kockhuset gillar när det är enkelt och rakt-på. De flesta kockarna vill spendera tid på att laga mat, inte diska och göra rent köksredskap.

Kolla därför hur svårt eller enkelt det är att tvätta köksvågen du tittar på. Du vill inte köpa en dyr och avancerad köksvåg, bara för att upptäcka att det tar 5 minuter att göra rent den.

Läs tester av köksvågar

Att beställa köksutrustning på nätet är billigt, smidigt och enkelt. Nackdelen är att man inte kan känna och testa produkterna först. Därför är det viktigt att man läser vad andra konsumenter tycker och tänker efter att de har testat produkten.

När vi genomför våra tester, så ägnar vi också stor tid åt att läsa andra människors recensioner och tester av respektive produkt. Vi förlitar oss alltså inte enbart på vår egen uppfattning, utan vi tar även med andra konsumenters uppfattningar i utvärderingen av varje modell.

Målet är att vi ska kunna erbjuda dig en så rättvis och ärlig uppfattning av varje produkt. På så sätt slipper du hoppa runt mellan olika tester och recensioner, eftersom vi har sammanfattat allt här i en och samma guide.

Liknande Artiklar