Kolsyra

Bästa Kolsyremaskinen 2020 – 3 Bäst i test kolsyremaskiner

Bäst i test

Aqvia AGA Exclusive
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Bäst budgetval

SodaStream Genesis
Finns hos Kitchentime
Se pris
Bästa premiumval

Aarke Kolsyremaskin
Finns hos Confident living
Se pris

Bästa kolsyremaskinen

Men ett enkelt knapptryck kan du nuförtiden göra din egen läsk och saft. Men det är inte bara enkelt och smidigt, utan även miljövänligt. Om du kan göra egen soda eller läsk där hemma – varför ska man då släpa hem tunga läskflaskor i plast från butiken?

Fördelarna är uppenbara: det är mer ekonomiskt, miljövänligt och framförallt smidigt att kunna göra saker hemifrån. Plus att det är lite häftigt när man har gäster hemma.

Men vilken ska man köpa? Kolsyremaskinernas pris och design kan skilja sig ganska kraftigt.

Vi har granskat de populäraste maskinerna in i minsta detalj, så att du är säker på att du inhandlar en modell som passar dig, din budget och dina behov.


Bäst i test: Aqvia AGA Exclusive

  • Bäst i test-vinnare
  • Svensktillverkad.
  • Lättanvänd.

Den här kolsyremaskinen från Aqvia är riktigt snygg och tillverkat i rostfritt stål. Ett plus är att den är tillverkad i Sverige och vi gillar verkligen kvalitén på denna apparat.

Maskinen är väldigt lätt att använda, det är bara att sätta i flaskan och trycka in en knapp på framsidan av kolsyremaskinen. Maskinen drivs inte av el så du behöver inga sladdar eller koppla in maskinen i ett eluttag, utan kan ställa den precis där du vill ha den. Det är en stor fördel till exempel på sommaren, då du kan ha den ute på balkongen, eller varför inte i sommarstugan?

I paketet ingår två 1-litersflaskor och en kolsyrepatron som räcker till ungefär 50 liter kolsyrad dryck. En smart detalj är att du själv kan justera hur mycket bubblor du vill ha i din dryck, så du kan lätt anpassa kolsyran efter smak och ändamål.

En annan fördel som vi uppskattar med Aqvia AGA Exclusive är att den är väldigt tystlåten. Den blir inget störande moment i hemmet när någon får lust att njuta av ett glas bubblande dryck, utan processen sker enkelt och smidigt utan krusiduller.

Värt att tänka på är att denna kolsyremaskin är ganska väl tilltagen när det gäller vikten. Den väger ca 3,7 kg med kolsyrepatronen, vilket är något mer än andra märken. För dig som behöver flytta runt apparaten ofta kan detta vara ett minus, annars kan det för vissa vara en fördel att den står stabilt på sin plats.

Vi uppskattar ett svenskt märke att välja på när det gäller kolsyremaskiner och är imponerade av både utseende och funktion hos Aqvia AGA Exclusive. En trevlig apparat som förgyller många stunder, både till vardags och vid festligheter! Den är enkel att använda, snygg och kostar inte en förmögenhet. Helt klart vår favorit och bäst i test-vinnare!

Finns hos:


Bästa budgetval: SodaStream Genesis

  • Välbekant varumärke.
  • Liten och smidig att använda och förvara.
  • Enkel att rengöra.

För många svenskar är kanske SodaStream synonymt med kolsyremaskiner. De olika maskinerna från detta företag pryder köket i många svenska hushåll. SodaStream Genesis är en billig och populär kolsyremaskin som är enkel att använda och dessutom inte tar upp särskilt mycket plats.

Maskinen kommer med en 1-liters PET-flaska och en kolsyrepatron som räcker till 60 liter dryck. Det gör att den går att använda så fort du har fått hem paketet, vilket är något av ett kännetecken för SodaStreams apparater: enkelheten att använda dem.

SodaStream är kanske det mest välkända och bekanta varumärkena här hemma när det gäller kolsyremaskiner. De har salufört kolsyremaskiner avsedda för hemmabruk ända sedan 1955 och har flera egna produkter av smaksatta koncentrat, utöver deras kolsyremaskiner. Företaget har haft flera olika ägare genom åren, men köptes 2018 upp av den multinationella läskjätten PepsiCo.

Vår bedömning är att SodaStream Genesis utmärker sig genom att ha så pass hög kvalitet på maskinen, trots det låga priset. Den har en simpel men stilren design och ser bra ut i de flesta kök. Ett bra alternativ för dig som vill vara ekonomisk utan att kompensera med kvaliteten. Varmt rekommenderad!

Finns hos:


Bästa premiumval: Aarke Kolsyremaskin

  • Mycket snygg design.
  • Helt i rostfritt stål.
  • Finns i olika färger.

Den här kolsyremaskinen från Aarke är snygg, stilren och väldigt enkel att använda. Det är bara att skruva dit en flaska och dra i spaken så fylls din dryck på med kolsyra. Maskinen har en ganska slimmad design och tar därför inte upp särskilt mycket plats på diskbänken, eller var den än är placerad.

Aarke är ett relativt nytt varumärke som grundades av två svenskar 2016. Namnet Aarke kommer från det sydsamiska språket och betyder ungefär ”varje dag”. Det passar bra för en maskin som kommer till användning varje dag och förgyller vardagen med kolsyrade drycker.

Aarkes kolsyremaskin är helt klart en lyxprodukt som kan förhöja smaken på nästan vilken dryck som helst. Den kostar något mer än konkurrenterna, men känns samtidigt mer påkostad och sticker ut designmässigt. Maskinen har väldigt fina recensioner och omdömen runt om på nätet och det är ingen tvekan om dess popularitet. Det enda negativa vi hittat är att den inte kommer med någon gaspatron, så detta måste köpas till separat.

Finns hos:


Hitta bästa kolsyremaskinen för dig

En kolsyremaskin är ett smart sätt att förgylla vardagen med lite bubblande drycker hemma, utan att behöva släpa hem en massa flaskor och burkar från butiken. Men vad är det för skillnad på de olika maskinerna? Är det något särskilt som är bra att tänka på när man köper en kolsyremaskin? Här ger vi dig några råd inför ditt köp av en egen kolsyremaskin.

Hur fungerar en kolsyremaskin?

När koldioxid löses upp i vatten bildas det som kallas kolsyra. En kolsyremaskin används med hjälp av koldioxidfyllda patroner som laddas i maskinen. Dessa kopplas in och används för att fylla på flaskor med den dryck du vill kolsyra. De flesta patroner räcker till 50-60 liter dryck. Det är ofarligt att konsumera kolsyra och är godkänt för användning i alla livsmedel, enligt Livsmedelsverket.

Vilka drycker kan man kolsyra?

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränsen för vad som passar att kolsyra. Vissa gillar den enkla smaken och upplevelsen att dricka rent kolsyrat vatten, kanske med lite citron i. Att kunna göra det hemma är både smidigt och sparar pengar jämfört med att köpa hem mineralvatten på flaska.

Det går även att köpa särskilda koncentrat med smak av till exempel cola, apelsin eller äppelläsk, men det går givetvis bra att kolsyra till exempel vanlig saft eller juice också. Barn brukar tycka det är spännande att göra läsk av olika sorters saft och det kan bli en rolig utmaning att hitta den perfekta smaken där hemma.

För den som är experimentell går det att kolsyra saker som mjölk, kaffe eller té. Hur det smakar? Det råder det delade meningar om, men prova gärna själv. Kanske hittar du en ny favorit?

För vuxna finns det givetvis även vissa alkoholhaltiga drycker som kan passa att göra lite bubbliga. Vin är populärt att dricka med bubblor, vissa vita viner kan till och med få en smak och känsla som påminner om Champagne. Andra spritsorter som kan fungera att kolsyra, till exempel i en cocktail, är gin, whiskey eller vodka.

Är det dåligt för hälsan att dricka kolsyrat vatten?

Livsmedelsverket menar att det inte finns någon anledning att avråda från att dricka kolsyrat vatten, särskilt om vattnet konsumeras i samband med måltid. Vatten med kolsyra ger vattnet en något ett något lägre pH-värde, men påverkar inte hälsan på vare sig kroppen eller tänderna om det dricks till maten dagligen.

Att dricka sötade drycker för ofta kan dock givetvis vara ohälsosamt för såväl tänder som övrigt hälsa, men det är inget särskilt med kolsyran som påverkar detta vare sig positivt eller negativt. Kolsyra är ett sätt att förhöja smaken på, och upplevelsen av, en dryck, utan att lägga till kalorier eller sötningsmedel.

Hur länge räcker en kolsyrepatron?

Det varierar lite grann mellan olika märken, men de flesta kolsyrepatroner räcker åtminstone till över 50 liter dryck. Vissa ger lite mindre, andra lite mer. Många gaspatroner räcker till upp till 60 liter färdig dryck.

Vårt bäst i test av kolsyremaskiner

När vi granskade kolsyremaskiner så fokuserade vi givetvis på slutresultatet, men också designen, hur lättanvänd maskinen är och priset. Utöver våra egna analyser, så har vi även ägnat mycket tid åt research. Vi ville se vad andra konsumenter och experter tyckte om respektive produkt. Vi har därför läst recensioner, bäst i test, foruminlägg och tittat på videos för att se vad andra tycker.

Tack vare den här processen har vi möjlighet att erbjuda dig som läsare en så rättvis och detaljerad bedömning av varje kolsyremaskin. Allt det bra och allt det dåliga. Det minimerar risken för att du köper en besvikelse och ökar chansen för att du köper den bästa kolsyremaskinen för dig. Det innebär också att du slipper spendera dyrbar tid på att efterforska och söka på Internet – eftersom vi samlat allt här, på en och samma plats.


Läs också: