Stor-kolsyremaskin

Bästa kolsyremaskinen 2023 – Årets bäst i test

Bäst i test

SodaStream-DUO

SodaStream Duo

Bästa kolsyremaskinen

Duo är otroligt enkel att använda och är av väldigt hög kvalité. Den är riktigt snabb och du behöver inget eluttag för att använda den. Helt klart årets bästa kolsyremaskin!

Mer info i butik

Bästa kolsyremaskinen

Utbudet av kolsyremaskiner är inte speciellt stort i Sverige. Men trots det, så finns det ett par fallgropar du gärna vill undvika när du köper en kolsyremaskin.

Du vill gärna inte spendera mer pengar än nödvändigt, och heller inte köpa en maskin som går sönder efter bara något år.

För att inte nämna svårigheten att få tag i gascylindrar till vissa företags maskiner.

För att hjälpa dig att hitta den bästa kolsyremaskinen för dig, så har vi receserat och listat årets bästa kolsyremaskiner – för varje budget.


Bästa kolsyremaskinen: SodaStream Duo

Sodastream-DUO

Anledningar att köpa:

 • Enkel att använda
 • Väldigt snabb
 • Lätt att justera mängden kolsyra
 • Hög kvalité
 • Lättförståelig handbok
 • Behöver inget eluttag
 • Två flaskor inkluderade
 • Snygg och kompakt design
Anledningar att inte köpa:

SodaStreams nya kolsyremaskin Duo är utan tvekan årets bästa modell. Användarvänligheten, resultatet och kvalitén är nästintill oslagbar.

Först och främst är maskinen väldigt enkel att hantera. Även för de som aldrig tidigare ägt en kolsyremaskin.

I handboken som följer med finns både text och bilder som illustrerar klart och tydligt hur Duo ska användas. Under vårt första test tog det bara två minuter att förstå sig på alla funktioner och göra maskinen redo för användning.

När det är dags att ge kolsyra till vattnet behöver du bara fylla en av de inkluderade flaskorna med kallvatten. Sätt fast den i maskinen och tryck på knappen på ovansidan.

Håll knappen nere i en sekund och släpp. Repetera knapptryckandet tre gånger för att få normal nivå på kolsyran och fem gånger för att få extra mycket kolsyra.

Vi testade med både lite och mycket kolsyra och resultatet blev oerhört bra. Vi gillar att det är så enkelt att justera hur mycket kolsyra vattnet ska ha. Supersmidigt!

Kvalitén på maskinen känns rejäl och hållbar. Den kommer definitivt hålla länge, även vid regelbunden användning. Vi har inte hittat några flärpar eller små detaljer som verkar vara i riskzonen för att gå sönder. Allt är genomgående stabilt och bra.

Vi gillar också att man inte behöver skruva fast eller bråka med kolsyrecylindern som följde med. Du behöver bara öppna baksidan på maskinen och sätta fast cylindern. Det gick på ett par sekunder – till skillnad från en del andra modeller.

Med maskinen följde det även med två flaskor, en i glas och en plast, varav både är 1 liter stora och går att maskindiska.

På både flaskorna finns också en markering som visar maximal mängd vatten, så att du inte häller i för mycket.

Men det vi gillar mest är att den här helt manuell, vilket innebär att den är helt fristående och inte behöver kopplas in i eluttaget. Du kan därför ställa den precis vart som helst i huset; på köksbänken, vardagsrumsbordet eller middagsbordet.

Sammanfattning:

Den är enkel att använda, ger dig kolsyra på bara ett par sekunder och har en högkvalitativ konstruktion. Utan tvekan den bästa kolsyremaskinen i år. Ett självklart köp!


Väldigt populär: Aqvia AGA Exclusive

Aqvia-AGA-kolsyremaskin

Anledningar att köpa:

 • Snygg design
 • Väldigt snabb
 • Lättanvänd
 • Svensktillverkad
 • Hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

Den här kolsyremaskinen från Aqvia är riktigt snygg och tillverkat i rostfritt stål. Ett plus är att den är tillverkad i Sverige och vi gillar verkligen kvalitén på denna apparat.

Maskinen är väldigt lätt att använda, det är bara att sätta i flaskan och trycka in en knapp på framsidan av kolsyremaskinen.

Maskinen drivs inte av el så du behöver inga sladdar eller koppla in maskinen i ett eluttag, utan kan ställa den precis där du vill ha den. Det är en stor fördel till exempel på sommaren, då du kan ha den ute på balkongen, eller varför inte i sommarstugan.

I paketet ingår två 1-litersflaskor och en kolsyrepatron som räcker till ungefär 50 liter kolsyrad dryck.

En smart detalj är att du själv kan justera hur mycket bubblor du vill ha i din dryck, så du kan lätt anpassa kolsyran efter smak och ändamål.

En annan fördel som vi uppskattar med Aqvia AGA Exclusive är att den är väldigt tystlåten. Den blir inget störande moment i hemmet när någon får lust att njuta av ett glas bubblande dryck, utan processen sker enkelt och smidigt utan krusiduller.

Värt att tänka på är att denna kolsyremaskin är ganska väl tilltagen när det gäller vikten. Den väger ca 3,7 kg med kolsyrepatronen, vilket är något mer än andra märken.

För dig som behöver flytta runt apparaten ofta kan detta vara ett minus, annars kan det för vissa vara en fördel att den står stabilt på sin plats.

Sammanfattning:

Vi uppskattar ett svenskt märke att välja på när det gäller kolsyremaskiner och är imponerade av både utseende och funktion hos Aqvia AGA Exclusive.

En trevlig apparat som förgyller många stunder, både till vardags och vid festligheter!

Den är enkel att använda, snygg och kostar inte en förmögenhet. Helt klart en av våra favoriter!


Bästa budget kolsyremaskin: SodaStream Genesis

Sodastream-kolsyremaskin

Anledningar att köpa:

 • Liten och smidig
 • Enkel att rengöra
 • Gaspatron och flaska inkluderad
 • Riktigt bra resultat
Anledningar att inte köpa:

För många svenskar är kanske SodaStream synonymt med kolsyremaskiner. De olika maskinerna från detta företag pryder köket i många svenska hushåll.

SodaStream Genesis är en billig och populär kolsyremaskin som är enkel att använda och dessutom inte tar upp särskilt mycket plats.

Maskinen kommer med en 1-liters PET-flaska och en kolsyrepatron som räcker till 60 liter dryck.

Det gör att den går att använda så fort du har fått hem paketet, vilket är något av ett kännetecken för SodaStreams apparater: enkelheten att använda dem.

SodaStream är kanske det mest välkända och bekanta varumärkena här hemma när det gäller kolsyremaskiner.

De har salufört kolsyremaskiner avsedda för hemmabruk ända sedan 1955 och har flera egna produkter av smaksatta koncentrat, utöver deras kolsyremaskiner.

Företaget har haft flera olika ägare genom åren, men köptes 2018 upp av den multinationella läskjätten PepsiCo.

Sammanfattning:

Vår bedömning är att SodaStream Genesis utmärker sig genom att ha så pass hög kvalitet på maskinen, trots det låga priset.

Den har en simpel men stilren design och ser bra ut i de flesta kök. Ett bra alternativ för dig som vill vara ekonomisk utan att kompensera med kvaliteten. Varmt rekommenderad!


Bästa premium kolsyremaskin: Aarke Kolsyremaskin

Aarke-bubbelmaskin

Anledningar att köpa:

 • Mycket snygg design
 • Helt i rostfritt stål
 • Finns i olika färger
 • Slank design
 • Lättanvänd
Anledningar att inte köpa:

 • Gaspatron ej inkluderad

Den här kolsyremaskinen från Aarke är snygg, stilren och väldigt enkel att använda. Det är bara att skruva dit en flaska och dra i spaken så fylls din dryck på med kolsyra.

Maskinen har en ganska slimmad design och tar därför inte upp särskilt mycket plats på diskbänken, eller var den än är placerad.

Aarke är ett relativt nytt varumärke som grundades av två svenskar 2016. Namnet Aarke kommer från det sydsamiska språket och betyder ungefär ”varje dag”. Det passar bra för en maskin som kommer till användning varje dag och förgyller vardagen med kolsyrade drycker.

Sammanfattning:

Aarkes kolsyremaskin är helt klart en lyxprodukt som kan förhöja smaken på nästan vilken dryck som helst.

Den kostar något mer än konkurrenterna, men känns samtidigt mer påkostad och sticker ut designmässigt.

Maskinen har väldigt fina recensioner och omdömen runt om på nätet och det är ingen tvekan om dess popularitet.

Det enda negativa vi hittat är att den inte kommer med någon gaspatron, så detta måste köpas till separat.


Hitta den bästa kolsyremaskinen för dig

Kolsyremaskin-och-flaska

Alla kolsyremaskiner är inte likadana. Det finns ett par väsentliga skillnader som kan vara avgörande när du ska köpa en kolsyremaskin.

Här är allt du behöver ha koll på innan köpet.

Manuell eller automatisk kolsyremaskin

När det kommer till köksmaskin och köksredskap så brukar vi föredra automatiska maskiner.

Men när det kommer till kolsyremaskiner så är de manuella modellerna oftast bäst.

En automatisk, eller elektrisk, kolsyremaskin ansluts till eluttaget för att användas. De är smidiga att använda, eftersom du bara behöver trycka på en knapp för att göra kolsyrat vatten.

När du väljer program eller inställning, så kan du få exakt lika bubbligt vatten varje gång.

Nackdelen är att du behöver vara kopplad till eluttaget för att använda maskinen. Vilket gör att de inte är speciellt portabla.

En manuell kolsyremaskin behöver ingen elektricitet och kan därför användas överallt. Du kan till och med ta med den till landstället eller på resan.

Med manuella maskiner behöver du bara hålla nere knappen eller spaken för att skapa bubbelvatten. Hur bubbligt vattnet blir beror på hur många gånger, eller hur länge, du klickar på knappen.

Eftersom inga sladdar är inblandade, så kan du ställa den manuella kolsyremaskinen var helst du önskar. Skillnaderna mellan hur automatiska och manuella maskiner fungerar och används är minimal. Men portabiliteten i en manuell maskin är överlägsen.

Storlek

Det finns både stora och små kolsyremaskiner. De små modellerna är bra för dig som vill spara på utrymme i köket, eller som inte behöver kolsyra större mängder vatten.

En stor kolsyremaskin tar upp mer plats, men fördelen är att de oftast har en större gascylinder och som därför inte behöver bytas ut lika ofta.

För ett vanligt hushåll med bestående av 1-3 personer, då brukar vi föredra en liten kolsyremaskin. De är oftast billigare, tar upp mindre plats och om den är manuell, så är den enkel att förflytta.

Kom ihåg att kolsyremaskiner kan vara ganska stora – även de små varianterna. Var därför noga med att ta maskinens mått innan köpet, så att du vet att den verkligen får plats på köksbänken.

Typer av drycker

Alla kolsyremaskiner kan kolsyra vatten – men långt ifrån alla kan ge bubbel till andra typer av drycker.

Det finns maskiner som kan kolsyra även juice och läsk, men det är ännu inte en standard.

Om du försöker kolsyra juice i en maskin som endast kan kolsyra vatten, så riskerar du att förstöra maskinen.

Om du vill bubbla andra typer av drycker, är det viktigt att du kollar så att den specifika modellen har den möjligheten. Men kom ihåg att fler dryckalternativ oftast innebär en lite högre prislapp.

Cylinder och påfyllning

Förr i tiden brukade det vara svårt att byta ut och fylla på gascylindern till kolsyremaskinen. Många gånger behövde man besöka specifika butiker för att fylla på gasflaskan.

Nuförtiden har många företag implementerat så att du kan skicka flaskorna via mail för att fylla på dem.

Innan du köper en kolsyremaskin bör du undersöka hur flaskorna ska hanteras och hur de fylls på.

En annan viktig aspekt är gascylindernas tillgänglighet. Inte alla flaskor säljs i alla butiker. Faktum är att vi hittat bra kolsyremaskiner – men deras gascylindrar har varit nästintill omöjliga att få tag på.

Kolla därför på förhand vilken typ av kolsyrepatron som finns i maskinen och var du kan köpa nya, eller fylla på, när den tar slut. Du vill gärna inte köpa en dyr kolsyremaskin, bara för att inse att cylindrarna inte längre säljs i Sverige.

Av den anledningen föredrar vi väletablerade företag, så som SodaStream, Aarke och Aqvia när vi testar kolsyremaskiner. Deras cylindrar, delar och support har en bra räckvidd över hela Sverige.

Priset

En bra kolsyremaskin brukar kosta mellan 700 kronor och 2000 kronor. Beroende på kapacitet, funktioner och tillverkare.

Billiga kolsyremaskiner, under 600 kronor, brukar oftast vara av sämre kvalité. Om företaget är okänt finns också en risk för att tillgången till gascylindrar är mindre.

I regel brukar de bästa kolsyremaskinerna kosta runt 900-1300 kronor. Därför brukar vi hålla oss inom det prissegmentet.

Hur fungerar en kolsyremaskin

Tekniken i kolsyremaskiner är relativt simpel. Allt som behövs för att kolsyra vatten är koldioxid och ett tryck.

För att en kolsyremaskin ska kunna skapa bubblor så behövs en gascylinder, som oftast sitter på baksidan av maskinen.

När cylindern är ikopplad, så behöver du bara placera vattenkannan eller glaset på framsidan av maskinen. Tryck sedan på startknappen för att börja kolsyra vattnet.

Cylindern börjar då släppa ut CO2 i vattnet, vilket skapar bubblor i drycken.

Varför köpa en kolsyremaskin

Bubbelvatten

Om du föredrar kolsyrat vatten, eller annan dryck, framför vanligt vatten, så är en kolsyremaskin ett riktigt bra köksredskap.

Att köpa kolsyrat vatten från butiken blir väldigt dyrt i längden. Om du regelbundet köper kolsyrat vatten, så kan du spara många hundralappar om året genom att använda en kolsyremaskin istället.

Det är också mycket smidigare att själv kunna kolsyra vattnet hemma. Att det är så snabbt och enkelt är givetvis en bonus.

Allt du behöver göra är att trycka på en knapp och inom loppet av bara ett par sekunder så har du en tekanna full med kolsyrat vatten.

För oss som hellre dricker kolsyrevatten än vanligt kranvatten, så är kolsyremaskinen definitivt värd varenda krona.

Är det dåligt att dricka kolsyrat vatten

Livsmedelsverket menar att det inte finns någon anledning att avråda från att dricka kolsyrat vatten, särskilt om vattnet konsumeras i samband med måltid.

Vatten med kolsyra ger vattnet en något ett något lägre pH-värde, men påverkar inte hälsan på vare sig kroppen eller tänderna om det dricks till maten dagligen.

Att dricka sötade drycker för ofta kan dock givetvis vara ohälsosamt för såväl tänder som övrigt hälsa, men det är inget särskilt med kolsyran som påverkar detta vare sig positivt eller negativt. Kolsyra är ett sätt att förhöja smaken på, och upplevelsen av, en dryck, utan att lägga till kalorier eller sötningsmedel.

Hur länge räcker en kolsyrepatron

Det varierar lite grann mellan olika märken, men de flesta kolsyrepatroner räcker åtminstone till över 50 liter dryck. Vissa ger lite mindre, andra lite mer.

Många gaspatroner räcker till upp till 60 liter färdig dryck.