Köttkvarn

Köttkvarn bäst i test 2024 – Årets topplista

Bäst i test

Bosch-MFW68660-Köttkvarn

Bosch MFW68660 Köttkvarn

Bästa köttkvarnen

Med sin stora kapacitet, starka motor och enkla rengöring – så är det helt klart en av de mest prisvärda köttkvarnarna idag. Definitivt vår favorit för i år!

Mer info i butik

Våra favoriter

Det råder inga tvivel om att nymalet kött har bättre konsistens och smak än färdigmalet kött i butiken.

För att inte nämna det faktum att du får mer kontroll över konsistensen och andelen fett när du maler kött på egen hand.

Men för att kunna göra hamburgare, köttfärs och köttbullar på ett optimalt sätt så behöver du en köttkvarn av god kvalité.

I årets test har vi hittat fyra riktigt bra maskiner för varje type av hemmakock – oavsett om du har en stor eller liten budget.


Bästa köttkvarnen: Bosch MFW68660 Köttkvarn

Bosch-köttkvarn

Anledningar att köpa:

 • Väldigt stark
 • Enkel att rengöra
 • Hög kvalitet
 • Stor kapacitet
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska högljudd

Tyska Bosch har länge varit ett pålitligt val för allt som har med köksutrustning att göra.

Deras MFW68660 gjorde oss inte besvikna och är dessutom mer än bara en köttkvarn. Den klarar även av att göra korv, fördela i skivor och mycket mer. Därför är det på många sätt en köksassistent maskerad som en köttkvarn.

Det stora antalet tillbehör gör att man kan göra allt från att välja storlek på färsen till att pressa frukt.

Den starka motorn på 800 watt gör att köttkvarnen klarar av det mesta.

Då den är eldriven är det knappast något för den som föredrar klassiska kvarnar med vev, men med MFW68660 kan du vara säker på att majoriteten av dina köksbehov täcks.

Sammanfattning:

Definitivt en av de främsta köttkvarnarna på marknaden idag. Dess stora kapacitet ger dig även möjlighet att laga mat till större sällskap.

Samtliga delar på köttkvarnen går att ta loss, så den är även väldigt enkel att göra rent – vilket är viktigt när det kommer till kött.

Motorn är stark och materialet känns rejält. Varmt rekommenderad!


Bästa budget köttkvarn: Westmark Manuell köttkvarn

Westmark-köttkvarn

Anledningar att köpa:

 • Robust konstruktion
 • Kan monteras på bordsskiva eller bänk
 • Pålitlig & hållbar
 • Välj storlek på egen hand
 • Klassisk design
Anledningar att inte köpa:

 • Kan ej maskindiskas

Tyska Westmark har visat sig vara riktigt bra på att förvalta det klassiska och gemensamma Europeiska hushållsarvet.

Deras manuella köttkvarn är tillverkad i förtennat gjutjärn och har en traditionell vev som gör den precis lika pålitlig som den svunna tidens hushållskvarnar.

Även om kvarnen har en utbytbar hålskiva för omväxlande storlek på färsen så medföljer endast en storlek. Därför är detta mer ett alternativ för dig som vill ha något robust, snarare än något heltäckande.

Sammanfattning:

Detta är en robust manuell köttkvarn som helt klart kommer att överleva det mesta.

Då den är manuell är det din egen ork och förmåga som avgör hur mycket köttfärs som görs och hur lång tid det tar. Ogillar du tanken att vara beroende av el och motorer så är detta ett beprövat alternativ.


Bra alternativ: Bosch CompactPower köttkvarn

Bosch-Compact-power-köttkvarn

Anledningar att köpa:

 • 2 kg kött i minuten
 • 1800 watt
 • Bra ljudnivå
 • Står stabilt
 • Fungerar även som citruspress
 • Många tillbehör
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

När det kommer till köttkvarnar så är tyska Bosch i toppskiktet. Deras maskiner har varit ständigt återkommande i våra årliga tester.

Varav Compact Power, även kallad MFW3850B, definitivt är en av våra absoluta favoriter.

Maskinen har en effekt upp till 1800 watt. När den når 1800 watt så aktiveras ett motorskydd som automatiskt stänger av köttkvarnen.

Kapacitetsmässigt är den väldigt imponerande. Den kan mala hela 2 kg kött i minuten! Om det skulle bli stopp i kvarnen så kan du enkelt använda backfunktionen.

Vi gillar också att den inte låter lika mycket som en del andra maskiner. Ingen köttkvarn är helt ljudlös, men Compact power har helt klart en av de bekvämaste ljudnivåerna.

Att använda köttkvarnen är enkelt och säkert. Tack vare maskinens tyngd och gummifötter så står den stabilt på köksbänken under hela malningsprocessen.

Utöver att mala kött så kan den också användas som en citruspress, vilket är en funktion vi gillar starkt. Mer mångsidighet och användningsområden höjer definitivt värdet på maskinen.

Compact Power inkluderar även tre stycken hålskivor, ett korvhorn, kebbetillsats och en grönsaksskärare.

För strax över 1500 kronor så är det en riktigt bra köttkvarn. Vi gillar dess mångsidighet, men också styrka, snabba malning och användarvänlighet.

Sammanfattning:

En liten och kraftfull köttkvarn som kan mala 2 kilo kött i minuten. Maskinen har en maxeffekt på 1800 watt.

Om något skulle fastna på insidan, så är det bara att använda backfunktionen.

Compact power kan även användas som en citruspress. Flera tillbehör är inkluderade i paketet, vilket gör den till en väldigt mångsidig maskin som kan göra mer än att bara mala kött.

Utan tvekan en av årets mest prisvärda köttkvarnar!


Smart design: KitchenAid köttkvarn

KitchenAid-smidig-köttkvarn

Anledningar att köpa:

 • Kopplas ihop med KitchenAid köksmaskin
 • Stor kapacitet
 • Bra design
 • Hög kvalitet
Anledningar att inte köpa:

Från Amerikanska KitchenAid kommer här en modern och oerhört lättanvänd köttkvarn. Den förvandlar din befintliga KitchenAid-köksmaskin till en smidig och praktisk köttkvarn.

Tack vare ett flertal tillbehör har du stora möjligheter att justera storleken på färsen.

Kom ihåg att denna produkt inte går att använda fristående, utan måste kopplas samman med en KitchenAid-basenhet. Ett perfekt tillfälle att utöka din befintliga köksarsenal.

Sammanfattning:

Om du känner att du vill utöka din KitchenAId så är köttkvarnen en perfekt chans att ta kontroll över din tillverkning av färs.

Även om denna lösning blir något dyrare än att köpa en fristående köttkvarn så kan det vara värt det för den enhetliga designen och kvalitativa konstruktionen.


Vilken köttkvarn är bäst för dig

Köttkvarn-och-kött

Du är i färd med att köpa en köttkvarn, för att du vet att du vill mala kött där hemma. Miljonfrågan är – hur vet jag vilken som passar mig?

Först och främst rekommenderar vi dig att läsa vårt bäst i test för att se vilka produkter som är mest prisvärda idag. Men om du vill djupdyka i världen av köttkvarnar innan bestämmer dig för att köpa en, så bör du hålla koll på det här:

Elektrisk eller manuell köttkvarn

Marknaden har en tydlig skiljelinje när det kommer till elektriska och manuella köttkvarnar. Och vad som skiljer dem åt är helt enkelt huruvida de drivs med ström eller med hjälp av en manuell vev.

Elektriska köttkvarnar är en förhållandevis ny företeelse, medans de som drivs med vev har funnits i ett flertal hundra år. På så sätt är såklart de elektriska inte lika beprövade. Men många föredrar dem då man helt enkelt inte behöver arbeta lika hårt för att framställa färs.

De manuella har den stora fördelen att de aldrig behöver ström, kräver minimalt med skötsel och är oerhört robusta.

Du bör fråga dig vilken typ som passar dig. Vill du använda lite armkraft för att göra köttfärs, eller vill du att kvarnen ska sköta det mesta åt dig? De flesta av oss lutar åt det sistnämnda. De är nämligen så pass bra idag att resultatet kan bli som i ett professionellt kök.

Stor eller liten köttkvarn

Har du en stor familj och vill framställa mycket färs på kortast möjliga tid är det en bra idé att överväga en lite starkare elektrisk kvarn. Handlar det däremot om sporadiska behov med fokus på fingertoppskänsla är en mindre manuell kvarn ofta en bättre idé.

Överväg även vilken sorts färs du föredrar. Grovmalen eller inte? Se till att det följer med rätt tillbehör för att tillgodose dina önskemål. Glöm inte heller bort köttkvarnens storlek. Bor du trångt kanske du inte vill ha den allra största produkten på marknaden.

Många glömmer bort köttkvarnens storlek när de handlar. Kom ihåg att den ska klara av så mycket kvantiteter som du vill göra och den ska få plats någonstans i köket också.

Pris och kvalitet

Hur mycket pengar bör man lägga på sin kvarn? De manuella kvarnarna är tillverkade med en väldigt beprövad teknik. De är ofta väldigt pålitliga oavsett prisklass.

När det kommer till elektriska kvarnar så är det ofta en bra idé att undvika det allra billigaste segmentet. Försök att hålla dig över 500 kronor när du ska köpa en elektrisk köttkvarn.

Tro bara inte att priset alltid korrelerar med produktens kvalitet. I vårt bäst i test så hittade vi köttkvarnar som inte platsade i vår lista – men som trots det tillhörde den dyrare kategorin.

Varför köpa en köttkvarn

Traditionell-köttkvarn

Köttkvarnen ger dig en unik chans att ta kontroll över din matlagning och vilket sorts kött du konsumerar. Oftast är utbudet på köttstycken större än färsprodukter.

Med en köttkvarn har du möjligheten att laga alla möjliga sorters rätter med färs, utan att behöva begränsa dig till det färdigmalna utbudet. Utöver detta så bjuder de på väldigt chanser till samhörighet.