Bild-på-en-bra-matberedare

Matberedare Bäst i test 2022 – Topp 5 Matberedare

Bäst i test

Kitchenaid-5KFP1335-matberedare

KitchenAid 5KFP1335

Bästa Matberedaren På Marknaden

En tydlig och enkel matberedare med mycket styrka. Den har hög säkerhet, effektiv beredning och en livslängd som står över de flesta andra. En riktigt bra matberedare som ger mycket för pengarna. En klar favorit!

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa matberedaren

Matberedaren är en fantastisk sak att ha i köket. Något som skulle ta lång tid att göra manuellt, görs av matberedaren inom loppet av en minut eller två.

Det finns många anledningar till att använda en matberedare och minst lika många saker du kan använda den till.

Vilket just är huvudanledningarna till varför de flesta köpet en matberedare: det spar tid och man kan använda den till många olika saker.

Frågan är vilken maskin man ska köpa och exakt vad man ska titta efter.

Vi har gått igenom de allra populäraste maskinerna, sållat ut de dåliga och låtit de bästa matberedarna tävla mot varandra. Resultatet blev den här bäst i test-listan.


Bäst i test: KitchenAid Matberedare 5KFP1335

Anledningar att köpa:

 • Väldigt hög kvalitet på materialet
 • Bra motor
 • Kan hantera stora kvantiteter
 • Pålitlig
 • Väldigt Populär
Anledningar att inte köpa:

 • Kunde varit smidigare att rengöra

KitchenAid är ett väletablerat företag som har prisats för sina grytor, rostar och knivar. Men när det kommer till matberedare så hör de till det absoluta toppskiktet.

Framförallt den här matberedaren med sin stora skål på 3.1 liter och starka 300 W-motor, har vunnit många bäst i test-listor. Så även de här listan..

Maskinen är riktigt, riktigt bra och vi förstår varför den fått så goda omdömen av konsumenter.

Själva konstruktionen är stabil och stark. Så fort man packat upp maskinen känner man direkt att det är hög kvalitet på grejerna.

Men det är när man sätter igång matberedaren som man inser vilket kraftpaket man har att göra med.

Den otroligt starka motorn, i kombination med det stora utrymmet och de sylvassa bladen är receptet till framgång. Det låter så enkelt, men är ack så ovanligt.

Varenda aspekt av den här maskinen från KitchenAid är av hög kvalitet. Man har inte snålat eller kompromissat på något sätt.

Om du letar efter en pålitlig, flexibel och stark matberedare så behöver du inte leta längre.

Det enda vi inte gillade så mycket med maskinen är att den kunde ha varit lite enklare att rengöra. Den har ett par delar som kan behöva lossas av för att rengöras. Egentligen tar det inte lång tid alls och är inte så omständligt, men i jämförelse med andra modeller så tar det lite, lite längre.

Sammanfattning:

Det här är den bästa matberedaren på marknaden just nu. Och med den titeln så tillkommer hög säkerhet, effektiv beredning, lång livslängd och en användning som är lika snabb som enkel. Båda tummar upp!


Mest Prisvärd: Bosch MCM311OW

Anledningar att köpa:

 • Bra pris
 • Kompakt och smidig design
 • Kan maskindiskas
 • Effektiv i allt den gör
Anledningar att inte köpa:

 • Låset är av plast, så man får inte vara för hårdhänt

Bosch har haft en stor ruljans på sina matberedare. Förra året listade vi två matberedare i vårt bäst i test, men de är inte längre aktuella.

Idag är det MCM311OW som står på toppen. Helt klart en av de mest prisvärda matberedarna på senare år!

Den är väldigt smidig, snabb och enkel att använda.

En del maskiner är så avancerade att man bara använder dem ett par gånger, sen får de stå längst bak i skåpet. Det blir helt enkelt för mycket trassel och manualläsning.

Det problemet får du inte med den här beredaren. Den är otroligt användarvänlig och logisk i sina funktioner. Till och med de som inte är speciellt tekniska kan hantera den utan problem.

Den är utrustad med en 800 watt-motor och två valbara hastigheter (1 och 2). Det finns även en pulsfunktion.

Matberedaren kan hjälpa dig att hacka, riva, skiva, röra och vispa. Skålen rymmer 2,3 liter. Det följer även med en vändbar skärskiva och en vändbar rivskiva.

Du kan maskindiska allt förutom kniven, vilket underlättar vid rengöringen. Den har även ett säkerhetslås, så den går inte att sätta på utan att locket sitter fast.

Sammanfattning:

En av de billigaste matberedarna, men också en av de populäraste. Den är riktigt bra och flexibel.

Vi gillar främst att den är så liten och kompakt, och samtidigt så stark. Den kan hantera allt från att hacka och skiva, till riva, röra och vispa.

Definitivt ett bra val för dig som vill ha så mycket som möjligt för pengarna. Den passar dessutom bra in i både små och stora kök.


Bästa Stora Matberedaren: Magimix CS Matberedare 5200 XL

Anledningar att köpa:

 • Bäst för stora kvantiteter mat
 • Kraftfull motor
 • Bra och lång garanti
 • Många tillbehör + låda
 • Självreglerande motor
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar en del

Om du inte är ute efter en matberedare som kan hantera stora kvantiteter, så kan du sluta läsa nu.

Den här beredaren är gjord för dig som behöver laga stora kvantiteter.

Maskinen har endast tre knappar – start, stopp och puls – och vi saknar inga andra knappar eller hastigheter. Den är helt enkelt så massiv och stark att den plogar igenom allt du matar den.

Att jämföra den här maskinen med andra, är som att jämföra vanliga bilar med en monstertruck.

Motoreffekten är på hela 1100 W och det följer med tre olika skålar: en liten på 1,2 liter, medium på 2,6 liter och slutligen den största på 3,6 liter.

Inmatningsröret är extra stort så att du slipper hacka eller skiva något innan du stoppar ner det i maskinen.

Maskinen reglerar själv effekten som behövs för att hantera råvarorna du lagt i. Så om du har tunga och stora saker, så kommer maskinen själv märka det och höja styrkan. Det gillar vi starkt! Mindre jobb för oss, och en mer självständig maskin.

Du får även två olika skärskivor (2mm och 4mm) och två olika rivskivor (2mm och 4mm).

Utöver det får du också en mixerring så att matberedaren blir till en blender. Du får även en äggvitevisp, degkrok, XL-tratt, . förvaringslåda, citruspress, metallkniv och ett recepthäfte.

Alla skålar går att lägga i varandra och det följer med en låda dit du prydligt kan lägga i alla tillbehören. Det spar mycket plats och gör det lätt att hålla koll på alla komponenter.

Matberedaren har en garanti på 3 år och motorgarantin är på hela 20 år. Definitivt en bra deal!

Sammanfattning:

En stor matberedare och ett riktigt kraftpaket. Motorn är på 1100 W och den största skålen är på hela 3,6 liter. Perfekt för dig som vill laga stora kvantiteter mat!

Kvalitén är väldigt hög och du får en låda innehållande en stor mängd utrustning, som gör matberedaren väldigt mångfacetterad och flexibel.

En väldigt populär matberedare med lång och bra garanti. Lite dyrare än övriga, men helt klart en av de bästa maskinerna om det är inom din budget. En av våra favoriter!


Bästa Premiumval: Sage Matberedare The Kitchen Wizz Pro

Anledningar att köpa:

 • Bästa motorn på marknaden
 • Kan hantera enorma kvantiteter
 • Extra stort inmatningsrör
 • Kan skära precisa skivor i 24 olika tjocklekar
 • Hög kvalitet
 • Pålitlig
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Den här matberedaren påminner en hel del om Magimix CS, med skillnaden att den är större, starkare – och dyrare.

Det här är en matberedare gjord för dig som är seriös med matlagningen, som vet att du kommer använda maskinen många gånger under kommande åren.

Med en motor på 2000 W, så är det helt klart en av de starkaste matberedarna vi sett. Den maler igenom precis allt!

Inmatningsröret är dessutom extra stort, så att du slipper skära eller hacka råvarorna innan du lägger i dem.

Det som överraskade oss är inte storleken och styrkan, utan hur precis och jämn den är.

Du kan välja mellan 24 tjocklekar, så att skivorna blir precis så som du vill ha dem. Det hade vi inte förväntat oss.

Den är alltså stor, robust och kraftfull – men har samtidigt samma precision som den bästa japanska kocken. Perfekt om du vill ha en fin presentation för din mat.

Du får med en hel mängd tillbehör med den här beredaren, allt från degblandare, Julienneskärare, vispskiva, knivar och rengöringstillbehör.

Den är även utrustad med timer, en 4-bladig processor och ett överbelastningsskydd – även om vi tvivlar på att någon råkar hälla i för mycket i den här maskinen. Det kräver en stor mängd mat.

Sammanfattning:

Den här maskinen är en snäll jätte. Den har råstyrka och kan hantera enorma kvantiteter, samtidigt som den kan skära och hacka extremt precisa skivor.

Du kan välja mellan 24 olika tjocklekar, så den passar bra för både stora mängder av mat och finare mat som behöver presenteras på ett snyggt sätt.

Det är ett dyrt alternativ, men helt klart den bästa matberedaren om du är inom den här budgeten. Den har verkligen allt du kan tänkas vilja ha i en matberedare. Vi rekommenderar den varmt!


Bäst För Såser: KitchenAid 5KFC0516

Anledningar att köpa:

 • Bra på att göra såser och soppor
 • Liten och kompakt
 • Tar upp minimalt med utrymme i köket
 • Två hastigheter och pulsfunktion
 • Billig
Anledningar att inte köpa:

 • Kan inte skiva
 • Plastig

Den är liten, effektiv och kompakt.

Vi gillar den här matberedaren, men den har sina nackdelar och den passar inte till all typ av matlagning.

Om du letar efter en matberedare som kan göra såser, soppor och desserter – då är det ett bra val. Om du behöver mer än så, då gör du bäst i att titta på andra maskiner istället.

Den mixar och blandar bra. Resultatet blir jämnt och fint. Motorn är relativt svag på 240 W och skålen rymmer 1,1 liter. Det behövs inte mer än så för att göra en god sås.

Den har två hastigheter och en pulsfunktion.

Det negativa är att det inte går att riva eller skiva med den här matberedaren, vad vi kunnat hitta, i alla fall. Den är dessutom ganska plastig, så det gäller att hantera den varsamt.

Sammanfattning:

Den är smidig, lätt, billig och är bra på att göra såser och soppor. För det ändamålet så är den riktigt bra. Både ekonomiskt och vad gäller utrymmet i köket, då den tar upp minimalt med plats.

Behöver du däremot skiva något, så gör du bäst i att titta på en annan maskin.


Hitta bästa matberedaren för dig

Matberedare är väldigt flexibla, det vill säga de kan användas till många olika saker. Så det är högst individuellt vilken maskin som passar just dig bäst.

Men vi kan hjälpa dig att identifiera vilken typ av matberedare som du letar efter. Här är några saker du bör tänka på innan du köper en maskin.

Vad ska du använda matberedaren till

Ska du använda maskinen till att hacka grönsaker, göra såser, skiva ost eller göra smoothies? Listan över potentiella användningsområden är lång.

Fundera kring vad du brukar göra och vad du vill göra med maskinen.

Om du vill hacka stora mängder grönsaker så kan det vara bra att sikta in sig på en matberedare med en stor skål och ett brett rör. I vår bäst i test-lista så hittar du Bosch MCM64085 som är ett perfekt val vid större kvantiteter mat. Däremot är röret ganska smalt, så du kommer inte att få i hela tomater – de måste skivas först.

Om du ska hantera väldigt små kvantiteter mat, så rekommenderar vi att du tittar på en liten matberedare istället för en stor. Dels tar den upp mindre utrymme och dels är det snällare mot plånboken.

Dyr eller billig matberedare

I många av våra guider så har vi kommit fram till att den bästa produkten inte alltid är dyrast. Faktum är att i många kategorier så har några av de billigaste modellerna visat sig vara några av de bästa.

Det gäller inte när det kommer till matberedare.

När du köper en matberedare så köper du en motor. Att producera motordriven elektronik kostar mer än att producera manuell köksutrustning som inte har en motor.

En matberedare kan se bra ut, ha sylvassa blad och bra funktioner – men på insidan har man satt i en budgetmotor för att kompensera för det billiga priset.

Så när det kommer till motordriven elektronik är de dyrare produkterna allt som oftast mycket bättre och av högre kvalitet än de billigare varianterna. Det här testet bekräftar den teorin.

Du vill att motorn i din matberedare ska kunna behålla styrkan och kvaliteten under flera år. Det är inte ovanligt att billiga maskiners motorer är bra – men bara den första månaden. Sedan tappar de i kraft och blir slutligen ineffektiva.

Läs tester av matberedare

Läs alltid tester och recensioner av andra konsumenter innan du köper någonting. Precis som du gör nu.

Vi har läst och studerat varje modell noggrant. Vi har läst andra konsumenters recensioner av varje modell, för att få en så rättvis bild av produkten som möjligt. På så sätt slipper du hoppa runt mellan tester, experter, forum och videos för att ta reda på vad andra tycker – allt finns samlat här.

Det är lätt hänt att man slösurfar i butiker, läser produktbeskrivningen och sedan köper det som låter bäst. Men man gör bäst i att först höra vad andra som köpt produkten tycker. Det är därför vi finns här också. Att läsa våra bäst i test-listor tar bara ett par minuter och kan potentiellt rädda dig från göra ett dåligt köp, men också hjälpa dig att ta ditt kök till nästa nivå.

Vad är bra med matberedare

Om du lagar din egna mat så har du användning av en matberedare. Det råder inga tvivel om det.

 • Det sparar otroligt mycket tid
 • Matlagningen går snabbare
 • Du kan göra flera saker samtidigt

Kort sagt, en matberedare är perfekt för dig som är stressad, inte känner för att laga mat eller som bara vill effektivisera din tid i köket.

Den här typen av maskin är som ett par extrahänder som hjälper dig att laga mat. Eller ja, 4 extrahänder.

Matberedaren kan hjälpa dig med att hacka lök, skiva potatis, riva ost, göra smoothies och göra såser. Endast kreativiteten sätter gränsen för vad maskinen kan göra för dig.

Men den absolut största anledningen till att folk köper en matberedare är just för att det spar tid. För den som kommer hem, helt utmattad, från jobbet och snabbt vill få ihop mat – så är det en gåva från ovan.

Ska du köpa en matberedare eller en blender

Det beror helt och hållet på vad du vill göra med maskinen.

En blender mixar ingredienser blandat med vätska. Exempelvis är blendern bra på att göra smoothies.

Blendern har ett knivblad i botten av maskinen som snurrar och rör om innehållet för att skapa en blandning.

En matberedare är en allt-i-allo, den kan blanda (som en blender), hacka och skära innehållet i skålen. Med de flesta matberedarna tillkommer många olika knivar, blad och skivor. På så sätt kan matberedaren effektivt justeras och anpassas för olika typer av matberedningar. Medan blendern enbart kan göra en sak: att blanda.

Välj en blender/mixer om du bara vill blanda ihop olika ingredienser.

Välj en matberedare om du vill ha en hjälpande hand i köket som kan förbereda olika typer av ingredienser genom att hacka, blanda, skära eller mixa.

Vårt bäst i test av matberedare

Varje guide vi publicerar här på Kockhuset har tagit åtskilliga timmar att producera. Inte nog med att vi låter våra egna experter granska varje produkt, vi lägger också stor vikt på att efterforska vad andra kockar och konsumenter tycker om respektive modell.

För att du ska få en så rättvis uppfattning av varje matberedare, så har vi även läst andra konsumenter och experters recensioner för att se vad de tycker och tänker. Deras omdömen räknas med när vi betygsätter de olika produkterna. På så sätt kan vi erbjuda dig en så bastant guide som möjligt, för att du ska kunna hitta den matberedare som passar just dig och dina behov bäst.

Eftersom vi gör mycket research så vet vi hur tidskrävande det är att leta efter produkter och ta reda på vad folk tycker om dem. För att du ska slippa göra det, så har vi gjort grovjobbet och, snabbt och lättsmält, sammanfattat allt här, i den här guiden. Du inte bara spar dyrbar tid, men det ökar också chansen för att du hittar just den matberedare som passar dig.

I vårt bäst i test av matberedare har vi framförallt fokuserat på:

 • Hur effektiv maskinen är
 • Styrkan på motorn
 • Vilka funktioner som finns
 • Designen
 • Priset
 • Ljudnivån

Det är många fler saker som avgör huruvida en matberedare är värd att köpa eller ej. Det här är däremot de mest fundamentala sakerna vi tittar på när vi bedömer en matberedare.

Om du vill fördjupa dig ännu mer, kan du läsa vår artikel om vad man ska tänka på när man köper en matberedare. Där går vi igenom 6 viktiga saker du bör ha i åtanke innan du köper en matberedare.

Liknande Artiklar