Stor-matberedare

Matberedare bäst i test 2024 – Våra favoriter

Bäst i test

Bosch-matberedare

Bosch MCM350 matberedare

Bästa matberedaren

Den här matberedaren kan hacka, riva, skiva, mixa och mala. Motorn är otroligt snabb och kraftfull, samtidigt som den är tystgående. En otroligt mångsidig och flexibel matberedare till ett bra pris. En given favorit i år!

Mer info i butik

Våra favoriter

Få köksmaskiner är så mångsidiga som matberedare. De främsta modellerna kan göra allt från att hacka, skiva och riva, till att mixa och mala.

Men det gäller att du väljer en matberedare som kan göra det du vill att den ska göra. De alla är nämligen inte likadana, vare sig till funktion, storlek och pris.

I årets test har vi hittat flera spännande alternativ, oavsett om du vill ha en stor, liten, snabb eller billig matberedare.


Bästa matberedaren: Bosch MCM350 matberedare

Bosch-matberedare

Anledningar att köpa:

 • Hacka, skiva, riva, mixa och mala
 • Flera blad och skivor inkl.
 • Otroligt mångsidig
 • Stark & snabb motor
 • Tystgående
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

Boschs MCM350 är definitivt den positivaste överraskningen i årets test. Man har verkligen gjort allt för att säkerställa kvalité och kundnöjdhet.

Först och främst är motorn i matberedaren förvånansvärt kraftfull och snabb. Trots det är ljudnivån klart godkänd. Faktum är att den låter mycket mindre än andra matberedare.

Maskinen har en kraft på 800 watt och du kan själv välja mellan två olika hastigheter och en pulsfunktion. Det gör att den klarar av även tyngre ingredienser utan några svårigheter.

Storleksmässigt så tar den upp ganska lite plats, så den passar bra även för mindre kök. Skålen är på 2,3 liter – vilket räcker gott och väl för de flesta arbetsuppgifter.

I paketet följer det med skärskivor och rivskivor, en degkniv, vispskiva och MultiLevel6-kniv med tre dubbelsidiga blad.

Du kan med andra ord gör allt och lite till i den här maskinen. Du kan skiva, hacka, riva, mixa och till och med mala kaffebönor.

Just nu kostar det här paketet strax över tusenlappen – vilket är ett riktigt bra pris. Om du skulle köpa separata köksmaskiner för varje arbetsuppgift som MCM350 klarar av, så hade du fått betala mycket mer än det dubbla i pris.

Utan tvekan den mest prisvärda matberedaren just nu.

Sammanfattning:

En fantastisk matberedare som kan hacka, skiva, riva, mixa och mala. Det följer med massvis av skivor och blad som gör MCM350 otroligt mångsidig och flexibel.

Motorn är förvånansvärt stark och snabb – den river och mixar på nolltid. Den är dessutom mycket tystare än många andra matberedare.

För det här priset så är det en självklar bäst i test-vinnare. Bosch har definitivt satt en ny standard med den här maskinen.


Mycket prisvärd: Bosch MCM311OW

Bosch-vit-matberedare

Anledningar att köpa:

 • Bra pris
 • Kompakt och smidig design
 • Kan maskindiskas
 • Effektiv i allt den gör
Anledningar att inte köpa:

 • Låset är av plast, så man får inte vara för hårdhänt

Bosch har haft en stor ruljans på sina matberedare. Förra året listade vi två matberedare i vårt bäst i test, men de är inte längre aktuella.

Idag är det MCM311OW som står på toppen. Helt klart en av de mest prisvärda matberedarna på senare år!

Den är väldigt smidig, snabb och enkel att använda.

En del maskiner är så avancerade att man bara använder dem ett par gånger, sen får de stå längst bak i skåpet. Det blir helt enkelt för mycket trassel och manualläsning.

Det problemet får du inte med den här beredaren. Den är otroligt användarvänlig och logisk i sina funktioner. Till och med de som inte är speciellt tekniska kan hantera den utan problem.

Den är utrustad med en 800 watt-motor och två valbara hastigheter (1 och 2). Det finns även en pulsfunktion.

Matberedaren kan hjälpa dig att hacka, riva, skiva, röra och vispa. Skålen rymmer 2,3 liter. Det följer även med en vändbar skärskiva och en vändbar rivskiva.

Du kan maskindiska allt förutom kniven, vilket underlättar vid rengöringen. Den har även ett säkerhetslås, så den går inte att sätta på utan att locket sitter fast.

Sammanfattning:

En av de billigaste matberedarna, men också en av de populäraste. Den är riktigt bra och flexibel.

Vi gillar främst att den är så liten och kompakt, och samtidigt så stark. Den kan hantera allt från att hacka och skiva, till riva, röra och vispa.

Definitivt ett bra val för dig som vill ha så mycket som möjligt för pengarna. Den passar dessutom bra in i både små och stora kök.


Bra stor matberedare: Magimix CS Matberedare 5200 XL

Magimix-CS-matberedare

Anledningar att köpa:

 • Bäst för stora kvantiteter mat
 • Kraftfull motor
 • Bra och lång garanti
 • Många tillbehör + låda
 • Självreglerande motor
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar en del

Om du inte är ute efter en matberedare som kan hantera stora kvantiteter, så kan du sluta läsa nu.

Den här beredaren är gjord för dig som behöver laga stora kvantiteter.

Maskinen har endast tre knappar – start, stopp och puls – och vi saknar inga andra knappar eller hastigheter. Den är helt enkelt så massiv och stark att den plogar igenom allt du matar den.

Att jämföra den här maskinen med andra, är som att jämföra vanliga bilar med en monstertruck.

Motoreffekten är på hela 1100 W och det följer med tre olika skålar: en liten på 1,2 liter, medium på 2,6 liter och slutligen den största på 3,6 liter.

Inmatningsröret är extra stort så att du slipper hacka eller skiva något innan du stoppar ner det i maskinen.

Maskinen reglerar själv effekten som behövs för att hantera råvarorna du lagt i. Så om du har tunga och stora saker, så kommer maskinen själv märka det och höja styrkan. Det gillar vi starkt! Mindre jobb för oss, och en mer självständig maskin.

Du får även två olika skärskivor (2mm och 4mm) och två olika rivskivor (2mm och 4mm).

Utöver det får du också en mixerring så att matberedaren blir till en blender. Du får även en äggvitevisp, degkrok, XL-tratt, . förvaringslåda, citruspress, metallkniv och ett recepthäfte.

Alla skålar går att lägga i varandra och det följer med en låda dit du prydligt kan lägga i alla tillbehören. Det spar mycket plats och gör det lätt att hålla koll på alla komponenter.

Matberedaren har en garanti på 3 år och motorgarantin är på hela 20 år. Definitivt en bra deal!

Sammanfattning:

En stor matberedare och ett riktigt kraftpaket. Motorn är på 1100 W och den största skålen är på hela 3,6 liter. Perfekt för dig som vill laga stora kvantiteter mat!

Kvalitén är väldigt hög och du får en låda innehållande en stor mängd utrustning, som gör matberedaren väldigt mångfacetterad och flexibel.

En väldigt populär matberedare med lång och bra garanti. Lite dyrare än övriga, men helt klart en av de bästa maskinerna om det är inom din budget. En av våra favoriter!


Bästa premiumval: Sage Matberedare The Kitchen Wizz Pro

Sage-matberedare

Anledningar att köpa:

 • Bästa motorn på marknaden
 • Kan hantera enorma kvantiteter
 • Extra stort inmatningsrör
 • Kan skära precisa skivor i 24 olika tjocklekar
 • Hög kvalitet
 • Pålitlig
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Den här matberedaren påminner en hel del om Magimix CS, med skillnaden att den är större, starkare – och dyrare.

Det här är en matberedare gjord för dig som är seriös med matlagningen, som vet att du kommer använda maskinen många gånger under kommande åren.

Med en motor på 2000 W, så är det helt klart en av de starkaste matberedarna vi sett. Den maler igenom precis allt!

Inmatningsröret är dessutom extra stort, så att du slipper skära eller hacka råvarorna innan du lägger i dem.

Det som överraskade oss är inte storleken och styrkan, utan hur precis och jämn den är.

Du kan välja mellan 24 tjocklekar, så att skivorna blir precis så som du vill ha dem. Det hade vi inte förväntat oss.

Den är alltså stor, robust och kraftfull – men har samtidigt samma precision som den bästa japanska kocken. Perfekt om du vill ha en fin presentation för din mat.

Du får med en hel mängd tillbehör med den här beredaren, allt från degblandare, Julienneskärare, vispskiva, knivar och rengöringstillbehör.

Den är även utrustad med timer, en 4-bladig processor och ett överbelastningsskydd – även om vi tvivlar på att någon råkar hälla i för mycket i den här maskinen. Det kräver en stor mängd mat.

Sammanfattning:

Den här maskinen är en snäll jätte. Den har råstyrka och kan hantera enorma kvantiteter, samtidigt som den kan skära och hacka extremt precisa skivor.

Du kan välja mellan 24 olika tjocklekar, så den passar bra för både stora mängder av mat och finare mat som behöver presenteras på ett snyggt sätt.

Det är ett dyrt alternativ, men helt klart den bästa matberedaren om du är inom den här budgeten. Den har verkligen allt du kan tänkas vilja ha i en matberedare. Vi rekommenderar den varmt!


Bästa mini matberedare: KitchenAid 5KFC0516

KitchenAid-mini-matberedare

Anledningar att köpa:

 • Bra på att göra såser och soppor
 • Liten och kompakt
 • Tar upp minimalt med utrymme i köket
 • Två hastigheter och pulsfunktion
 • Billig
Anledningar att inte köpa:

 • Kan inte skiva
 • Plastig

Den är liten, effektiv och kompakt.

Vi gillar den här matberedaren, men den har sina nackdelar och den passar inte till all typ av matlagning.

Om du letar efter en matberedare som kan göra såser, soppor och desserter – då är det ett bra val. Om du behöver mer än så, då gör du bäst i att titta på andra maskiner istället.

Den mixar och blandar bra. Resultatet blir jämnt och fint. Motorn är relativt svag på 240 W och skålen rymmer 1,1 liter. Det behövs inte mer än så för att göra en god sås.

Den har två hastigheter och en pulsfunktion.

Det negativa är att det inte går att riva eller skiva med den här matberedaren, vad vi kunnat hitta, i alla fall. Den är dessutom ganska plastig, så det gäller att hantera den varsamt.

Sammanfattning:

Den är smidig, lätt, billig och är bra på att göra såser och soppor. För det ändamålet så är den riktigt bra. Både ekonomiskt och vad gäller utrymmet i köket, då den tar upp minimalt med plats.

Behöver du däremot skiva något, så gör du bäst i att titta på en annan maskin.


Vilken matberedare är bäst för dig

Dubbel-matberedare

Matberedaren är ett av de mest mångsidiga köksredskapen du kan köpa. Men det gäller att du köper en bra matberedare som är rätt för dig.

Det finns vitala skillnader mellan olika modeller som kan vara avgörande för dig.

Här är allt du behöver tänka på innan du köper en matberedare.

Användningsområden

Börja med att avgöra exakt vad du ska använda matberedaren till.

Den främsta anledningen är att matberedare har olika designer och utseenden. Det för mer sig både fördelar och nackdelar för olika typer av matlagning.

Om du exempelvis vill hacka stora kvantiteter grönsaker, så vill du ha en matberedare med en stor och rymlig skål.

Du kanske vill lägga i hela frukter i maskinen också – då gäller det att inmatningsröret är stort nog. Om inmatningstuben är för liten, så kan du behöva skiva vissa råvaror innan du matar in dem i maskinen.

Om du endast ska hantera små mängder mat och såser, så räcker det oftast med en liten matberedare. De är billigare och tar upp mindre yta i köket.

Stor eller liten matberedare

Storleken på matberedaren är av stor betydelse.

En stor matberedare är perfekt när du vill blanda, mixa och skiva stora mängder mat. Men den fungerar desto sämre för mindre jobb.

Om du exempelvis ska hacka små mängder mat, så finns risken för att delar av ingredienserna hamnar på sidorna eller i botten av den stora skålen. Det är möjligt att bladen inte når dit – eftersom den är designad för större matlagningsprojekt.

För små arbetsuppgifter och mängder mat, så är en liten matberedare definitivt det bästa alternativet. Nackdelen är om du vill mixa stora mängder mat i en liten matberedare, eftersom du kommer behöva dela upp blandningen i flera omgångar.

Dyr eller billig matberedare

Priset på matberedare kan variera en hel del. Det finns maskiner runt tusenlappen, medan andra kostar upp mot 5-6 tusen kronor.

Det finns ett par bra matberedare i den lägre prisklassen, men vi rekommenderar ändå att du håller dig över 1000 kronor.

Problemet med många billiga matberedare är att de inte håller speciellt länge. Kvalitén på motorn, materialet och ibland även bladen, är sällan speciellt bra.

Därför gör du bäst i att spara till en lite högre budget, så att du kan köpa en matberedare som både presterar bättre och håller längre än de billiga matberedarna.

Tillbehör och diskar

Många matberedare levereras med flera diskar och blad. Det gör att du kan skiva och strimla olika typer av råvaror på flera sätt. Det gör matberedaren mycket mer mångsidig och användbar.

Fler diskar och tillbehör innebär oftast ett högre pris, men om du har användning för dem så är det definitivt värt det.

Den största nackdelen är att fler tillbehör innebär mindre utrymme i köket. Många tillverkare har däremot börjat skicka blad och diskar i en separat påse, vilket gör det lättare att hålla reda på allt.

En del matberedare har även designats så att du kan förvara diskarna och bladen under matberedaren.

Matberedare eller blender

Det beror helt och hållet på vad du vill göra med maskinen.

En blender mixar ingredienser blandat med vätska. Exempelvis är blendern bra på att göra smoothies.

Blendern har ett knivblad i botten av maskinen som snurrar och rör om innehållet för att skapa en blandning.

En matberedare är en allt-i-allo, den kan blanda (som en blender), hacka och skära innehållet i skålen. Med de flesta matberedarna tillkommer många olika knivar, blad och skivor. På så sätt kan matberedaren effektivt justeras och anpassas för olika typer av matberedningar. Medan blendern enbart kan göra en sak: att blanda.

Välj en blender/mixer om du bara vill blanda ihop olika ingredienser.

Välj en matberedare om du vill ha en hjälpande hand i köket som kan förbereda olika typer av ingredienser genom att hacka, blanda, skära eller mixa.