Bild-på-en-bra-matberedare

Bästa Matberedaren 2020 – Ultimata bäst i test

Bäst i test

KitchenAid 5KFP1335
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Väldigt populär

OBH Double Force food processor
Finns hos Kitchentime
Se pris
Bäst budgetval

Braun Matberedare 5150
Finns hos Tretti.se
Se pris

Bästa matberedaren

Matberedaren är en fantastisk sak att ha i köket. Något som skulle ta lång tid att göra manuellt, görs av matberedaren inom loppet av en minut eller två.

Det finns många anledningar till att använda en matberedare och minst lika många saker du kan använda den till.

Vilket just är huvudanledningarna till varför de flesta köpet en matberedare: det spar tid och man kan använda den till många olika saker.

Frågan är vilken maskin man ska köpa och exakt vad man ska titta efter.

Vi har gått igenom de allra populäraste maskinerna, sållat ut de dåliga och låtit de bästa matberedarna tävla mot varandra. Resultatet blev den här bäst i test-listan.


Bäst i test: KitchenAid Matberedare 5KFP1335

 • Toppkvalitet
 • Superstark motor
 • Kan hantera stora kvantiteter

KitchenAid är ett väletablerat företag som har prisats för sina grytor, rostar och knivar. Men när det kommer till matberedare så hör de till det absoluta toppskiktet.

Framförallt den här matberedaren med sin stora skål på 3.1 liter och starka 300 W-motor, har vunnit många bäst i test-listor. Så även de här listan..

Maskinen är riktigt, riktigt bra och vi förstår varför den fått så goda omdömen av konsumenter.

Själva konstruktionen är stabil och stark. Så fort man packat upp maskinen känner man direkt att det är hög kvalitet på grejerna. Men det är när man sätter igång matberedaren som man inser vilket kraftpaket man har att göra med.

Den otroligt starka motorn, i kombination med det stora utrymmet och de sylvassa bladen är receptet till framgång. Det låter så enkelt, men är ack så ovanligt. Varenda aspekt av den här maskinen från KitchenAid är av hög kvalitet. Man har inte snålat eller kompromissat på något sätt.

Med den höga kvaliteten så kommer däremot ett pris. Maskinen är en riktig premium-produkt och kostar därefter. Men är man bäst, så är det också helt ok att man kostar lite mer än övriga.

Om du letar efter en pålitlig, flexibel och stark matberedare så behöver du inte leta längre.

Det enda vi inte gillade så mycket med maskinen är att den kunde ha varit lite enklare att rengöra. Den har ett par delar som kan behöva lossas av för att rengöras. Egentligen tar det inte lång tid alls och är inte så omständligt, men i jämförelse med andra modeller så tar det lite, lite längre.

Det här är den bästa matberedaren på marknaden just nu. Och med den titeln så tillkommer hög säkerhet, effektiv beredning, lång livslängd och en användning som är lika snabb som enkel. Båda tummar upp!

Finns hos:


Väldigt populär: OBH Double Force food processor

 • Lagom ljudnivå
 • Väldigt flexibel
 • En av de enklaste att använda

Det är ingen hemlighet att vi gillar OBH Nordica. De har en tradition av att producera köksredskap av väldigt hög kvalitet, samtidigt som de säljs i prisklass mellan eller budget. Deras kundbemötande är också en anledning till att gilla företaget.

När det kommer till deras matberedare så har den här modellen fått oerhört positiv respons i recensioner och tester. De främsta orsakerna till att många gillar OBHs matberedare är på grund av enkelheten och maskinens effektivitet.

Den är superenkel att hantera och tack vare sugpropparna på undersidan så håller den sig alltid på plats. Man sätter snabbt och enkelt ner skålen i mixern och när man hör ett litet klick-ljud så vet man att den sitter på plats. Vilket den gör på första försöket. Det är alltså inte som med annan utrustning där det tar 1-2 minuter att lyckas få i utrustningen i rätt fäste.

Du kan göra allt med maskinen. Man har tre flexibla enheter att välja bland, baserat på om du vill göra en smoothie, hacka grönsaker eller helt enkelt matberedning.

Själva maskinen är ganska stor och tar upp en del utrymme. Den är däremot en av de snyggaste matberedarna vi sett och den stora skålen på 3 liter gör att man snabbt förlåter storleken. Den är även förvånansvärt lätt att bära, trots storleken, så det är inga problem att förflytta den i köket.

Sammanfattningsvis så är det en riktigt grym maskin som har blivit väldigt populär. En klar utmanare till förstaplatsen i den här bäst i test-listan.

Finns hos:


Oerhört kraftfull: Bosch MCM64085

 • Stark motor
 • 3,9 liter blandarskål
 • Bra säkerhet

Den här modellen kostar lite mindre än de flesta andra premium-produkterna i den här kategorin – utan att kompromissa med kvaliteten.

Blandarskålen är på hela 3,9 liter och därmed en av de största. Det innebär att du kan fylla den med upp till 1.5 kg deg. Du behöver heller inte vara orolig att maskinen ska börja hacka eller saktas ner när du hanterar större mängder mat, tack vare den kraftfulla motorn på 1200 W.

Perfekt för dig som vill hantera större kvantiteter i din matberedare.

Maskinen är lite tystare än många andra modeller, vilket är ett stort plus. Den är ganska tung, på både gott och ont. Det innebär att den står stabilt även när den fräser på i full fart. Men det innebär också att den är lite jobbigare att förflytta än andra modeller.

Med MCM64085 så får man med en degkniv/degskrapa, grönsakshackare, ett lock, rivjärn, en visp, mixer och citruspress. En komplett matberedare, med andra ord!

Säkerhetsanordningen är även den uppskattad. Det går inte att starta maskinen om inte skålen och locket har satts på ordentligt. Att sätta på dem är inte svårt. Så fort man hör klick-ljudet så vet man att den är ”good to go”.

En klar favorit bland många och definitivt värd att spana in.


Bäst budgetval: Braun Matberedare 5150

 • En av de mest flexibla maskinerna
 • Billig
 • Enkel att använda

Matberedare kan kosta en del om man jämför med annan köksutrustning. Det är för att motordriven elektronik i regel kostar mer att producera och underhålla.

Men om du letar efter en lite billigare matberedare som ändå håller hög kvalitet – då rekommenderar vi att du kollar in den här matberedaren från Braun.

Många maskiner kan ibland kännas begränsade i vad de kan utföra. Antingen är de för smala, få stora, har inte tillräckligt med blad eller saknar skivor för att utföra vissa typer av arbeten.

Det sker inte med Braun 5150.

Den här maskinen klarar allt och lite till. Du får med en mängd olika blad, tillbehör och diskar för olika typer av uppgifter och tekniker. Det känns nästan lite överväldigande med så många möjligheter. Helt plötsligt kan man göra nästan allt arbete i köket med hjälp av matberedaren.

Att sätta ihop maskinen och börja använda den är inga problem. Instruktionerna är klara och pilar visar hur diverse delar ska vridas för att på ett säkert sätt användas.

Maskinen gör alla arbeten utomordentligt bra. Den har inte riktigt den kvalitet som de allra dyraste maskinerna har, men den är helt klart stabil och av bra material.

Det vi gillade mest är maskinens flexibilitet. Du kan använda den till så många saker att man inte behöver köpa annan utrustning separat. Allt görs genom matberedaren. Det gör den här modellen väldigt värdefull.

Letar du efter en budget matberedare? Då kan du inte gå fel med den här. Framförallt eftersom man får så mycket mer än bara en matberedare.

Finns hos:


Hitta bästa matberedaren för dig

Matberedare är väldigt flexibla, det vill säga de kan användas till många olika saker. Så det är högst individuellt vilken maskin som passar just dig bäst.

Men vi kan hjälpa dig att identifiera vilken typ av matberedare som du letar efter. Här är några saker du bör tänka på innan du köper en maskin.

Vad ska du använda matberedaren till

Ska du använda maskinen till att hacka grönsaker, göra såser, skiva ost eller göra smoothies? Listan över potentiella användningsområden är lång.

Fundera kring vad du brukar göra och vad du vill göra med maskinen.

Om du vill hacka stora mängder grönsaker så kan det vara bra att sikta in sig på en matberedare med en stor skål och ett brett rör. I vår bäst i test-lista så hittar du Bosch MCM64085 som är ett perfekt val vid större kvantiteter mat. Däremot är röret ganska smalt, så du kommer inte att få i hela tomater – de måste skivas först.

Om du ska hantera väldigt små kvantiteter mat, så rekommenderar vi att du tittar på en liten matberedare istället för en stor. Dels tar den upp mindre utrymme och dels är det snällare mot plånboken.

Priset

I många av våra guider så har vi kommit fram till att den bästa produkten inte alltid är dyrast. Faktum är att i många kategorier så har några av de billigaste modellerna visat sig vara några av de bästa.

Det gäller inte när det kommer till matberedare.

När du köper en matberedare så köper du en motor. Att producera motordriven elektronik kostar mer än att producera manuell köksutrustning som inte har en motor.

En matberedare kan se bra ut, ha sylvassa blad och bra funktioner – men på insidan har man satt i en budgetmotor för att kompensera för det billiga priset.

Så när det kommer till motordriven elektronik är de dyrare produkterna allt som oftast mycket bättre och av högre kvalitet än de billigare varianterna. Det här testet bekräftar den teorin.

Du vill att motorn i din matberedare ska kunna behålla styrkan och kvaliteten under flera år. Det är inte ovanligt att billiga maskiners motorer är bra – men bara den första månaden. Sedan tappar de i kraft och blir slutligen ineffektiva.

Läs tester av matberedare

Läs alltid tester och recensioner av andra konsumenter innan du köper någonting. Precis som du gör nu.

Vi har läst och studerat varje modell noggrant. Vi har läst andra konsumenters recensioner av varje modell, för att få en så rättvis bild av produkten som möjligt. På så sätt slipper du hoppa runt mellan tester, experter, forum och videos för att ta reda på vad andra tycker – allt finns samlat här.

Det är lätt hänt att man slösurfar i butiker, läser produktbeskrivningen och sedan köper det som låter bäst. Men man gör bäst i att först höra vad andra som köpt produkten tycker. Det är därför vi finns här också. Att läsa våra bäst i test-listor tar bara ett par minuter och kan potentiellt rädda dig från göra ett dåligt köp, men också hjälpa dig att ta ditt kök till nästa nivå.

I den här artikeln har vi hittat den bästa köksassistenten för i år. Det får du inte missa!

Vad är bra med matberedare

Om du lagar din egna mat så har du användning av en matberedare. Det råder inga tvivel om det.

 • Det sparar otroligt mycket tid
 • Matlagningen går snabbare
 • Du kan göra flera saker samtidigt

Kort sagt, en matberedare är perfekt för dig som är stressad, inte känner för att laga mat eller som bara vill effektivisera din tid i köket.

Den här typen av maskin är som ett par extrahänder som hjälper dig att laga mat. Eller ja, 4 extrahänder.

Matberedaren kan hjälpa dig med att hacka lök, skiva potatis, riva ost, göra smoothies och göra såser. Endast kreativiteten sätter gränsen för vad maskinen kan göra för dig.

Men den absolut största anledningen till att folk köper en matberedare är just för att det spar tid. För den som kommer hem, helt utmattad, från jobbet och snabbt vill få ihop mat – så är det en gåva från ovan.

Ska jag köpa en matberedare eller en blender

Det beror helt och hållet på vad du vill göra med maskinen.

En blender mixar ingredienser blandat med vätska. Exempelvis är blendern bra på att göra smoothies.

Blendern har ett knivblad i botten av maskinen som snurrar och rör om innehållet för att skapa en blandning.

En matberedare är en allt-i-allo, den kan blanda (som en blender), hacka och skära innehållet i skålen. Med de flesta matberedarna tillkommer många olika knivar, blad och skivor. På så sätt kan matberedaren effektivt justeras och anpassas för olika typer av matberedningar. Medan blendern enbart kan göra en sak: att blanda.

Välj en blender/mixer om du bara vill blanda ihop olika ingredienser.

Välj en matberedare om du vill ha en hjälpande hand i köket som kan förbereda olika typer av ingredienser genom att hacka, blanda, skära eller mixa.

Vårt bäst i test av matberedare

Varje guide vi publicerar här på Kockhuset har tagit åtskilliga timmar att producera. Inte nog med att vi låter våra egna experter granska varje produkt, vi lägger också stor vikt på att efterforska vad andra kockar och konsumenter tycker om respektive modell.

För att du ska få en så rättvis uppfattning av varje matberedare, så har vi även läst andra konsumenter och experters recensioner för att se vad de tycker och tänker. Deras omdömen räknas med när vi betygsätter de olika produkterna. På så sätt kan vi erbjuda dig en så bastant guide som möjligt, för att du ska kunna hitta den matberedare som passar just dig och dina behov bäst.

Eftersom vi gör mycket research så vet vi hur tidskrävande det är att leta efter produkter och ta reda på vad folk tycker om dem. För att du ska slippa göra det, så har vi gjort grovjobbet och, snabbt och lättsmält, sammanfattat allt här, i den här guiden. Du inte bara spar dyrbar tid, men det ökar också chansen för att du hittar just den matberedare som passar dig.

I vårt bäst i test av matberedare har vi framförallt fokuserat på:

 • Hur effektiv maskinen är
 • Styrkan på motorn
 • Vilka funktioner som finns
 • Designen
 • Priset
 • Ljudnivån

Det är många fler saker som avgör huruvida en matberedare är värd att köpa eller ej. Det här är däremot de mest fundamentala sakerna vi tittar på när vi bedömer en matberedare.


Läs också: