Mjölkskummare

Bästa mjölkskummaren 2020 – 3 Bäst i test & 2 Varningar

Bäst i test

Severin SM9685
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Bäst budgetval

Bodum Latteo
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Bäst för stora kvantiteter

Severin SM9688
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris

Bästa mjölkskummaren

Utav alla tester vi gjort, så är resultaten vi fick från mjölkskummare det mest chockerande. Skillnaderna vi hittade mellan olika modeller var stora, på både gott och ont. Vi hittade bra och dåliga maskiner i alla prisklasser.

Men två av de maskiner vi trodde skulle hamna högts upp i vårt bäst i test, visade sig inte platsa på listan överhuvudtaget. Vi noterade att flera andra ”testare” prisat dessa modeller över skyarna, men våra tester och andra konsumenters recensioner ger en helt annan bild av verkligheten. Mer om det längre ner.

Vi inleder med de modeller som faktiskt är bra.


Bäst i test: Severin SM9685

  • 4 olika värmeinställningar
  • 2 vispar: en för cappuccino & en för latte
  • Hög kvalitet på materialet

Du kan själv välja om du vill skumma varm eller kall mjölk. För dig som gillar varmchoklad, eller vill hälla choklad i kaffet – så finns det en lucka på locket som ger dig möjlighet att hälla ner choklad. En enkel, men ändå genial funktion!

Behållaren är rostfri och går alldeles utmärkt att göra rent i diskmaskinen.

Du kan välja mellan 4 olika temperaturer mellan 45 och 65 grader. Den här funktionen fungerar precis lika bra som man kan förvänta sig och det ger dig möjligheten att få kaffet precis som du själv vill ha det.

Induktionsteknologin fungerar ypperligt på den här modellen och hela konstruktionen känns väldigt solid. När vi gjorde research så hittade vi flera användare som har ägt en SM9685 i minst ett år och de bekräftar att den fortfarande är som ny.

Storleksmässigt så har den inte lika stor kapacitet som storebrodern SM9688, men är ändå tillräckligt stor för att göra ett mindre sällskap nöjda och belåtna.

Det enda negativa vi har att säga om den här modellen är priset. Den är i den högre prisklassen. Men det här helt klart det bästa alternativet om du dricker kaffe varje eller varannan dag. Om man jämför med att köpa kaffe ute på stan en gång om dagen, så är det här definitivt det mer ekonomiska valet.

SM9685 är en klar bäst i test-vinnare tack vare sin höga kvalitet, kapacitet och användbara funktioner. Du kan välja mellan 4 olika temperaturer. Det ingår två olika vispar, en för cappuccino och en för caffelatte. Den är enkel att göra rent för hand, men det går även bra att lägga i diskmaskinen. Materialet är av rostfritt stål och kommer garanterat hålla i många år framöver.

Finns hos:


Bäst budgetval: Bodum Latteo

  • Manuell
  • Billig
  • Väldigt populär

Inledningsvis trodde vi faktiskt att en handhållen mjölkskummare skulle bli vår favorit bland budgetalternativen. Men det blev den här manuella mjölkskummaren från Bodum. En positiv överraskning!

Tekniken och funktionen är väldigt simpel. Du häller ner mjölken i kannan och sen drar du pressen upp och ner i dryga halvminuten. Voila!

Resultatet blir faktiskt förvånansvärt bra, faktum är att skummet/grädden blir bättre än många automatiska maskiner som kostar dubbelt så mycket pengar.

Under testets gång så hittade vi en bra teknik som gav oss nästan perfekt skum varje gång. Istället för att dra pressen högst upp och sen ner, så gör man ”mini-pumps”. Man låter aldrig pumpen gå över mjölken, utan den är hela tiden i nivå med mjölken. Med den tekniken gick det snabbt, var inte jobbigt och resultatet var hela tiden konsistent.

Kom ihåg att du måste  värma upp mjölken i mikrovågsugnen innan du börjar skumma den.

Vi har själva inte erfarit något negativt med Bodum Latteo, men vi har läst ett per recensioner där användarens skummare har börjat spricka i glaset. Drygt 95% av alla recensioner vi läst har varit överväldigande positiva, även de som har haft spruckna glas, men det kan vara bra att ta notis av detta. Vi rekommenderar därför att du är varsam med kannan och inte är för hårdhänt då glaset kan vara ömtåligt.

En manuell pump med regelbundet bra resultat, i många fall bättre än automatiska maskiner som kostar mycket mer. Den är enkel att använda och att rengöra. En del användare har rapporterat sprickor i glaset, så var inte för hårdhänt när du använder den. Priset är väldigt lågt, den hade kunnat kosta minst 300 kronor mer och fortfarande varit prisvärd. En av våra favoriter!

Finns hos:


Bäst för stora kvantiteter: Severin SM9688

  • Hög kvalitet
  • Justerbar temperatur
  • Kan skumma kall mjölk utan att göra den varm

Severin har en rad olika mjölkskummare och det här är deras senaste tillskott. Och det är ett riktigt kraftpaket!

Det som utmärker den här maskinen är hur mycket skum den kan göra på en och samma gång. Den är perfekt för kontor, dig som dricker mycket kaffe eller när man har besök där hemma. Den kan hantera mycket större mängder mjölk än övriga mjölkskummare.

Det finns temperaturinställningar från 45 till 65 grader, vilket ger dig möjligheten att få skummet precis så som du vill ha det. Man kan även skumma kall mjölk utan att göra den varm, vilket är en funktion vi gillar starkt!

SM9688 kommer med två vispar och du kan göra rent den i diskmaskinen. Den är superenkel att tvätta för hand också, det är bara att ta loss den rostfria kannan och ställa under kranen.

Om du inte vill göra så stora kvantiteter skum, så rekommenderar vi lillebrodern SM9685 som dessutom kostar lite mindre.

En fantastisk mjölkskummare för dig som vill kunna göra mycket skum på en och samma gång. Dricks det mycket cappuccino på kontoret eller har du gäster på ingång? Då är det här det bästa valet! Du kan även välja temperatur mellan 45 och 65 grader. Den kostar lite mer än andra mjölkskummare, men priset är inom rimliga gränser.

En mycket bra och populär maskin för dig som vill göra mer än en kopp cappuccino!

Finns hos:


Två mjölkskummare vi inte valde och varför

Det finns två mjölkskummare som vi trodde skulle hamna i toppen av vårt bäst i test, men som tyvärr inte räckte hela vägen. Troligtvis har du sett dem i butiken och kanske till och med funderat på att köpa dem. Här är varför vi valde att inte ha med dem.

Melitta Cremio II

Designen är snygg och exklusiv och ett par recensioner indikerar på att den är bra.

Dessvärre var den en stor besvikelse, vilket även många recensioner vittnar om. Anledningarna är många, men när allt kommer till kritan så är det en enda sak som gör att vi inte kan rekommendera Cremio 2.

Den är helt enkelt dålig på att skumma mjölk!

Det tar lång tid och skummet blir dåligt. Kvalitetsmässigt så beskriver många användare också att den slutar fungera eller får problem efter bara ett par månaders användning.

Om du trots det vill se Melitta Cremio i butik, så kan du göra det här.


KRUPS XL2000

Den ser bra ut, skummar snabbt och effektivt och den fungerar mycket bra – när den väl funkar.

Men den kommer inte att skumma för all framtid.

Oroväckande många recensioner påpekar att deras maskin lagt av efter bara ett par månader eller ett år. Något i teknologin går helt enkelt sönder efter en viss tids användning. Många noterar också att maskinen snabbt blir överhettad, och när den är varm så skummar den inte lika bra. Vilket blir ett problem om man vill skumma flera koppar kaffe eller varmchoklad.

Mycket synd, eftersom produkten i sig fungerar bra när den väl funkar. Men något i konstruktionen tycks vara dåligt med tanke på hur många som rapporterar defekter och problem.

Vi kan helt enkelt inte rekommendera en produkt som har så många negativa recensioner.

Om du trots det vill se Krups XL2000 i butik, så kan du göra det här.


Hitta bästa mjölkskummaren för dig

Du vill kunna göra gott kaffe med gräddigt mjölkskum där hemma. Det ska bli precis så som du vill ha det, varje gång och varje dag.

Men exakt vad ska man titta efter när man köper en mjölkskummare?

För att du ska undvika att bli besviken efter ditt köp, så listar vi baristans bästa råd till dig som ska köpa en mjölkskummare.

Vilken typ av mjölkskummare är bäst för dig

Det finns två varianter av mjölkskummare: handhållen och kanna.

Den handhållna mjölkskummaren är oftast mycket billigare och har för det mesta inte en tillhörande kanna. De är enkla och billiga – men kan ändå få jobbet gjort på ett effektivt sätt.

De mjölkskummare som har designen av en kanna är oftast dyrare, men har också många fler funktioner. De har, i de flesta fallen, kylnings- och värmeelement för att reglera temperaturen i mjölken. Dessa mjölkskummar är för det mesta bättre än handhållna.

Handhållna: billiga och går oftast på batteri och därför användbara när du ska ut och resa. Väger inte så mycket.
Kanna: fler funktioner och oftast mycket högre kvalitet än handhållna. Kan även skumma i större kvantiteter.

Vilken typ av mjölk ska du skumma

Alla mjölkskummare är designade för att skumma komjölk. Men en del användare vill hellre skumma soja, kokosnötsmjölk, hampa eller mandel. Alla mjölkskummare kan inte hantera texturen eller tjockleken på andra mjölktyper lika bra.

Se till att maskinen du tittar på verkligen kan skumma den typ av mjölk som du planerar att använda. Om du planerar att använda tjockare mjölk, så kan det vara så att billigare mjölkskummare kan få problem.

Förändra temperaturen

I mitten av december så kan det vara gott med varmt skum på toppen av ditt kaffe. Under högsommaren är det inte riktigt lika gott med varmt skum, utan då föredrar många ett lite svalare skum.

De flesta handhållna mjölkskummarna kan oftast inte reglera temperaturen. Ett stort antal mjölkskummare med kanna-design, kan däremot reglera temperaturen utefter årstid och smak.

Vill du kunna ändra temperaturen eller är det inte så viktigt för dig? Det är viktigt att avgöra innan du köper en skummare.

Temperaturen är viktig även när man brygger kaffe. Läs vår lista innehållande de bästa mokabryggarna på marknaden idag.

Tester av mjölkskummare

Det är alltid viktigt att läsa recensioner och tester av produkter man ska köpa. Precis som du gör nu. På så sätt minskar du risken för att du blir besviken när du börjar använda skummaren.

I våra bäst i test-listor lägger vi stor tyngd på research. Vi läser andra konsumenters tester och recensioner, vi tittar på Youtube-videos och vi läser på forum. Då kan vi få en så ärlig uppfattning av respektive produkt och inte bara vår åsikt – eftersom alla uppfattar saker olika. Det innebär att du slipper hoppa runt mellan olika sidor, videos och tester för att se vad andra tycker, då vi redan har samlat ihop allt på en och samma plats i den här guiden.

Val av material

De allra billigaste mjölkskummarna är allt som oftast gjorda av plast. De lite bättre varianterna brukar vara gjorda i rostfritt stål och glas. Givetvis med ett par delar gjorda i plast.

Oftast är det utsidan som har plastkomponenter, medan insidan är gjort av stål eller glas. Vi rekommenderar att du väljer en mjölkskummare som inte har plast på insidan, så att det inte kommer i kontakt med mjölken – av hälsoskäl.

Dyra och billiga mjölkskummare – vad ska man välja

För ett par år sedan var mjölkskummare mycket dyrare. Idag ser situationen helt annorlunda ut. I takt med att allt fler människor köper dylika produkter, fler företag säljer mjölkskummare och de blir billigare att producera, så pressas priserna ner.

Du kan idag komma relativt billigt undan, för en produkt som både skummar mjölk på ett professionellt sätt och som håller i flera år framåt.

Vi vill däremot höja ett varningens finger. Dyrast innebär inte alltid bäst. Många gånger innebär det höga priset att maskinen har fler funktioner än övriga modeller. Det betyder alltså inte att motorn är starkare eller av bättre kvalitet. Se därför till att du köper en maskin där du vet att du har användning av de flesta funktionerna, annars finns en risk att du betalar för något du inte använder.

De allra billigaste mjölkskummarna är såklart de handhållna. De skummar mycket mindre mängder och har inte alltid lika lång livslängd som mer robusta maskiner. Men de är enkla att använda, tar inte upp mycket plats och är väldigt portabla.


Läs också: