Manuell-mjölkskummare

Mjölkskummare bäst i test 2024 – Årets topplista

Bäst i test

Smeg-MFF01-mjölkskummare

Smeg MFF01

Bästa mjölkskummaren

Skummet blir tjockt, fluffigt och utan skinn – exakt som på ditt favorit-kafé. Du kan välja mellan 6 olika program, så att det blir precis som du vill ha det. Definitivt årets favorit!

Mer info i butik

Våra favoriter

Det är en stor skillnad mellan olika mjölkskummare. Både när det kommer till kvalitén på maskinen och hur bra skummet blir.

Att köpa en mjölkskummare bör vara enkelt, framförallt eftersom det finns ett så pass stort utbud. Dessvärre är kvalitén på många av maskinerna förvånansvärt låg.

För att du ska undvika ett besviket köp och modeller med låg prestanda, så har vi recenserat och listat de mest prisvärda mjölkskummarna – för varje budget och syfte.


Bästa mjölkskummaren: Smeg MFF01

Smeg-mjölkskummare

Anledningar att köpa:

 • Bästa resultatet på marknaden
 • Snygg design
 • Professionell
 • 6 olika program
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Med sina 6 olika program, stilrena retro-design och överlägsna resultat – så är det inte så konstigt att Smegs mjölkskummare tar hem priset som den bästa mjölkskummaren för i år.

Det finns ingen mjölkskummare för konsumenter som kan toppa Smegs modell just nu. Resultatet blir som på vilket fik eller restaurang som helst. Skummet blir lika tjockt som gott. Perfekt om du ofta dricker kaffe eller varmchoklad.

Resultatet blir bättre än alla andra maskiner vi tittat på. Mjölken är mycket varmare än någon annan modell.

En annan sak vi gillar är hur enkel den är att använda – men, framförallt, hur enkel den är att rengöra.

Om du har ägt en mjölkskummare tidigare så har du säkerligen dragit dig för att använda den, eftersom du vet hur mycket tid som måste spenderas på att tvätta, koppla ur, dra isär och gnugga.

Det slipper man med Smegs maskin, den är busenkel att rengöra.

Det enda negativa vi har att säga om den här mjölkskummaren är priset. Det är en premium-produkt, så den kostar därefter.

Den är däremot inte dyr, då du köper en mjölkskummare av högsta kvalitet som skulle kunna användas på vilket fik eller konditori som helst.

Sammanfattning:

En given bäst i test-vinnare. Resultatet blir fenomenalt. Mjölken är varmare än från någon annan maskin. Skummet blir tjockt, fluffigt och utan skinn – precis som när du beställer kaffe från ditt favoritkaffé.

Du har även 6 olika program att välja bland. Vi blev helt förälskade i den snygga retro-designen.

Om du ska köpa en mjölkskummare och det här är inom din budget – då finns det inget annat alternativ – MFF01 är bäst!


Bästa premium mjölkskummare: Severin SP700+

Severin-mjölkskummare

Anledningar att köpa:

 • 13 olika program
 • Justerbar temperatur
 • Ljudsignal, som kan inaktiveras
 • Skum av högsta kvalité
 • Rymmer 0,7 liter
 • Hög kvalité
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Severin har haft flera mjölkskummare i tidigare års tester, men SP700+ är definitivt en av våra favoriter. Det är en så komplett maskin du kan hitta.

Först och främst är den utrustad med 13 automatiska program. Dessa innefattar allt från varmt mjölkskum, kallt mjölkskum och laktosfri mjölk, till proteinshakes, välling och mjölkskum till cappuccino.

Det spelar alltså ingen roll om du vill skumma havremjölk, rismjölk eller sojamjölk – den fixar allt.

Valmöjligheterna är många och specifikt designade till i princip alla tänkbara ändamål. När programmet är färdigt och mjölken är redo så hörs en liten ljudsignal.

Det går även att stänga av ljudsignalen om du inte vill störa hushållet. Även om signalen är relativt låg och inte på något sätt störande.

Du kan själv ställa in temperaturen på maskinen, från 45 till 65 grader.

SP700+ är också mycket större än de flesta andra mjölkskummare. Den rymmer hela 0,7 liter!

Prestationsmässigt så är maskinen i toppklass. Det är inte den snabbaste maskinen, men heller inte den långsammaste. Vad som utmärker den är kvalitén på skummet, som är exceptionellt bra.

Jämfört med andra mjölkskummare så är det en dyr maskin. Men då får du också funktioner och en kvalité som ingen annan maskin i årets test kan jämföras med.

Det faktum att den har 13 program som är specialdesignade för vissa typer av blandningar och mjölktyper gör den till en favorit. De flesta mjölkskummare har inte ens ett program.

Sammanfattning:

Det här är en av de bästa mjölkskummarna genom tiderna. Den producerar inte bara skum av högsta kvalité, men har även 13 olika program för olika typer av ändamål.

Vare sig du vill värma välling, skumma havremjölk, varm mjölk eller blanda proteinpulver – så fixar den här maskinen det. Den är extremt mångsidig och har många fler användningsområden än andra mjölkskummare.

Du kan själv justera temperaturen, och när maskinen är klar så hörs en liten ljudsignal.

Definitivt en av årets absoluta favoriter och ett givet köp om den är inom din budget.


Bästa budget mjölkskummare: Bodum Latteo

Bodum-mjölkskummare

Anledningar att köpa:

 • Manuell
 • Billig
 • Väldigt populär
Anledningar att inte köpa:

 • Vissa rapporterar att glaset spruckit efter ett tag

Inledningsvis trodde vi faktiskt att en handhållen mjölkskummare skulle bli vår favorit bland budgetalternativen. Men det blev den här manuella mjölkskummaren från Bodum. En positiv överraskning!

Tekniken och funktionen är väldigt simpel. Du häller ner mjölken i kannan och sen drar du pressen upp och ner i dryga halvminuten. Voila!

Resultatet blir faktiskt förvånansvärt bra, faktum är att skummet/grädden blir bättre än många automatiska maskiner som kostar dubbelt så mycket pengar.

Under testets gång så hittade vi en bra teknik som gav oss nästan perfekt skum varje gång.

Istället för att dra pressen högst upp och sen ner, så gör man ”mini-pumps”. Man låter aldrig pumpen gå över mjölken, utan den är hela tiden i nivå med mjölken.

Med den tekniken gick det snabbt, var inte jobbigt och resultatet var hela tiden konsistent.

Kom ihåg att du måste  värma upp mjölken i mikrovågsugnen innan du börjar skumma den.

Vi har själva inte erfarit något negativt med Bodum Latteo, men vi har läst ett per recensioner där användarens skummare har börjat spricka i glaset.

Drygt 95% av alla recensioner vi läst har varit överväldigande positiva, även de som har haft spruckna glas, men det kan vara bra att ta notis av detta.

Vi rekommenderar därför att du är varsam med kannan och inte är för hårdhänt då glaset kan vara ömtåligt.

Sammanfattning:

En manuell pump med regelbundet bra resultat, i många fall bättre än automatiska maskiner som kostar mycket mer. Den är enkel att använda och att rengöra.

En del användare har rapporterat sprickor i glaset, så var inte för hårdhänt när du använder den.

Priset är väldigt lågt, den hade kunnat kosta minst 300 kronor mer och fortfarande varit prisvärd. En av våra favoriter!


Bästa manuella mjölkskummare: Severin SM 3590

Severin-handhållen-mjölkskummare

Anledningar att köpa:

 • Väldigt smidig
 • Kraftfull motor
 • Vibrerar inte
 • Superenkel att rengöra
Anledningar att inte köpa:

 • Håller inte så länge

Det var svårare än vi trodde att få tag i en bra handhållen mjölkskummare – men när vi väl fann en, då visade den sig vara riktigt bra.

Vi pratar givetvis om Severins SM 3590. En enkel och smidig mjölkskummare som visade sig ha flera tusen positiva recensioner på nätet, framförallt Amazon.

Den är enkel att använda, bekväm att hålla i och har en stark motor som roterar i ungefär 11500 rpm (rotationer per minut).

Tack vare den kraftfulla motorn blir resultatet bättre än många av de större, stationära, mjölkskummarna!

En fördel med den här modellen är att den här så enkel att tvätta. Det tar bara ett par sekunder.

SM3590 låter lite när man använder den, men något som förvånade oss är hur lite den vibrerar i handen. Knappt så att man känner av det – den starka motorn till trots.

Den är billig och den är extremt effektiv, men precis som med många andra handhållna mjölkskummare så finns det rapporter om att den inte håller så länge.

När maskinen är så här bra och så här billig, så är ändå 1+ års användning helt klart ett bra resultat.

Definitivt den bästa handhållna mjölkskummaren idag. Skummet blir förvånansvärt bra, tack vare den starka motorn.

Vibrationerna är minimala, till skillnad från alla konkurrenter. Den är superenkel att använda och rengöra, vilket spar din dyrbara tid.

Det finns ett par rapporter om att den inte har så lång livslängd, men så verkar inte vara fallet för alla. Effektiviteten och det extremt billiga priset gör att vi förlåter Severin om vi måste köpa en ny maskin varje eller vartannat år.

Sammanfattning:

Den är enkel och har en överraskande stark motor som kan konkurrera med de stora, stationära mjölkskummarna. Resultatet blir mycket bra!

Du kan rengöra den på nolltid. Till skillnad från de flesta andra handhållna mjölkskummare, så vibrerar den här maskinen knappt alls i handen.

Vissa konsumenter rapporterar att den inte håller så länge – men det är helt ok, med tanke på det väldigt låga priset. Vi rekommenderar starkt!


Väldigt populär: Champion mjölkskummare

Champion-kompakt-mjölkskummare

Anledningar att köpa:

 • Enkel att använda
 • Liten och kompakt
 • Värmer och skummar mjölken
 • Kan skumma kall mjölk
 • Automatisk avstängning
 • Bra pris
Anledningar att inte köpa:

 • MAX-märkningen är lite för högt uppsatt

Svenska Champions mjölkskummare är utan tvekan en av årets absoluta favoriter. Det är en automatisk mjölkskummare som kan både skumma och värma mjölken.

Den gör det dessutom riktigt, riktigt bra.

Allt du behöver göra är att hälla i mjölken och trycka på startknappen. När maskinen är klar så stängs den av automatiskt.

Om det är kall mjölk du vill skumma behöver du bara hålla inne startknappen i tre sekunder för att maskinen ska justeras. Hur smidigt som helst!

Resultaten med den här mjölkskummaren blir riktigt bra. Vilket också reflekteras i andelen positiva recensioner den här maskinen har fått.

Vi gillar också hur liten och kompakt maskinen är. Till skillnad från många andra automatiska mjölkskummare så tar den upp relativt liten yta på köksbänken.

Det enda negativa med maskinen är att MAX-märkningen. Den visar hur mycket mjölk du kan hälla i maskinen utan att det rinner över.

Problemet är att de tycks ha placerat märkningen för högt upp, då det bubblar över när vi är nära MAX-märket.

Det är givetvis inget stort problem. Det innebär bara att du inte bör fylla på med mjölk upp till märkningen, utan håll dig istället lite under.

Champions mjölkskummare kostar ungefär 450 kronor, vilket är ett klart godkänt pris. Det är varken dyrt eller billigt, utan landar precis i mitten. För vad du får, så är det en ruskigt bra och prisvärd mjölkskummare.

Sammanfattning:

Den är superenkel att använda och producerar riktigt bra resultat. Allt du behöver göra är att hälla i mjölk och trycka på startknappen.

Maskinen både skummar och värmer upp mjölken på egen hand. Den är även utrustad med en automatisk avstängningsfunktion.

MAX-märkningen är lite för högt uppsatt, så när du fyller på med mjölk behöver du hålla dig strax under. Annars finns en risk för att det rinner över lite.

Om du letar efter en liten mjölkskummare som är enkel att använda och som producerar bra resultat – då är det här ett riktigt bra köp. Helt klart en favorit!


Vilken mjölkskummare är bäst för dig

Handhållen-mjölkskummare

Det finns stora skillnader mellan olika mjölkskummare. Inte bara kvalitémässigt, men även hur de används och vilka resultat du kan få.

För att hjälpa dig att hitta den mjölkskummare som passar dig bäst, så har vi listat allt du behöver tänka på innan köpet.

Typer av mjölkskummare

Det finns två typer av mjölkskummare; de som bara skummar, och de som värmer och skummar.

Mjölkskummare som endast skummar brukar vara mindre, billigare och enklare att rengöra. Dessa är oftast i stavform, det vill säga de är handhållna, långa och smala.

Mjölkskummare som också kan värma upp mjölken brukar ta upp mer plats i köket. De har vanligtvis en basplatta och en avtagbar kanna eller bytta.

Vilken mjölkskummare som passar dig bäst beror på vad du vill göra med maskinen. Om du vill ha varm mjölk i kaffet så kan det vara värt de extra hundralapparna som det kostar.

Stor eller liten mjölkskummare

En liten mjölkskummare är perfekt för dig som vill ha en portabel och smidig maskin. De är billiga och är lätta att förvara i kökslådorna.

Nackdelen är att de saknar de funktioner som stora mjölkskummare har, så som att värma upp mjölken.

Eftersom de är mindre så tar det också längre tid att skumma mjölken. Framförallt om du har stora kvantiteter mjölk som behöver skummas.

En stor mjölkskummare är bra för dig som vill ha extrafunktioner, snabba resultat eller som vill skumma stora mängder mjölk. Dessa mjölkskummare är automatiska och sköter allt arbete åt dig.

En automatisk mjölkskummare är dyrare och tar upp mer plats, men är definitivt den starkaste, snabbaste och mest användarvänliga maskinen av de två.

Motor och hastighet

Motorn i mjölkskummaren är viktig av två anledningar:

 • För hastigheten
 • För kvalitén

Motorn ska vara hållbar, samtidigt som du vill ha snabba resultat. Om du ska skumma soja- eller rismjölk så är det extra viktigt att du har en stark mjölkskummare. Eftersom dessa typer av mjölk har en tjockare textur och är svårare att skumma.

Det största problemet med billiga mjölkskummare är att motorn snabbt blir dålig. Så till den grad att den inte ens orkar skumma komjölk efter ett par månaders användning.

Därför är det viktigt att du läser recensioner och tester av mjölkskummare innan köpet. Så att du vet hur maskinen presterar i det långa loppet.

Vad kostar en bra mjölkskummare

Idag kan du hitta bra mjölkskummare för mellan 250-1000 kronor.

De billigaste mjölkskummarna är de handhållna. De är portabla och enkla att hantera. Men eftersom de är så små, så saknar de oftast den kraft och motorkvalité som automatiska mjölkskummare har.

De bästa mjölkskummarna är de automatiska maskinerna och de brukar kosta mellan 600 och 1200 kronor. De är snabbare, starkare och mer hållbara – men på bekostnad av portabilitet, utrymme och priset.

Om du bara ska använda maskinen ett par gånger i veckan, och för små mängder mjölk, då brukar en handhållen variant räcka gott och väl.

Rengöring

En stor skillnad mellan olika mjölkskummare är hur de rengörs. Eller rättare sagt: hur lång tid de tar att rengöra.

Vissa maskiner är rent av jobbiga och tidskrävande att rengöra, medan andra kan tvättas på nolltid.

Handhållna mjölkskummare, eller mjölkvispar, är oftast lättast att rengöra. Det räcker oftast med att spola av dem och tvätta med en disktrasa. En del modeller kan även maskindiskas.

Automatiska mjölkskummare är större och mer avancerade, vilket innebär lite mer rengöring. Men långt ifrån alla är speciellt krävande och det är oftast bara en eller två utrymmen som behöver spolas rent.

Innan du köper en mjölkskummare bör du kolla hur den ska rengöras. Om du behöver ta av en massa delar eller om det finns många trånga utrymmen – då gör du bäst i att välja en annan modell.

Vad använder man en mjölkskummare till

Skummad-mjölk-i-kaffe

Det finns massvis av drycker som kombineras med mjölkskum – framförallt kaffedrycker. Varav cappuccino och latte är de två populäraste.

Men du kan också använda mjölkskummaren för att skapa grädde eller äggröra. Du kan också göra en fluffig sufflé med hjälp av mjölkskummaren.

Andra kreativa användningsområden är att mixa salladsdressing och smoothies.

En mjölkskummare är som en liten visp, vilket gör att du kan använda den till mer än bara skumma mjölk.

Men vanligast är att man använder mjölkskummare för att skumma mjölk till olika kaffedrycker. Det blir inte bara gott, men också billigare än om du hade köpt en dyr cappuccino på det lokala kaféet.

Hur använder man en mjölkskummare

Det finns två typer av mjölkskummare. De som vispar mjölken för att skapa skum, och de som pumpar ånga in i mjölken för att skapa skummet.

En mjölkvisp stoppar du ner i mjölken och trycker på startknappen. Den snabba hastigheten och cirkulationen kommer att skapa ett skum.

En mjölkskummare som skummar med hjälp av ånga används på ett snarlikt sätt – men fungerar annorlunda. Skummaren ångar mjölken, vilket gör så att bubblor bildas och som slutligen blir till skum.

Ångan tenderar att ge skummet en mer krämig och fyllig smak än när du vispat fram skummet.

Vilken mjölk kan man skumma

Såvida tillverkaren av mjölkskummaren inte har skrivit något annat, så kan du skumma de flesta typer av mjölk.

Men olika mjölktyper har varierande textur och smak. Vilket innebär att vissa är svårare att skumma än andra. Det beror främst på andelen fett, protein och socker i mjölken – men också hur färsk mjölken är.

En del laktosfria mjölksorter innehåller mycket vatten och tillsatser, vilket kan göra dem nästintill omöjliga att skumma.

Komjölk är enklast att skumma, men även mandelmjölk, sojamjölk och havremjölk fungerar bra.

Kokosmjölk tillhör ett av de svårare alternativen att skumma. Anledningen är att det snabbt kan bli för tjockt.

Skumma varm eller kall mjölk

Liten-mjölkskummare

Kall mjölk är lättare att skumma än varm mjölk. Ju varmare mjölken är, desto svårare har den att få en fast position. Resultatet blir därför att skummet kollapsar på sig själv.

Men du kan givetvis skumma även varm mjölk, vilket är föredraget för de flestas kaffedrickare.

Om du inte har en mjölkskummare som värmer upp mjölken, så kan du värma den på spisplattan i en kastrull innan du börjar skumma.