Skivad-skinka

Skärmaskin bäst i test 2023 – Bästa skärmaskinen

Bäst i test

Graef-M20-Master

Graef M20 Master

Bästa skärmaskinen

Den är barnsäker, enkel att rengöra, tystlåten och du kan välja mellan 0-20mm tjocklekar. Den skär igenom allt som om det vore smör. Perfekt för kött! Ett riktigt kap.

Mer info i butik

Bästa Skärmaskinen

För att en skärmaskin ska kunna skära tunna och precisa skivor grönsaker och kött så krävs det kvalitet. Framförallt om resultaten ska vara konsistenta år ut och år in.

När det kommer till skärmaskiner så finns det, tyvärr, en hel del undermålig utrustning på marknaden. De kan ha bristande säkerhet, plastiga detaljer som påverkar livslängden eller en design som gör det olidligt att skära mat.

I vårt bäst i test har vi granskat de skärmaskiner som anses vara bäst, för att se vilka som faktiskt är prisvärda och vilka som inte är det.


Bästa skärmaskinen: Graef M20 Master Skärmaskin

Anledningar att köpa:

 • Säker att använda, inklusive barnsäkring
 • Många användningsområden
 • Enkel rengöring
 • Välj mellan 0-20mm i tjocklek
 • Tystlåten
 • Perfekt för att skära kött
 • Skär igenom allt som smör
Anledningar att inte köpa:

 • Ingen bruksanvisning på svenska

Den här skärmaskinen från Graef är en gedigen och proffsig produkt. Den lämpar sig väl inom en mängd olika användningsområden och klarar allt ifrån bröd och ost till olika typer av köttprodukter.

Salami och andra korvar kan skivas upp till perfekta tunna skivor med hjälp av en Graef M20 Master.

Vill man ha en skärmaskin hemma i köket får man vara beredd på att de tar lite plats. Denna modell väger 8,5 kg och är 29,5 cm på bredden och 40,5 cm lång.

Graef är ett tyskt företag som har vunnit många priser och utmärkelser för sin design.

Graef sticker ut som ett av Tysklands allra starkaste varumärken inom sin bransch och har bidragit till att sätta en internationell standard för vad skärmaskiner kan klara av.

Sammanfattning:

Graef M20 Master är en snygg och ståtlig skärmaskin som gör jobbet utan att låta överdrivet mycket.

Mycket bra för hemmabruk för den som har passion för mat och att skapa i köket. Skärmaskinen passar ypperligt för att skära upp olika typer av pålägg.

Perfekt för att till exempel skapa den perfekta ost-och charkbrickan från grunden.


Bäst budgetval: Severin Skärmaskin

Anledningar att köpa:

 • En av de mest prisvärda
 • Enkel att hålla ren
 • Justerbar och flexibel
 • Smidig
 • Kraftfull
Anledningar att inte köpa:

 • Sugpropparna på undersidan är inte så bra

Den här skärmaskinen från Severin är en billig variant, perfekt för den som bara behöver använda en skärmaskin vid enskilda tillfällen, eller vill prova på att använda en för första gången.

Skärmaskinen är, trots den billiga prislappen, utformad med god kvalitet i rostfritt stål. Skärbladen är avtagbara vilket underlättar rengöring.

Det går att ställa in önskad tjocklek mellan 0 och 15 millimeter för det som ska skivas, vilket är perfekt för olika typer av skinka eller charkprodukter.

Säkerheten på skärmaskinen är genomtänkt i all sin enkelhet. Den har sugkoppar undertill för att stå stadigt på plats och är försedd med fingerskydd och särskilda verktyg att hålla mindre bitar som ska skäras upp.

Severin är ett tyskt märke med över 60 års erfarenhet inom utveckling av elektronik. Deras produkter håller hög kvalitet överlag och de tillverkar många olika köksredskap och vitvaror.

Sammanfattning:

När man köper maskinen ingår ett extra skärblad anpassad för skinka, vilket utökar användningsmöjligheterna och i slutändan gör Severins skärmaskin till en prisvärd och praktisk maskin för hemmabruk.

Du får väldigt mycket för det låga priset. Den fungerar bra och är lätt att använda. Sugpropparna på undersidan är inte de bästa, men med en handduk under maskinen så fungerar det bra.


Bra alternativ: Ritter Skärmaskin Amido 3

Anledningar att köpa:

 • Kraftfull maskin
 • Bra säkerhetsanordning
 • Proffsig
 • 0 till 23 mm skivtjocklekar
 • Sladden kan viras ihop under maskinen
 • Regelbundna resultat
Anledningar att inte köpa:

Denna robusta skärmaskin från Ritter, helt utformad i metall, är en riktigt stabil och gedigen produkt för den som vill ha en maskin av lite proffsigare kaliber.

Vi gillar det vassa och kraftfulla skärbladet som gör det möjligt att skära i stort sett vad som helst.

Ritter Amido 3 väger in på hela 4,2 kg och står stadigt på sin plats i köket. Den tandade sågklingan tillsammans med den kraftfulla motorn gör att maskinen fungerar för de flesta tänkbara ändamål där hemma.

Bladet hålls täckt vilket gör den säker att använda. När en matvara skurits upp samlas den färdiga produkten upp på en separat bricka som går att lossa, vilket gör det enkelt och smidigt att gå från förberedelse till servering.

Sammanfattning:

Ritter är ett tyskt företag med mångårig erfarenhet att producera kvalitetsprodukter för köket. De är berömda för sin kvalitet och är framstående med sina olika typer av elektriska skärmaskiner.

Den här skärmaskinen är en av våra favoriter i deras sortiment och det är definitivt en av de bättre på marknaden idag.


Bästa premiumval: GRAEF Master M90

Anledningar att köpa:

 • Högsta kvalitet
 • Supertyst motor
 • Barnsäker
 • Gedigen konstruktion
 • Lätt att använda
Anledningar att inte köpa:

 • Dyr

Den här skärmaskinen från Graef ger ett oerhört proffsigt intryck. Den sticker ut genom att arbeta i princip ljudlöst.

Vi gillar också att den har ett särskilt barnlås, vilket är en trygghet när det gäller den här typen av maskiner.

Tyskdesignade Graef Master M90 är en rejäl maskin, med en vikt på hela 8,62 kg. Den är utformad helt i metall och ger helt klart ett proffsigt intryck.

För den som verkligen vill uppgradera sitt hemmakök är detta en kandidat som verkligen sticker ut.

Sågbladet är slätt och går att ta loss vid behov. Det är gjort i stål och är av absolut toppkvalitet.

Detta är uppenbarligen en produkt som är gjord för att hålla med åren. Bottenplattan är gjord i härdat glas, vilket är smart då det både är hållbart, lätt att hålla rent och ger maskinen ett väldigt läckert utseende.

Graef Master M90 förgyller köket och ser elegant och ståtlig ut var den än placeras.

Sammanfattning:

Denna skärmaskin passar utmärkt för en mängd olika charkprodukter, eller till exempel ostar.

Den skivar extremt tunna skivor vid behov, vilket är en fröjd att kunna erbjuda vid festliga tillställningar då det serveras tilltugg som ost- och charkbrickor.

Att ha en skärmaskin som denna sparar tid och förhöjer kvalitén på det mesta.


Hitta bästa skärmaskinen för dig

Skärmaskiner är verktyg som gör det möjligt att skiva till exempel korv, salami eller andra charkprodukter, med tunna perfekta skivor. Det är ett snabbt och enkelt sätt att få till perfekt resultat varje gång.

Det finns många varianter på marknaden, och det kan skilja väldigt mycket i pris och storlek mellan apparaterna. Här är allt du behöver tänka på när du ska köpa en köttskivare.

Stor eller liten skärmaskin

Skärmaskiner är olika stora, men faktum är att de flesta tar upp ganska mycket plats. Tänk igenom var du ska ställa din maskin, om du har plats att förvara den, samt om du kommer att behöva flytta den ofta.

I mindre kök kan en av de största maskinerna kännas överflödig och ta alldeles för mycket plats, medan den kan förgylla tillvaron och ge en proffsig känsla i större utrymmen.

Storleken avgör också hur stora köttstycken du kan skära. Om du ska använda skärmaskinen till stora stycken kött, så kan du behöva en lite större skärmaskin.

Dyr eller billig skärmaskin

Priserna mellan olika skärmaskiner varierar en hel del. Om du inte har använt en skärmaskin förut, och är nyfiken, kanske det är dumt att köpa den dyraste sorten direkt.

Om du å andra sidan vet att du kommer att använda den ofta kan det vara värt att slå till på en mer påkostad modell direkt. Priset kan många gånger vara en indikation på kvalitet och hållbarhet.

Kvalitet

Som nämnt har kvaliteten på en skärmaskin ofta en koppling till priset. Det säger sig självt att en maskin för under tusenlappen inte kommer att vara lika påkostad som en i mångtusenkronorsklassen.

Ofta är de lite dyrare modellerna väldigt påkostade i material och har högsta möjliga kvalitet på sågklinga och alla väsentliga delar av maskinen. En bra skärmaskin håller i många år utan problem och kanske behöver slipas någon gång ibland, men ska annars fungera fläckfritt under en lång tid från och med inköpsdatum.

Hur säker är skärmaskinen

Skärmaskiner kommer oundvikligen med vissa risker då de innehåller väldigt vassa delar. Den som har barn bör noga se till att maskinen står utan räckhåll för barnen.

Många skärmaskiner är smart utformade för att minimera risken att någon ska skada sig, men det gäller alltid att vara försiktig och tänka igenom hur man använder apparaten.

Vårt skärmaskin bäst i test

När vi granskade de olika skärmaskinerna så spenderade vi även en hel del tid åt att göra research. Vi ville se vad andra konsumenter och experter tycker om respektive skärmaskin. Vi gick igenom otaliga recensioner, tester, listor, videos och foruminlägg för att se hur varje modell ter sig.

Vi har sedan tagit med alla dessa recensioners omdömen i vår betygsättning.

Genom att arbeta på det här sättet kan vi erbjuda dig en så grundlig och rättvis bild av varje skärmaskin som möjligt. Vi vill kunna visa dig allt det bra och allt det dåliga, för att du sedan ska kunna ta ett resonligt och informerat beslut baserat på det. Vårt syfte är att hjälpa dig att hitta den bästa skärmaskinen för dig.

Tack vare den här processen minimerar vi risken för att du köper något som du senare blir missnöjd med. Det innebär också att du inte behöver göra lika mycket efterforskningar – eftersom vi redan har gjort grovjobbet åt dig. Allt är sedan presenterat, snabbt, enkelt och mättsmält i den här guiden.

I vårt bäst i test av skärmaskiner så fokuserade vi främst på säkerheten, designen, materialets kvalitet, priset och storleken.