Torkade-svampar

Svamptork Bäst i test 2022 – 4 Bästa Svamptorkarna

Bäst i test

Steba-ED5

Steba ED5

Bästa svamptorken på marknaden

Utrustad med 5 nivåer, men det går att köpa extrahyllor. Den har en smart tidsinställningsfunktion och en effekt på 350 W. En ovanligt populär och prisvärd svamptork.

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa svamptorken

Att torka svamp är en gammal tradition som gör att vi slösar mindre och bevarar mer. Det vore ju tråkigt att gå ut och plocka svamp, för att sedan behöva kasta svampen bara ett par dagar senare.

Därför är en svamptork perfekt att ha där hemma.

Vår expertpanel gav sig ut och granskade de främsta svamptorkarna på marknaden idag. De filtrerade ut de dåliga och listade de allra bästa och mest prisvärda modellerna.


Bäst i test: Steba ED5 Frukt- & svamptork

Anledningar att köpa:

 • Utrustad med 5 nivåer
 • Väldigt populär
 • Går att köpa till extra hyllor
 • Smart tidsinställningsfunktion
 • Ökar fruktens hållbarhet
Anledningar att inte köpa:

ED5 frukt- och svamptork är en väldigt populär maskin. Den har en effekt på 350W och en elektronisk temperaturkontroll som håller värmen mellan 40 och 70 grader.

Vi gillar att den har transparenta lock som gör det väldigt enkelt att titta och se hur processen fortlöper.

Den har dessutom en smart timer där du kan ställa in den på vilken tid du vill upp till 36 timmar, så att du enkelt kan lämna den utan att vara orolig för hur det går med torkningen.

Den har fem våningar i form av brickor som går att stapla på varandra efter behov, beroende på hur stora mängder du vill torka.

Det går även att utöka detta genom att köpa till extra brickor som kan staplas på, för att utöka kapaciteten ytterligare!

Eftersom detta är en så populär svamptork är det lätt att förstå att den håller måttet vad gäller funktion. Den har många nöjda kunder och recensionerna är väldigt positiva.

Det råder lite delade meningar kring hur högljudd den är, men det beror givetvis på vilka referenser man har.

Det är oundvikligt att en motor från en svamptork ger ifrån sig ett visst ljud, men det är inget som är störande för de allra flesta.

Sammanfattning:

Om du vill ha en billig svamptork med stor yta och kapacitet för mycket råvaror kan du inte gå fel med Stebas oerhört populära modell!

Den stora mängden positiva recensioner vittnar om kvalitén på den här modellen. Vår favorit och bäst i test-vinnare!


Bästa Premiumval: Excalibur Dehydrator 4

Anledningar att köpa:

 • Högkvalitativ produkt
 • Konsekvent perfekt resultat
 • Liten och kompakt
 • Justerbar temperatur
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar en del

Excalibur Dehydrator 4 är en väldigt proffsig svamptork. Eller svamptork är sannolikt fel ordval, detta är en dehydrator med ett väldigt brett användningsområde.

Oavsett om du vill torka svamp, frukt, göra eget naturgodis eller chips, beef jerky och mycket mer, fungerar denna maskin utmärkt.

Den har fyra våningar där du placerar dina råvaror för en mycket skonsam och smart torkning. Du ställer in temperaturen på din torkning baserat på vilken typ av produkt det är du ha tänkt torka.

På så sätt får du de optimala förutsättningarna för att både behålla näringen och få den rätta konsistensen.

Excalibur Dehydrator 4 är en energieffektiv maskin med en motor som sitter på utsidan av maskinen. Detta gör att du inte kommer kunna få in vätskor från varorna som torkas in i känsliga delar av maskineriet.

I den här torken fördelas värmen jämnt över alla varor du har lagt in för torkning. Du får ett konsekvent resultat och varje sats blir perfekt.

Recensionerna på den här maskinen är utmärkta, i stort sett utan undantag. Det märks att detta är en kvalitetsprodukt som gör utför torkningen mycket bra, med perfekt resultat varje gång.

Sammanfattning:

Vill du slå till på kvalitet direkt, framförallt om du vet att du kommer att torka mycket svamp, frukt eller annat, är detta en maskin av mycket hög kvalitet!


Populär: OBH Nordica Torkugn Tasty

Anledningar att köpa:

 • 5 separata våningar
 • Lågt pris
 • Två effekter
 • Smart design
Anledningar att inte köpa:

OBH Nordica Torkugn Tasty är en simpel men effektiv svamptork med fem olika våningar och inställningar som gör att du kan torka med två olika effekter.

Det är en billig och prisvärd apparat som gör jobbet utan problem. Vi uppskattar att den är enkel att använda och är så smidig och plocka fram och ställa undan.

Du slå på den och låter den gå tills den är klar och så – vips, har du fin torkad svamp, frukt eller annat gott att lagra och äta när som helst.

Kunder som köpt OBH Nordicas svamptork är väldigt nöjda, även om vissa anger att den låter lite mer än de hade hoppats och att tiden det tar att torka är något längre än vad tillverkarna anger.

Sammanfattning:

Vi gillar denna svamptork i all sin enkelhet och rekommenderar den för dig som vill ha en billig och simpel, men välfungerande svamp- och frukttork!


Enkel användning: Severin Frukt/Svamptork

Anledningar att köpa:

 • Användarvänlig
 • Billig
 • Flexibla våningar som kan staplas
 • Kompakt design
 • Enkel att rengöra
Anledningar att inte köpa:

 • Låter en del

Severins frukt- och svamptork är en annan billig men bra torkmaskin att ha i hemmet. Den har fem våningar som kan antingen staplas och byggas upp på höjden, eller användas separat om du ska torka mindre mänger.

En smart funktion med denna är att det går att justera torkgallret i två olika höjder så att du kan anpassa maskinen efter vad som ska torkas.

Torkmaskinen har en bra och effektiv motor med inbyggd fläkt och gör jobbet galant och effektivt.

Den ger en högsta temperatur på omkring 85 grader Celsius vid botten, samt runt 70 grader högst upp.

Sammanfattning:

De omdömen vi tagit del av ger en bild av en välfungerande svamptork som framförallt är väldigt enkel att använda.

Vi gillar den skarpt och med hänsyn till priset är detta en väldigt prisvärd svamptork som kan ge dig mycket glädje om du har mycket svamp eller frukt att ta tillvara på efter en säsong!


Hitta bästa svamptorken för dig

Även om det ofta kallas svamptork, är dessa maskiner så mycket mer. Vanligt är att de används till frukt och grönt, örter och mycket mer.

Många modeller är ganska lika i sin utformning, medan andra sticker ut på olika sätt. Här hjälper vi dig med några enkla tips så att du kan hitta den bästa svamptorken för dig:

Användningsområde

Vad ska du ha din tork till? Är det enbart svamp och frukt, eller kommer du att vilja torka kött också?

Då bör du se till att skaffa en modell som lämpar sig för det ändamålet. Vissa av de billigare varianterna är i första hand tänka att torka just svamp, frukt och grönt.

Kött kräver en högre temperatur som kan hållas över en ganska lång tid, vilket är något mer påfrestande för motorn.

Dyr eller billig svamptork

Givetvis är priset en faktor som kommer att spela in när du väljer vilken torkugn du ska köpa.

En billig svamptork ligger på någonstans runt 500 kronor. Då har du en ganska simpel men välfungerande apparat som kan användas för det mesta.

Det finns dock betydligt mer påkostade apparater som kan kosta upp till ett par tusen kronor. Dessa är avancerade och gjorda för att kunna användas regelbundet under många år.

Om du vet med dig att du kommer att använda svamptorken regelbundet och torka stora mängder råvaror under hela året, kan det vara värt att satsa på kvalitet direkt.

Liknande Artiklar