Tryckkokare

Bästa Tryckkokaren 2020 – 4 Bäst i test Tryckkokare

Bäst i test

WMF Tryckkokare Perfect Plus
Finns hos Kitchentime
Se pris
Bäst budgetval

Tefal Secure 5 Neo
Finns hos Kitchentime
Se pris
Bästa premiumval

Fissler Vitaquick

Bästa Tryckkockaren

En tryckkokare är perfekt för den som vill laga mat snabbt, enkelt och med minimal elförbrukning. Lägg därtill att en del tryckkokare är gjorda för att bibehålla näringen i maten som kokas.

Vi har tittat på de populäraste tryckkokarna på marknaden idag för att se vilka som är topp och vilka som är flopp.


Bäst i test: WMF Tryckkokare Perfect Plus

 • Robust och hållbar.
 • Arbetar tyst.
 • Bra säkerhet.

Den här tryckkokaren från WMF har väldigt hög kvalitet och framstår som väldigt robust och stabil. Vi gillar framförallt att den har ett bra säkerhetstänk som förhindrar att ett överflödigt tryck uppstår i kokaren. Den smarta designen på handtaget gör dessutom tryckkokaren väldigt användarvänlig och kan plockas av för att enkelt kunna rengöra kastrullen.

En fin bonusfunktion med denna tryckkokare är att den ger ifrån sig ett litet varningsljud om trycket börjar bli för högt. Även om en tryckkokare inte bör lämnas utan uppsikt kan detta vara till hjälp under tiden man håller till i köket, till exempel med att förbereda en annan rätt vid sidan om. Det är en schysst säkerhetsdetalj helt enkelt.

WMF är ett tyskt kvalitetsmärke med långa anor inom köksprodukter av alla slag; allt ifrån knivar och bestick till matlagningsprodukter säljs under varumärket, som funnits i över 160 år!

Allt som allt är WMF Tryckkokare Perfect Plus en bra produkt av gedigen kvalitet och hög klass, med ett brett användningsområde hemma i köket. Definitivt en av de mest prisvärda tryckkokarna på marknaden idag – du får mycket för pengarna!

Finns hos:


Bäst budgetval: Tefal Secure 5 Neo Tryckkokare

 • Billig.
 • 5 smarta säkerhetsfunktioner.
 • 2 olika kokprogram.

Denna tryckkokare sticker ut framförallt på grund av det låga priset. Klart billigare än de flesta andra tryckkokare framstår Tefal Secure 5 Neo som ett riktigt prisvärt alternativ, framförallt med tanke på hur bra den fungerar och dess genomtänkta säkerhetsanordning.

Tefal Secure är en kvalitativ tryckkokare i rostfritt stål. Den har en smart låsanordning som säkerställer att locket är ordentligt stängt innan kokning inleds.  Den har ett bekvämt och ergonomiskt utformat handtag, vilken också har en smart automatisk lås- och öppningsfunktion.

Tillverkaren beskriver att tryckkokaren har 5 olika säkerhetsfunktioner, vilket gör den till ett tryggt val. Dessa säkerhetsfunktioner innefattar:

 • En indikator som markerar när tryck börjat bildas i kokaren.
 • Säkerhetsförslutningen som gör att den inte börjar bilda tryck om locket inte är ordentligt stängt.
 • En förslutning som förhindrar dig att öppna tryckkokaren om det fortfarande finns ett tryck.
 • En ventil som kan lätta på trycket om förslutningen mot förmodan skulle ha låsts fast.
 • Förslutningen som lättar på trycket mellan kastrullen och locket.
Priset och den genomtänkta utformningen gör Tefal Secure Neo 5 Tryckkokare till ett riktigt bra val, särskilt för den som vill prova laga mat med tryckkokare utan att spendera alltför mycket pengar till en början. Det här är det bästa valet för dig som vill vara ekonomiskt smart och samtidigt ha en tryckkokare av hög kvalitet.

Finns hos:


Bra alternativ: Tefal NutriCook Tryckkokare

 • Smart timer och 4 olika kokprogram.
 • Fungerar på alla sorters kokplattor inklusive induktionshäll.
 • Specialdesignad för att bibehålla näringen i maten.

Tefal är ett franskt kvalitetsmärke och deras NutriCook tryckkokare är en av deras genomtänkta kvalitetsprodukter. Vi gillar att den har flera kokningsinställningar och att den är avsedd att bibehålla vitaminer och näringsämnen i maten.

Tryckkokaren har 4 förinställda program som enkelt väljs utifrån vad för typ av mat som ska tillagas: grönsaker, fisk, kött eller stärkelserik mat. Den kommer med en smart timer och är enkel att ställa in och använda.

Rengöringen är smidig och apparaten tillåter maskindisk, bortsett från locket. Det kan dock vara smart att istället diska den varsamt i ljummet vatten då det är väldigt enkelt samtidigt som det förlänger apparatens livslängd.

En fin bonuspryl som medföljer är den lilla handboken med 60 olika recept,  vilka med fördel kan tillagas i tryckkokare. Det kan fungera som lite inspiration, framförallt för den som är ny med att laga mat på det viset.

I sin helhet är Tefal NutriCook Tryckkokare en kvalitetsprodukt av rang, till ett helt klart överkomligt pris. För den som är väldigt mån om design och vill hålla köket stilrent kanske den limegröna detaljen på locket är ett minus, men bortsett från detta ser vi inte mycket att kritisera när det gäller denna tryckkokare.

Finns hos:


Bästa premiumval: Fissler Vitaquick Tryckkokare

 • Bra säkerhetsanordning.
 • Enkel rengöring.
 • Kan användas på alla spistyper inklusive induktionshäll.

Fissler Vitaquick Tryckkokare är en kvalitetsprodukt i rostfritt stål. Vi gillar framförallt den gedigna kvalitén och dess pålitliga säkerhetsanordning.

Säkerheten bygger dels på locket som både genom ett klick och en färgdisplay visar att det stängts ordentligt innan kokning påbörjas. Den har också en automatisk tryckjusterande ventil som ser till att trycket inte överstiger en säker nivå.

Fissler Vitaquick är enkel att rengöra och handtaget går att ta av när den ska diskas. Kokaren går att diska i maskin vilket underlättar rengöringen ytterligare för den som väljer det alternativet.

Fissler är precis som WMF ett tyskt märke med lång historik inom matlagningsutrustning. De har 65 års erfarenhet av att producera tryckkokare och är världsberömda för sin innovation och kvalitet på området.

Konsumenter som köpt Vitaquick tryckkokare är överlag väldigt nöjda, både med design, kvalitet och det resultat som uppnås i matlagningen. Vår samlade bedömning är att detta utan tvekan är en tryckkokare av absoluta världsklass. Den här modellen är för dig som vill ha det absolut bästa och har en budget för premium-utrustning.

Finns hos:


Hitta bästa tryckkokaren för dig

Det finns flera fördelar med att använda tryckkokare. Framförallt brukar folk uppskatta att en tryckkokare ger:

 • Snabb tillagning – en tryckkokare kan tillaga mat 3-4 gånger snabbare än andra metoder.
 • Bibehållen näring – Vissa tryckkokare är anpassade för att bättre bibehålla till exempel vitaminer.
 • Sparad energiförbrukning – Tack vare snabbare tillagning krävs mindre energi vid matlagning.

En tryckkokare bör användas ansvarsfullt då det höga tryck som kan uppstå kan innebära en viss fara om den används på fel sätt. De flesta tryckkokare är utrustade med smarta funktioner för att minska risken men innan du använder en tryckkokare bör du säkerställa att du har koll på hur din apparat fungerar.

Innan du köper en tryckkokare bör du fundera på:

Storlek

Tryckkokare kommer i många olika storlekar. Om du tänkt använda den för att laga mat åt många gäster, eller har en stor familj, kan det vara klokt att välja en större modell, till exempel 8 liter eller mer. För mindre hushåll, med mindre förvaringsutrymme, kan en mindre variant på 4-6 liter vara tillräckligt.

Funktioner

Tryckkokare har olika funktioner, förinställda program och smarta säkerhetsanordningar. Vissa föredrar en enkel variant som är lätt att lära sig och komma igång med, medan andra vill ha lite mer avancerade apparater att kunna utforska många sorters matlagning med. Fundera över dina behov och överväg vad du tänkt använda din tryckkokare till.

Budget

Givetvis finns det flera prisklasser när det gäller tryckkokare och i viss mån får du vad du betalar för. Samtidigt är det värt att minnas att även de lite billigare modellerna ofta håller en rätt hög kvalitet och fungerar utmärkt för amatören eller matlagningsentusiasten. Vill du ha lite högre kvalitet, som kommer att hålla många år, kanske en lite högre prisklass är valet för dig. Hur mycket du vill lägga på en tryckkokare är i slutändan en individuell fråga som du bör fundera över och värdera innan du gör ditt köp.

Tänk på säkerheten

Slutligen vill vi bara förmedla en sista uppmaning att noga läsa igenom instruktionerna för just din tryckkokare. Det är generellt sett ansett säkert att använda tryckkokare, under förutsättning att de används på det sättet de är avsedda att användas. Det finns dock till exempel risk att bränna sig när varm ånga släpps ut om apparaten används felaktigt. Lyckligtvis är de flesta moderna tryckkokare genomtänkta ur ett säkerhetsperspektiv och är en smart och miljövänlig lösning för effektiv matlagning i hemmet.

Vårt tryckkokare bäst i test

När vi granskar produkter här på Kockhuset, så vill vi kunna erbjuda dig som läsare en så rättvis och bred bild av respektive produkt som möjligt. I det här testet av tryckkokare har vi därför ägnat mycket tid åt att göra research, för att se vad andra konsumenter och experter tycker. Vi har läst recensioner, tester, foruminlägg och tittat på videos för att se vad andra tycker. Vi har sedan implementerat deras analyser i vår betygsättning.

Tack vare den här processen kan vi ge dig ett så informativt och brett omdöme av varje tryckkokare som möjligt. Vi vill få med allt det bra och allt det dåliga. Vårt mål är att hjälpa dig att hitta den bästa tryckkokaren för dig.

Det innebär också att du inte behöver spendera dyrbar tid på att göra efterforskningar i lika stor utsträckning som tidigare. Eftersom vi redan har gjort jobbet åt dig – och sammanfattat våra fynd här, på ett och samma ställe. Vi vet hur lång tid det tar att leta recensioner och tester. Det här sättet att arbeta på minimerar också risken för att du köper något som du sedan blir missnöjd med.


Läs också: