Bästa-ugnsformen

Ugnsform Bäst i test 2022 – 5 Bästa Ugnsformar

Bäst i test

Le-Creuset-ugnsform

Le Creuset Ugnsform

Bästa Ugnsformen

Oslagbar kvalité, lågt pris och en ypperlig non-stick-beläggning. Definitivt en av årets bästa!

KitchenTime

Bästa Ugnsformen

Ugnsformar är en standard att ha i hemmet. Du kan laga allt från fågel och nötkött, till grönsaker och potatis på dem. För att inte nämna en smarrig lasagne!

Många tror att ugnsformar är dyra, i alla fall om man vill ha hög kvalité på grejerna.

I det här testet har vi motbevisat just det. Det är full möjligt att hitta bra ugnsformar för under 500-lappen.

Vi har recenserat årets bästa ugnsformar för att hjälpa dig att hitta den form som passar dig och dina behov. Oavsett prisklass, ugn och vad du planerar att laga.


Bäst i test: Le Creuset Ugnsform

Utan tvekan den ugnsform med bäst non-stick-beläggning. Vilket innebär att minimalt med mat fastnar i formen och den kan rengöras på nolltid.

Det här är anledningen till varför Le Creuset är ledande när det kommer till grytor och plåtar. Kvalitén och nästintill oslagbar.

Med en så här bra ugnsform är det synd att det inte finns fler storlekar att välja på. Men 33×23 cm fungerar definitivt.

Det låga priset och den höga kvalitén är en bra förklaring till varför den här ugnsformen har så många positiva recensioner.

Ett självklart val och en given favorit!


Redaktörens Val: Staub Rektangulär ugnsform

Den är modern, användarvänlig och väldigt snygg. Och ja, det är en Staub. Ett klassiskt märke som inte gått någon kock passé.

Det här är utan tvekan en av de snyggaste ugnsformarna på marknaden. Vi älskar den röda formen, men den här modellen finns även i blå, vit och grön.

Kvalitén är enastående. Ett mycket prisvärt och ekonomiskt smart val!


Väldigt Populär: Bitz Fat

En snygg ugnsform gjord av stengods och som tål upp mot 220 grader i ugnen.

Vi gillar främst designen på formen. Färgkombinationen är svart och bärnsten, vilket ger ett väldigt traditionellt och naturligt intryck. Vi skulle därför inte tvivla en sekund på att servera maten direkt från formen.

Formen tål maskindisk och kan läggas i både mikron och ugnen.

Du kan även köpa den i med färgkombinationen svart och mörkblå. Den är också snygg, men svart och bärnsten är oslagbar!

Ugnsformen är 30 cm lång, 17 cm bred och 8 cm hög.

Vi rekommenderar den här formen för dig som vill ha en modern och naturlig design som öppnar upp för konversationer. Vi gillar den skarpt!


Bästa Premiumval: Demeyere Intense Ugnsform

Den här ugnsformen skulle kunna platsa på vilken restaurang som helst. Den har kvalitén, stryktåligheten och värmefördelningen som krävs för professionell matlagning.

Formen har två handtag utmed sidorna för enkel hantering. Själva formen är gjord av rostfritt stål för optimal värmefördelning och minimalt med repor.

En annan sak vi gillar är att Demeyere erbjuder 30 års garanti på ugnsformen! Det om något vittnar om förtroende man har för sin produkt. Jämför det med andra ugnsformar vars garanti går ut efter två år.

Måtten på formen är 32 cm på längden och 26,5 cm på bredden. Du kan tvätta formen i diskmaskinen utan problem.

Den här ugnsformen är väldigt dyr om man jämför med de andra formarna i vårt bäst i test. Men om det är inom budget, så är det svårt att hitta en mer prisvärd och bra produkt i det här segmentet.


Bästa stora ugnsformen: Exxent Ugnsform

En av de största ugnsformarna vi tittat på. Den mäter hela 41 cm på längden och 28,5 cm på bredden. Perfekt för dig som lagar stora köttbitar eller hela kycklingar.

Formen är gjord av aluminium och teflon-beläggning.

Designmässigt är det ingen prisvinnare. Den ser ganska stel och plåtig ut. Men den gör upp för det med sin storlek, värmefördelning och sitt låga pris.

Den är även utrustad med en non-stick-beläggning för att mat inte ska fastna i formen. Det gör det även mycket enkelt att rengöra formen.

Ett självklart val om du behöver en stor ugnsform där hemma!


Innan du köper en ugnsform

Det finns ett par saker att tänka på när man köper en ugnsform. Från material, till konstruktion och design.

Här är några viktiga saker att ha i åtanke inför köpet av en ny ugnsform.

Material

Alla material har sina fördelar och nackdelar. Här nedanför går vi igenom de vanligaste materialen, samt deras styrkor och svagheter.

Ugnsform av keramik

Under kategorin keramik så räknas både porslin och stengods. Just stengods är väldigt vanligt när det kommer till ugnsformar.

Ugnsformar av keramik tenderar att vara väldigt stadiga och har ofta en iögonfallande design.

De värms upp långsamt, men har en bra värmefördelning och de är duktiga på att behålla värmen i formen. Den här typen av material är heller inte lika benägna att få värmechock, så i vissa fall kan du ta formen direkt från frysen till ugnen.

Ugnsform av aluminium

Aluminium är väldigt responsiv, vilket innebär att materialet värms upp väldigt snabbt. De allra flesta ugnsformar av aluminium går att använda i både frys och ugn.

De här ugnsformarna är oftast mycket lättare än exempelvis keramik och gjutjärn.

Ugnsform av glas

I likhet med keramik så är glas väldigt bra på att fördela värmen, samt behålla värmen i formen.

Ugnsformar i glas är sällan de allra snyggaste och de brukar inte vara det mest presentabla alternativet att ha på middagsbordet. Däremot är glasformar oftast billiga och väldigt pålitliga.

Var noga med att formen är säker att använda i ugnen.

Glas är känsligt för värmechock. Se därför till att formen inte är varm längre, innan den kommer i kontakt med vatten.

Ugnsform av gjutjärn

Emaljerat gjutjärn är ett av de pålitligaste och starkaste materialen. Det är inte ovanligt att gjutjärn håller från generation till generation inom familjen.

Det negativa med gjutjärn är att det är tungt och de behöver underhållas regelbundet för att behålla sin goda kvalité.

Man brukar säga att gjutjärn är resistent mot värmechock, men vi rekommenderar ändå att du alltid låter formen svalna innan du häller kallvatten i den.

Stor eller liten ugnsform

Ugnsformar kommer i alla möjliga storlekar. Det viktiga är att du har tagit mått på din ugn, så att du vet att ugnsformen du tittat på får plats.

Det är också viktigt att du reflekterar kring vad du planerar att laga i ugnsformen. Om du ska laga kyckling eller fågel, kan en stor ugnsform vara att föredra.

Om du däremot endast gör ugnspotatis till 1-2 personer, så brukar en liten ugnsform vara nog.

För att vara på den säkra sidan kan du köpa en ugnsform som har lite mer utrymme än vad du planerar att använda. På så sätt är du redo om ni skulle få oväntade gester – eller vill prova på ett nytt recept.

Värmekapaciteten

Alla ugnsformar har inte samma kapacitet. Medan vissa modeller endast klarar av 200 °C, så finns det andra som klarar upp mot 220-230 °C.

Var alltid noga med att läsa specifikationerna och instruktionsboken innan du börjar använda ugnsformen. Om du använder högre temperatur än den klarar av, så riskerar du att förstöra ugnsformen.

Pris och garanti

Om du tar en titt i vårt bäst i test så ser du att priserna kan skilja sig en hel del. Vi har hittat riktigt bra ugnsformar för runt 300-400 kronor – men om du vill ha restaurangkvalité på grejerna måste du kliva upp en del i pris.

För en vanlig hemmakock räcker det gott och väl med 300-500 kronor för en bra ugnsform. Om du tar hand om den på rätt sätt kommer den att hålla under en lång tid framöver.

En annan viktig sak att hålla koll på är garantin på ugnsformen. Billigare ugnsformar har ofta en garanti på 1-3 år, medan den andra dyraste formen i vårt bäst i test har en garanti på hela 30 år.