Vakuumförpackare bäst i test 2023 – Årets test

Bäst i test

FoodSaver-V2860-vakuumförpackare

FoodSaver V2860

Bästa vakuumförpackaren

Hög kvalité, användarvänlig och enkel att rengöra. Den har funktioner för både torra, fuktiga och ömtåliga råvaror. V2860 har både prestation och funktion på sin sida. Definitivt en av årets bästa vakuummaskiner!

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa vakuumförpackaren

Allt fler människor har börjat använda en vakuumförpackare där hemma. Det är ett väldigt hygieniskt och smidigt sätt att förvara mat och livsmedel på. Förpackningarna blir små och kompakta och dina råvarors hållbarhet ökar.

För att hjälpa dig att hitta rätt, så har vi recenserat och listat årets bästa vakuumförpackare – för varje budget.


Bästa vakuumförpackaren: FoodSaver V2860

FoodSaver-vakuumförpackare

Anledningar att köpa:

  • Riktigt hög kvalitet
  • Enkel att rengöra
  • Användarvänlig
  • Suger ut all luft effektivt
  • Fungerar bra även med ömtåliga råvaror
Anledningar att inte köpa:

  • Kan överhettas vid intensiv användning

Utan tvekan den mest populära förpackaren av dem alla. När man läser recensioner av konsumenter och tester av experter, så blir oftast V2860 favoriten.

Den tidigare versionen var bra, men möttes av en del kritik. Man lyssnade på kritiken, åtgärdade felen och lanserade den här besten.

Först och främst, funktionerna på den här maskinen är magnifika! Du kan välja hastighet: försiktig, medel eller hög.

Om du vill packa in ömtåligare råvaror, exempelvis ägg eller chips, så väljer du helt enkelt försiktig.

Det finns också en riktigt bra våt och torr-funktion. Om du vill försegla något som har mycket saft, låt säga marinerat kött, då väljer du våtfunktionen så att maskinen inte suger upp all sås ur köttet. En effektiv funktion som ger den här maskinen en kanonbra flexibilitet.

Något vi verkligen gillade är droppbrickan. Om man suger upp sås eller saft ur maten, så hamnar det inte i maskinen – utan allt tas upp av droppbrickan.

Allt du behöver göra är att ta ut brickan, tvätta av den lite snabbt och sen sätta den på plats igen.

En väldigt smidig sak som gör att maskinen alltid är ren och fri från vätska.

Den är så bra som man kan förvänta sig. Allt du behöver göra är att lägga förpackningen mot droppbrickan, stänga igen locket och skruva på låset på sidan och sedan sätta igång.

Det tar bara ett par sekunder för maskinen att suga ut all luft och sedan försegla vakuumpåsen.

Det enda negativa vi hittat med maskinen är att den kan överhettas när man använder den intensivt.

Om man plastar in 6 saker på högsta hastigheten, så tenderar den röda lampan att lysa som indikerar att maskinen är varm och behöver vila. Du kommer då att behöva vänta 4-5 minuter innan du kan fortsätta igen.

För de flesta är det inget problem, då man sällan plastar in så många saker på en gång. Och även om man behöver göra det, så tar det inte lång tid för maskinen att kylas ner och bli redo för nästa ”batch”.

Sammanfattning:

En riktigt, riktigt bra maskin. Du kan förpacka saftig mat utan att maskinen suger upp saften och du kan packa delikata råvaror som ägg och chips, utan att något gör sönder. Maskinen är väldigt enkel att hålla ren.

Den kan bli ganska varm vid intensiv användning, men det är inget problem för hemmaanvändaren. En superbra maskin som gör jobbet som ingen annan. Definitivt en av de bästa vakuumförpackarna och därför varmt rekommenderad!


Bästa premium vakuumförpackare: FoodSaver FFS006X

FoodSaver-FFS006X-vakuumförpackare

Anledningar att köpa:

  • Hög kvalitet
  • Väldigt snabb
  • Enkel att använda
  • Svetsar botten bra
  • Du slipper klippa och förbereda påsar
Anledningar att inte köpa:

  • Ganska dyr

Tidigare listade vi den utgående FFS017X, men den har nu slagits ut av den här modellen: FFS006X. Lite dyrare, men också bättre.

Det här är en exklusiv och professionell vakuumförpackare, som passar lika bra för hemmet som i restaurangen.

Det räcker med att titta eller känna på den för att se vilken kvalitet det är.

Om du ofta förpackar saker så är det ett självklart val. Få vakuumförpackare kan konkurrera med den här. Om du däremot inte packar speciellt mycket, så är det lite i överkurs och du kan hitta billigare varianter.

Den är otroligt snabb, men också väldigt enkel att använda. Den svetsar botten perfekt, så du slipper klippa och förbereda påsar.

Den har även torr- och fuktig-inställningar så att råvarorna blir precis så som du vill ha dem.

Sammanfattning:

Ett självklart val för dig som planerar att använda vakuumförpackaren ofta och vill ha det absolut bästa.

Den är otroligt lättanvänd och förpackningen sker på nolltid. Du slipper även klippa och förbereda påsarna, eftersom maskinen själv svetsar botten på ett bra sätt.

Ett kanonbra val för både hemmet och restaurangen. En av våra favoriter!


Bästa budget vakuumförpackare: Caso VC 100

Caso-vakuumförpackare

Anledningar att köpa:

  • Dubbelförsegling
  • Snabb
  • Känns säker och stabil
  • Enkel att använda
  • Snabb rengöring
  • Avtagbar droppbricka
  • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Caso har sedan flera år tillbaka tillverkat några av de bästa vakuumförpackarna, framförallt i budgetsegmentet.

VC 100 tillhör definitivt en av våra favoriter.

Det är en lättanvänd och robust maskin som försluter påsarna med bravur. Maskinen har en vakuumhastighet på 12 liter i minuten. Vi gillar också att den gör en dubbelförsegling på varje påse, för att försäkra om att påsen verkligen är tajt sluten.

Påsarna förseglas snabbt och säkert.

Droppbrickan går att ta ut, för att snabbt och enkelt kunna rengöra maskinen. Vilket är bra både av hygieniska skäl, men också för maskinens livslängd.

För strax under tusenlappen är det här definitivt en av de bästa vakuumförpackarna på en budget. Du får mycket för pengarna.

Sammanfattning:

Den är mycket enkel att använda och rengöra. Påsarna dubbelförseglas snabbt och resolut. Vi hade inte förväntat oss den här hastigheten i den här prisklassen.

Droppbrickan kan tas ut när du rengör maskinen, vilket gör att rengöringen går på nolltid.

Om du letar efter en bra vakuummaskin utan att behöva öppna upp hela plånboken – då är det här ett självklart val.


Väldigt populär: OBH Nordica Supreme 7949

OBH-Nordica-Supreme-vakuumförpackare

Anledningar att köpa:

  • Bra för Sous Vide
  • Enkel att använda
  • Prisvärd
  • Snabb
  • Enkelt att skära av påsen
Anledningar att inte köpa:

  • Lite tyngre än övriga maskiner

Definitivt den vakuumförpackare som har fått mest positiv respons av kunder. De positiva omdömena avlöser varandra, så det råder inga tvivel om att det är en av de bättre produkterna.

Allt du kan tänkas vilja ha i din vakuumförpackare, har den här modellen. Det finns en knapp för torra råvaror och en knapp för våta råvaror.

Sistnämnda funktionen fungerar ypperligt och ingen saft eller annan vätska försvinner från råvaran när maskinen suger ut luften.

En annan sak vi gillar med Supreme är hur enkel den är att använda. Alla knappar och instruktioner är lätta att förstå sig på. Bra för oss som vill slippa sitta och titta ner i manualen i en timme för att förstå hur man sätter på maskinen.

Inne i maskinen finns en liten kniv som gör det enkelt att skära av påsen. En fiffig funktion!

Maskinen gör precis det man förväntar sig av den. Den är snabb, sluter påsen på ett exemplariskt sätt och påsarna är av bra kvalitet.

Det enda vi inte gillar med den här modellen är att den kan vara lite hård att stänga. Om det är en form av säkerhetsanordning vet vi inte, men den hade kunnat göras lite lättare. Det var inga problem för oss, men för äldre människor kan det bli lite svårare.

En bonus är att man kan förvara en plastpåserulle inne i maskinen.

Sammanfattning:

Allt som allt en riktigt bra vakuumförpackare. Troligtvis den mest populära maskinen – med all rätt. Den är snabb, effektiv och enkel att arbeta med. Den är lite tung och klumpig. Det finns en kniv på insidan som gör det enkelt att skära av påsen.

Varmt rekommenderad för dig som vill ha hög kvalitet till ett rimligt pris.


Bra alternativ: OBH Nordica Prestige vakuumförpackare

OBH-Nordica-Prestige-vakuummaskin

Anledningar att köpa:

  • Automatiserat program
  • Funktion för torra- och fuktiga råvaror
  • Pulsfunktion
  • ”Anti crush”-funktion
  • Bra för sous vide
  • Pålitlig och stabil
Anledningar att inte köpa:

  • Kunde ha varit lite billigare

OBH Nordicas vakuumförpackare dyker ofta upp i våra tester. Förra året listade vi deras ”Food sealer slim” – men den har nu ersatts av den här maskinen: Prestige.

OBH Nordica Prestige är en gedigen vakuummaskin i rostfritt stål med en vakuumhastighet på 9 liter i minuten.

Men det vi gillar mest med Prestige är hur självgående den är. Med det automatiserade programmet så suger den ut luften ur påsen och svetsar ihop den på egen hand.

Du kan även välja om du vill försluta torr mat eller fuktiga ingredienser. Programmet anpassar sig då utefter råvaran, så att förslutningen passar ingrediensens fuktighet.

Vakuumförpackaren är också utrustad med en pulsfunktion, så att du själv kan justera hur mycket luft som ska sugas ut ur påsen.

Det finns en separat svetsfunktion, så att du själv kan svetsa påsen ett par extragånger för att försäkra dig om att påsen är tätt sluten. Vanligtvis brukar det göras vid sous vide.

Vi gillar också att maskinen har en ”Anti-crush”-funktion. Den används när du ska packa ömtåliga ingredienser, så som chips eller ägg.

OBH Nordica Prestige är helt klart en av de bättre vakuumförpackarna i år. Det är varken den snabbaste maskinen eller den som suger ut mest luft.

Men antalet funktioner, och det faktum att den gör allt så bra gör den till ett riktigt bra köp.

Sammanfattning:

OBH Nordica Prestige är inte bäst på något – men den är bra på allt. Det är ett säkert kort när du ska köpa en vakuumförpackare.

Vi gillar framförallt den stora mängden funktioner och mångsidigheten. Du har ett helt automatiserat program där maskinen gör allt. Men du har också en separat svetsare, pulsfunktion och funktioner för både fuktiga och torra råvaror.

Den har till och med en funktion för ömtåliga ingredienser.

Utan tvekan en av de bästa vakuumförpackarna som OBH Nordica lanserat de senaste åren.


Hitta bästa vakuumförpackaren för dig

Kompakt-vakuumförpackare

Det finns en del fallgropar när det kommer till att köpa vakuumförpackare.

För att du ska slippa köpa fel typ av maskin, så har vi listat alla de saker du behöver tänka på innan köpet.

Försegling

Den mest kritiska aspekten i en vakuumförpackare är att den förseglar påsen tätt. Minsta lilla öppning eller hål kan förstöra hela syftet med att vakuumförpacka mat.

Luft och vätskor ska varken kunna komma in eller ut ur påsen.

Vad som skiljer många vakuumpackare åt är också hastigheten på maskinen. Medan vissa maskiner tar 30 sekunder för en försegling, så finns det andra som tar dubbelt så lång tid.

En annan viktig sak att titta på är vilka förseglingsfunktioner vakuumförpackaren har. Lite dyrare modeller brukar ha extraknappar, exempelvis för att packa våt mat, torr mat och en pulsfunktion.

Om du vill vakuumförpacka ömtåliga råvaror, så som frukt, grönsaker eller chips – så finns det vakuumförpackare med en inställning för ömtålig förpackning.

Storlek och förvaring av påsar

Det finns vakuummaskiner som förvarar plastpåserullen på insidan av maskinen. Vakuumförpackaren kommer själv skära påsen innan förpackningen.

Det är en smidig lösning och du slipper hålla reda på var alla plastpåsar är.

Nackdelen är att dessa maskiner brukar vara större och ibland även dyrare.

Vakuumförpackare som inte förvarar plastpåsarna är mer kompakta och tar upp mindre plats i köket. Med konsekvensen att du måste hålla koll på plastpåsarna, och ibland även skära dem själv.

Priset

En vakuumförpackare kan kosta allt från 600 kronor upp mot 4000 kronor.

Även om vi främst rekommenderar vakuumförpackare runt 1500-2500 kronor – så finns det fortfarande billiga maskiner med en godkänd prestanda.

Problemet med många billiga vakuumförpackare är att de tenderar att överhettas och att de arbetar långsamt.

I årets test hittade vi två stycken bra vakuumförpackare för under tusenlappen. De förseglade påsarna med bravur. Men deras problem var att de överhettades efter bara ett par påsar.

När maskinen överhettats, så måste man vänta 10 minuter innan man kan börja vakuumförpacka igen. Det är dyrbar tid som du inte får tillbaka. Om du dessutom ska vakuumförpacka många påsar, så blir det snabbt ett väldigt tidskrävande projekt.

Vakuumpåsar

Om du ska packa flera olika typer av ingredienser, rekommenderar vi att du använder rullar och inte förklippta påsar. Eftersom då kan du anpassa storleken på vakuumpåsen utefter varje råvara.

En sak många glömmer att titta på är vilken typ av påse som passar vakuumförpackaren. Alla påsar är nämligen inte kompatibla med alla typer av vakuummaskiner.

Innan du köper en vakuumförpackare bör du därför kolla upp vilka påsar som behövs, vad de kostar och var de kan köpas. Du vill gärna inte köpa en maskin vars påsar är svåra att få tag på, eller som är väldigt dyra.

Varför vakuumförpacka mat

Vakuummaskin-förseglar-kött

Genom att vakuumförpacka mat så förlänger du råvarornas hållbarhet. Vilket innebär mindre matsvinn och att du spar mer pengar.

Man uppskattar att den genomsnittlige svensken kastar ungefär 88 kg mat per år. Det är en hel det mat och en hel del pengar som kastas bort.

Vissa råvarors livslängd kan fördubblas genom att vakuumförpacka dem. Så du behöver inte kasta bort köttet, korven, pastan eller pajen från förrgår.

Du skulle kunna plasta in råvarorna på egen hand – men det är långt ifrån lika effektivt.

En vakuummaskin suger ut syre från påsen, för att sedan försluta den. Det är varför maten håller så länge i på sen. När du stoppar ner maten i påsar manuellt, så finns det luft och syre kvar i påsen – vilket påverkar maten negativt.

Vilken mat kan man vakuumpacka

Vakuumförpackad-mat

Det finns massvis av maträtter, ingredienser och råvaror du kan vakuumförsegla. Exempelvis kött, fisk, frukter och grönsaker.

Här är en samling råvaror du kan vakuumförpacka:

  • Bananer
  • Pannkakor
  • Choklad
  • Avokados
  • Kaffebönor
  • Kakor
  • Fisk
  • Deg
  • Blåbär
  • Jordgubbar
  • Ris
  • Havregryn
  • Kryddor
  • Soppor
  • Bacon
  • Skinka
  • Köttbullar
  • Pasta
  • Smoothies
  • Potatis

Listan kan göras väldigt lång. Vissa råvaror håller längre än andra. Men den generella regeln är att du kan nästan fördubbla livslängden på produkten genom att vakuumförpacka den.

Vilken mat kan man inte vakuumpacka

De flesta ingredienser går att försegla med en vakuumförpackare. Men det finns ett par ingredienser du inte bör vakuumförpacka.

  • Mjukost. Du kan vakuumförpacka hård ost, men mjuk ost kan faktiskt mögla snabbare i ett vakuum.
  • Hela äpplen. När du förseglar äpplen behöver du skiva dem. Häll gärna lite citron på dem också, för att undvika att äpplena blir bruna.
  • Rå lök. Vissa grönsaker producerar naturliga gaser som kan motverka vakuum. Därför bör de undvikas att vakuumförpackas. Exempelvis rå lök, vitlök, kål och sallad.
  • Ångkokade grönsaker. Du kan vakuumförpacka ångade grönsaker – men de behöver svalna först. Se till att de är i rumstemperatur innan du vakuumförpackar dem.

Vakuummaskiner och varm mat

Varmt man ska aldrig vakuumförpackas. Låt alltid maten svalna till rumstemperatur innan du förseglar påsen.

Om du vakuumförpackar varm mat så skapas en varm och fuktig miljö där bakterier tillåts leva.

Den varma maten kan också avge ånga, vilket kan få förpackningen att gå sönder och släppa in luft och fukt. Då hade du lika gärna kunnat förvara maten i en matlåda eller en vanlig plastpåse.

Kort och gott: vakuumförpacka aldrig varm mat. Låt den svalna först.

Matens hållbarhet i en vakuumförpackning

Vakuumförpackade-grönsaker

Mat och råvaror håller längre i en vakuumförpackning, än om du hade förvarat den i en vanlig burk eller plastlåda.

Hur länge maten håller varierar, beroende på vilken typ av mat det är. Kryddor och örter håller längre än exempelvis fisk och kött.

När du förvarar maten i en matlåda i kylskåpet, så brukar innehållet hålla i 1-3 dagar. En vakuumförpackning gör att innehållet håller tre till fem gånger så länge.

Bakterier och mögel frodas med hjälp av syre och fukt. En vakuummaskin suger ut allt syre ur påsen innan den förseglas. Det gör att bakterierna och tillåts växa och sprida sig i förpackningen – vilket resulterar i att maten håller längre.

Om en råvara håller i 2-3 dagar i en vanlig förpackning, så kan livslängden förlängas upp till 1-2 veckor i en vakuumförpackning i frysen. I vissa fall längre än så.

Liknande Artiklar