Bästa Vakuumförpackaren 2020 – Stort bäst i test

Bäst i test

FoodSaver V2860
Finns hos Bagaren och kocken
Se pris
Bäst budgetval

OBH Food Sealer Slim
Finns hos Kitchentime
Se pris
Väldigt populär

OBH Nordica Supreme 7949
Finns hos Kitchentime
Se pris

Bästa vakuumförpackaren

Allt fler människor har börjat använda en vakuumförpackare där hemma. Det är ett väldigt hygieniskt och smidigt sätt att förvara mat och livsmedel på. Förpackningarna blir små och kompakta och dina råvarors hållbarhet ökar.

Vi har granskat de mest populära vakuumförpackarna för att hitta den eller de bästa modellerna.


Bäst i test: FoodSaver V2860 Vakuumförpackare

 • Riktigt hög kvalitet
 • Enkel att rengöra
 • Användarvänlig

Utan tvekan den mest populära förpackaren av dem alla. När man läser recensioner av konsumenter och tester av experter, så blir oftast V2860 favoriten.

Den tidigare versionen var bra, men möttes av en del kritik. Man lyssnade på kritiken, åtgärdade felen och lanserade den här besten.

Först och främst, funktionerna på den här maskinen är magnifika! Du kan välja hastighet: försiktig, medel eller hög. Om du vill packa in ömtåligare råvaror, exempelvis ägg eller chips, så väljer du helt enkelt försiktig.

Det finns också en riktigt bra våt och torr-funktion. Om du vill försegla något som har mycket saft, låt säga marinerat kött, då väljer du våtfunktionen så att maskinen inte suger upp all sås ur köttet. En effektiv funktion som ger den här maskinen en kanonbra flexibilitet.

Något vi verkligen gillade är droppbrickan. Om man suger upp sås eller saft ur maten, så hamnar det inte i maskinen – utan allt tas upp av droppbrickan. Allt du behöver göra är att ta ut brickan, tvätta av den lite snabbt och sen sätta den på plats igen. En väldigt smidig sak som gör att maskinen alltid är ren och fri från vätska.

Så hur bra är den?

Den är så bra som man kan förvänta sig. Allt du behöver göra är att lägga förpackningen mot droppbrickan, stänga igen locket och skruva på låset på sidan och sedan sätta igång. Det tar bara ett par sekunder för maskinen att suga ut all luft och sedan försegla påsen.

Det enda negativa vi hittat med maskinen är att den kan överhettas när man använder den intensivt. Om man plastar in 6 saker på högsta hastigheten, så tenderar den röda lampan att lysa som indikerar att maskinen är varm och behöver vila. Du kommer då att behöva vänta 4-5 minuter innan du kan fortsätta igen.

För de flesta är det inget problem, då man sällan plastar in så många saker på en gång. Och även om man behöver göra det, så tar det inte lång tid för maskinen att kylas ner och bli redo för nästa ”batch”.

En riktigt, riktigt bra maskin. Du kan förpacka saftig mat utan att maskinen suger upp saften och du kan packa delikata råvaror som ägg och chips, utan att något gör sönder. Maskinen är väldigt enkel att hålla ren.

Den kan bli ganska varm vid intensiv användning, men det är inget problem för hemmaanvändaren. En superbra maskin som gör jobbet som ingen annan. Definitivt en av de bästa vakuumförpackarna och därför varmt rekommenderad!

Finns hos:


Bäst budgetval: OBH Food Sealer Slim

 • Liten & kompakt
 • Billig
 • En av våra favoriter

OBH Nordica har ett gäng vakuumförpackare och flera av dem brukar dyka upp på bäst i test-listor. Oftast är det de lite dyrare modellerna, men sällan ser man den här maskinen – som faktiskt är en liten diamant i leran.

Precis som namnet avslöjar så är Sealer Slim en väldigt liten och kompakt maskin. Den tar inte mycket plats och har en snygg och modern design. Maskinen väger inte ens 1 kilo! Så den är väldigt lätt att hantera.

Själva maskinen är perfekt: om man köper den för rätt anledning. Annars kan det bli lite struligt. Den gör ett utmärkt jobb om du bara ska packa ett par saker, låt sig 4-5 påsar åt gången. Om du ska packa mat för 50 gäster så blir det genast lite problematiskt och vi rekommenderar en större modell.

Det enda negativa vi märkt av, och som vi läst att andra påpekat, är att påsarna i maskinen är ganska sköra. På både gott och ont. Det innebär att vakuumet sugs upp väldigt effektivt och resultatet blir helt slutet. Men å andra kan plasten gå sönder om du vill förvara vassare råvaror. Det löser man enkelt genom att använda dubbla plastpåsar på vassare livsmedel.

Vi har sökt med ljus och lykta efter negativa saker med maskinen, men vi hittade faktiskt ingenting. Så vi kan inte annat än att konstatera att det är en bra vakuumförpackare som definitivt förtjänar mer uppmärksamhet.

Perfekt för dig som vill ha en liten och billig vakuumförpackare som får jobbet gjort. Den är enkel att använda och tar upp jättelite plats. Plastpåsarna hade kunnat vara lite tjockare, men det är inget stort problem.

En given favorit tack vare det billiga priset, eleganta designen och professionella resultatet. Ett kap!

Finns hos:


Väldigt populär: OBH Nordica Supreme 7949

 • Bra för Sous Vide
 • Enkel att använda
 • Prisvärd

Definitivt den vakuumförpackare som har fått mest positiv respons av kunder. De positiva omdömena avlöser varandra, så det råder inga tvivel om att det är en av de bättre produkterna.

Allt du kan tänkas vilja ha i din vakuumförpackare, har den här modellen. Det finns en knapp för torra råvaror och en knapp för våta råvaror. Sistnämnda funktionen fungerar ypperligt och ingen saft eller annan vätska försvinner från råvaran när maskinen suger ut luften.

En annan sak vi gillar med Supreme är hur enkel den är att använda. Alla knappar och instruktioner är lätta att förstå sig på. Bra för oss som vill slippa sitta och titta ner i manualen i en timme för att förstå hur man sätter på maskinen.

Inne i maskinen finns en liten kniv som gör det enkelt att skära av påsen. En fiffig funktion!

Maskinen gör precis det man förväntar sig av den. Den är snabb, sluter påsen på ett exemplariskt sätt och påsarna är av bra kvalitet. Det enda vi inte gillar med den här modellen är att den kan vara lite hård att stänga. Om det är en form av säkerhetsanordning vet vi inte, men den hade kunnat göras lite lättare. Det var inga problem för oss, men för äldre människor kan det bli lite svårare.

En bonus är att man kan förvara en plastpåserulle inne i maskinen.

Allt som allt en riktigt bra vakuumförpackare. Troligtvis den mest populära maskinen – med all rätt. Den är snabb, effektiv och enkel att arbeta med. Den är lite tung och klumpig. Det finns en kniv på insidan som gör det enkelt att skära av påsen.

Varmt rekommenderad för dig som vill ha hög kvalitet till ett rimligt pris.

Finns hos:


Premium: FoodSaver FFS017X

 • Droppkoppen kan maskindiskas
 • Populär
 • Pålitligt material

Den här modellen suger. Och den gör det väldigt bra.

Precis som övriga produkter i vår bäst i test-lista så har den här modellen en funktion för marinerade/saftiga råvaror. Det fungerar perfekt när man har saftigt kött, frukter eller andra livsmedel vars juicer man inte vill ska sugas upp.

Om du skulle råka använda torrfunktionen när du ska försegla påsen, så behöver du inte oroa dig för att maskinen ska gå sönder. I likhet med sin lite dyrare broder, V2860, så finns det en droppbricka som plockar upp eventuella smulor eller safter som kan tänkas sugas upp.

På så sätt hålls maskinen ren och kvaliteten är som om den vore ny, även om du använt den i ett års tid. Droppbrickan kan du förövrigt diska i tvättmaskinen.

Det vi gillar med FoodSaver är att man fokuserat på att bygga sina vakuumförpackare med material av hög kvalitet. Man märker direkt att det inte är något billig plast som går sönder efter ett par månader.

En enkel maskin att använda. För hemmakocken är den i övre prisklassen, men det är rättfärdigat med tanke på den höga kvaliteten. Ett bra alternativ till övriga maskiner i vår lista. Du kommer inte att bli besviken.

Finns hos:


Vårt bäst i test av vakuumförpackare

Vi har full förståelse för att det är svårt att veta vilken vakuumförpackare man ska köpa. Urvalet är väldigt stort och dessutom med väldigt varierade priser. Lägg därtill att det inte finns så många tester och recensioner där ute, som det finns för annan köksutrustning.

I den här guiden har vi främst fokuserat på vakuumförpackare för hemmakockar. Restauranger kräver en helt annan typ av kvalitet som kostar mer än det dubbla än modellerna vi har valt ut. Inte helt sällan kostar de allra bästa professionella vakuumförpackarna runt 10.000 kronor. Det är mycket möjligt att vi kommer att testa och recensera dessa vid ett senare tillfälle.

Den här gången valde vi att fokusera på bra maskiner som passar dig där hemma som bara ska packa ett par påsar åt gången.

Hitta den bästa vakuumförpackaren för dig

När det kommer till vakuumförpackare så är det främst två tillverkare som sticker ut: OBH Nordica och FoodSaver. Som du säkert sett i vår bäst i test-lista.

De båda har länge dominerat marknaden och har ett par riktigt skarpa modeller. Det faktum att de båda sällan kostar mer än 1500 kronor är ett plus i kanten.

I vår lista hittar du 4 olika modeller som täcker majoriteten av alla hemmakockars behov. Allt du behöver göra är att spana in vilken som passar just dina behov.

Vad är bra med en vakuumförpackare

Vi ska inte sticka under stolen med att vi inte är allt-för förtjusta i vakuumförpackare. Främst då vi ogillar plast och dess konsekvenser på miljön. Men i vissa situationer kan en sån här maskin behövas och då är den riktigt, riktigt användbar.

 • Maten håller mycket längre
 • Förpackningarna tar upp mindre plats i kylen och frysen
 • Perfekt för Sous Vide
 • Kostnadseffektivt
 • Mindre slöseri av mat

Det spelar ingen roll om du vill förvara kött, fågel, fisk, ägg, bröd, chips, svamp, grönsaker eller frukt – allt håller längre. Istället för att låta råvaran bli dålig och mögla efter 1-2 dagar, så kan du mer än dubbla livslängden på vissa råvaror.

På så sätt slipper man slänga mat eller riskera att äta dålig mat. Så den här förvaringstekniken är inte bara kostnadseffektiv, utan man ser även till att inte slösa på mat.

Du har säkert haft många lådor och påsar i kyl och frys som tar upp mycket plats. Det är middagar, luncher, matrester och annat som ska sparas. Till slut är hela kylen full med matlådor, burkar och byttor. Det som är så bra med vakuumförpackningar är att det spar jättemycket utrymme, då påsarna blir otroligt små och kompakta.


Läs också: