Vattenkokare bäst i test 2024 – Årets topplista

Bäst i test

Smeg-Vattenkokare

Smeg Vattenkokare

Bästa vattenkokaren

En av de snyggaste vattenkokarna idag. Den utrustad med automatisk avstängning, sladdvinda och avtagbart kalkfilter. Helt klart en av årets favoriter!

Mer info i butik


Våra favoriter

Vattenkokaren är definitivt det bästa köksredskapet för att koka vatten. Det går både snabbare än har lägre energiförbrukning än om du skulle använda kastrullen och spisplattan.

Men med så många olika vattenkokare att välja på – så är det svårt att veta vad som är bra respektive dåligt.

För att hjälpa dig att hitta den bästa vattenkokaren för dig och din budget, så har vi recenserat och listat årets mest prisvärda vattenkokare.


Bästa vattenkokaren: Smeg Vattenkokare

Smeg-svart-vattenkokare

Anledningar att köpa:

 • Otroligt stilren och snygg
 • Avtagbart kalkfilter
 • Automatisk avstängning vid 100c
 • Inbyggd sladdvinda
 • Rejäl och stabil
 • 14 olika färger att välja på
 • Väldigt populär
Anledningar att inte köpa:

 • Låter lite mer än övriga kokare

Smegs vattenkokare har länge varit ett toppval, och kommer med största sannolikhet fortsatta vara så för ett par år framöver.

Den har allt.

Först och främst så är den otroligt snygg. Den har en slät, elegant och modern design. I skrivande stund finns det dessutom hela 14 olika färger att välja på.

Med andra ord kan den passa in i vilket kök som helst.

Den andra saken vi gillar är att den känns väldigt stabil och robust. Det är ingen liten plastkanna som man råkar välta, eller som går sönder efter ett par månader.

Det är en rejäl kokare gjord av rostfritt stål.

Den rymmer 1,7 liter vätska och har en automatisk avstängning vid 100c.

Den har även en inbyggd sladdvinda, för minimalt med trassel och bök.

Det enda vi inte gillar med den här vattenkokaren är ljudnivån. Även om den inte är skrikande hög som en köksfläkt, så låter den ändå lite mer än de flest andra kokarna på vår lista.

Sammanfattning:

En fantastiskt snygg vattenkokare. Den känns rejäl och stadig.

Den kokar lika bra som man kan förvänta sig och det är definitivt en exklusiv premium-kokare.

Den låter lite mer än de flesta andra, men utöver det så är det utan tvekan en av de mest prisvärda vattenkokarna på marknaden idag. Den har alla nödvändiga funktioner och, framförallt, är riktigt snygg.


Mest prisvärd: Stelton EM77

Stelton-EM77

Anledningar att köpa:

 • En av de snabbaste vattenkokarna
 • Snygg & enkel design
 • Rymmer 1,5 liter
 • Bra pris
 • Många positiva recensioner
Anledningar att inte köpa:

 • Kan bli varm på sidorna när den kokar

Kampen om förstaplatsen står definitivt mellan Smegs vattenkokare och den här kokaren från Stelton. Trots att den kostar nästan en tusenlapp mindre än Smegs modell.

Den är stor, ståtlig och värms upp väldigt snabbt. Helt klart en av de snabbare modellerna.

Just snabbheten är vad som utmärker EM77. Den kokar vattnet väldigt snabbt och är därför perfekt om du vill spara tid, eller om det är många i huset som behöver koka vatten ofta.

Den danska designen är ren och proper. Den passar in bra både på arbetsplatsen och i hemmet. Den smälter in mycket bra var den än står.

Det enda negativa med EM77 är att den kan bli väldigt varm på utsidan när den används. Det gäller därför att vara försiktig och bara ta på handtaget under tiden som den kokar.

Sammanfattning:

Du får väldigt mycket för pengarna här. Något som utmärker EM77 är att den kokar vatten väldigt, väldigt snabbt. Helt klart en av de snabbaste vattenkokarna vi tittat på.

Designen är snygg och stilren och i skrivande stund har vi hittat 4 olika färger att välja på. Den passar helt klart in alla tänkbara kök.

Om du vill köpa en vattenkokare som är snabb, snygg och som inte kostar för mycket – då är det här definitivt ett intelligent köp. Du får väldigt mycket för pengarna.


Väldigt populär: Bosch Styline vattenkokare

Bosch-Styline

Anledningar att köpa:

 • Hög effekt
 • Speciell värmehållarfunktion
 • Ändra temperatur på egen hand
 • Överhettningsskydd
 • Hög säkerhet
 • Enkel att rengöra
Anledningar att inte köpa:

Den här vattenkokaren från Bosch är stilren och är väldigt tilltalande både i svart och vitt. Trots att det inte är en av de allra dyraste apparaterna, håller den väldigt hög kvalitet och har många avancerade funktioner.

När vi gjorde research så var det här en av de vattenkokare som har flest positiva recensioner. Det råder inga tvivel om att det är en av konsumenternas favoriter.

En sådan funktion är värmehållarfunktion, där du kan ställa in vattenkokaren att hålla vattnet varmt i upp till 30 minuter. Perfekt funktion för till exempel en tebjudning eller en fika där folk kommer och går och fyller på med varmt vatten.

En annan bra funktion, som vi menar bör finnas hos en riktigt bra vattenkokare, är valmöjligheterna för temperaturen.

Bosch vattenkokare kommer med fyra olika val, så att du slipper koka upp vatten helt, om du bara behöver det 80 grader varmt till exempel.

Sammanfattning:

Därutöver har den självklart andra smarta funktioner som automatiskt stopp, kalkfilter, och överhettningsskydd.

Bosch vattenkokare har nästan allt, den är: stilren, säker, effektiv och fylld av smarta funktioner.

Det är definitivt en av de populäraste vattenkokarna med en hel uppsjö av positiva recensioner på nätet. Vi rekommenderar den här starkt, då den är väldigt prisvärd.


Bästa budget vattenkokare: OBH Nordica Inox

OBH-Nordica-vattenkokare

Anledningar att köpa:

 • Lågt pris
 • Liten och nätt
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Automatisk avstängning
 • Lätt
Anledningar att inte köpa:

OBH Nordicas vattenkokare är en liten och smidig modell av hög kvalitet till ett väldigt överkomligt pris.

Om du bara vill ha en vattenkokare som snabbt och lätt kan plockas fram och koka upp några deciliter vatten, är detta ett klockrent alternativ.

Det är den minsta av modellerna vi tittat på, då den endast rymmer 1 liter, vilket dock ofta räcker gott och väl i mindre hushåll.

Inox har en effekt på 1600 W, vilket är något mindre än mer påkostade modeller, men helt klart godkänt och eftersom det är en mindre kanna är det oftast inte fråga om några längre väntetider innan vattnet är varmt.

Trots den billiga prislappen har den här vattenkokaren flera fina finesser som till exempel: ett löstagbart kalkfilter, en lampa som anger när vattnet kokat klar och en automatisk avstängningsfunktion.

Sammanfattning:

Detta är en vattenkokare som går utöver det mest basala, trots att priset antyder att det skulle vara fråga om en väldigt simpel apparat.

Den är mycket billigare än de flesta andra, men har trots det alla de kvaliteter man letar efter i en vattenkokare: hållbarhet, kvalitet och snabbhet.

Designen är inte mycket att hurra för, men det är inte vad du betalar för. Du betalar för kvaliteten och inte designen, i det här fallet. Ett bra val!


Bästa premium vattenkokare: Dualit jug vattenkokare

Dualit-lite

Anledningar att köpa:

 • Rejäl & stora handtag
 • Hög effekt – 2400 W
 • Många smarta finesser
 • Toppkvalitet
 • Flera färger att välja på
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar en del

Dualits vattenkokare är som en designerdröm, där varje detalj på vattenkokaren känns genomtänkt och fyller en funktion. Vattenkokaren är av premiummodell och kommer således med en prislapp därtill.

Kokningen i Dualit går snabbt, tack vare vattenkokarens höga effekt. Dessutom är själva värmedelen separerad från vattnet, vilket innebär att du slipper kalkavlagringar inne i kokaren.

Om kannan är tom, stängs kokningen av, vilket är en smart, säker och energisparande funktion.

Dualits vattenkokare är utrustad med en specialdesignad pip som gör det enkelt att hälla ut vatten från en låg vinkel, vilket är säkrare, bekvämare och minskar risken för spill.

Sammanfattning:

Måttangivelserna på utsidan av vattenkokaren är tydliga och anger både måtten för antal koppar, samt som liter, vilket gör det enkelt att fylla på rätt mängd, oavsett vilket ändamål du vill koka upp vatten för.

Dualit jug är dyrare än de flesta andra, men den har å andra sidan allt du kan tänkas vilja ha. Bra och tydliga kontroller, den är väldigt snabb och den passar in i nästan vilket kök som helst.

Den kommer att hålla i många år framöver, så det är helt klart en bra investering.


Snyggast vattenkokare: Eva Solo Vattenkokare

Eva-solo-snygg-vattenkokare

Anledningar att köpa:

 • Unik design
 • Specialutformad för att motverka spill
 • Bra kapacitet och effekt
 • Kompakt
 • Automatisk avstängning
 • Snabb att koka
Anledningar att inte köpa:

Eva Solos köksprodukter har ofta en unik, tilltalande design, vilket även gäller denna vattenkokare. Den är designad med väldigt mjuka former på ett nästan lekfullt sätt, med en smal hals och bredare botten.

Med 1,5 liters kapacitet är den rymlig och den har dessutom en relativt hög effekt på hela 2200 W.

Kannan är utrustad med ett bekvämt och ergonomiskt handtag, samt en pip som är gjord för att motverka spill.

Sammanfattning:

Eva Solos vattenkokare är ett bevis på att fokus på design inte behöver innebära sämre funktionalitet. De har verkligen lyckats med att skapa en vattenkokare som är originell och vacker, samtidigt som den tävlar mot de bästa när det gäller funktionalitet.

Att den dessutom kommer till ett fullt överkomligt pris gör inte saken sämre.

Den är ruskigt snygg, användarvänlig och, framförallt, bra. Dessutom till ett förvånansvärt låg pris, så det är ett av de största kapen på marknaden idag.


Vilken vattenkokare är bäst för dig

Vattenkokare-av-rostfritt-stål

Det finns många bra vattenkokare på marknaden idag, framförallt från KitchenAid, Eva Solo, Bosch och Electrolux.

Men det finns stora skillnader mellan olika modeller och tillverkare. Skillnader som kan vara avgörande för om du blir nöjd med vattenkokaren eller ej.

För att kunna hitta den vattenkokare som passar dig bäst, så gäller det att ha koll på vad du ska titta efter.

Här är allt du behöver ha koll på när du ska köpa en vattenkokare.

Kapacitet

En vanlig vattenkokare brukar ha en kapacitet runt 1,5 och 1,7 liter. Men det finns både större och mindre vattenkokare.

Hur stor vattenkokare du behöver beror på hur stort hushållet är och hur mycket vatten du behöver koka.

En liten vattenkokare på 0,8 liter är ett bra och billigt alternativ om ni är 1-2 personer i hushållet. För större familjer så rekommenderar vi 1,7 liter och upp.

Vad många inte vet är att många vattenkokare också har en minimumkapacitet. Det vill säga, du kan inte koka hur lite vatten som helst. Det behövs en viss mängd vatten för att vattenkokaren inte ska ta skada.

Titta därför inte bara på maxmängden, men även hur lite vatten man kan koka som minst.

Material

Vattenkokare tillverkas främst i plast, rostfritt stål och glas.

Vattenkokare av plast är billiga och håller länge. De brukar dessutom ha en låg vikt, vilket gör dem lätta att hantera.

För ett par år sedan kom det fram att plast i vattenkokare kan utsöndra BPA i vattnet. Vilket lett till att tillverkare nu börjat producera sina vattenkokare med material som är BPA-fria.

Vattenkokare i rostfritt stål har en lång livslängd och tål slitage väldigt bra. De utsöndrar heller inga kemikalier, till skillnad från äldre plastvattenkokare. Rostfritt stål är även billigt.

Nackdelen med rostfritt stål är att vattenkokaren kan bli mycket varm på utsidan. Vissa tillverkare har motarbetat det genom att designa vattenkokare med dubbla väggar, så att värmen inte sprids till utsidan.

Om du vill ha en genomskinlig vattenkokare så är glas det bästa alternativet. Likaså om du vill ha en snygg vattenkokare. Många tillverkare har även installerat små ljusrör i sina glasvattenkokare – vilket ser riktigt läckert ut.

Nackdelen med vattenkokare i glas är att de kan vara dyra och relativt tunga, jämfört med andra typer av material.

Sladd eller sladdlös vattenkokare

En vattenkokare med sladd kopplas in direkt i eluttaget. Det gör dem inte speciellt portabla och du kan inte ta med vattenkokare till middagsbordet för att hälla upp vatten.

En sladdlös vattenkokare består av två delar: vattenkokare och en bottenplatta.

Bottenplattan är den del som är kopplad till eluttaget. När du ska koka vatten så placerar du helt enkelt vattenkokaren på plattan och sätter på.

När vattnet kokat färdigt så tar du helt enkelt bort kokaren från plattan. Det gör att du kan bära runt vattenkokare överallt i hemmet eller köket.

Sladdlösa vattenkokare är definitivt vår favorit. Den gör att du inte behöver hämta kastrullen, muggar och glas för att hälla upp vatten – eftersom du kan röra dig fritt och inte är begränsad till platsen där eluttaget är.

Ljudnivå

Äldre vattenkokare kan vara väldigt högljudda. Nuförtiden har många tillverkare gjort sitt bästa för att ljudisolera sina maskiner.

Men det finns fortfarande en stor skillnad i ljudnivå mellan olika vattenkokare. De maskiner som har en högre effekt (watt) tenderar att låta lite mer än dem med lägre effekt.

Det är svårt att veta på förhand hur högljudd eller tyst vattenkokaren är. Så om du är fast besluten att köpa en tyst vattenkokare behöver du läsa recensioner och tester först.

Funktioner

När du ska köpa en elektrisk vattenkokare så kan det vara bra att hålla koll på vilka funktioner som finns.

Det finns en handfull funktioner som gör kokningen mycket enklare, medan andra är lite mer överflödiga.

Indikator för vattennivån

De flesta nya vattenkokare har en märkning för hur mycket vatten som finns och får finnas i maskinen.

Vi gillar främst vattenkokare av glas, eftersom de är genomskinliga och brukar ha en tydlig märkning.

Det finns modeller vars märkning är aningen otydlig. Exempelvis kan man ha placerat märkningen på baksidan eller vid handtaget.

Om du planerar att fylla hela kannan med vatten, rekommenderar vi att du tittar var märkningen finns – eller om den finns alls. De bästa vattenkokarna har vanligtvis en klar och tydlig märkning.

Vattenkokare med temperaturinställning

En vattenkokare med temperaturinställning låter dig bestämma hur varmt vattnet ska bli. Det är en fantastisk om du exempelvis ska brygga kaffe eller koka te.

Eftersom olika kaffedrycker och tesorter kräver olika temperaturer, så kan vattenkokarens temperaturinställning vara kritisk.

Om du gillar att koka olika typer av teer eller kaffe, så rekommenderar vi en vattenkokare med ställbar temperatur.

Varmhållning och appar

En del vattenkokare har en så kallad ”keep warm”-funktion. Det innebär att när vattnet har kokats klart, så håller maskinen vattnet varmt – utan att koka. En smidig funktion om du inte behöver vattnet riktigt än.

Vissa tillverkare har även gjort det möjligt att installera en app på din mobil. Genom den kan du kontrollera vattenkokaren genom telefonen.

Du kan exempelvis sätta på vattenkokaren och kontrollera temperaturen från vardagsrummet – medan vattenkokaren står i köket.

Att använda en app är givetvis smidigt – men långt ifrån nödvändigt. Det är en sådan där sak som känns cool och användbar. Men det slutar oftast med att man testar den en gång för att sedan aldrig använda appen igen.

Skydd mot torrkokning

Ett skydd mot torrkokning gör så att vattenkokaren automatiskt stängs av om det inte finns vatten på insidan.

Det här är en mycket bra funktion som höjer säkerheten i maskinen. Det kan hända att du glömmer bort kokaren eller att någon råkat slå på maskinen utan att veta om det.

Definitivt en bra funktion att ha i vattenkokaren.

Vad kostar en bra vattenkokare

En bra vattenkokare kan kosta allt från 300 kronor upp till 3000 kronor. Allt handlar om vilken kvalité, funktioner och kapacitet du vill ha.

Det finns billiga vattenkokare för runt 300-400 kronor som kokar vattnet både snabbt och effektivt. Men då brukar du gå om miste om olika funktioner – och du får räkna med att maskinen är mer plastig än andra.

Om du vill ha en tyst vattenkokare eller en vattenkokare med temperaturinställning, då får du räkna med att betala upp mot 700-1400 kronor.

Ju fler funktioner en vattenkokare har, desto högre kommer priset vara.

Men låt dig inte luras av höga prislappar och många funktioner. Om du bara vill ha en bra vattenkokare som kokar vatten, så kan många funktioner och inställningar vara överflödiga.

Vattenkokare och energiförbrukning

Vattenkokare-utan-sladd

Många vattenkokare har en effekt mellan 1500-2000 watt. Vilket låter mycket. Men det är ändå ett av de mest kostnadseffektiva alternativen för att koka vatten.

En vattenkokare kokar vatten på mellan 1-3 minuter, beroende på hur mycket vatten som finns i kannan. Maskinen används med andra ord under väldigt kort tid.

Energiförbrukningen är lägre i en vattenkokare än om du skulle koka vattnet på en vanlig spisplatta.

Om du också vill vara miljövänlig, gör du bäst i att köpa en vattenkokare gjord av antingen rostfritt stål eller glas. Vattenkokare av plast är billiga och hållbara – men plast förgiftar miljön och kan inte brytas ner.