Vattenkokare Bäst i test 2022 – 6 Bästa Vattenkokarna

Bäst i test

Smeg-Vattenkokare

Smeg Vattenkokare

Bästa vattenkokaren på marknaden

En av de snyggaste vattenkokarna idag. Den utrustad med automatisk avstängning, sladdvinda och avtagbart kalkfilter. Helt klart en av de bästa vattenkokarna som håller för framtiden.

Mer info i butik


Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa vattenkokaren

Tiderna då man brukade koka vattnet i kastrullen är sedan länge borta. Elektriska vattenkokare är numera en standard.

Så frågan är inte varför man behöver en vattenkokare – utan vilken man behöver.

De olika modellerna kan skilja sig en hel del. I vårt bäst i test har vi främst fokuserat på kokarens design, användarvänlighet, snabbhet och dess påverkan på vattnet.

Vi fick nämligen erfara att några av de sämre vattenkokarna förändrade vattnets smak, ofta mot det metalliska hållet.

Men det gör ingenting, för att vi hittade desto fler prisvärda kokare!

Här är en snabb överblick över de bästa vattenkokarna.


Bäst i test: Smeg Vattenkokare


Anledningar att köpa:

 • Otroligt stilren och snygg
 • Avtagbart kalkfilter
 • Automatisk avstängning vid 100c
 • Inbyggd sladdvinda
 • Rejäl och stabil
 • 14 olika färger att välja på
 • Väldigt populär
Anledningar att inte köpa:

 • Låter lite mer än övriga kokare

Smegs vattenkokare har länge varit ett toppval, och kommer med största sannolikhet fortsatta vara så för ett par år framöver.

Den har allt.

Först och främst så är den otroligt snygg. Den har en slät, elegant och modern design. I skrivande stund finns det dessutom hela 14 olika färger att välja på.

Med andra ord kan den passa in i vilket kök som helst.

Den andra saken vi gillar är att den känns väldigt stabil och robust. Det är ingen liten plastkanna som man råkar välta, eller som går sönder efter ett par månader.

Det är en rejäl kokare gjord av rostfritt stål.

Den rymmer 1,7 liter vätska och har en automatisk avstängning vid 100c.

Den har även en inbyggd sladdvinda, för minimalt med trassel och bök.

Det enda vi inte gillar med den här vattenkokaren är ljudnivån. Även om den inte är skrikande hög som en köksfläkt, så låter den ändå lite mer än de flest andra kokarna på vår lista.

Sammanfattning:

En fantastiskt snygg vattenkokare. Den känns rejäl och stadig.

Den kokar lika bra som man kan förvänta sig och det är definitivt en exklusiv premium-kokare.

Den låter lite mer än de flesta andra, men utöver det så är det utan tvekan en av de bästa vattenkokarna på marknaden idag. Den har alla nödvändiga funktioner och, framförallt, är riktigt snygg.


Mest prisvärd: Stelton EM77


Anledningar att köpa:

 • En av de snabbaste vattenkokarna
 • Snygg & enkel design
 • Rymmer 1,5 liter
 • Bra pris
 • Många positiva recensioner
Anledningar att inte köpa:

 • Kan bli varm på sidorna när den kokar

Kampen om förstaplatsen står definitivt mellan Smegs vattenkokare och den här kokaren från Stelton. Trots att den kostar nästan en tusenlapp mindre än Smegs modell.

Den är stor, ståtlig och värms upp väldigt snabbt. Helt klart en av de snabbare modellerna.

Just snabbheten är vad som utmärker EM77. Den kokar vattnet väldigt snabbt och är därför perfekt om du vill spara tid, eller om det är många i huset som behöver koka vatten ofta.

Den danska designen är ren och proper. Den passar in bra både på arbetsplatsen och i hemmet. Den smälter in mycket bra var den än står.

Det enda negativa med EM77 är att den kan bli väldigt varm på utsidan när den används. Det gäller därför att vara försiktig och bara ta på handtaget under tiden som den kokar.

Sammanfattning:

Du får väldigt mycket för pengarna här. Något som utmärker EM77 är att den kokar vatten väldigt, väldigt snabbt. Helt klart en av de snabbaste vattenkokarna vi tittat på.

Designen är snygg och stilren och i skrivande stund har vi hittat 4 olika färger att välja på. Den passar helt klart in alla tänkbara kök.

Om du vill köpa en vattenkokare som är snabb, snygg och som inte kostar för mycket – då är det här definitivt ett intelligent köp. Du får väldigt mycket för pengarna.


Väldigt populär: Bosch Vattenkokare TWK8613

Anledningar att köpa:

 • Hög effekt
 • Speciell värmehållarfunktion
 • Ändra temperatur på egen hand
 • Överhettningsskydd
 • Hög säkerhet
 • Enkel att rengöra
Anledningar att inte köpa:

Den här vattenkokaren från Bosch är stilren och är väldigt tilltalande både i svart och vitt. Trots att det inte är en av de allra dyraste apparaterna, håller den väldigt hög kvalitet och har många avancerade funktioner.

När vi gjorde research så var det här en av de vattenkokare som har flest positiva recensioner. Det råder inga tvivel om att det är en av konsumenternas favoriter.

En sådan funktion är värmehållarfunktion, där du kan ställa in vattenkokaren att hålla vattnet varmt i upp till 30 minuter. Perfekt funktion för till exempel en tebjudning eller en fika där folk kommer och går och fyller på med varmt vatten.

En annan bra funktion, som vi menar bör finnas hos en riktigt bra vattenkokare, är valmöjligheterna för temperaturen.

Bosch vattenkokare kommer med fyra olika val, så att du slipper koka upp vatten helt, om du bara behöver det 80 grader varmt till exempel.

Sammanfattning:

Därutöver har den självklart andra smarta funktioner som automatiskt stopp, kalkfilter, och överhettningsskydd.

Bosch vattenkokare har nästan allt, den är: stilren, säker, effektiv och fylld av smarta funktioner.

Det är definitivt en av de populäraste vattenkokarna med en hel uppsjö av positiva recensioner på nätet. Vi rekommenderar den här starkt, då den är väldigt prisvärd.


Bästa budgetval: OBH Nordica Vattenkokare Inox

Anledningar att köpa:

 • Lågt pris
 • Liten och nätt
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Automatisk avstängning
 • Lätt
Anledningar att inte köpa:

OBH Nordicas vattenkokare är en liten och smidig modell av hög kvalitet till ett väldigt överkomligt pris.

Om du bara vill ha en vattenkokare som snabbt och lätt kan plockas fram och koka upp några deciliter vatten, är detta ett klockrent alternativ.

Det är den minsta av modellerna vi tittat på, då den endast rymmer 1 liter, vilket dock ofta räcker gott och väl i mindre hushåll.

Inox har en effekt på 1600 W, vilket är något mindre än mer påkostade modeller, men helt klart godkänt och eftersom det är en mindre kanna är det oftast inte fråga om några längre väntetider innan vattnet är varmt.

Trots den billiga prislappen har den här vattenkokaren flera fina finesser som till exempel: ett löstagbart kalkfilter, en lampa som anger när vattnet kokat klar och en automatisk avstängningsfunktion.

Sammanfattning:

Detta är en vattenkokare som går utöver det mest basala, trots att priset antyder att det skulle vara fråga om en väldigt simpel apparat.

Den är mycket billigare än de flesta andra, men har trots det alla de kvaliteter man letar efter i en vattenkokare: hållbarhet, kvalitet och snabbhet.

Designen är inte mycket att hurra för, men det är inte vad du betalar för. Du betalar för kvaliteten och inte designen, i det här fallet. Ett bra val!


Bästa premiumval: Dualit jug vattenkokare

Anledningar att köpa:

 • Rejäl & stora handtag
 • Hög effekt – 2400 W
 • Många smarta finesser
 • Toppkvalitet
 • Flera färger att välja på
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar en del

Dualits vattenkokare är som en designerdröm, där varje detalj på vattenkokaren känns genomtänkt och fyller en funktion. Vattenkokaren är av premiummodell och kommer således med en prislapp därtill.

Kokningen i Dualit går snabbt, tack vare vattenkokarens höga effekt. Dessutom är själva värmedelen separerad från vattnet, vilket innebär att du slipper kalkavlagringar inne i kokaren.

Om kannan är tom, stängs kokningen av, vilket är en smart, säker och energisparande funktion.

Dualits vattenkokare är utrustad med en specialdesignad pip som gör det enkelt att hälla ut vatten från en låg vinkel, vilket är säkrare, bekvämare och minskar risken för spill.

Sammanfattning:

Måttangivelserna på utsidan av vattenkokaren är tydliga och anger både måtten för antal koppar, samt som liter, vilket gör det enkelt att fylla på rätt mängd, oavsett vilket ändamål du vill koka upp vatten för.

Dualit jug är dyrare än de flesta andra, men den har å andra sidan allt du kan tänkas vilja ha. Bra och tydliga kontroller, den är väldigt snabb och den passar in i nästan vilket kök som helst.

Den kommer att hålla i många år framöver, så det är helt klart en bra investering.


Snyggast design: Eva Solo Vattenkokare

Anledningar att köpa:

 • Unik design
 • Specialutformad för att motverka spill
 • Bra kapacitet och effekt
 • Kompakt
 • Automatisk avstängning
 • Snabb att koka
Anledningar att inte köpa:

Eva Solos köksprodukter har ofta en unik, tilltalande design, vilket även gäller denna vattenkokare. Den är designad med väldigt mjuka former på ett nästan lekfullt sätt, med en smal hals och bredare botten.

Med 1,5 liters kapacitet är den rymlig och den har dessutom en relativt hög effekt på hela 2200 W.

Kannan är utrustad med ett bekvämt och ergonomiskt handtag, samt en pip som är gjord för att motverka spill.

Sammanfattning:

Eva Solos vattenkokare är ett bevis på att fokus på design inte behöver innebära sämre funktionalitet. De har verkligen lyckats med att skapa en vattenkokare som är originell och vacker, samtidigt som den tävlar mot de bästa när det gäller funktionalitet.

Att den dessutom kommer till ett fullt överkomligt pris gör inte saken sämre.

Den är ruskigt snygg, användarvänlig och, framförallt, bra. Dessutom till ett förvånansvärt låg pris, så det är ett av de största kapen på marknaden idag.


Hitta bästa vattenkokaren för dig

Att använda vattenkokare är ett snabbt och miljövänligt sätt att koka eller värma vatten. Det finns många olika modeller på marknaden och priserna skiljer sig en hel del.

Här ger vi dig några tips kring vad som kan vara bra att veta om just vattenkokare, för att du lättare ska kunna hitta den bästa vattenkokaren för dig.

Vad har man en vattenkokare till

En vattenkokare är som namnet antyder en apparat avsedd för att koka vatten. Vanliga användningsområden är för att göra tevatten, eller vatten till andra varma drycker som snabbkaffe, chai, eller varm choklad.

Det går även att använda vattnet till matlagning, till exempel till snabbnudlar, eller för att hälla i en kastrull för snabbare uppvärmning av pastavatten eller liknande. Att koka vatten i en vattenkokare är betydligt mer energisnålt än att koka det i en kastrull på spisen.

Skillnaden mellan olika vattenkokare

Det finns en hel del saker som skiljer vattenkokare åt, varav vissa saker är viktigare än andra, för dig som konsument. Detta är några saker du kan titta på när du jämför olika alternativ:

 • Pris – Skillnaden i pris mellan olika modeller är enorm, allt ifrån någon hundralapp, upp till långt över tusenlappen förekommer.
 • Kapacitet – Vanliga mått på vattenkokare är 1 eller 1,5 liter. Kolla så att måttet på den modellen du tittar på passar för dig.
 • Utseende – Design på hushållsartiklar är viktigt för många och vattenkokare är en produkt som vi ofta låter stå framme, så det är värt att skaffa en som vi gillar rent estetiskt.
 • Effekt – Vattenkokare har lite olika effekt, vilket innebär att de värmer vatten på olika lång tid. Vanliga effektmått är någonstans mellan 1500 W och 2500 W.

Hur rengör man en vattenkokare

Eftersom vattenkokare endast är avsedda att koka vatten i, blir de inte så snabbt smutsiga. Men efter en tids användande kan det uppstå kalkavlagringar invändigt. Det finns flera smarta husmorstips för hur man blir av med dessa.

Genom att koka upp vatten tillsammans med några andra vanliga produkter som brukar finnas i hemmet, kan du enkelt avlägsna kalkfläckar från din vattenkokare. Det går till exempel att använda:

 • Vatten + Ättika
 • Vatten + Citron
 • Vatten + Citronsyra

Vårt bäst i test av vattenkokare

En av anledningarna till varför flera tusen människor besöker Kockhuset varje månad är för att vi erbjuder så pass djupgående recensioner av köksutrustning. Inte nog med att våra experter granskar varje modell, vi ägnar även mycket tid åt att göra research för att se vad andra konsumenter och experter tycker.

Vi läser tester, recensioner, foruminlägg och tittar på videos för att se vad andra människor tycker om respektive vattenkokare. Vi tar sedan med dessa omdömen i vår betygsättning av produkten. På så sätt får du en så rättvis och bred överblick av varje vattenkokare som möjligt.

För att du ska hitta den bästa vattenkokaren för dig, så är det viktigt att vi identifierar allt som är bra och dåligt med vattenkokarna. Det inte bara minimerar risken för att du köper något du senare blir missnöjd med, men det innebär att du spar en hel del dyrbar tid.

Att göra research tar många, många timmar. Du slipper göra efterforskningar i någon större utsträckning – eftersom vi gjort jobbet åt dig – och presenterat våra resultat här.

Vi vill veta allt som är bra och dåligt med varje vattenkokare.

Liknande Artiklar