Häller-frityrolja-i-stekpanna

Fritera i rapsolja – Oljorna du kan fritera i

När du friterar mat så är valet av olja väldigt viktigt.

Du vill ha en olja med hög rökpunkt och neutral smak. Det innebär att vissa oljor är mer lämpade för fritering än andra.

Så här väljer du rätt olja när du ska fritera mat hemma.

Kan man fritera i rapsolja

Du kan fritera mat i rapsolja. När du friterar mat vill du ha en olja med neutral smak och en hög rökpunkt.

Rapsolja har en rökpunkt på 204 grader. När temperaturen går över 204°C, så börjar det osa och ryka. Det kommer även påverka smaken negativt.

Vanligtvis friterar man mat i 175 till 190 grader – vilket innebär att rapsolja fungerar bra för ändamålet.

Vilken olja kan man fritera i

Friterar-mat-i-fritös

Eftersom du friterar i en temperatur mellan 175°C och 190°C, så vill du ha en olja med en högre rökpunkt.

Om du använder en olja med en rökpunkt som är under 175°C, så kommer det att ryka och maten kommer att smaka dåligt.

Exempel på olja med hög rökpunkt:

  • Avokadoolja – 270°C
  • Safflorolja – 266°C
  • Sojabönolja – 234°C
  • Jordnötsolja – 232°C
  • Solrosolja – 227°C
  • Rapsolja – 204°C

Utöver rökpunkten så vill du också ha en olja med en neutral smak. Om du friterar med en olja som har en stark smaksättning, så kommer det påverka hur maten smakar.

En del oljor är en blandning av flera oljor – vilket kan påverka både smaken och rökpunkten. En flaska rapsolja som blandats med olivolja kan därför ha en lägre rökpunkt än om den bara innehållit rapsolja.

Kan man fritera i olivolja

I regel bör du inte fritera i olivolja. Främst då olivolja har en relativt låg rökpunkt, men också på grund av den distinkta smaken.

Extra virgin olivolja brukar ha en rökpunkt runt 160°C och 190°C. Vilket anses vara lågt när det kommer till fritering.

Du kan fritera med den här typen av olja, men då måste du sänka temperaturen när du friterar – så att du inte går över oljans rökpunkt.

Olivolja har en stark smak, vilket kommer att påverka smaken på den friterade maten. Smak är givetvis subjektivt, men den generella uppfattningen är att det sällan blir gott.

Olivolja är dessutom dyrare än oljor som är bra att fritera med, exempelvis rapsolja. Därför gör du bäst i att spara olivoljan till salladen och använda rapsoljan till friteringen istället.

Vad gör man med oljan efter fritering

Friterar-rullar-i-olja

Innan du hanterar den överblivna oljan bör du vänta tills den har svalnat. Eftersom olja blir väldigt varmt och håller värmen länge, så rekommenderar vi att du väntar 2-3 timmar efter friteringen.

Om du inte vill återanvända frityroljan, så kan du hälla oljan i en plastpåse eller en flaska. Lägg sedan påsen i sopkorgen.

Kom ihåg att aldrig hälla olja i diskon. Det kommer att orsaka fettlagring och stopp i ditt avlopp.

Du kan också spara och återanvända frityroljan för ett senare tillfälle.

Då kan du filtrera oljan, så att matrester och smuts inte finns kvar. En del fritöser har en inbyggd filtreringsfunktion som automatiskt filtrerar oljan. Här kan du hitta den bästa fritösen för i år.

Förvara sedan oljan i en sluten och tät behållare.

Det är bäst att förvara frityrolja på en mörk och sval plats. Ställ aldrig oljan i solljus eller på varma platser. Om det är sommar och hög värme i hemmet, så kan du ställa behållaren med oljan i kylen.

Återanvända frityrolja

Det går, i de flesta fall, alldeles utmärkt att återanvända frityrolja.

Du bör däremot inte använda samma olja för olika typer av råvaror. Exempelvis vill du undvika att använda samma olja för fisk som för sallad eller bullar. Det kommer att påverka smaken negativt.

Vanligtvis kan man återanvända frityrolja 8-10 gånger. Men då gäller det att du filtrerar och förvarar den väl.

Om oljan innehåller matrester eller ser grumlig eller smutsig ut, så bör du kasta den istället för att återanvända.

Frityrolja eller rapsolja

Både frityrolja och rapsolja går att använda för fritering.

Frityrolja är däremot tillverkad för just fritering. Den har en neutral smak och en rökpunkt som är högre än rapsoljans.

Den höga rökpunkten gör att frityroljan kan användas i högre temperaturer än rapsolja.

Det finns också skillnader mellan olika rapsoljor. Exempelvis har kallpressad rapsolja en lägre rökpunkt än raffinerad rapsolja. Därför är raffinerad rapsolja bättre för fritering än kallpressad rapsolja.