Stor-fritös

Fritös bäst i test 2023 – Bästa fritösen

Bäst i test

Tefal-Oleoclean-fritös-bäst-i-test

Tefal Oleoclean Fritös

Bästa fritösen

Den här fritösen har en automatisk oljefiltrering, stor kapacitet och enkel navigation. Det går snabbt och enkelt att fritera mat i den. De flesta delarna kan även rengöras i diskmaskinen. En självklar vinnare i år!

Mer info i butik

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa Fritösen

Det finns så många olika fritöser att välja på. Vilken ger egentligen mest för pengarna?

Vi har tittat på de främsta fritöserna på marknaden, för att se vilka som är topp och vilka som är flopp. Om du är ute efter specifikt en Air Fryer, kan du läsa vårt stora test av airfryers.

Vi blev glatt överraskade, när vi insåg att det finns riktigt bra maskiner både i budgetklassen såväl som premiummaskiner.


Bästa fritösen: Tefal Oleoclean Fritös

Anledningar att köpa:

 • Automatisk oljefiltrering
 • Stor kapacitet
 • Enkel att använda
 • Snabb
 • Krispigt resultat
 • Många diskmaskinssäkra delar
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska stor

Definitivt den mest effektiva och användarvänliga fritösen på marknaden idag. Den är en fröjd att använda!

Det vi gillar mest med Oleoclean är att den filtrerar oljan helt på egen hand. En otroligt smidig funktion som bara det gör den till en bäst i test-vinnare.

Själva filtreringen är superenkel. När du är klar med att fritera maten, så stänger du bara av fritösen och sätter ratten på ”automatisk filtrering”.

Oljan börjar kylas ner och rinner sedan genom en sil, för att slutligen hamna i en oljeuppsamlare på undersidan. Det innebär att oljan hålls ren och du kan återanvända den flera gånger om.

Otroligt smart och ekonomiskt!

Utöver det så har maskinen en stor kapacitet på 3,5 liter. Nackdelen är att det gör maskinen ganska stor och tar upp en del plats.

Fritösen har en digital timer och en så kallad ”cool zone”.

Du kan även plocka isär den och rengöra skål, lock, frityrkorgen och oljeuppsamlaren i diskmaskinen.

En superb fritös på alla tänkbara sätt. Den slår förra årets bäst i test-vinnare från Sage med hästlängder!

Sammanfattning:

Tefals bästa fritös har verkligen dominerat marknaden på senare tid. Det är en enormt populär fritös – och vi förstår varför.

Den automatiska oljefiltreringen gör att du kan återanvända oljan flera gånger om. Det är smidigt och spar dig väldigt mycket pengar. En fantastisk funktion som andra tillverkare definitivt kommer att ta efter.

Maskinen har en stor kapacitet och passar perfekt till hela familjen.

Resultaten blir dessutom klockrena. Dina pommes kommer att bli krispiga och goda som om de gjorts på en restaurang.

Ett självklart val – oavsett budget. Den är helt enkelt bäst.


Väldigt Populär: Tefal Easy Pro Fryer Fritös

Anledningar att köpa:

 • Lock med fönster
 • Lätt att hantera
 • Bra pris
 • Snabb uppvärmning
 • Utmärkt resultat
 • Väger ganska lite
 • Nätt design
Anledningar att inte köpa:

Den här fritösen beskrivs som en ”semi-professionell fritös”, vilket vi får lov att hålla med om.

Resultaten och funktionerna är överraskande bra, samtidigt som den kostar tillräckligt lite för att vi vanliga människor ska kunna köpa den. För tillfället gör den att hitta för under tusenlappen.

Du kan laga upp mot 1,2 kilo pommes frites med maskinen. Man har även extra nedsänkta värmeelement så att maten ska friteras både snabbare och jämnare.

Precis som sin storebror, Oleoclean, så kan varje del tas av och rengöras i diskmaskinen – förutom uppvärmningsblocket.

På ovansidan finns ett lock med fönster, så att du hela tiden kan se hur maten friteras. Du kan själv ställa in fritösen mellan 150°C to 190°C.

Oavsett om du vill fritera kyckling, klyftpotatis eller pommes så gör maskinen ett riktigt bra jobb. Vilket alla positiva recensioner vittnar om. Faktum är att det här är en av de mest populära fritöserna vi tittat på.

Den nätta storleken, snabba friteringen och enkla användningen gör den till en av årets bästa fritöser. I kombination med det låga priset så är det helt klart en av våra favoriter.

Sammanfattning:

Fritösen värms upp snabbt och är mycket enkel att hantera. Vi gillar att den inte väger så mycket och tar upp ganska lite plats i köket.

Resultaten blir förvånansvärt bra och fönstret på locket gör att du hela tiden har uppsikt över friteringen. Maskinen är dessutom utrustad med ett automatiskt överhettningsskydd.

Den här fritösen har allt du kan tänkas vilja ha till ett lågt pris. När det kommer till fritöser så är det här helt klart Tefals år.

Vi gillar den här maskinen starkt, och enligt alla positiva recensioner är vi inte ensamma om det.


Bästa Minifritösen: Severin Mini Fritös

Anledningar att köpa:

 • Tar upp minimalt med plats
 • Väger lite
 • Enkel användning
 • 6 Fonduegafflar inkluderade
 • Lock med fönster
 • Höljet är värmeisolerande
 • Fantastiskt pris
Anledningar att inte köpa:

 • För liten för stora familjer eller sällskap

Vi blev totalförälskade i den här lilla fritösen.

Först och främst är den verkligen jätteliten. Den tar upp minimalt med plats i köket. Liten och smidig är bara förnamnet – den är minst lika enkel att hantera som den är liten.

Det innebär att den är perfekt för 1-2 personer, men för en stor familj eller större sällskap så är den för liten. Fritösen är på nästan 1 liter.

Vi gillar också att fritösen fungerar som en fondue och det tillkommer 6 stycken fonduegafflar i paketet.

Maskinen har ett värmeisolerat hölje och du kan justera temperaturen på upp till 190 grader. Precis som de flesta andra maskiner är den även utrustad med en signallampa.

Den har även en säkerhetsavstängning som stänger av värmeelementet om oljenivån skulle komma under säkerhetsnivån.

Om du vill ha en minimalistisk och enkel fritös för 1-2 personer, då är det här ett ruskigt bra val!

Sammanfattning:

Den här lilla fritösen tar upp minimalt med plats och är superenkel att använda. Liten, smidig och lätthanterlig är precis vad den är.

Samtidigt är den utrustad med allt det som behövs för att kunna fritera maten på ett bra sätt. Man har till och med utrustat den med en säkerhetsavstängning för optimal säkerhet om oljenivån skulle sjunka.

Fritösen fungerar även som en fondue och inkluderar 6 stycken fonduegafflar!

Den är billig – men ack så bra. Den har potential att bli ett av de bästa köpen du gör i år. Med förutsättningen att du inte behöver fritera mat åt mer än 2 personer.


Bästa Airfryer: Princess Aerofryer Digital XXL

Anledningar att köpa:

 • Krispigt resultat
 • Hälsosam
 • 8 förprogrammerade program
 • Minimalt med arbete för dig
 • Rymmer 1500 gram pommes frites
 • Delar kan läggas i diskmaskinen
 • Superlätt att använda
Anledningar att inte köpa:

 • Resultaten skiljer sig en del från vanliga fritöser med olja

Av tidigare erfarenheter så tenderar många airfryers att vara en besvikelse, men den här maskinen spelar på en helt egen nivå. Det finns massvis av saker att gilla med den här maskinen.

Maten blir faktiskt krispig med Princess fritös, vilket många airfryers misslyckas med. Den friterar dessutom förvånansvärt snabbt!

Det är givetvis inte samma resultat som i en vanlig fritös, men för en airfryer utan olja så är resultaten riktigt bra. Både för pommes, kyckling och potatis.

Något vi verkligen gillar är att det finns 8 stycken förprogrammerade program att använda där du kan fritera, steka, baka, koka och rosta.

Du behöver heller inte bråka med temperaturer och tillagningstider. Istället klickar du på det du ska laga, exempelvis kött, fisk eller grönsaker – så gör airfryern jobbet åt dig. Supersmidigt!

Man använder även något som kallas för ”High speed air convection technology”, vilket innebär att varmluften cirkulerar på ett sätt som gör maten krispig utan olja.

Du kan även lägga de flesta delarna i diskmaskinen, vilket är en stor bonus för oss som ogillar att diska för hand.

Sammanfattning:

Airfryers kommer aldrig att ge samma resultat som en vanlig fritös, men Princess kommer väldigt nära! Den är dessutom hälsosammare än en vanlig fritös.

Resultatet blir bra, oavsett om du friterar pommes, kött eller fisk. Vi älskar det faktum att du enkelt kan klicka på vad du ska laga, exempelvis kött, så ställer maskinen själv in temperaturen och tillagningstiden.

Maskinen är med andra ord väldigt självständigt och du behöver göra minimalt med arbete.

Fritösen är, som namnet avslöjar, väldigt stor – så du kan laga mat till stora sällskap eller för flera dagar framåt. Perfekt för familjer.

Om du ska köpa en airfryer så är det här ett självklart val. Det blir inte bättre än så här!


Hitta bästa fritösen för dig

Fritös-friterar-pommes-frites

Fritöser blir allt mer populära i svenska hem, i takt med att vår matkultur utvecklas. Det har inneburit att sortimentet växt för varje år som gått och priserna har kunnat pressas ner.

Med största sannolikhet är det här första gången du ska köpa en fritös, så vi kan lugna dig redan nu: det är inte svårt att välja ut en bra fritös.

När allt kommer till kritan så handlar det om fyra saker du behöver tänka på.

Dyr eller billig fritös

Sätt upp en budget innan du ger dig ut för att köpa en fritös. På så sätt slipper du betala mer än vad du egentligen hade tänkt, bara för att modell X eller Y anses vara bäst och kostar lite mer.

Faktum är att du inte behöver gå så högt upp i pris för att hitta en maskin av bra kvalitet. Vårt tips är att du håller dig över 500 kronor, då maskinerna i den prisklassen inte brukar hålla speciellt länge.

I vår bäst i test-lista hittar du tre modeller under tusenlappen, som alla presterar bra. Den som är allra bäst kostar givetvis mer än så, men man behöver inte alltid köpa den maskin med flest funktioner, bäst material och högst kvalitet.

Stor eller liten fritös

När vi pratar om storlek så handlar det om två saker:

 • Maskinens fysiska storlek
 • Hur stora kvantiteter som kan friteras samtidigt

Om du har ett lite mindre kök så är det rekommenderat att välja en maskin som inte är så stor. Du vill gärna inte att fritösen tar upp hela diskbänken.

Hur stor kvantitet fritösen kan fritera är också av stor vikt. Om du ofta har gäster hemma eller har en stor familj, så vill du gärna kunna fritera mycket på en och samma gång.

Skulle det vara så att du bara vill fritera till en eller två personer, så kan en mindre variant vara ett bättre val. Om du köper den allra största, så finns risk för att du betalar mer pengar för storleken.

Med andra ord: reflektera över hur mycket utrymme fritösen får ta upp i köket och hur mycket mat som ska friteras i den.

Läs tester av fritöser

Att beställa köksutrustning på nätet kan spara dig många tusenlappar om året. Men flaskhalsen är att du inte kan känna på grejerna innan du beställer dem. Därför är det viktigt att du läser vad andra, som har använt modellen, tycker om produkten. Precis som du gör nu.

I vårt test så har vi också gjort research på varje modell, för att se vad andra konsumenter tycker om respektive modell. På så sätt kan vi ge en så rättvis beskrivning av varje modells styrkor och svagheter.

Det innebär att du inte behöver kolla på Youtube-klipp, läsa på forum eller Googla febrilt efter tester och recensioner. Vi har redan gjort jobbet åt dig och samlat allt du behöver veta här. Din tid är värdefull!

Vilka funktioner behöver du

Vilka funktioner vill du ha och vilka funktioner har modellen du tittar på? I vårt test så kan du se att alla modeller har olika funktioner att erbjuda.

Vår favorit vad gäller funktioner är helt klart bäst i test-vinnaren från Philips. Dels använder den Rapid Air-tekniken, som gör att du använder minimalt med olja, men du har också möjligheten att justera temperaturen på ett effektivt sätt.

Om du är osäker på om du vill ha en fritös eller airfryer, rekommenderar vi dig att läsa vår artikel fritös vs airfryer. Där går vi igenom skillnaderna, fördelarna och nackdelarna med respektive teknologi.

Fritösens design

De största tillverkarna har blivit väldigt bra på att designa sin utrustning. De vet att vi konsumenter inte bara vill ha funktionsdugliga och hållbara produkter, men även snygg utrustning.

Smaken är, som bekant, delad. Men alla på vår redaktion är överens om att varje modell på vår lista ser helt ok ut. Maskinerna från OBH Nordica och DeLonghi är inte de allra snyggaste, men helt klart godkända utseendemässigt.

Våra favoriter när det kommer till utseendet är helt klart Philips HD9240/90 och Severin 2430.

Ibland tänker vi ”äh, den ska ändå bara användas för att göra god mat”. Det är sant, men du vill gärna inte behöva ställa undan maskinen så fort du får besök – bara för att den inte ser så bra ut. Så glöm inte bort att också titta på maskinens design.

Vårt bäst i test av fritöser

Friterar-mat-i-fritös

När vi granskade de populäraste fritöserna på marknaden, så tillägnade vi även mycket tid åt att göra research. Vi ville se vad andra konsumenter och experter tycker om respektive fritös. Deras erfarenheter och uppfattningar har sedan tagits med i vår slutgiltiga betygsättning.

Anledningen är att vi vill kunna erbjuda dig som läsare en så rättvis och bred bild av varje fritös. Vi vill få med allt det bra och allt det dåliga. På så sätt blir det lättare för dig att avgöra om fritösen är bra för dig eller ej. Det innebär också att du slipper spendera dyrbar tid på att efterforska varje modell i flera timmar – eftersom vi redan har gjort grovjobbet åt dig.

Syftet med vår guide är att du ska kunna hitta den bästa fritösen för dig och din budget.

Liknande Artiklar