Mat-som-är-friterad

Bästa Fritösen 2020 – 6 Bäst i test Fritöser

Bäst i test

Philips Airfryer XL HD9240/90
Multifunktionell

DeLonghi MultiFry Fritös FH1163
Finns hos Tretti.se
Se pris
Bäst budgetval

Severin 2430 Airfryer
Finns hos Kökets favoriter
Se pris

Bästa Fritösen

Det finns så många olika fritöser att välja på. Vilken ger egentligen mest för pengarna?

Vi har tittat på de främsta fritöserna på marknaden, för att se vilka som är topp och vilka som är flopp. Vi blev glatt överraskade, när vi insåg att det finns riktigt bra maskiner både i budgetklassen såväl som premiummaskiner.


Bäst i test: Philips Fritös Airfryer XL HD9240/90

 • Kan användas helt utan olja
 • Löstagbara delar för enkel rengöring
 • Friterar cirka 1,2 kilo Pommes frites

Philips Airfryer XL HD9240/90 är en stilren och lättmanövrerad fritös som erbjuder möjligheten att göra det onyttiga aningen nyttigare. Tekniken som används vid fritering kallas Rapid Air och det innebär i korthet att varm luft cirkulerar extremt snabbt. Det här gör att man kan använda fritösen med minimal mängd olja, alternativt ingen alls.

Två stora fördelar med detta är att det självklart blir nyttigare men också att man helt slipper matoset som vanligtvis uppstår vid användande av en klassisk fritös och mängder av olja.

Något vi uppskattade extra mycket med Airfryer XL HD9240/90 var den tydliga layouten och enkla manövreringen. Det var enkelt att spara ner inställningar och även att justera temperaturen efter tycke och smak.

Extra plus att man kan använda den till att gratinera och fritera massvis med olika rätter, på ett enkelt och förhållandevis nyttigt sätt.

Trots att den är tillverkad i plast har den också en relativt exklusiv look och känsla, vilket gör att den bör passa bra in i de flesta hemmen. En given bäst i test-vinnare, då den är av riktigt hög kvalitet.

Finns hos:


Användarvänlig: OBH Nordica Pro Fryer Fritös

 • Hög kapacitet på hela 4 liter
 • Prisvärd
 • Klassisk look I borstat stål
Pro Fryer från OBH Nordica är en mer klassisk fritös, med det mer klassiska utseendet i borstat stål. En väldigt enkel fritös som lockar till köp med ett pris på under 1000 kronor. Är det då en fritös att satsa på? Sett till priset, absolut!

Pro Fryer kräver på klassiskt manér extrema mängder olja för att fungera korrekt vilket självfallet resulterar i välsmakande mat, men vi upplever att det vore trevligt att ha möjligheten att tillaga mat som åtminstone framstod som en gnutta nyttigare. Inställningsmöjligheterna är begränsade, men funktionen Cool Zone (som förlänger oljans livslängd och förhindrar att smulor och annat bränns vid) är ett trevligt tillskott.

Sett till prispunkten har vi svårt att se att man ska kunna förvänta sig särskilt mycket mer än vad OBH Nordica erbjuder med sin Pro Fryer. Extra plus får fritösen för sin stora kapacitet på 4 liter!

Finns hos:


Multifunktionell: DeLonghi MultiFry Fritös FH1163

 • Kan fritera, steka och koka
 • Automatiskt omrörningsverktyg
 • Kräver minimal mängd olja

I DeLonghi MultiFry FH1163 har vi utan tvivel testets mest mångfacetterade fritös. Utöver den självklara möjligheten att fritera kan den också steka och koka din mat vilket gör att den verkligen gör skäl för sin plats i ditt kök. Tack vare det automatiska omrörningsverktyget skulle man till och med kunna låta MultiFry stå för slevandet i en risotto, men detta har vi inte testat och det är därför svårt att säga om resultatet skulle bli särskilt bra.

Fritösen kommer fullspäckad med funktioner och något som är slående är att den tillagar maten väldigt snabbt. Det behövs heller inte litervis med olja vilket gör att maten ändå framstår som förhållandevis sund jämfört med de mer oljetörstiga fritöserna.

Det enda egentligen negativa att säga om MultiFry är designen. Trots att den är valbar i både silver och svart (svart är helt klart den snyggare versionen) så påminner designen om en birollsförpassad robot från en Star Wars-film. Detta väger den dock upp tusenfalt med sin breda funktionalitet och utsökta mat!

Finns hos:


Väldigt populär: Philips HD9250/50

 • Extremt kompakt utförande
 • Samma Rapid Air-teknologi som hos HD9240/90
 • Tål att maskindiskas

Philips HD9250/50 är en enklare och mindre version av HD9240/90 som vi nämner högre upp i produkttestet. På samma vis använder man i denna fritös Rapid Air-teknologi som gör att maten känns fräschare och man slipper doft av matos och överflödig olja.

Fritösen är enklare och mindre än sin storebroder, men erbjuder ändå en del basic funktioner som gör den prisvärd. En mindre behållare (cirka 0,8 kilo) gör också fritösen betydligt mindre. Med tydliga funktioner som är snabba att lära sig så är maskinen både prisvärd och helt godkänd.

Finns hos:


Bäst budgetval: Severin 2430 Airfryer

 • 6 program med snabbval
 • Mer än värd sitt pris
 • Fullt möjligt att fritera utan olja

Precis som några andra kombattanter i det här testet är Severin 2430 en varmluftsfritös som arbetar på samma vis som Philips modeller med Rapid Air-teknik. Det gör att maten även här känns fräschare, något vi uppskattar enormt. Här är det enkelt att komma igång med hjälp av 6 förinställda program och layouten på displayen är enkel och tydlig.

För den som vill ha pommes-fest är det ett prisvärt val, då den rymmer hela 3,2 liter. Designen är stilren, om än aningen plastig, men den smälter in utan att ta för mycket plats eller sticka för mycket i ögonen.
Just fräschheten och enkelheten i kombination med ett av testets lägre pris, får oss att känna att detta kan vara lite av en favorit.

Finns hos:


Billigast: Champion Aero Fryer Fritös

 • 2,5 liter kapacitet
 • Fritera med varmluft
 • Bra prispunkt

Många modeller i detta test använder sig av snabbt cirkulerande varmluft för att fritera och så är fallet även med Champion Aero Fryer. Det innebär som tidigare nämnt att man klarar sig utan oljan och ändå kan få ett resultat som är både krispigt och fräscht.

Även om Aero Fryer uppfyller dessa kriterier, så känner vi att den faller kort på vissa andra punkter. Den är inte jätteenkel att använda sig av då den saknar skärm och istället använder klassiska vred för att ställa temperatur och tid. Även om priset är lågt, vilket självklart är uppskattat, så känns det som att det i detta fall märks lite för tydligt i form av avskalad funktionalitet, plastig look och sämre resultat. Många tester online skvallrar om varmluft som slutat fungera efter bara en kort tids användande, vilket givetvis drar ner det slutgiltiga betyget för fritösen.

Finns hos:


Hitta bästa fritösen för dig

Fritöser blir allt mer populära i svenska hem, i takt med att vår matkultur utvecklas. Det har inneburit att sortimentet växt för varje år som gått och priserna har kunnat pressas ner.

Med största sannolikhet är det här första gången du ska köpa en fritös, så vi kan lugna dig redan nu: det är inte svårt att välja ut en bra fritös.

När allt kommer till kritan så handlar det om fyra saker du behöver tänka på.

Priset på fritösen

Sätt upp en budget innan du ger dig ut för att köpa en fritös. På så sätt slipper du betala mer än vad du egentligen hade tänkt, bara för att modell X eller Y anses vara bäst och kostar lite mer.

Faktum är att du inte behöver gå så högt upp i pris för att hitta en maskin av bra kvalitet. Vårt tips är att du håller dig över 500 kronor, då maskinerna i den prisklassen inte brukar hålla speciellt länge.

I vår bäst i test-lista hittar du tre modeller under tusenlappen, som alla presterar bra. Den som är allra bäst kostar givetvis mer än så, men man behöver inte alltid köpa den maskin med flest funktioner, bäst material och högst kvalitet.

Med friterat är det gott med lite läskande dryck. Missa inte vårt stora test av de bästa kolsyremaskinerna.

Storleken och kapacitet är viktig

När vi pratar om storlek så handlar det om två saker:

 • Maskinens fysiska storlek
 • Hur stora kvantiteter som kan friteras samtidigt

Om du har ett lite mindre kök så är det rekommenderat att välja en maskin som inte är så stor. Du vill gärna inte att fritösen tar upp hela diskbänken.

Hur stor kvantitet fritösen kan fritera är också av stor vikt. Om du ofta har gäster hemma eller har en stor familj, så vill du gärna kunna fritera mycket på en och samma gång.

Skulle det vara så att du bara vill fritera till en eller två personer, så kan en mindre variant vara ett bättre val. Om du köper den allra största, så finns risk för att du betalar mer pengar för storleken.

Med andra ord: reflektera över hur mycket utrymme fritösen får ta upp i köket och hur mycket mat som ska friteras i den.

Läs tester av fritöser

Att beställa köksutrustning på nätet kan spara dig många tusenlappar om året. Men flaskhalsen är att du inte kan känna på grejerna innan du beställer dem. Därför är det viktigt att du läser vad andra, som har använt modellen, tycker om produkten. Precis som du gör nu.

I vårt test så har vi också gjort research på varje modell, för att se vad andra konsumenter tycker om respektive modell. På så sätt kan vi ge en så rättvis beskrivning av varje modells styrkor och svagheter.

Det innebär att du inte behöver kolla på Youtube-klipp, läsa på forum eller Googla febrilt efter tester och recensioner. Vi har redan gjort jobbet åt dig och samlat allt du behöver veta här. Din tid är värdefull!

Vilka funktioner behöver du

Vilka funktioner vill du ha och vilka funktioner har modellen du tittar på? I vårt test så kan du se att alla modeller har olika funktioner att erbjuda.

Vår favorit vad gäller funktioner är helt klart bäst i test-vinnaren från Philips. Dels använder den Rapid Air-tekniken, som gör att du använder minimalt med olja, men du har också möjligheten att justera temperaturen på ett effektivt sätt.

Fritösens design

De största tillverkarna har blivit väldigt bra på att designa sin utrustning. De vet att vi konsumenter inte bara vill ha funktionsdugliga och hållbara produkter, men även snygg utrustning.

Smaken är, som bekant, delad. Men alla på vår redaktion är överens om att varje modell på vår lista ser helt ok ut. Maskinerna från OBH Nordica och DeLonghi är inte de allra snyggaste, men helt klart godkända utseendemässigt.

Våra favoriter när det kommer till utseendet är helt klart Philips HD9240/90 och Severin 2430.

Ibland tänker vi ”äh, den ska ändå bara användas för att göra god mat”. Det är sant, men du vill gärna inte behöva ställa undan maskinen så fort du får besök – bara för att den inte ser så bra ut. Så glöm inte bort att också titta på maskinens design.

Vårt bäst i test av fritöser

När vi granskade de populäraste fritöserna på marknaden, så tillägnade vi även mycket tid åt att göra research. Vi ville se vad andra konsumenter och experter tycker om respektive fritös. Deras erfarenheter och uppfattningar har sedan tagits med i vår slutgiltiga betygsättning.

Anledningen är att vi vill kunna erbjuda dig som läsare en så rättvis och bred bild av varje fritös. Vi vill få med allt det bra och allt det dåliga. På så sätt blir det lättare för dig att avgöra om fritösen är bra för dig eller ej. Det innebär också att du slipper spendera dyrbar tid på att efterforska varje modell i flera timmar – eftersom vi redan har gjort grovjobbet åt dig.

Syftet med vår guide är att du ska kunna hitta den bästa fritösen för dig och din budget.


Läs också: