Stor-fritös

Bästa fritösen 2024 – Topp 4 fritöser

Bäst i test

Tefal-Oleoclean-fritös-bäst-i-test

Tefal Oleoclean Fritös

Bästa fritösen

Den här fritösen har en automatisk oljefiltrering, stor kapacitet och enkel navigation. Det går snabbt och enkelt att fritera mat i den. De flesta delarna kan även rengöras i diskmaskinen. En självklar vinnare i år!

Mer info i butik

Våra favoriter

Få saker är så gott som friterad mat. Kycklingvingar, pommes och nuggets. Till och med äpplen och vissa bakelser är goda att fritera.

Men för att lyckas med friteringen där hemma, så är två saker vitala:

 • Kvalitén
 • Användarvänligheten

Fritöser har tidigare varit kända för att vara svåra och tidskrävande att rengöra. Vilket inneburit att många hemmakockar använt sin fritös ett par gånger, för att sedan låta den samla damm i köksskåpet. Det har helt enkelt tagit för lång tid att fritera mat hemma.

Men tiderna har förändrats och många fritöser är numera utrustade med finesser och funktioner som gör friteringen snabb och enkel.

Vi har gått igenom årets främsta fritöser för att hjälpa dig att hitta den maskin som passar dig bäst – oavsett budget.


Bästa fritösen: Tefal Oleoclean Fritös

Anledningar att köpa:

 • Automatisk oljefiltrering
 • Stor kapacitet
 • Enkel att använda
 • Snabb
 • Krispigt resultat
 • Många diskmaskinssäkra delar
Anledningar att inte köpa:

 • Ganska stor

Definitivt den mest effektiva och användarvänliga fritösen på marknaden idag. Den är en fröjd att använda!

Det vi gillar mest med Oleoclean är att den filtrerar oljan helt på egen hand. En otroligt smidig funktion som bara det gör den till en bäst i test-vinnare.

Själva filtreringen är superenkel. När du är klar med att fritera maten, så stänger du bara av fritösen och sätter ratten på ”automatisk filtrering”.

Oljan börjar kylas ner och rinner sedan genom en sil, för att slutligen hamna i en oljeuppsamlare på undersidan. Det innebär att oljan hålls ren och du kan återanvända den flera gånger om.

Otroligt smart och ekonomiskt!

Fritösen har en digital timer och en så kallad ”cool zone”.

Du kan även plocka isär den och rengöra skål, lock, frityrkorgen och oljeuppsamlaren i diskmaskinen.

En superb fritös på alla tänkbara sätt. Den slår förra årets bäst i test-vinnare från Sage med hästlängder!

Sammanfattning:

Tefal Oleoclean har verkligen dominerat marknaden på senare tid. Det är en enormt populär fritös – och vi förstår varför.

Den automatiska oljefiltreringen gör att du kan återanvända oljan flera gånger om. Det är smidigt och spar dig väldigt mycket pengar. En fantastisk funktion som andra tillverkare definitivt kommer att ta efter.

Maskinen har en stor kapacitet och passar perfekt till hela familjen.

Resultaten blir dessutom klockrena. Dina pommes kommer att bli krispiga och goda som om de gjorts på en restaurang.

Ett självklart val – oavsett budget. Den är helt enkelt bäst.


Väldigt Populär: Tefal Easy Pro Fryer Fritös

Anledningar att köpa:

 • Lock med fönster
 • Lätt att hantera
 • Bra pris
 • Snabb uppvärmning
 • Utmärkt resultat
 • Väger ganska lite
 • Nätt design
Anledningar att inte köpa:

Den här fritösen beskrivs som en ”semi-professionell fritös”, vilket vi får lov att hålla med om.

Resultaten och funktionerna är överraskande bra, samtidigt som den kostar tillräckligt lite för att vi vanliga människor ska kunna köpa den. För tillfället gör den att hitta för under tusenlappen.

Du kan laga upp mot 1,2 kilo pommes frites med maskinen. Man har även extra nedsänkta värmeelement så att maten ska friteras både snabbare och jämnare.

Precis som sin storebror, Oleoclean, så kan varje del tas av och rengöras i diskmaskinen – förutom uppvärmningsblocket.

På ovansidan finns ett lock med fönster, så att du hela tiden kan se hur maten friteras. Du kan själv ställa in fritösen mellan 150°C to 190°C.

Oavsett om du vill fritera kyckling, klyftpotatis eller pommes så gör maskinen ett riktigt bra jobb. Vilket alla positiva recensioner vittnar om. Faktum är att det här är en av de mest populära fritöserna vi tittat på.

Den nätta storleken, snabba friteringen och enkla användningen gör den till en av årets bästa fritöser. I kombination med det låga priset så är det helt klart en av våra favoriter.

Sammanfattning:

Fritösen värms upp snabbt och är mycket enkel att hantera. Vi gillar att den inte väger så mycket och tar upp ganska lite plats i köket.

Resultaten blir förvånansvärt bra och fönstret på locket gör att du hela tiden har uppsikt över friteringen. Maskinen är dessutom utrustad med ett automatiskt överhettningsskydd.

Den här fritösen har allt du kan tänkas vilja ha till ett lågt pris. När det kommer till fritöser så är det här helt klart Tefals år.

Vi gillar den här maskinen starkt, och enligt alla positiva recensioner är vi inte ensamma om det.


Bästa budgetval: Severin Fritös Cold Zone

Severin-Cold-Zone-fritös

Anledningar att köpa:

 • Mycket enkelt att rengöra
 • Flera delar kan maskindiskas
 • Användarvänlig
 • Lågt pris
 • Oljebehållare med non-stick
Anledningar att inte köpa:

 • För liten för stora familjer

Det är svårt att hitta bra fritöser på en budget. Fritöser under tusenlappen brukar sällan vara bra. Om de inte är väldigt små, så har de bristande kvalité och designfel.

Men så har vi Severins Cold Zone. Den kostar strax under 600 kronor, men har en överraskande bra prestanda. Det är inte den allra största maskinen, men med en kapacitet på 3 liter så räcker den gott och väl för 2-3 personer.

Severin rekommenderar att du friterar upp till 400 gram pommes åt gången.

Fritösen är gjord av rostfritt stål och oljebehållaren har non-stick, vilket underlättar vid rengöring. Den kan även rengöras i diskmaskinen – likaså frityrkorgen. Det får Severin plus i kanten för, då fritöser är en av de jobbigaste köksmaskinerna att rengöra.

Locket har ett litet fönster så att du hela tiden kan se hur friteringen tar sig.

Maxtemperaturen är 190 grader – mer än så behöver du sällan. Vanligtvis friterar man mat i 150 till 180 grader.

Användarvänligheten, resultaten och kvalitén är långt bättre än vad priset fick oss att tro. Du får väldigt mycket för pengarna och det är definitivt en av årets mest prisvärda fritöser.

Sammanfattning:

Om du antingen letar efter en billig fritös eller en relativt liten maskin – då är Cold Zone är ett självklart val. Den har ett lågt pris, men konkurrerar med maskiner som kostar nästan det dubbla i pris.

Den är oerhört enkel att rengöra och flera delar kan maskindiskas. Den friterar bra och känns väldigt pålitlig att använda.

Den enda nackdelen är storleken. För 2-3 personer räcker kapaciteten på 3 liter gott och väl, men för större familjer är den för liten. Såvida du inte vill fritera i omgångar.

Överlag är det här en superb fritös till ett lågt pris. Definitivt en av årets favoriter!


Bra för familjer: Tefal FR516 Filtra Pro Fritös

Tefal-Filtra-Pro-fritös

Anledningar att köpa:

 • Smidig användning
 • Maskindisk
 • 1 kg pommes åt gången
 • Bra timer
Anledningar att inte köpa:

 • Priset

Tefal är ett företag som alltid dyker upp när vi testar fritöser. Genom åren har de pumpat ut en hel del modeller, varav Filtra Pro definitivt är en av våra favoriter.

Vi skulle säga att det är en perfekt fritös för familjer – av flera anledningar.

Först och främst har den en kapacitet på 4 liter, vilket innebär att den kan fritera 1 kg pommes åt gången. Kanon för oss som har barn och flera munnar att mätta. 4 liter är, enligt oss, en bra volym då den inte är för liten och heller inte tar upp för mycket plats på diskbänken.

Vidare så är den superenkel att rengöra. Höljet, behållaren, locket, frityrkorgen och filternätet kan rengöras i diskmaskinen. Väldigt smidigt för dig som vill spara tid eller som har andra saker att göra.

Filtra Pro är utrustad med en timer. Du justerar temperaturen, och när maten är klar så ringer klockan. Locket har även ett fönster så att du hela tiden kan ha koll på friteringen.

Det enda negativa med den här fritösen är priset. I skrivande stund kostar den 1229 kronor, vilket är lite i överkant. Det finns större fritöser, med liknande kvalité och funktionalitet, som kostar ungefär lika mycket. Men då tar de också upp mer plats i köket.

Om den Filtra Pro är inom din budget, så är det helt klart ett bra köp.

Sammanfattning:

En bra fritös som är varken för stor eller för liten. Kvalitén är genomgående hög, med alla de funktioner och finesser som vi vill ha i en modern fritös.

Vi gillar att de flesta delarna kan maskindiskas, vilket gör rengöringen mycket enkel.

Ett bra val för dig som vill ha en användarvänlig, enkel och smidig fritös.


Vilken fritös är bäst för dig

Fritös-friterar-pommes-frites

Fritöser blir allt mer populära i svenska hem, i takt med att vår matkultur utvecklas. Det har inneburit att sortimentet växt för varje år som gått och priserna har kunnat pressas ner.

Med största sannolikhet är det här första gången du ska köpa en fritös, så vi kan lugna dig redan nu: det är inte svårt att välja ut en bra fritös.

När allt kommer till kritan så handlar det om fyra saker du behöver tänka på.

Dyr eller billig fritös

Sätt upp en budget innan du ger dig ut för att köpa en fritös. På så sätt slipper du betala mer än vad du egentligen hade tänkt, bara för att modell X eller Y anses vara bäst och kostar lite mer.

Faktum är att du inte behöver gå så högt upp i pris för att hitta en maskin av bra kvalitet. Vårt tips är att du håller dig över 500 kronor, då maskinerna i den prisklassen inte brukar hålla speciellt länge.

I vår bäst i test-lista hittar du tre modeller under tusenlappen, som alla presterar bra. Den som är allra bäst kostar givetvis mer än så, men man behöver inte alltid köpa den maskin med flest funktioner, bäst material och högst kvalitet.

Stor eller liten fritös

När vi pratar om storlek så handlar det om två saker:

 • Maskinens fysiska storlek
 • Hur stora kvantiteter som kan friteras samtidigt

Om du har ett lite mindre kök så är det rekommenderat att välja en maskin som inte är så stor. Du vill gärna inte att fritösen tar upp hela diskbänken.

Hur stor kvantitet fritösen kan fritera är också av stor vikt. Om du ofta har gäster hemma eller har en stor familj, så vill du gärna kunna fritera mycket på en och samma gång.

Skulle det vara så att du bara vill fritera till en eller två personer, så kan en mindre variant vara ett bättre val. Om du köper den allra största, så finns risk för att du betalar mer pengar för storleken.

Med andra ord: reflektera över hur mycket utrymme fritösen får ta upp i köket och hur mycket mat som ska friteras i den.

Läs tester av fritöser

Att beställa köksutrustning på nätet kan spara dig många tusenlappar om året. Men flaskhalsen är att du inte kan känna på grejerna innan du beställer dem. Därför är det viktigt att du läser vad andra, som har använt modellen, tycker om produkten. Precis som du gör nu.

I vårt test så har vi också gjort research på varje modell, för att se vad andra konsumenter tycker om respektive modell. På så sätt kan vi ge en så rättvis beskrivning av varje modells styrkor och svagheter.

Vilka funktioner behöver du

Vilka funktioner vill du ha och vilka funktioner har modellen du tittar på? I vårt test så kan du se att alla modeller har olika funktioner att erbjuda.

Vår favorit vad gäller funktioner är helt klart bäst i test-vinnaren från Philips. Dels använder den Rapid Air-tekniken, som gör att du använder minimalt med olja, men du har också möjligheten att justera temperaturen på ett effektivt sätt.

Om du är osäker på om du vill ha en fritös eller airfryer, rekommenderar vi dig att läsa vår artikel fritös vs airfryer. Där går vi igenom skillnaderna, fördelarna och nackdelarna med respektive teknologi.

Fritösens design

De största tillverkarna har blivit väldigt bra på att designa sin utrustning. De vet att vi konsumenter inte bara vill ha funktionsdugliga och hållbara produkter, men även snygg utrustning.

Smaken är, som bekant, delad. Men alla på vår redaktion är överens om att varje modell på vår lista ser helt ok ut. Maskinerna från OBH Nordica och DeLonghi är inte de allra snyggaste, men helt klart godkända utseendemässigt.

Våra favoriter när det kommer till utseendet är helt klart Philips HD9240/90 och Severin 2430.

Ibland tänker vi ”äh, den ska ändå bara användas för att göra god mat”. Det är sant, men du vill gärna inte behöva ställa undan maskinen så fort du får besök – bara för att den inte ser så bra ut. Så glöm inte bort att också titta på maskinens design.