Mat-som-är-friterad

Fritös Bäst i test 2021 – Topp 5 Bästa Fritöser

Bäst i test

Sage-BDF500-The-Smart-Fryer

Sage BDF500 The Smart Fryer

Bästa Fritösen på marknaden

Den har stor kapacitet, snygg & modern design och resultatet blir utmärkt. Du har 6 olika färdiga programval att välja på, så att maten friteras på optimalt sätt. Definitivt den bästa fritösen idag, oavsett prisklass.

Bagaren och kocken

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa Fritösen

Det finns så många olika fritöser att välja på. Vilken ger egentligen mest för pengarna?

Vi har tittat på de främsta fritöserna på marknaden, för att se vilka som är topp och vilka som är flopp. Om du är ute efter specifikt en Air Fryer, kan du läsa vårt stora test av airfryers.

Vi blev glatt överraskade, när vi insåg att det finns riktigt bra maskiner både i budgetklassen såväl som premiummaskiner.


Bäst i test: Sage BDF500 The Smart Fryer

Anledningar att köpa:

 • Stor kapacitet
 • Snygg & modern design
 • Fenomenal fritering
 • 6 olika programval
 • Tydlig display
 • Cool Zone-teknologi
Anledningar att inte köpa:

Helt klart den mest prisvärda fritösen vi sett de senaste åren. Den har allt du kan tänkas vilja ha – och lite till!

Designmässigt så är den stilren, funktionell och byggd med på ett smart sätt. Allt är lättillgängligt och logiskt. Vi föredrar definitivt den här nya, fräscha och moderna designen, framför de flesta andra fritöser.

Sage Smart Fryer inte bara ser professionell ut, utan känns även rejält och kvalitativ. Den är gjord i rostfritt stål och har en väldigt rigid konstruktion för optimal säkerhet och bekvämlighet.

Kapaciteten är stor, du kan fritera över 1 kilo pommes frites utan några problem.

Man har även utrustat BDF500 med en teknologi som minskar oljespillet i maskinen.

Den är mycket enkel att hålla ren och diska, vilket är viktigt (och ovanligt) när det kommer till fritöser. Olja är ingen höjdare att försöka skura bort, men i det här fallet så är det enkelt.

Vi gillar främst den digitala displayen där du kan välja mellan 6 olika program: dubbel-friterad pommes, pommes, fisk, nuggets, munkar och slutligen, smått förvånande, bläckfisk. Den sistnämnda går nog mer hem utomlands än här i Sverige. Det finns även ett custom-program.

Själva instruktionsboken gör att maskinen känns komplicerad – men kontrollerna är i själva verket väldigt enkla. Troligtvis för att de måste vara övertydliga i såna här procedurer, i och med att det är varm olja som hanteras.

Sammanfattning:

Vår absoluta favorit i alla kategorier. Den här fritösen är fenomenal och väl värd varenda krona!

Den kan hantera upp till 1 kg pommes, är lika enkel att hantera som att rengöra och du får 6 olika förvalda program att välja på. Utöver det så finns det även en ”custom program”-funktion för allt annat.

Allt är väldigt enkelt att förstå med hjälp av displayen och knapparna som finns.

Om du letar efter den bästa fritösen på marknaden idag, oavsett budget, så är det här det mest intelligenta valet.


Användarvänlig: OBH Nordica Pro Fryer Fritös

Anledningar att köpa:

 • Hög kapacitet på hela 4 liter
 • Prisvärd
 • Klassisk look I borstat stål
 • Digital display
 • Timer
Anledningar att inte köpa:

Pro Fryer från OBH Nordica är en mer klassisk fritös, med det mer klassiska utseendet i borstat stål. En väldigt enkel fritös som lockar till köp med ett pris på under 1000 kronor. Är det då en fritös att satsa på? Sett till priset, absolut!

Pro Fryer kräver på klassiskt manér extrema mängder olja för att fungera korrekt vilket självfallet resulterar i välsmakande mat, men vi upplever att det vore trevligt att ha möjligheten att tillaga mat som åtminstone framstod som en gnutta nyttigare.

Inställningsmöjligheterna är begränsade, men funktionen Cool Zone (som förlänger oljans livslängd och förhindrar att smulor och annat bränns vid) är ett trevligt tillskott.

Sett till prispunkten har vi svårt att se att man ska kunna förvänta sig särskilt mycket mer än vad OBH Nordica erbjuder med sin Pro Fryer. Extra plus får fritösen för sin stora kapacitet på 4 liter!

Sammanfattning:

En billig standard-fritös som gör precis det vi vill att den gör: friterar.

Utöver själva friteringen, som blir väldigt bra, så gillar vi den stora kapaciteten på 4 liter. Ett riktigt bra val om du vill ha något lite mer ekonomiskt, men som fortfarande kan fritera stora mängder mat samtidigt.


Bästa lilla fritösen: Princess Minifritös & Fondue

Anledningar att köpa:

 • Liten
 • Lågt pris
 • Delar kan maskindiskas
 • Friterar bra
 • 6 fonduegafflar inkluderade
 • Perfekt för 1-2 personer
Anledningar att inte köpa:

 • Tar lång tid att värma upp

Vi försöker alltid ha ett öppet sinne när vi tittar på olika produkter. Vi vill vara så ”nollställda” som möjligt vid recensions-tillfället och bara utvärdera maskinens funktionalitet. Oavsett vad omvärlden eller priset säger.

Men vi var skeptiska den här gången. Princess minifritös är väldigt billig. Lite för billig.

Vår skepsis fick vi snabbt äta upp.

Det här är en väldigt liten fritös, en ”minifritös”. Men trots storleken och priset, så har den allt vi egentligen behöver för att fritera vår mat.

Pommes blir riktigt gott i den här maskinen och allt går som smort när man använder den. Friteringen blir överraskande bra.

Den är även enkel att rengöra, främst då den har delar som kan rengöras i diskmaskinen.

Princess har ett lock med luktfilter, lås och ett visningsfönster. Du får även med 6 fonduegafflar.

Vi är otroligt nöjda med den här fritösen, men det finns en sak som är lite negativ. Det är att den tar lång tid att värma upp. Men det är inte hela världen.

Sammanfattning:

Perfekt för hushåll på 1 eller 2 personer. Den tar upp minimalt med plats och är väldigt enkel att hantera. Den friterar minst lika bra som fritöser som kostar det dubbla.

Locket har ett lås, luktfilter och ett visningsfönster så att du kan se vad som händer på insidan.

En förvånansvärt billig fritös, men det reflekteras inte i kvalitén. Den är bra, liten och effektiv. Helt klart ett bra köp. Vi gillar den starkt!


Väldigt populär: Philips HD9250/50

Anledningar att köpa:

 • Extremt kompakt utförande
 • Rapid Air-teknologi
 • Tål att maskindiskas
 • Timer-funktion
Anledningar att inte köpa:

Philips HD9250/50 är en enklare och mindre version av HD9240/90. På samma vis använder man i denna fritös Rapid Air-teknologi som gör att maten känns fräschare och man slipper doft av matos och överflödig olja.

Du får en krispit stekyta och och med tanke på storleken, så kan den göra mat åt 2-3 personer.

När den är klar så signalerar maskinen åt dig.

Den kan maskindiskas och har en effektiv sladdförvaring, så utöver själva friteringen, så är den väldigt användarvänlig – precis som sin storebror.

Sammanfattning:

Fritösen är enklare och mindre än sin storebroder, men erbjuder ändå en del basic funktioner som gör den prisvärd.

En mindre behållare (cirka 0,8 kilo) gör också fritösen betydligt mindre. Med tydliga funktioner som är snabba att lära sig så är maskinen både prisvärd och helt godkänd.


Bäst budgetval: Severin 2430 Airfryer

Anledningar att köpa:

 • 6 program med snabbval
 • Mer än värd sitt pris
 • Fullt möjligt att fritera utan olja
 • Automatisk avstängning
 • Smidig att använda
Anledningar att inte köpa:

Precis som några andra kombattanter i det här testet är Severin 2430 en varmluftsfritös som arbetar på samma vis som Philips modeller med Rapid Air-teknik. Det gör att maten även här känns fräschare, något vi uppskattar enormt.

Här är det enkelt att komma igång med hjälp av 6 förinställda program och layouten på displayen är enkel och tydlig.

För den som vill ha pommes-fest är det ett prisvärt val, då den rymmer hela 3,2 liter.

Designen är stilren, om än aningen plastig, men den smälter in utan att ta för mycket plats eller sticka för mycket i ögonen.

Sammanfattning:

Just fräschheten och enkelheten i kombination med ett av testets lägre priser, så gillar vi den här fritösen starkt.

Den är stilren, om än lite plastig. Den har 6 förinställda program och displayen fungerar kanon. Vi gillar också att den har automatisk avstängning. Helt klart ett bra val!


Hitta bästa fritösen för dig

Fritöser blir allt mer populära i svenska hem, i takt med att vår matkultur utvecklas. Det har inneburit att sortimentet växt för varje år som gått och priserna har kunnat pressas ner.

Med största sannolikhet är det här första gången du ska köpa en fritös, så vi kan lugna dig redan nu: det är inte svårt att välja ut en bra fritös.

När allt kommer till kritan så handlar det om fyra saker du behöver tänka på.

Dyr eller billig fritös

Sätt upp en budget innan du ger dig ut för att köpa en fritös. På så sätt slipper du betala mer än vad du egentligen hade tänkt, bara för att modell X eller Y anses vara bäst och kostar lite mer.

Faktum är att du inte behöver gå så högt upp i pris för att hitta en maskin av bra kvalitet. Vårt tips är att du håller dig över 500 kronor, då maskinerna i den prisklassen inte brukar hålla speciellt länge.

I vår bäst i test-lista hittar du tre modeller under tusenlappen, som alla presterar bra. Den som är allra bäst kostar givetvis mer än så, men man behöver inte alltid köpa den maskin med flest funktioner, bäst material och högst kvalitet.

Stor eller liten fritös

När vi pratar om storlek så handlar det om två saker:

 • Maskinens fysiska storlek
 • Hur stora kvantiteter som kan friteras samtidigt

Om du har ett lite mindre kök så är det rekommenderat att välja en maskin som inte är så stor. Du vill gärna inte att fritösen tar upp hela diskbänken.

Hur stor kvantitet fritösen kan fritera är också av stor vikt. Om du ofta har gäster hemma eller har en stor familj, så vill du gärna kunna fritera mycket på en och samma gång.

Skulle det vara så att du bara vill fritera till en eller två personer, så kan en mindre variant vara ett bättre val. Om du köper den allra största, så finns risk för att du betalar mer pengar för storleken.

Med andra ord: reflektera över hur mycket utrymme fritösen får ta upp i köket och hur mycket mat som ska friteras i den.

Läs tester av fritöser

Att beställa köksutrustning på nätet kan spara dig många tusenlappar om året. Men flaskhalsen är att du inte kan känna på grejerna innan du beställer dem. Därför är det viktigt att du läser vad andra, som har använt modellen, tycker om produkten. Precis som du gör nu.

I vårt test så har vi också gjort research på varje modell, för att se vad andra konsumenter tycker om respektive modell. På så sätt kan vi ge en så rättvis beskrivning av varje modells styrkor och svagheter.

Det innebär att du inte behöver kolla på Youtube-klipp, läsa på forum eller Googla febrilt efter tester och recensioner. Vi har redan gjort jobbet åt dig och samlat allt du behöver veta här. Din tid är värdefull!

Vilka funktioner behöver du

Vilka funktioner vill du ha och vilka funktioner har modellen du tittar på? I vårt test så kan du se att alla modeller har olika funktioner att erbjuda.

Vår favorit vad gäller funktioner är helt klart bäst i test-vinnaren från Philips. Dels använder den Rapid Air-tekniken, som gör att du använder minimalt med olja, men du har också möjligheten att justera temperaturen på ett effektivt sätt.

Om du är osäker på om du vill ha en fritös eller airfryer, rekommenderar vi dig att läsa vår artikel fritös vs airfryer. Där går vi igenom skillnaderna, fördelarna och nackdelarna med respektive teknologi.

Fritösens design

De största tillverkarna har blivit väldigt bra på att designa sin utrustning. De vet att vi konsumenter inte bara vill ha funktionsdugliga och hållbara produkter, men även snygg utrustning.

Smaken är, som bekant, delad. Men alla på vår redaktion är överens om att varje modell på vår lista ser helt ok ut. Maskinerna från OBH Nordica och DeLonghi är inte de allra snyggaste, men helt klart godkända utseendemässigt.

Våra favoriter när det kommer till utseendet är helt klart Philips HD9240/90 och Severin 2430.

Ibland tänker vi ”äh, den ska ändå bara användas för att göra god mat”. Det är sant, men du vill gärna inte behöva ställa undan maskinen så fort du får besök – bara för att den inte ser så bra ut. Så glöm inte bort att också titta på maskinens design.

Vårt bäst i test av fritöser

När vi granskade de populäraste fritöserna på marknaden, så tillägnade vi även mycket tid åt att göra research. Vi ville se vad andra konsumenter och experter tycker om respektive fritös. Deras erfarenheter och uppfattningar har sedan tagits med i vår slutgiltiga betygsättning.

Anledningen är att vi vill kunna erbjuda dig som läsare en så rättvis och bred bild av varje fritös. Vi vill få med allt det bra och allt det dåliga. På så sätt blir det lättare för dig att avgöra om fritösen är bra för dig eller ej. Det innebär också att du slipper spendera dyrbar tid på att efterforska varje modell i flera timmar – eftersom vi redan har gjort grovjobbet åt dig.

Syftet med vår guide är att du ska kunna hitta den bästa fritösen för dig och din budget.

Liknande Artiklar