Äggkokare bäst i test 2023 – Bästa äggkokaren

Bäst i test

Cloer-äggkokare

Cloer Äggkokare

Bästa äggkokaren

Den är snabb och ger dig välkokta ägg vid varje användning. En ljudsignal hörs så fort äggen är klara. Det är en av de billigaste äggkokarna, men är trots det en av de bästa.

Mer info i butik

Bästa Äggkokaren

Ägg är en stapelvara i Sverige. Enligt Jordbruksverket går det åt hela 240 ägg per person om året. Vilket blir ungefär 153 tusen ton ägg per år i Sverige.

Nog sagt äter vi en hel del ägg.

För att göra äggkokandet enklare, så använder många människor en äggkokare.

Problemet med att köpa äggkokare är att det finns en hel del modeller som varken presterar bra eller är speciellt hållbara.

För att hjälpa dig att hitta rätt, så har vi recenserat och listat årets bästa äggkokare – för varje storlek och budget.


Bästa äggkokaren: Cloer Äggkokare

Cloer-vit-äggkokare

Anledningar att köpa:

 • Snabb
 • Bra resultat varje gång
 • Ljudsignal
 • Enkel användning
 • Stilren design
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Tyska Cloer har under tidigare år varit ett samtalsämne och en stark kandidat i varje test. Men i år kniper de förstaplatsen med den här äggkokaren.

Maskinen har plats för tre ägg och har en effekt på 300 watt.

Äggen kokas snabbt och smidigt. Resultaten blir riktigt bra. När äggen är färdigkokta så spelar äggkokaren upp en signal för att meddela dig.

Den är lika enkel att använda som att rengöra. Det räcker med att dra en disktrasa över maskinen och sen är det klart.

Vi gillar också designen på äggkokaren. Den känns modern, stilren och minimalistisk. Du kan definitivt ha den i både äldre, traditionella hem, såväl som i mer moderna kök.

För 320 kronor så är Cloers äggkokare ett riktigt bra köp. Den har allt du behöver och vill ha i en äggkokare.

Sammanfattning:

En snygg, användarvänlig och snabb äggkokare som ger dig bra resultat varje gång. Något mer kräver vi inte från äggkokare.

Trots att det är en av de billigaste äggkokarna, så är det den maskin som presterar bäst. Äggen blir väl genomkokta och en ljudsignal hörs när äggen är klara.

Definitivt en av årets bästa äggkokare!


Redaktörens val: Severin 3161

Severin-äggkokare

Anledningar att köpa:

 • 3 ägg åt gången
 • 300 watt
 • Ljudsignal
 • Kompakt design
 • Snabb
 • Enkel att använda
Anledningar att inte köpa:

Förra året vann Severin EK3134, men Severins 3161 är helt klart vår nya favorit.

Den påminner en hel del om Cloers äggkokare när det kommer till användning och prestanda. Den har plats för 3 ägg och har en effekt på 300 watt. Vilket innebär snabba och regelbundna resultat.

Tillsammans med Severin 3161 får du också ett lock som har ett inbyggt ångutsläpp.

När äggen är färdiga så hörs en liten ljudsignal.

Äggkokaren har en liten och kompakt design, vilket gör att den tar upp minimalt med plats på köksbänken.

Den är väldigt enkelt och logiskt konstruerad, så den passar bra även för dig som aldrig använt en äggkokare förut.

3161 är helt klart en av Severins bästa äggkokare på senare år. Enkelheten, designen och hur snabbt den kokar äggen gör den till ett riktigt bra köp.

Sammanfattning:

Liten, kompakt och enkel. Du kan koka 3 ägg åt gången och när äggen kokat klart så hörs en ljudsignal.

Äggkokaren har en effekt på 300 watt, samt har ett lock med ett inbyggt ångutsläpp.

Definitivt en av Severins bästa äggkokare om man ser till pris, användarvänlighet och funktion.


Bäst stora äggkokaren: WMF STELIO Äggkokare

WMF-äggkokare

Anledningar att köpa:

 • Stilren design
 • Tillverkad i unikt Cromargan-stål
 • Enkelt att justera hårdhet
 • Upp till 7 ägg
Anledningar att inte köpa:

Med sin stilrena design blivit har den här äggkokaren blivit favorit i många av de kök och hushåll där estetisk helhet är ett viktigt inslag.

Den klarar av att koka upp till 7 ägg på samma gång, och med ett frontplacerat vred väljer man enkelt någon utav kokningsgraderna mjuk, medel eller hård.

Trots sin förhållandevis blygsamma effekt på 380 watt tar det inte många minuter förrän ljudsignalen visar att äggen är klara.

Tack vare ett hölje i Cromargan, som är en särskild sorts rostfritt ädelstål, är den väldigt enkel att hålla ren och kommer definitivt att bibehålla sitt utseende även med åren.

Sammanfattning:

Utan att kompromissa med funktionalitet så bjuder denna äggkokare på en väldigt hög nivå av design. Designen kan beskrivas som modern och stilren minimalism, som passar in i vilket kök som helst.

Helt klart den snyggaste äggkokaren vi lagt vantarna på. Men den är inte bara snygg – utan den är bra också. Därmed en given plats i vårt bäst i test!


Bäst budget äggkokare: Champion Äggkokare

Champion-liten-äggkokare

Anledningar att köpa:

 • Perfekt budgetval
 • Klassiker
 • Klarar av 7 ägg
 • Tydlig signal när äggen är klara
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Champion är på många sätt en klassiker och har genom åren faktiskt återkommit under ett flertal olika varumärkesbenämningar. Konstruktionen är på många sätt känd för att förena lågt pris med hög tillförlitlighet.

Den har en kapacitet på 7 ägg och en effekt motsvarande 350 watt. Genom att själv dosera mängden vatten så justerar man äggens hårdhet, och en tydlig ljudsignal berättar för dig att äggen är klara.

Den rostfria konstruktionen, låga vikten och enkla användandet gör den till ett perfekt budgetval.

Sammanfattning:

För dig som vill ha en äggkokare som helt enkelt fungerar utan att behöva oroa dig för omständliga funktioner så är detta ett riktigt bra alternativ.

Den är ingen fröjd för ögat direkt, men den är å andra sidan inte gjord för att vara snygg. Den är gjorde för att koka ägg och den gör det bra, till ett väldigt billigt pris.


Hitta bästa äggkokaren

Äggkokare-med-ägg

Att välja äggkokare handlar mycket om att matcha ens egna önskemål och preferenser med rätt produkt. Det är ofta onödigt att välja en modell med högre kapacitet än man har behov av, då det i många fall helt enkelt resulterar i att man betalar mer än vad som är nödvändigt.

Är man osäker på huruvida man verkligen har nytta av en äggkokare är det så klart också onödigt att välja något annat än ett budgetalternativ. Därför kan det löna sig att noggrant utvärdera sina behov och därefter välja en modell som på bästa sätt tillgodoser dem.

Bestäm äggens slutresultat

När det kommer till äggkokare så finns det generellt sett två olika sätt att reglera äggens hårdhet. Endera sker det genom att man manuellt doserar en viss mängd vatten, eller genom att man helt enkelt fyller på med vatten och sedan väljer önskad nivå med hjälp av ett vred.

Är man väldigt kräsen av sig har man ofta större chanser att finjustera nivån på äggen på de äggkokare med manuell dosering. Men å andra sidan är det ofta tidsbesparande att bara behöva välja en viss inställning.

Material och utseende

Värdesätter du design och utseende? Då är detta en viktig faktor att ta i åtanke. Generellt sett anses de rostfria äggkokarna vara något mer stilrena än de som har ett mer plastigt utseende.

Ofta är rostfria produkter även enklare att hålla rena och fräscha. Men de brukar å andra sidan kosta några kronor extra. Är det värt det? Det kan bara du avgöra.

Hur fungerar en äggkokare

I stort sett samtliga äggkokare fungerar på samma sätt. Konstruktionen motsvarar en sluten behållare där tillsatt vatten hettas upp, värmer äggen och sedan förångas genom ventilationshål.

Detta möjliggör väldigt effektiv kokning av ägg, och gör att man inte behöver använda mer vatten än nödvändigt. Bäst av allt är att det i princip bara krävs tre steg för perfekta ägg, nämligen att man fyller på med färskt vatten, placerar de okokta äggen i maskinen och sedan trycker på en knapp.

Egentligen fungerar det hela ungefär på samma sätt som när man kokar äggen i en kastrull, men på ett mycket mer smidig och resurseffektivt sätt. Bra för plånboken, miljön och bekvämligheten.

Även om det kan låta krångligt att behöva dosera vatten så medföljer det i de flesta fall en doseringsskopa, eller så finns det markeringar på själva äggkokaren. Men hur lång tid tar det att koka ägg i en äggkokare? Det är svårt att generalisera vilken koktid man kan förvänta sig, men mellan 5 och 10 minuter kan vara en bra riktlinje beroende på önskad hårdhet.

Vad är fördelarna med en äggkokare

Äggkokare-färdigkokta-ägg

Bör man köpa en äggkokare? Det är så klart bara en själv som kan besvara denna fråga. Men de har blivit oerhört populära på grund av att de sparar tid, alltid ger ett bra resultat och gör att man slipper håller på att krångla med kastruller och kokande vatten.

Genom att förena en hög nivå av säkerhet med resurseffektivitet anses äggkokaren av många vara det moderna sättet att koka ägg. Oavsett om du har ont om tid eller bara värdesätter ägg kokta på rätt sätt så är en äggkokare på många sätt ett givet komplement till den befintliga köksutrustningen.

 • Effektivare än vanlig kokning vilket minskar både el- och vattenförbrukningen
 • Enkla och använda
 • Signalerar när äggen är klara
 • Ger alltid samma goda resultat
 • Hög säkerhet gör att de kan användas av alla

Samtliga moderna äggkokare har beprövade konstruktioner som säkerställer trygg och tillförlitlig användning. De är därför väldigt säkra, särskilt om man jämför med det konventionella sättet att koka ägg i vatten på en spisplatta.

Är du en äggälskare? Äter ni mycket ägg i familjen? Då är en äggkokare definitivt en given investering som säkerställer att ni kan snabbt och enkelt kan njuta av perfekta ägg. Varje dag.

Då äggkokaren på eget bevåg informerar om när äggen är klara, endera via en ljudsignal eller en lampa, och därefter stänger av sig själv så behöver man aldrig oroa sig för att äggen ska bli överkokta eller att man ska glömma bort kokande vatten.

Kokar man mycket ägg, och värdesätter säkerhet, är en äggkokare på många sätt ett måste. Särskilt om man har små barn i familjen.