Kokat-ägg

Äggkokare Bäst i test 2022 – 5 Bästa Äggkokarna

Bäst i test

Severin-EK3134-Äggkokare

Severin EK3134 Äggkokare

Bästa äggkokaren på marknaden

Med en kapacitet upp till 6 ägg, effekt på 400 watt och enkelheten att själv bestämma koknivån – så är det en stark bäst i test-vinnare. Allt du behöver finns i den här maskinen.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa Äggkokaren

Ägg är på många sätt en riktig svensk stapelvara när det kommer till mat och kost. Inte bara för att de ofta är en given del av allt i från frukost till helgens bakning, utan även för att Sverige har en omfattande inhemsk äggproduktion.

Enligt Jordbruksverket så går det åt hela 240 ägg per person och år, vilket motsvarar en total förbrukning på otroliga 153 tusen ton ägg.

När man tar dessa siffror i beaktande så är det inte särskilt överraskande att efterfrågan på äggkokare också är väldigt stor.

Då utbudet av äggkokare numera är enormt så är det ofta svårt att veta vilken av de många modellerna som man bör välja, och vad som egentligen skiljer dem åt.

Vi har därför satt de populäraste modellerna till test för att se vilka äggkokare som är prisvärda.


Bäst i test: Severin EK3134 Äggkokare

Anledningar att köpa:

 • Spännande design
 • Enkelt att justera hårdhet
 • Kapacitet upp till 6 ägg
 • 400 watt
 • Populär
Anledningar att inte köpa:

En spännande äggkokare som var en av 2016 års favoriter i tyska hushållsmagasinet Haus & Garten och även 2012 års testvinnare i konsumentprogrammet Plus.

Med en kapacitet på upp till 6 ägg och en effekt på 400 watt är den väl rustad för vardagens äggbehov.

Tack vare ett enkelt vred kan man med all enkelhet justera koknivån, och en ljudsignal visar när äggen är klara.

Materialet består av rostfritt stål, med undantag för det genomskinliga locket och äggbrickan. Medföljer gör även en äggpickare och en mätkopp.

Den unika designen gör att denna äggkokare helt obemärkt smälter in i varje modernt kök.

Sammanfattning:

En populär och pålitlig äggkokare som har allt man behöver. Dessutom till ett bra pris. Det var en hård fight om förstaplatsen, men Severin blir den slutliga vinnaren och därmed bäst i test.


Bäst design: WMF STELIO Äggkokare

Anledningar att köpa:

 • Stilren design
 • Tillverkad i unikt Cromargan-stål
 • Enkelt att justera hårdhet
 • Upp till 7 ägg
Anledningar att inte köpa:

Med sin stilrena design blivit har den här äggkokaren blivit favorit i många av de kök och hushåll där estetisk helhet är ett viktigt inslag.

Den klarar av att koka upp till 7 ägg på samma gång, och med ett frontplacerat vred väljer man enkelt någon utav kokningsgraderna mjuk, medel eller hård.

Trots sin förhållandevis blygsamma effekt på 380 watt tar det inte många minuter förrän ljudsignalen visar att äggen är klara.

Tack vare ett hölje i Cromargan, som är en särskild sorts rostfritt ädelstål, är den väldigt enkel att hålla ren och kommer definitivt att bibehålla sitt utseende även med åren.

Sammanfattning:

Utan att kompromissa med funktionalitet så bjuder denna äggkokare på en väldigt hög nivå av design. Designen kan beskrivas som modern och stilren minimalism, som passar in i vilket kök som helst.

Helt klart den snyggaste äggkokaren vi lagt vantarna på. Men den är inte bara snygg – utan den är bra också. Därmed en given plats i vårt bäst i test!


Bäst budgetval: Champion Äggkokare

Anledningar att köpa:

 • Perfekt budgetval
 • Klassiker
 • Klarar av 7 ägg
 • Tydlig signal när äggen är klara
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Champion är på många sätt en klassiker och har genom åren faktiskt återkommit under ett flertal olika varumärkesbenämningar. Konstruktionen är på många sätt känd för att förena lågt pris med hög tillförlitlighet.

Den har en kapacitet på 7 ägg och en effekt motsvarande 350 watt. Genom att själv dosera mängden vatten så justerar man äggens hårdhet, och en tydlig ljudsignal berättar för dig att äggen är klara.

Den rostfria konstruktionen, låga vikten och enkla användandet gör den till ett perfekt budgetval.

Sammanfattning:

För dig som vill ha en äggkokare som helt enkelt fungerar utan att behöva oroa dig för omständliga funktioner så är detta ett riktigt bra alternativ.

Den är ingen fröjd för ögat direkt, men den är å andra sidan inte gjord för att vara snygg. Den är gjorde för att koka ägg och den gör det bra, till ett väldigt billigt pris.


Bäst för mikrovågsugnen: OXO Äggkokare

Anledningar att köpa:

 • Väldigt prisvärd
 • Robust
 • Lång livslängd
 • Bra för resan
Anledningar att inte köpa:

Precis som namnet antyder så är den särskilt konstruerad för användning i mikrovågsugn. Det har gjort den till en riktig favorit att ha med på resan eller campingsemestern.

Vad som är unikt med denna äggkokare är att den möjliggör så att man snabbt och enkelt kan ordna stekt ägg eller äggröra. Helt utan tillgång till traditionell ugn.

Då den är tillverkad i robust och livsmedelsgodkänd plast så kommer den absolut att ha väldigt lång livslängd.

Sammanfattning:

För dig som alltid har ont om tid, eller som vill att allting ska gå så snabbt som möjligt, så kan detta definitivt vara en räddare i nöden.


Väldigt populär: Waves äggkokare

Anledningar att köpa:

 • Lågt pris
 • Dubbla säkerhetsfunktioner
 • Väletablerad
 • Automatisk avstängning
 • Överhettningsskydd
Anledningar att inte köpa:

Den här maskinen har funnits på marknaden i snart ett helt decennium och måste anses vara en väldigt beprövad äggkokare. Den utnämndes till Råd & Röns testvinnare 2017 och framhölls där som det absolut mest prisvärda alternativet.

Äggkokaren har en kapacitet motsvarande 7 ägg och en effekt på 350 watt. Även om detta innebär att den är långt ifrån marknadens allra mest snabba och kraftfulla äggkokare, så är den samtidigt långt ifrån långsam.

Hårdhet på äggen justeras genom att man själv anpassar mängden vatten, och en ljudsignal låter när äggen är klara.

Tack vare automatisk avstängning och överhettningsskydd så är risken för felaktig användning väldigt liten.

Den rostfria skålen är enkel att rengöra och med hjälp av det genomskinliga locket så är det enkelt att se hur koktiden påverkar äggen. Med låg vikt och smidiga dimensioner får den plats i de flesta hushåll. Medföljer gör även en mätkopp och en smidig äggpickare.

Sammanfattning:

Den är enkel att rengöra, har en tydlig ljudsignal när äggen är klara och du kan själv bestämma hårdheten på äggen. Du får dessutom plats med hela 7 ägg i den här äggkokaren.

Ett riktigt bra val alternativ till ett lågt pris.


Hitta bästa äggkokaren

Att välja äggkokare handlar mycket om att matcha ens egna önskemål och preferenser med rätt produkt. Det är ofta onödigt att välja en modell med högre kapacitet än man har behov av, då det i många fall helt enkelt resulterar i att man betalar mer än vad som är nödvändigt.

Är man osäker på huruvida man verkligen har nytta av en äggkokare är det så klart också onödigt att välja något annat än ett budgetalternativ. Därför kan det löna sig att noggrant utvärdera sina behov och därefter välja en modell som på bästa sätt tillgodoser dem.

Bestäm äggens slutresultat

När det kommer till äggkokare så finns det generellt sett två olika sätt att reglera äggens hårdhet. Endera sker det genom att man manuellt doserar en viss mängd vatten, eller genom att man helt enkelt fyller på med vatten och sedan väljer önskad nivå med hjälp av ett vred.

Är man väldigt kräsen av sig har man ofta större chanser att finjustera nivån på äggen på de äggkokare med manuell dosering. Men å andra sidan är det ofta tidsbesparande att bara behöva välja en viss inställning.

Material och utseende

Värdesätter du design och utseende? Då är detta en viktig faktor att ta i åtanke. Generellt sett anses de rostfria äggkokarna vara något mer stilrena än de som har ett mer plastigt utseende.

Ofta är rostfria produkter även enklare att hålla rena och fräscha. Men de brukar å andra sidan kosta några kronor extra. Är det värt det? Det kan bara du avgöra.

Hur fungerar en äggkokare

I stort sett samtliga äggkokare fungerar på samma sätt. Konstruktionen motsvarar en sluten behållare där tillsatt vatten hettas upp, värmer äggen och sedan förångas genom ventilationshål.

Detta möjliggör väldigt effektiv kokning av ägg, och gör att man inte behöver använda mer vatten än nödvändigt. Bäst av allt är att det i princip bara krävs tre steg för perfekta ägg, nämligen att man fyller på med färskt vatten, placerar de okokta äggen i maskinen och sedan trycker på en knapp.

Egentligen fungerar det hela ungefär på samma sätt som när man kokar äggen i en kastrull, men på ett mycket mer smidig och resurseffektivt sätt. Bra för plånboken, miljön och bekvämligheten.

Även om det kan låta krångligt att behöva dosera vatten så medföljer det i de flesta fall en doseringsskopa, eller så finns det markeringar på själva äggkokaren. Men hur lång tid tar det att koka ägg i en äggkokare? Det är svårt att generalisera vilken koktid man kan förvänta sig, men mellan 5 och 10 minuter kan vara en bra riktlinje beroende på önskad hårdhet.

Vad är fördelarna med en äggkokare

Bör man köpa en äggkokare? Det är så klart bara en själv som kan besvara denna fråga. Men de har blivit oerhört populära på grund av att de sparar tid, alltid ger ett bra resultat och gör att man slipper håller på att krångla med kastruller och kokande vatten.

Genom att förena en hög nivå av säkerhet med resurseffektivitet anses äggkokaren av många vara det moderna sättet att koka ägg. Oavsett om du har ont om tid eller bara värdesätter ägg kokta på rätt sätt så är en äggkokare på många sätt ett givet komplement till den befintliga köksutrustningen.

• Effektivare än vanlig kokning vilket minskar både el- och vattenförbrukningen
• Enkla och använda
• Signalerar när äggen är klara
• Ger alltid samma goda resultat
• Hög säkerhet gör att de kan användas av alla

Samtliga moderna äggkokare har beprövade konstruktioner som säkerställer trygg och tillförlitlig användning. De är därför väldigt säkra, särskilt om man jämför med det konventionella sättet att koka ägg i vatten på en spisplatta.

Är du en äggälskare? Äter ni mycket ägg i familjen? Då är en äggkokare definitivt en given investering som säkerställer att ni kan snabbt och enkelt kan njuta av perfekta ägg. Varje dag.

Då äggkokaren på eget bevåg informerar om när äggen är klara, endera via en ljudsignal eller en lampa, och därefter stänger av sig själv så behöver man aldrig oroa sig för att äggen ska bli överkokta eller att man ska glömma bort kokande vatten.

Kokar man mycket ägg, och värdesätter säkerhet, är en äggkokare på många sätt ett måste. Särskilt om man har små barn i familjen.

Liknande Artiklar