Kastrull-lagar-mat

Kastrull bäst i test 2024 – 5 Bästa kastrullerna

Bäst i test

Scanpan-Fusion-5-kastrull

Scanpan Fusion 5

Bästa kastrullen på marknaden

Öeverlägsen värmefördelning och den värms upp snabbt. Handtaget blir inte varmt och är enkel att hantera. Definitivt den bästa kastrullen idag – ett riktigt kap!

Mer info i butik

Bästa kastrullen

I likhet med stekpannan och kniven, så används kastrullen dagligen i de flesta kök. Den gör allt från att koka ägg till att laga pasta, ris och grönsaker.

Om du använder något ofta, så gör du bäst i att investera i det. Istället för att lägga pengarna på något som knappt kommer till användning.

Eftersom du läser den här artikeln så förstår vi att du redan har rätt prioriteringar i köket.

Så låt oss gå rakt på sak!

I den här guiden hittar du de bästa kastrullerna, både för hemmaköket och restaurangen.

Vi har framförallt tittat på kvalitet, värmefördelning och hållbarhet. Men även på mindre detaljer, så som handtagets bekvämlighet, kastrullens tyngd och hur enkel den är att rengöra.


Bäst i test: Scanpan Fusion 5

Scanpan-Fusion-kastrull

Anledningar att köpa:

  • Bra värmefördelning
  • Hög kvalitet
  • Bra pris
  • Handtaget blir inte speciellt varmt
  • Kan tvättas i diskmaskinen
  • Fungerar på alla värmekällor
Anledningar att inte köpa:

Utan tvekan den populäraste kastrullen vi hittat. Det finns en hel uppsjö av positiva recensioner för den kastrullen – och vi förstår varför!

Den är smidig, har användbara funktioner, en smart design och dessutom till ett bra pris.

Kastrullen är gjord av rostfritt stål, vilken är designad för att klara av lite tuffare hantering.

Man har även måttmarkeringar på insidan av kastrullen, så att du enkelt kan se hur mycket vätska du har i kastrullen. Måtten är så användbara, och vi hoppas att fler tillverkare börjar införa måttmarkeringar.

Värmefördelningen är bra och kastrullen värms snabbt upp. Borta är dagarna då man måste vänta fem minuter på att den ska bli varm.

En annan sak vi gillade är att handtaget inte blir lika varmt och heller inte lika fort, som på andra produkter. Såvida du inte gör långkok, så kommer du inte behöva grillvantar för att ta bort locket.

Hela konstruktionen känns väldigt robust och kvalitativ. Den tjocka botten gör definitivt så att värmefördelningen blir bra och balanserad.

Sammanfattning:

Helt klart den bästa kastrullen idag, oavsett kategori.

Kastrullens tjocka botten gör att värmefördelningen blir riktigt bra. Den värms också upp väldigt snabbt.

Handtaget blir inte lika varmt som på de flesta andra modeller. Den är lika enkel att hantera som att rengöra.

Om du vill ha den kastrull som ger mest för pengarna och som håller länge – då är det här ett självklart val.

Vi förstår varför den har blivit så populär. Vår absoluta favorit!


Väldigt populär: Zwilling Pico kastrull

Zwilling-kastrull

Anledningar att köpa:

  • 18/10 rostfritt stål
  • Liten kastrull
  • Tjock botten
  • Bra värmefördelning
  • Perfekt för såser och ägg
  • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Zwillings Pico är lite av en uppstickare i år. Den har fått väldigt många positiva recensioner – vilket inte är så konstigt. Det är en riktigt bra kastrull som bockar av alla våra kriterier.

Först och främst är det en relativt liten kastrull. Den mäter 14 cm på diametern. Det finns också en mindre version som är 12 cm på diametern.

Vi föredrar därför att koka ägg, grönsaker och såser i den här kastrullen.

Kastrullen är tillverkad av rostfritt stål (18/10) och har en ganska tjock botten, där kärnan är gjord av aluminium.

Tack vare den tjocka botten så är värmefördelningen mycket bra i kastrullen. Vanligtvis gör det att kärlet värms upp lite långsammare, men eftersom det är en så liten kastrull så går det ändå snabbt.

Du kan använda kastrullen på alla typer av spisar – även induktion. Pico kan även rengöras i diskmaskinen, vilket spar en hel del tid.

Handtaget är designat så att det hela tiden ska vara avkylt och inte hettas upp med kastrullen.

För endast 200 kronor är det här ett riktigt kap och definitivt en av de mest prisvärda kastrullerna för i år!

Sammanfattning:

Den är liten, billig, effektiv och tillverkad av högkvalitativt rostfritt stål (18/10). Botten är tjockare än övriga delar, vilket är bra för värmefördelningen.

Kastrullen fungerar bra på alla typer av spishällar, även induktion.

Vi rekommenderar den här kastrullen framförallt för att koka ägg, såser och grönsaker.

Om du letar efter en liten kastrull som är billig – men av högsta kvalité, då är det här ett suveränt köp!


Bästa Premiumval: Scanpan CTX kastrull

Anledningar att köpa:

  • Bra non-stick beläggning
  • Enkel att rengöra
  • Håller många år
Anledningar att inte köpa:

  • Övre prisklassen

En kastrull i toppklass som har korats till bäst i test-vinnare på ett flertal andra sajter. Recensioner och tester av vanliga konsumenter vittnar också om den höga kvaliteten från danska Scanpan.

Kastrullen är gjord av flera typer av material, bland annat stål, aluminium och keramik. Som ett resultat är kastrullen väldigt hållbar, men fördelar också värmen på ett exceptionellt sätt.

I kastrullen så finns en non-stick beläggning som motverkar att något fastnar.

Det negativa med CTX kastrullen är priset, som är i den övre prisklassen. Men kastrullen kommer att hålla under väldigt många år – med en bestående kvalitet. Slår man ut priset på hur många år den kommer att användas, så är priset berättigat.

Tack vare non-stick beläggningen så är kastrullen enkel att rengöra.

Sammanfattning:

Om du vill ha en kastrull i absoluta toppklass, så är det den här modellen du ska gå efter. Definitivt en smart investering. Vi gillar framförallt non-stick-beläggningen och hållbarheten.


Bästa Budgetval: Jamie Oliver Everyday SS kastrull

Anledningar att köpa:

  • Hällpip
  • Bra pris
  • Kanon för såser
  • Anti-stick-beläggning
  • Rostfritt stål
Anledningar att inte köpa:

  • Ganska liten och passar därför mest för såser

Designmässigt påminner den här kastrullen om Nordköks kastrull, allra främst då de båda har en hällpip. Något som är perfekt för dig som ofta gör såser.

Trots det låga priset, så presterar Jamie Olivers kastrull väldigt bra.

Den är gjord av rostfritt stål och har en extra tjock botten, bestående av tre lager, för optimera värmefördelningen.

Man har även lagt på en anti-stick-beläggning, så att kastrullen är enkel att rengöra och så att ingenting fastnar i botten.

Kastrullen fungerar på induktionshällar, men du bör inte använda den i diskmaskinen. Det går ändå snabbt att tvätta den för hand, tack vare anti-stick-beläggningen.

Sammanfattning:

En bra produkt som levde upp till våra förväntningar. Den är utrustad med en användbar hällpip, som gör kastrullen perfekt för att laga såser med.

Den är gjord i rostfritt stål och man har utrustat den med en lite tjockare botten, för att få så bra värmefördelning som möjligt.


Hög Kvalitet: Fiskars All Steel Kastrull

Anledningar att köpa:

  • Material av högsta kvalitet
  • Fungerar på alla spissorter
  • 7mm tjock botten
  • Superb värmeledning
Anledningar att inte köpa:

  • Inget glaslock

Fiskars är det äldsta företaget i Finland, och ett av de äldsta i hela världen. Nog sagt har de haft mycket tid för att slipa på sina kunskaper.

Med den erfarenheten i ryggen, är det kanske inte så konstigt att deras kastruller ofta hamnar i topp.

Det här är en av de bättre kastrullerna, med en enastående värmeledning, tyngd och känsla.

Botten är väldigt tjock och är på hela 7mm. Nästan dubbelt så mycket än många andra. Resultatet blir en extremt effektiv värmefördelning.

Så fort man har kastrullen i handen så känner man att det är kvalitet. Det är inget billigt skräp som går sönder efter ett år.

Det här är en kastrull som är gjord för att hålla.

Vi hade däremot gärna sett att den var utrustad med ett glaslock istället för ett vanlig stållock med ångventil. Vi vill kunna se vad som händer på insidan!

Kastrullen har utrustats med en måttskala på insidan, vilket vi gillar starkt.

Den fungerar på alla typer av spishällar.

En annan sak vi gillar är det rejäla och långa handtaget.

Sammanfattning:

En ovanligt pålitlig och kvalitativ kastrull med en väldigt tjock botten. Fantastiskt bra för såser.

Värmeledningen är riktigt bra och likaså tyngden på kastrullen. Handtaget är rejält och säkert.

Det märks att man har lagt stor vikt vid kvalitén på materialet. Det här är en riktigt bra kastrull som kommer att tjäna dig under många år framöver. En bra investering för dig som vill ha kvalité i köket.


Hitta kastrullen som passar dig bäst

Stor-kastrull

Att kastruller är viktiga i köket råder det inga tvivel om. Men vad ska man titta efter när man ska köpa en kastrull?

Här är några saker du bör tänka på innan du köper en kastrull eller ett kastrullset till köket.

Vad ska du ha kastrullen till

Med största sannolikhet kommer du att laga ris, potatis, grönsaker, såser och kanske gröt i kastrullen. De flesta av oss är mångsidiga i vår användning.

Men det finns kastruller som framförallt är specialiserade på såser.

Om du inte planerar att koka potatis, pasta eller grönsaker speciellt ofta, men gärna gör såser – då kan det vara bra att investera i en ”såskastrull”.

Stor eller liten kastrull

När du väl använder kastrullen, hur mycket mat eller sås kommer du behöva koka upp? Om du ofta har besök där hemma, eller ska köpa kastrullen till en mindre restaurang, så kanske en 1,1 liters kastrull inte räcker.

Köp hellre en lite större kastrull än en som är för liten. Det är lätt hänt att man kompenserar med råvarorna i kastrullen bara för att huvudingrediensen ska få plats. Det brukar sällan sluta bra.

Om du exempelvis endast ska koka vatten, kan det vara bättre att köpa en bra vattenkokare, då de är snabbare och mer energisnåla.

Kastrullens material

Alla typer av material kommer med olika fördelar och nackdelar.

Rostfritt stål och koppar är vanligt i kastruller, men det finns även de som är gjorda av gjutjärn och aluminium. Se till att använda det material som passar dig och din matlagning.

Det är bäst att välja en kastrull som har en lite tjockare botten, då det innebär att värmefördelningen är bättre men också att värmen håller sig längre.

Av den anledningen så har många kastruller flera olika material i sig, för att man ska kunna dra fördelar av varje materials positiva aspekter.

Koppar har den absolut bästa värmespridningen, med aluminium och stål hack i häl.

Längre ner i artikeln hittar du skillnaderna mellan de olika materialen.

Läs tester av kastruller

Precis som du gör nu, så är det alltid bra att läsa både experters och vanliga konsumenters recensioner av olika produkter.

En produktbeskrivning kan ge många svar på den specifika modellens funktioner, men saker måste också testas. Reklam är just reklam för att du ska köpa någonting, det är alltså inte alltid en rättvis beskrivning av en produkt.

Modellerna som du hittar i vår bäst i test-lista har alla blivit väl mottagna av såväl professionella kockar som amatörkockar. Från experter till vanliga konsumenter.

Vi har granskat andra människors recensioner och tester för att skapa oss en klar bild över vad den generella uppfattningen är inom varje kategori.

Materialet på din kastrull

Kastrull-används-på-spisen

Idag finns det flera olika typer av material när det kommer till kastruller. Framförallt är det:

  • Koppar
  • Aluminium
  • Rostfritt stål
  • Gjutjärn

Så vilken av dessa ska man välja? Här är några för- och nackdelar med varje materialtyp.

Kastrull i koppar

Kastruller av koppar har oftast delar av rostfritt stål för att produkten ska vara mer hållbar och stryktålig. Koppar anses vara bäst på att leda värme.

Fördelar
Utmärkt värmefördelning
Anpassar sig bra till snabba värmeomställningar
Professionellt utseende
Nackdelar
Dyrt
Måste putsas och vårdas regelbundet
Reagerar på syrlig mat

Kastrull i aluminium

Inte speciellt vanligt att hela kastruller är gjorda av aluminium. Repar lätt och reagerar på syrlig mat.

Fördelar
Bra värmeledningsförmåga
Väger lite
Kostar inte mycket
Nackdelar
Får lätt repor och bucklor
Kan förvridas vid för hög värme
Reagerar på syrlig mat

Kastrull i rostfritt stål

Det vanligaste materialet när det kommer till både kastruller och annan köksutrustning.

Fördelar
Relativt billigt
Bra hållbarhet
Reagerar inte på syrlig mat
Väldigt liten risk för rost
Kan oftast användas i diskmaskinen
Nackdelar
Håller inte värme speciellt bra

Kastrull i gjutjärn

Köksredskap av gjutjärn har funnits i flera hundra år och produceras och används än idag. Inte i lika stor utsträckning som förr, men det finns fortfarande en stor marknad för kastruller i gjutjärn.

Fördelar
Extrem hållbarhet
Billigt
Mycket bra på att hålla värme
Nackdelar
Tungt
Reagerar på syrlig mat
Kan vara långsam att värma upp