Bästa kastrullen 2019 – Stort test av kastruller

Bäst i test

Scanpan CTX
Bästa budgetalternativet

OBH Nordica 8217 Supreme Steel
En av de populäraste

Le Creuset 3Ply

Bästa kastrullen

I likhet med stekpannan och kniven, så används kastrullen dagligen i de flesta kök. Den gör allt från att koka ägg till att laga pasta, ris och grönsaker.

Om du använder något ofta, så gör du bäst i att investera i det. Istället för att lägga pengarna på något som knappt kommer till användning.

Eftersom du läser den här artikeln så förstår vi att du redan har rätt prioriteringar i köket.

Så låt oss gå rakt på sak!

I den här guiden hittar du de bästa kastrullerna, både för hemmaköket och restaurangen.

Vi har framförallt tittat på kvalitet, värmefördelning och hållbarhet. Men även på mindre detaljer, så som handtagets bekvämlighet, kastrullens tyngd och hur enkel den är att rengöra.

Scanpan CTX kastrull – Bäst i test

  • Bra non-stick beläggning
  • Enkel att rengöra
  • Håller många år

En kastrull i toppklass som har korats till bäst i test-vinnare på ett flertal andra sajter. Recensioner och tester av vanliga konsumenter vittnar också om den höga kvaliteten från danska Scanpan.

Kastrullen är gjord av flera typer av material, bland annat stål, aluminium och keramik. Som ett resultat är kastrullen väldigt hållbar, men fördelar också värmen på ett exceptionellt sätt.

I kastrullen så finns en non-stick beläggning som motverkar att något fastnar.

Det negativa med CTX kastrullen är priset, som är i den övre prisklassen. Men kastrullen kommer att hålla under väldigt många år – med en bestående kvalitet. Slår man ut priset på hur många år den kommer att användas, så är priset berättigat.

Tack vare non-stick beläggningen så är kastrullen enkel att rengöra.

Om du vill ha en kastrull i absoluta toppklass, så är det den här modellen du ska gå efter. Definitivt en smart investering.


OBH Nordica 8217 Supreme Steel – Bästa budgetalternativet

  • Kan användas i diskmaskinen
  • Väldigt billig
  • Perfekt för såser

En klar favorit bland de billigare kastrullerna. OBH Nordics kastrull slår till och med ut många modeller som kostar det dubbla.

Kastrullen är gjord i rostfritt stål och går alldeles utmärkt att använda i diskmaskinen. Vilket gör rengöringen av den här modellen mycket smidig och enkel.

För dig som gör mycket såser så är den perfekt – tack vare den inbyggda silen. På ena sidan finns en liten sil som gör det möjligt att hälla ut såsen, utan att det sprids över hela tallriken eller kastrullen. En genialisk funktion!

Kastrullen kommer också med ett glaslock.

Den här modellen är otroligt billig i jämförelse med vad man får. Den hade kunnat kosta dubbelt så mycket och fortfarande varit en storsäljare.

Om du vill ha en billig kastrull av hög kvalitet, eller om du ofta lagar såser – då är det här ett självklart val.


Le Creuset 3Ply Kastrull – En av de populäraste

  • Riktigt hög kvalitet
  • Måttmarkeringar på insidan
  • Utmanare till förstaplatsen

Le Creuset är kända för sina köksredskap i gjutjärn, som förövrigt håller en otroligt hög kvalitet.

Den här kastrullen är däremot gjord av två skikt med rostfritt stål och en kärna av aluminium. Resultatet blir en stryktålig kastrull med en ypperlig värmefördelning.

På insidan hittar du måttmarkeringar, vilket är högst välkommet. Då slipper man förlita sig på ögonmått eller börja krafsa fram andra mätinstrument i köksskåpet.

Kvalitet brukar innebära strikta förbud av användning i diskmaskinen, men med den här modellen är det helt lugnt.

Kastrullen kostar lite mer än många andra, men det är å andra sidan en modell av toppkvalitet. Man har inte kompromissat med vare sig kvalitet, design eller funktioner – vilket också andra konsumenters tester och recensioner vittnar om.

En superb produkt och en klar utmanare till förstaplatsen i vår bäst i test-lista.


Hitta kastrullen som passar dig bäst

Att kastruller är viktiga i köket råder det inga tvivel om. Men vad ska man titta efter när man ska köpa en kastrull?

Här är några saker du bör tänka på innan du köper en kastrull eller ett kastrullset till köket.

Vad ska du ha kastrullen till

Med största sannolikhet kommer du att laga ris, potatis, grönsaker, såser och kanske gröt i kastrullen. De flesta av oss är mångsidiga i vår användning.

Men det finns kastruller som framförallt är specialiserade på såser.

Om du inte planerar att koka potatis, pasta eller grönsaker speciellt ofta, men gärna gör såser – då kan det vara bra att investera i en ”såskastrull”.

Storlek och volym

När du väl använder kastrullen, hur mycket mat eller sås kommer du behöva koka upp? Om du ofta har besök där hemma, eller ska köpa kastrullen till en mindre restaurang, så kanske en 1,1 liters kastrull inte räcker.

Köp hellre en lite större kastrull än en som är för liten. Det är lätt hänt att man kompenserar med råvarorna i kastrullen bara för att huvudingrediensen ska få plats. Det brukar sällan sluta bra.

Kastrullens material

Alla typer av material kommer med olika fördelar och nackdelar.

Rostfritt stål och koppar är vanligt i kastruller, men det finns även de som är gjorda av gjutjärn och aluminium. Se till att använda det material som passar dig och din matlagning.

Det är bäst att välja en kastrull som har en lite tjockare botten, då det innebär att värmefördelningen är bättre men också att värmen håller sig längre. Av den anledningen så har många kastruller flera olika material i sig, för att man ska kunna dra fördelar av varje materials positiva aspekter.

Koppar har den absolut bästa värmespridningen, med aluminium och stål hack i häl.

Längre ner i artikeln hittar du skillnaderna mellan de olika materialen.

Läs tester av kastruller

Precis som du gör nu, så är det alltid bra att läsa både experters och vanliga konsumenters recensioner av olika produkter.

En produktbeskrivning kan ge många svar på den specifika modellens funktioner, men saker måste också testas. Reklam är just reklam för att du ska köpa någonting, det är alltså inte alltid en rättvis beskrivning av en produkt.

Modellerna som du hittar i vår bäst i test-lista har alla blivit väl mottagna av såväl professionella kockar som amatörkockar. Från experter till vanliga konsumenter. Vi har granskat andra människors recensioner och tester för att skapa oss en klar bild över vad den generella uppfattningen är inom varje kategori.

Kastrullers olika material

Idag finns det flera olika typer av material när det kommer till kastruller. Framförallt är det:

  • Koppar
  • Aluminium
  • Rostfritt stål
  • Gjutjärn

Så vilken av dessa ska man välja? Här är några för- och nackdelar med varje materialtyp.

Koppar

Kastruller av koppar har oftast delar av rostfritt stål för att produkten ska vara mer hållbar och stryktålig. Koppar anses vara bäst på att leda värme.

Fördelar
Utmärkt värmefördelning
Anpassar sig bra till snabba värmeomställningar
Professionellt utseende
Nackdelar
Dyrt
Måste putsas och vårdas regelbundet
Reagerar på syrlig mat

Aluminium

Inte speciellt vanligt att hela kastruller är gjorda av aluminium. Repar lätt och reagerar på syrlig mat.

Fördelar
Bra värmeledningsförmåga
Väger lite
Kostar inte mycket
Nackdelar
Får lätt repor och bucklor
Kan förvridas vid för hög värme
Reagerar på syrlig mat

Rostfritt stål

Det vanligaste materialet när det kommer till både kastruller och annan köksutrustning.

Fördelar
Relativt billigt
Bra hållbarhet
Reagerar inte på syrlig mat
Väldigt liten risk för rost
Kan oftast användas i diskmaskinen
Nackdelar
Håller inte värme speciellt bra

Gjutjärn

Köksredskap av gjutjärn har funnits i flera hundra år och produceras och används än idag. Inte i lika stor utsträckning som förr, men det finns fortfarande en stor marknad för kastruller i gjutjärn.

Fördelar
Extrem hållbarhet
Billigt
Mycket bra på att hålla värme
Nackdelar
Tungt
Reagerar på syrlig mat
Kan vara långsam att värma upp

Läs också: