Air-fryer

Airfryer bäst i test 2024 – Kockens favoriter

Bäst i test

Cosori-Dual-Blaze

Cosori Dual Blaze

Bästa airfryer

Dual Blaze har en stor kapacitet på 6,4 liter, är utrustad med dubbla värmeelement och är en av de mest användarvänliga maskinerna. Den har 12 förinställda program och kommer med en stor receptbok för att hjälpa dig vid matlagningen.

Mer info i butik

Våra favoriter

Varmluftfritöser har blivit väldigt populära de senaste åren. Med all rätt. De är hälsosamma och gör riktigt god mat.

Men alla airfryers är inte likadana och producerar inte lika bra resultat. För att hjälpa dig att välja airfryer, så har vi listat årets mest prisvärda alternativ. Oavsett om du vill ha en stor, liten eller billig varmluftsfritös.


Bästa airfryer: Cosori Dual Blaze

Cosori-Dual-Blaze-Airfryer

Anledningar att köpa:

 • Rymmer 6,4 liter
 • Perfekt för familjer
 • Dubbla värmeelement
 • 12 förinställda program
 • Stor receptbok inkluderad
 • Hög kvalité på materialet
 • Användarvänlig
 • Rengörs snabbt och enkelt
 • Kan kopplas ihop med smartphone
Anledningar att inte köpa:

Redan när vi packade upp Cosoris Dual Blaze så märkte vi att den här maskinen utmärker sig från de övriga maskinerna vi testat.

Inte bara för den omsorgsfulla packningen, men också storleken och känslan när man tar på airfryern. Det märks att det är kvalité på materialet och konstruktionen. Vilket bådar gott för maskinens livslängd.

För att inte nämna den tjocka receptboken som följer med.

Nog sagt är det här en stor pjäs som rymmer 6.4 liter, eller 2.5 kg. Vilket är perfekt för oss barnfamiljer med flera munnar att mätta.

Vårt första test blev pommes frites. Vi förberedde potatisen, drog ut lådan till Airfryern och hällde ner allt. Allt du behöver göra sen är att välja program, i det här fallet pommes, och sedan trycka på startknappen.

17 minuter senare var våra pommes klara. Resultatet blev förvånansvärt bra. Krispiga och saftiga – väldigt snarlikt det resultatet du får från en vanlig fritös.

Vi gillar verkligen att man inte behöver öppna maskinen halvvägs i programmet för att skaka eller röra om maten. Eftersom airfryern har två värmeelement, en på ovansidan och en på undersidan, så blir värmen jämnt fördelad. Hur smidigt som helst!

En annan fördel med Dual blaze är den djupa bakformen du värmer maten i. Den har en slät och fin non-stick-beläggning, vilket gör rengöringen otroligt snabb och enkel. Det har inte spelat någon roll vad vi lagat – inget har fastnat.

Ingen mat hamnar heller i själva maskinen, vilket gör att du har minimalt med utrustning som behöver rengöras efter användning.

På maskinens display finns det 12 förinställda program, vilket gör att du kan fritera maten med rätt temperatur och tid med bara ett knapptryck. Du kan exempelvis välja mellan kyckling, kött, fisk, pommes, grönsaker och bakning.

Än bättre – Dual Blaze inkluderar också en riktigt tjock receptbok. Där i finns alla möjliga recept, från frukost, till desserter, aptitretare och hela måltider. Pluspoäng för det!

Du kan också styra Airfryern med hjälp av röstkommandon, med hjälp av Amazon eller Google Home. Det är inget vi behövde, eftersom airfryern redan är så pass självgående. Men det kan vara användbart för dig som har händerna fullt upp med annat.

Vi gillar också att du kan koppla upp maskinen till din mobiltelefon. Med hjälp av appen (VeSync) kan du hela tiden följa matlagningen i mobilen, samt få notifikationer när maten är klar.

Du kan även ändra recept, se vad du tidigare lagat för mat och skapa dina egna recept genom appen. Riktigt bekvämt att sitta och navigera maskinen från soffan i vardagsrummet!

Sammanfattning:

Vi är supernöjda med Dual Blaze. Den har allt vi vill ha i en airfryer: användarvänlighet, stor kapacitet som passar familjer och, framförallt, otroligt bra resultat!

Vi har lagat allt från pommes, till bacon och kyckling i maskinen och varje resultat har blivit riktigt bra. Tack vare den stora mängden förhandsprogram och den stora receptboken, så är det utan tvekan en av de mest användarvänliga varmluftsfritöserna på marknaden idag.

Helt klart årets favorit!


Redaktörens val: Severin Varmluftsfritös XL Digital

Anledningar att köpa:

 • Mycket stor kapacitet
 • Krispigt och fräsigt resultat
 • 6 olika program att välja på
 • Snygg design
 • Bra pris
 • Enkel att använda
 • Automatisk avstängning
 • Kan fritera utan olja
Anledningar att inte köpa:

 • Lite plastigt material

En mycket enkel varmluftfritös att komma igång med. Den har 6 förinställda program och touch-displayen är lätt och tydlig att förstå – även för den som aldrig använt en sån här maskin förut.

Precis som namnet avslöjar, så rymmer den väldigt mycket och passar perfekt för dig som har en stor familj eller bara vill fritera stora mängder mat. Den rymmer hela 3,2 liter, vilket är mer än de flesta andra.

Designmässigt är den snygg och stilren, även om den är lite plastig. Kom ihåg att kolla måtten i köket, då den är ganska stor både på in- och utsidan.

Maskinen är utrustad med en timer på upp till 60 minuter och du får olika tids- och temperaturinställningar till ditt förfogande.

XL Digital har även en automatisk avstängning, så när ditt valda program är färdigt så stängs maskinen av automatiskt.

Resultaten med den här maskinen blir förvånansvärt bra. Det blir både knaprigt och fräsigt, vilket är ovanligt för en varmluftsfritös. Det blir givetvis inte som i en riktig fritös – men det är väldigt, väldigt nära.

Sammanfattning:

Sett till pris, kvalitet, kapacitet och slutresultat – så är det definitivt en av de bästa varmluftsfritöserna på marknaden idag.

Du får 6 olika program att välja på, som alla ger dig riktigt bra och krispiga resultat. Den här maskinen kommer väldigt nära en riktig fritös smakmässigt – även om det aldrig kan bli identiskt.

Den är enkel att rengöra och är utrustad med både timer och automatisk avstängning när valda programmet är färdigt.


Väldigt Populär: Princess Airfryer-ugn

Anledningar att köpa:

 • Kapacitet på 10 liter
 • Man kan se maten på insidan
 • Smart touch-display
 • 10 automatiska program
 • Hälsosam mat
 • Många positiva omdömen
Anledningar att inte köpa:

 • Den har ganska högt ljud

Modern teknologi har verkligen tagit storkliv de senaste åren, när vanliga hemmakockar kan köpa såna här produkter utan att bränna hål i plånboken.

Det är en liten ugn med airfryer-teknologi – och vi är totalt förälskade i den. Den fungerar perfekt för bland annat pommes frites, kyckling, grönsaker, nuggets och mer därtill!

Den är utrustad med 10 automatiska program och olika inställningar, så att maten blir precis så som du vill ha den – utan olja!

Kapaciteten är på 10 liter och vikten på ugnen är nästan 10 kilo. Det är alltså en stor maskin och inte en liten manick som kan göra 2 kycklingbitar åt gången.
Snarare lagar den mat åt hela familjen på en och samma gång.

Luckan på ugnen är genomskinlig, så du kan hela tiden se hur maten ser ut när du lagar den.

Vi gillar också hur pass snabb den är på att värma/fritera maten.

Princess airfryer är även utrustad med en touch-display så att du enkelt kan navigera inställningarna och göra maten precis så som du vill ha den.

Sammanfattning:

Perfekt för familjen eller större sällskap. Den har en kapacitet på 10 liter och du har möjlighet att välja bland 10 automatiska program.

Den kan hantera allt från kyckling, grönsaker och pommes frites, till bröd, bullar och nuggets. Den fungerar till i princip allt!

Maskinen är riktigt snygg och både ser och känns kvalitativ. Den smarta touch-displayen förstärker det intrycket.

Vi förstår varför den här maskinen har så många positiva recensioner. Den är helt klart en av våra favoriter, vi gillar den skarpt!


Bäst för Familjen: Champion AeroFryer XXL

Anledningar att köpa:

 • Stor kapacitet för familjen
 • Automatisk avstängning
 • Timer
 • Överhettningsskydd
 • Snabbt cirkulation av värme
Anledningar att inte köpa:

Precis som namnet indikerar, så är det en Airfryer gjord för större sällskap. Den rymmer hela 5,6 liter och har en effekt på 1800 W.

Maten blir faktiskt riktigt god när den tillagas i den här airfryern, oavsett om du gör pommes eller en flintastek. Den är även lätt att rengöra.

Man har även designat den så att varmluften cirkulerar snabbt, vilket ger ett krispigt och snabbt resultat.

Den är även utrustad med en timer, automatisk avstängning, en signal när maten är klar och ”Cool Touch”. Den sistnämnda är ett skydd mot att maskinen överhettas.

Sammanfattning:

En stor och populär airfryer som passar perfekt för familjen. Den rymmer hela 5,6 liter!

Det snabba och goda resultatet, kombinerat med alla användbara funktioner, gör den definitivt till ett bra köp. Bland annat har den timer, automatisk avstängning och skydd mot överhettning.

Definitivt ett bra val för det här priset.


Bästa Budgetval: Tristar Mini Crispy Fryer

Anledningar att köpa:

 • En av de mest prisvärda maskinerna
 • Krispigt resultat
 • Enkel att använda
 • Tar upp minimalt med plats
 • Väldigt populär
Anledningar att inte köpa:

 • För liten för större sällskap

Helt klart en av de populäraste airfryer-maskinerna på marknaden idag.

Den är otroligt billig, men samtidigt riktigt, riktigt effektiv. Den kostar nästan hälften så mycket som övriga maskiner, men presterar jämsides med dem.

Maskinen är liten, behändig och enkel att hantera. Storleksmässigt så passar den 2 personer.

Vi gillar att maten faktiskt får en krispig yta, som om den kom från en riktig oljefritös. Det hade vi verkligen inte förväntat oss i den här prisklassen.

Maskinen är kompakt och tar upp minimalt med plats i köket. Den är också enkel att rengöra, vilket höjer betyget.

Sammanfattning:

Definitivt en av de bästa airfryer-maskinerna på marknaden idag – trots att det är en av de billigaste.

Vi hade inte förväntat oss sådana krispiga resultat i den här prisklassen, heller inte användarvänligheten och enkla rengöringen.

Att den här airfryern har blivit så populär är inget mysterium. Den är helt enkelt så bra och så prisvärda. Ett mycket bra val om ni är 1-2 personer i hushållet.

En av våra favoriter!


Bästa Premiumval: Hamilton Beach Digital AirFryer

Anledningar att köpa:

 • 8 förinställda program
 • Fungerar bla. som miniugn, grill och pizzaugn också
 • Timer upp till 60 min
 • Roterande korg
 • Smulbricka inkluderad
 • Bra resultat
Anledningar att inte köpa:

Det här är så mycket mer än bara en air fryer.

Den fungerar också som miniugn, grill, pizzaugn, paninigrill och dehydrator. Ja, och airfryer också, förstås.

Hamiltons Airfryer ugn är utrustad med en display där du själv kan navigera mellan menyvalen. Antingen kan du manuellt välja tid och temperatur, eller så kan du välja mellan de 8 förinställda programmen.

Storleksmässigt är den ganska stor, eftersom den rymmer hela 11 liter.

Den är stor och den kan fungera som en pizzaugn. Men vi måste notera att produktbeskrivningen och bilderna ”översäljer” maskinens förmåga en aning.

Det går att laga pizza i den här ugnen, men inte en hel pizza – och heller inte en hel kyckling. Det är fortfarande en mini-ugn, så du måste dela upp råvarorna. Det här gäller alla mini-ugnar och airfryers.

Resultaten från den här maskinen är magnifika. Maten blir otroligt god, vilket också är en av huvudanledningarna till varför det är en premiummaskin.

Vi gillar också att den är utrustad med en roterande korg för maximal värmefördelning. Den har även en smulbricka och 3 mesh-plattor.

Sett till storleken och den stora kapaciteten, så hade vi förväntat oss en mycket tyngre produkt. Men vikten landar på endast 5,5 kilo – vilket är mycket väl godkänt!

Sammanfattning:

En fantastiskt bra och flexibel maskin som inte bara fungerar som airfryer, utan även miniugn, grill, pizzaugn, paninigrill och dehydrator.

Du kan välja mellan 8 förinställda program, eller så kan du manuellt ställa in tid och temperatur. Den har en timerfunktion på upp till 60 minuter och klarar av max 200 grader värme.

Den är stor och rymlig, men väger endast 5 och ett halvt kilo.

Helt klart ett bra val om du vill ha en bra och mångsidig airfryer som ger fantastiska resultat. Helt klart ett bra köp!


Vilken airfryer är bäst för dig

Eftersom airfryers har blivit så populärt de senaste åren, så har det tillkommit många nya produkter. Det kan därför vara svårt att veta vad man ska välja.

Här är några saker att tänka på innan du köper en airfryer.

Manuell eller automatisk airfryer

De flesta airfryers är digitala nuförtiden och erbjuder både manuella och automatiska program. Men det finns fortfarande manuella maskiner där du vrider på knappar och trycker på knappar för att starta maskinen.

Avgör om du på egen hand vill ställa in temperatur och tid, eller om du vill ha automatiska program som sköter det åt dig.

Snabbheten på maskinen

Den främsta faktorn är råvaran du vill laga och inte själva maskinen. Om kycklingen kräver 15 minuter för att friteras, så gäller det för de flesta airfryers, plus minus någon minut.

Vissa modeller behöver däremot längre uppvärmning innan den kan användas. Medan vissa är redo efter bara en minut, så kan det tar ett par minuter mer för andra maskiner.

Stor eller liten airfryer

Ett av de största felen folk gör när de köper köksutrustning är att de inte har tänkt på var maskinen ska stå och hur den ska få plats.

Först och främst måste du avgöra var maskinen ska stå och vilken maximalstorlek den får ha. Du vill gärna inte köpa den bästa airfryern med största kapaciteten, för att sedan inse att den inte får plats på köksbänken.

Den andra saken du bör tänka på är hur stora mängden mat du kommer att laga i den. Ju större maskin du köper, desto mer kommer den att kosta.

Det finns maskiner som passar 1-2 personer och det finns stora airfryers som passar familjer och festtillfällen.

Vill du ha ett genomskinligt lock

De flesta föredrar att kunna se maten när den friteras, men långt ifrån alla maskiner erbjuder ett genomskinligt lock.

Det är främst miniugnarna i vårt bäst i test som ger dig möjligheten att se maten samtidigt som den lagas.

Om du vill ha ett genomskinligt lock, så kommer behöva gå upp ganska kraftigt i pris. Därför bör du avgöra hur viktigt det är för dig, när du köper en airfryer..

Dyr eller billig airfryer

Priserna på airfryers kan variera kraftigt. Det finns modeller från 300 kronor till 4 tusen kronor.

Vi rekommenderar dig att hålla dig runt tusenlappen, då billigare modeller tenderar att ha sämre kvalitet. Däremot har vi i vårt bäst i test lyckats hitta en modell som kostar närmare 500-lappen och som presterar lika bra som maskiner som kostar det dubbla.

Lägg upp en budget innan du köper en airfryer.

Hur använder man en Airfryer

Airfryer-friterar-grönsaker

Att använda en airfryer är mycket enkelt – även de mer avancerade varianterna.

Du lägger ner maten i maskinens korg och sätter sedan på den.

På ovansidan sitter värmemekanismen och en fläkt, som ser till att varmluft snabbt strömmar på och runt maten. Den snabba cirkulationen av varm luft gör maten krispig – vilket kan efterlikna resultatet från en vanlig fritös, men utan oljan.

Instruktionerna kan skilja sig från modell till modell, så läs alltid manualen innan användning.

Så här använder du de flesta airfryers.

1. Lägg maten i korgen eller på gallret

De flesta airfryers har en korg eller ett galler där du placerar maten. En del fungerar helt utan olja, emedan andra kan behöva 1-2 teskedar olja för att få maten god och krispig.

2. Välj temperatur och tid

Antingen väljer du själv temperatur och tid, eller så har maskinen ett färdigt program.

Om du använder manuella inställningar så brukar temperaturerna ligga mellan 175-200c i 8 till 25 minuter, beroende på vad du friterar och hur stor mängd.

3. Låt maskinen göra jobbet

I vissa fall kan du behöva vända på maten efter halva tiden, men det behövs inte i alla maskiner. Några modeller har även en roterande korg.

Många maskiner signalerar när maten är klar, men vi rekommenderar ändå att du håller koll på tiden.

Ta sedan ut maten och börja rengöra maskinen.

Vad kan man laga i en airfryer

Airfryer-friterar-mat

Det finns massvis av råvaror och maträtter som kan lagas i en airfryer. Allt från fisk och fågel, till kött och potatis.

Många använder även sin varmluftsfritös för att bryna bakelser och frukter.

Det finns bara ett fåtal saker du inte bör laga i en airfryer, vi går igenom mer om dem längre ner i artikeln.

Viktigast att komma ihåg är att alla ingredienser och råvaror inte friteras på samma temperatur och heller inte lika länge.

Exempelvis brukar man fritera bacon på ungefär 200 grader i 5 till 10 minuter, medan lök endast behöver 180 grader i 3 till 5 minuter.

Tiderna och temperaturerna kan också skilja sig mellan olika typer av airfryers. En del tillverkare har även snabbprogram för specifika råvaror, så som pommes frites, potatis, brysselkål, kyckling, fisk, burgare och köttbullar.

Kort och gott, är möjligheterna nästintill oändliga när det kommer till vad du kan laga i en airfryer. Det råder heller ingen brist på recept. En receptbok brukar komma med de flesta airfryers, men du kan också hitta många bra tips och recept på nätet.

Vad kan man inte laga i en airfryer

Medan airfryers kan tillaga många typer av maträtter, så finns det ett par saker du vill undvika. Vilket är viktigt att ha koll på när du köper en airfryer.

Vi rekommenderar att du undviker:

 • Stora råvaror. En hel kyckling kan få en god och krispig yta, men vara nästintill rå på insidan. Att låta den stå längre i maskinen kan givetvis laga även insidan – men då riskerar du att bränna utsidan.

  För bästa resultat, bör du skiva och dela större råvaror istället för att laga dem hela. Då blir värmefördelningen bättre och maten blir genomstekt.

  Kom ihåg att airfryers oftast används för att laga maten snabbt, till skillnad från en ugn.
 • Vätskor. Det är lätt hänt att vätskor stänker och spiller inuti maskinen, vilket är något du bör undvika. Såser, vatten och andra vätskor är med andra ord helt uteslutet.

  Det är också svårt att få bra resultat när maten är våt, exempelvis degar. Det är för att den krispiga ytan inte sätter sig tillräckligt snabbt för att fastna i degen. Vilket kan göra att maten börjar droppa eller ryka.
 • Bakning. Viss bakning går bra, men en del projekt bör du undvika. Anledningen är att de flesta airfryers bara har ett värmeelement på ovansidan. Då är ugnen ett mycket bättre alternativ, eftersom det kommer värme både från toppen och botten.

  Olika modeller har olika design och storlekar. Men, generellt sett, är airfryers ganska små. Det kan göra det svårt att få in medelstora bakelser utan att de kapas vid toppen.

  Däremot fungerar airfryers bra för desserter som ska brynas. Så om du vill bryna äpplen eller smulbakelser, då är den superb!
 • Popcorn. Du har säkert tänkt tanken att poppa popcorn i airfryern istället för mikron. Men det är en dålig idé.

  Den första anledningen är att airfryern inte värmer upp kärnorna tillräckligt mycket för att de alla ska poppa.

  Den andra anledningen är att det starka lufttrycket kommer göra så att kärnorna flyger runt i maskinen. Inte bara i skålen, men även in i rör och fläktar. Det kan göra att maskinen går sönder och blir obrukbar.
 • Flottig mat. Du kan såklart luftfritera flottig mat, men då bör du göra det på en lägre temperatur än vanligt.

  Om maten är full av flott och fett, så kommer den snabba luftcirkulationen göra så att flottet skvätter runt i maskinen. Vilket inte bara förstör smaken, men också resulterar i en kladdig airfryer som tar en evighet att rengöra.

Är det värt att köpa en airfryer

Pommes-frites-airfryer

Det är definitivt värt att köpa en airfryer om du vill kunna laga mat snabbt och ha minimalt med disk efteråt.

Om du dessutom vill att maten ska vara krispig och påminna om djupfriterad mat, men utan den ohälsosamma aspekten, så är airfryern ett bra köp.

Nackdelen är att airfryers är ganska stora och tar upp mycket plats på köksbänken. Det finns olika typer av airfryers, där vissa är ganska små och andra är mer robusta. Men, i regel, är de alla relativt stora. Se därför till att du tar måtten på maskinen innan du köper den.

Om du ofta äter kyckling, kött, fisk eller rotfrukter och vill göra dem saftiga och krispiga – då är airfryern utan tvekan en bra investering.

Är airfryers verkligen hälsosamma

Friterar-potatis-med-airfryer

Airfryerns status som en hälsosam köksmaskin är lite av en missuppfattning.

Vad man egentligen menar är att airfryern är ett hälsosammare alternativ till en djupfritös, eftersom den kräver mycket mindre olja, men ändå producerar ett snarlikt, krispigt resultat.

Men i slutet av dagen handlar det om vad du lagar i maskinen. Maten blir inte magiskt hälsosam bara för att den har tillagats i en airfryer.

Om maten är full av transfetter och mättade fetter innan matlagningen, så kommer den också ha det efteråt.

I jämförelse med en traditionell fritös, så kommer maten ha färre kalorier och mindre mängder fett – eftersom den inte använder lika mycket olja.

Köpa airfryer eller fritös

Sparris-i-varmluftsfritös

Man skulle kunna beskriva varmluftsfritösen som ett mellanting mellan en ugn och en fritös.

Airfryern tillagar mat med hjälp av snabbt cirkulerande varmluft. Du behöver alltså inte hantera varm olja och maten blir inte lika fet och flottig som i en fritös.

Maten blir krispig och gyllenbrun, även om det inte riktigt är lika friterat som i en ”riktig” fritös.

En vanlig fritös ger helt klart en oslagbar smak och lukt som ingen annan köksmaskin kan jämföra sig med. Nackdelen är att maten blir fet, kaloririk och du måste hantera kokande olja.

Det tar också lång tid att rengöra en fritös, eftersom du måste ta ut och filtrera oljan. Det byggs också upp tjocka fettlager i maskinen som du måste skrubba bort.

Allt det slipper du med en airfryer. De är oerhört enkla att rengöra. Oftast räcker det med att du drar en pappershandduk eller en trasa för att göra rent den.

Om du vill göra genuin, friterad mat och inte bryr dig om mängden fett och all rengöring efteråt – då är fritösen helt klart det bästa alternativet.

Om du vill ha en snabb och enkel maskin som inte dryper maten i fett, men ändå ger en krispig yta – då är en airfryer det bästa alternativet.