Brödmaskin

Bakmaskin bäst i test 2024 – 4 Bästa bakmaskiner

Bäst i test

OBH-brödmaskin

OBH Nordica Inox

Bästa bakmaskinen

12 olika programval och effektiva snabbprogram för dig som vill spara tid. Inox är en av de billigaste, men har ändå ett av de bästa resultaten. Brödet blir jättegott!

Den har även förtidsprogramering och en varmhållningsfunktion. En klar bäst i test-vinnare!

Mer info i butik


Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa bakmaskinen

Alla hushåll borde ha en bakmaskin, men tyvärr är det få förunnat.

Det ska vi ändra på.

Förr i tiden brukade bakmaskiner vara en lyxvara som kostade ganska mycket. Nuförtiden kan man komma över riktiga kap för hälften av vad de brukade kosta.

I och med teknologins framsteg och pressade priser på köksutrustning – så är det nu möjligt för gemene kock att köpa hem en bakmaskin.

Vi har recenserat de bästa bakmaskinerna på marknaden idag, så att du undviker att köpa en dyr bakmaskin som inte håller måttet.


Bäst i test: OBH Nordica Inox Bakmaskin

OBH-Nordica-brödmaskin

Anledningar att köpa:

 • Effektivt snabbprogram
 • En av de billigaste
 • Knåder, jäser & gräddar
 • 12 olika programval
 • Varmhållnings-funktion
Anledningar att inte köpa:

Sällan är den billigaste produkten också den bästa – men i det här fallet är det så. Nordica Inox levererar bättre bröd och fler funktion än vad de flesta bakmaskiner som kostar det dubbla gör.

Utan tvekan en av de bästa bakmaskinerna där ute. Trots att maskinen är en av de billigaste!

Det finns 12 olika program du kan använda dig av, däribland fullkorns- och snabbprogram. Man har även möjligheten att ställa in gräddningsgraden med hjälp av tre inställningar, antingen ljust, mellan eller mörkt.

I locket så finns ett fönster, så att man kan se vad som försiggår på sidan. Man kan även förtidsprogrammera den upp till 13 timmar.

Maskinen är riktigt grym, trots det billiga priset så dominerar den majoriteten av alla bakmaskiner där ute.

Däremot är pipet som uppstår när man programmerar den ganska irriterande. Men det går att ha överseende med.

Kort sagt gör Nordica Inox precis det den ska, plus en hel del annat som man inte kan förvänta sig i den här prisklassen. Starkt rekommenderad!

Sammanfattning:

En bakmaskin av god kvalitet som gör mer än vad man kan förvänta sig i den här prisklassen. Den har allt det man kan förvänta sig från en modern bakmaskin: timer, 12 olika program att välja på, förtidsprogramering och en varmhållningsfunktion.

Det är dessutom en av de billigare modellen där ute, trots att det är en av de populäraste. Ett bra val!


Väldigt populär: Princess bread maker wake up

Princess-bakmaskin-wake-up

Anledningar att köpa:

 • 15 förinställda program
 • Timer
 • Varmhållningsfunktion
 • Överhettningsskydd
 • Stor kapacitet
 • Enkel att använda
 • Lågt pris
Anledningar att inte köpa:

Princess bakmaskin ”wake up” är definitivt en av årets största överraskningar. Den har allt – till ett budgetpris. Vilket alltid skapar lite skepticism, men de tankarna flög snabbt iväg.

Först och främst har bakmaskinen 15 stycken förinställda program. Du kan göra allt från fullkornsbröd och valnötsbröd, till glutenfritt bröd, russinbröd, pizzadeg och sylt.

Du har med andra ord massvis av möjligheter och det finns helt klart ett program för varje typ av smak och storlek.

Maskinen har en kapacitet på 680-900 gram, beroende på vad för bröd du ska göra.

Den är även utrustad med en timer som sträcker sig upp till 13 timmar fram i tiden. Den har en varmhållningsfunktion, automatisk avstängning och ett inbyggt skydd mot överhettning.

På locket finns ett litet fönster så att du hela tiden kan titta till brödet för att se hur det går.

Tack vare den digitala displayen och knapparna på framsidan, så är allt väldigt enkelt att förstå sig på. Även för den som aldrig tidigare använt en bakmaskin. Manualen som följer med ger också tydliga instruktioner för varje recept och funktion.

För runt 700 kronor så är det här ett riktigt kap. Definitivt en av årets bästa bakmaskiner – oavsett prisklass.

Sammanfattning:

Princess bakmaskin wake up har 15 förinställda program, digital timer, varmhållningsfunktion, automatisk avstängning och överhettningsskydd.

Maskinen är otroligt enkel att förstå sig på – även för nybörjare. Vi gillar också den stora mängden program som följer med, då det finns ett förinställt program för i princip allt du kan tänkas vilja göra.

För endast 700-800 kronor så är det här en riktigt bra bakmaskin. Alla funktioner, enkla användning och det låga priset får båda tummar upp av oss. Vi förstår varför den blivit så populär!


Väldigt Tyst: Morphy Richards Premium Plus

Morphy-Richards-brödmaskin-premium

Anledningar att köpa:

 • Enkel att använda
 • Snabbfunktion (bröd på 70 minuter)
 • 19 olika bakningsprogram!
 • Stabil konstruktion
 • Bra belysning på insidan
Anledningar att inte köpa:

 • Ingen manual på svenska

En väldigt intressant maskin, vars främsta egenskap är att den kan baka bröd på 70 minuter! Det är riktigt snabbt.

Maskinen är tystgående, så det går alldeles utmärkt att använda den under nattetid. Den har 19 olika bakningsprogram och du kan göra limpor i tre olika storlekar: 450, 680 och 900 gram.

Det finns också en så kallad dispenser, där du kan lägga i nötter, frukt och dylikt – för att krydda till brödet lite extra.

Den här modellen har också en timer som kan gå upp mot 12 timmar, vilket är perfekt för den som vill vakna upp till nybakat bröd på morgonen.

Om vi ska hitta något negativt med modellen så är det att bruksanvisningen är på engelska och inte svenska. För vissa människor kan det vara lite problematiskt.

Som tur är instruktionerna klara, enkla och logiska – så det går ypperligt att förstå sig på maskinen och baka bröd, även om man inte kan engelska så bra.

Morphy Richards bakmaskin har en liten LCD-skärm ovanpå maskinen, där man kan följa processen i brödbakandet.

Själva konstruktionen är stabil och känns väldigt säker. Nu har vi inte ägt den här modellen under flera år, men sett till funktionerna, konstruktionen och materialet man använt – så kommer produkten med största sannolikhet följa med under många, många år.

En bra investering för dig som vill kunna baka gott bröd. Ett stort plus är att maskinen har en snabbfunktion som kan få brödet färdigt på 70 minuter.

Sammanfattning:

Ett bra köp för dig som vill kunna baka flera olika typer av bröd. Vi gillar även snabbfunktionen som gör brödet på nolltid.

Bakmaskinens konstruktion känns rejäl och stabil. Belysningen och fönstret gör det även enkelt att se vad som händer på insidan.

En annan sak vi gillar är locket på ovansidan, där man kan lägga i frön och russin som bakas in i brödet.

Ett bra val, men ett minus för att den inte levereras med en svensk bruksanvisning – kom igen nu!


Bra alternativ: Princess bakmaskin

Princess-svart-bakmaskin

Anledningar att köpa:

 • 900 grams kapacitet
 • 15 förinställda program
 • Kan bla. göra fullkorn, glutenfritt, franska, sylt och yoghurt.
 • Effektiv design
 • Relativt låg ljudnivå
Anledningar att inte köpa:

 • Recepten som följer med är inte de bästa

Ännu en bra brödmaskin från Princess. Det är en riktig arbetshäst på 900 watt, 15 förinställda program och den kan hålla brödet varmt i upp till 60 minuter.

Den är lite dyrare än Princess ”Wake up”, men det är väl värt de extra hundralapparna.

Du kan göra allt från fullkornsbröd, sylt och yoghurt, till franskt bröd och glutenfria brödlimpor. Du kan till och med göra kakor i maskinen!

Vad vi gillar mest med maskinen är funktionaliteten. Designen och utformningen av maskinen gör att brödet tillåts jäsa och svälla effektivt och bra.

Vi gillar också att den inte är så bullrig som andra brödmaskiner. Det är bara vid själva knådningen som lite ljud hörs, men det är inget anmärkningsvärt.

Brödet blir inte lika bra som hos det lokala bageriet, där man har köksutrustning för mycket mer pengar. Men resultatet är inte långt ifrån. Maskinen producerar definitivt goda brödlimpor som konkurrerar ut det mesta du köper i vanliga butiker.

Det enda negativa med maskinen är receptboken. De recept som finns är inga höjdare, utan du kommer få bättre resultat när du använder recept från nätet.

Utöver det så är det en fantastisk maskin som har allt du kan tänkas behöva och vilja ha.

Sammanfattning:

Det här är en stark och robust maskin som kan baka upp till 900 gram bröd. Den har 15 förinställda program, från fullkornsbröd, glutenfritt och franska, till sylt och yoghurt. Det finns något för alla.

Resultaten i maskinen blir riktigt bra, även om vi recepten som följde med inte riktigt föll oss i smaken. Men recept från Internet gav lysande resultat!

Helt klart en av de bättre brödmaskinerna i år och väl värt pengarna om den är inom din budget.


Vilken bakmaskin är bäst för dig

Bakmaskin-och-brödskivor

Maskinerna i vår bäst i test-lista erbjuder alla något unikt som de andra inte erbjuder. Därför är det viktigt att man vet vad man förväntar sig och vill ha i en bakmaskin – innan man köper den.

Du kan läsa vår artikel om vad en bakmaskin är för något, om du vill lära dig mer om hur de fungerar och dess fördelar.

Stor eller liten bakmaskin

Dels ska maskinen stå någonstans i köket, så det är bra att hålla koll på mått och utrymme innan man investerar i en bakmaskin. Dels är det bra att veta hur stora limpor man vill kunna baka.

Om man har en stor familj eller är en person som äter väldigt mycket bröd, så kan det vara värt att köpa Kenwood BM450 som kan baka 1kg stora bröd. Om man inte äter bröd riktigt lika ofta, så kan en mindre och billigare bakmaskin vara en bättre lösning.

Antal recept och program

När man köper en bakmaskin så sätter nyfikenheten och den experimentella ådran i dig igång. Man vill testa alla möjliga recept och typer av bröd för att hitta sina favoriter.

Men efter att nyfikenheten har lagts sig lite och man har testat alla program, så brukar folk nöja sig med att alltid baka den typ av bröd de tidigare brukade köpa i butik.

De flesta maskinerna har runt 15 recept, vilket räcker gott och väl för de flesta av oss. Då får man program som är glutenfria, som passar bra vid julafton, mörka bröd, ljusa bröd, saftiga bröd och torra bröd. Det finns allt för alla smaker, i princip.

Vi rekommenderar att du köper en maskin som har mer än 10 recept, men mer än 15 stycken brukar vara onödigt. Efter 15 så brukar de flesta recepten och programmen mest vara utfyllnad.

Priset

Vad saker och ting kostar är alltid viktigt. Det finns maskiner på marknaden som är riktigt bra och som skulle kunna användas på vilken restaurang som helst – men då kostar de också ibland väldigt mycket pengar.

När vi gjorde vår bäst i test-lista, så tog vi med priset i ekvationen. Bra kvalitet behöver nödvändigtvis inte kosta så mycket att det ruinerar hemmakocken, utan det går att hitta bakmaskiner som är bra och som inte kostar speciellt mycket. Vilket vår bäst i test-vinnare är ett klart bevis för.

Tester av bakmaskiner

Läs tester, recensioner och guider, så som du nu gör. En produkt kan ha specifikationer som får maskinen att låta som om du hade självaste Jamie Oliver i köket. Men när du fått hem maskinen och testat den, så blir brödet bränt, luktar dåligt eller börjar ryka.

När vi letade efter kandidater till den här guiden, så hittade vi relativt dyra bakmaskiner som på pappret såg riktigt bra ut. Men när vi läste tester från andra konsumenter så var verkligheten en annan.

Så precis som alltid: lyssna på vad andra tycker och säger om modellen. Vilket också är anledningen till varför vi finns – för att hjälpa dig att hitta rätt modell som passar just dig och dina behov.

Tidsinställning och funktioner

En populär funktion är timern. Du kan hälla i ingredienserna i maskinen på kvällen och sedan sätta på timern så att brödet är bakat och klart precis när du vaknar nästa morgon. Det finns inget bättre sätt att vakna upp på än lukten till nybakat bröd i köket.

Snabbfunktionen är också ett populärt alternativ. Vissa modeller har en snabbfunktion som kan baka brödet på väldigt kort tid. Vissa bakmaskiner klarar av att göra det på 60 minuter, vilket är väldigt imponerande och behändigt.

Perfekt om man glömt bort att man ska få besök snart och glömt förbereda godsaker. Vad är inte bättre då än färskt bröd direkt från ugnen.. Förlåt, bakmaskinen.

Hur mycket ström drar en bakmaskin

Brödmaskin-vit

I takt med att elpriser skenar iväg, så vill många effektivisera och sänka sina hushållskostnader. Din köksutrustning kan i många fall stå för en stor del av kostnaden.

En bakmaskin drar däremot relativt lite ström. Hur mycket ström en bakmaskin beror på den specifika modellen och hur länge den används.

En standard bakmaskin på 600 watt använder ungefär 1.2 kWh på två timmar.

Då är det viktigt att komma ihåg att en bakmaskin många gånger är snabbare än en ugn. Många moderna bakmaskiner har dessutom snabbprogram.

Jämför det med en ugn som behöver 10-12 timmar för att grädda klart brödlimpan.

Varför köpa en bakmaskin

Färdigt-bröd-från-bakmaskin

Det finns många anledningar till varför bakmaskiner har blivit så populära. Framförallt nu när allt fler människor arbetar hemifrån och försöker spara pengar.

Bakmaskiner är billiga

Vi svenskar äter mycket bröd. Om du är en av dem som köper en eller två limpor bröd i veckan, så vet du att det blir en hel del pengar i längden.

Att baka eget bröd är givetvis mycket billigare – oavsett om du gör det i ugnen eller i en bakmaskin.

Bakmaskiner är dessutom väldigt billiga. Du kan hitta riktigt bra bakmaskiner för under tusenlappen, som du kan se i vårt bäst i test.

Istället för att köpa onyttigt och dyrt bröd i butik, så är bakmaskinen helt klart det mest ekonomiska alternativet.

Du kan göra nyttigt bröd

Titta på innehållsförteckningen på brödet du har i köket. Med största sannolikhet kommer du se mycket socker och namn på kemikalier du aldrig hört talas om.

Brödet i butiken är många gånger fullt av färgämnen och ämnen som ska göra så att brödet håller längre. Det vill säga saker som inte är speciellt nyttiga.

När du bakar eget bröd i en bakmaskin så har du full kontroll över vad du äter. Du kan givetvis göra söta och onyttiga brödlimpor också – men du kan också göra bröd fullt av nyttigheter.

För den hälsomedvetne så är bakmaskinen ett fenomenalt kökredskap. Du kan göra bröd som är både godare och hälsosammare än det du köper i vanliga butiker.

Bakmaskiner spar tid

Att baka bröd hemma är roligt – typ en gång om året. Det är en extremt tidskrävande uppgift. Inte bara när du blandar och knådar ingredienserna, men också när brödet ska gräddas i ugnen.

Du behöver under 10-12 timmars tid hålla koll på gräddningen i ugnen. Temperaturen och texturen måste hela tiden vara korrekt, annars kommer slutresultatet få lida.

Med en bakmaskin så sköter apparaten allt förutom att hälla i ingredienserna. Den blandar, knådar och gräddar – utan att du behöver göra något.

De flesta maskiner kommer dessutom med egna recept. Så allt du behöver göra är att följa receptet, klicka på startknappen och sen gå till sängs, jobbet eller titta på TV.

Det är med andra ord mycket, mycket smidigare och enklare att baka bröd i en bakmaskin än i ugnen.

Minimalt med disk

När vi gick från att baka bröd i ugn, till att baka bröd i en bakmaskin, så var mängden disk en av de största förändringarna.

Vi gick från att ha massvis av redskap och utrustning som behövde skrubbas och rengöras – till att bara behöva rengöra ett kärl.

Att rengöra köket efter att ha bakat bröd i ugnen kan ta 20-30 minuter. En bakmaskin tar 2-3 minuter att rengöra, eftersom det bara är kärlet och diskbänken som blivit smutsigt.

Kärlet i bakmaskiner har oftast en anti-stick-beläggning som gör att du inte ens behöver skrubba bort deg eller bröd. Många gånger räcker det med spolning under kranen och gnugga lite med en disktrasa.

Liknande Artiklar