Bröd-från-brödmaskin

Bakmaskin Bäst i test 2022 – 4 Bästa Bakmaskiner

Bäst i test

BILDTAGGHÄR

OBH Nordica Inox

Bästa bakmaskinen

12 olika programval och effektiva snabbprogram för dig som vill spara tid. Inox är en av de billigaste, men har ändå ett av de bästa resultaten. Brödet blir jättegott!

Den har även förtidsprogramering och en varmhållningsfunktion. En klar bäst i test-vinnare!

Mer info i butik

Få saker är så goda som nybakat bröd. Problemet är att många av oss sällan har tid att göra hemlagat bröd, det tar helt enkelt för mycket tid.

Alla de problemen löses med hjälp av en bakmaskin.

Med minimal input från dig, så gör bakmaskinen brödet åt dig. Vilket innebär att brödet kan knådas och jäsas helt utan din inblandning, medan du är på jobbet, på promenad eller sover. Sen kan du vakna till doften av färskt bröd.

Vi har recenserat de främsta bakmaskinerna på marknaden idag, så att du undviker att köpa en dyr bakmaskin som inte håller måttet.


Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa bakmaskinen

Alla hushåll borde ha en bakmaskin, men tyvärr är det få förunnat.

Det ska vi ändra på.

Förr i tiden brukade bakmaskiner vara en lyxvara som kostade ganska mycket. Nuförtiden kan man komma över riktiga kap för hälften av vad de brukade kosta.

I och med teknologins framsteg och pressade priser på köksutrustning – så är det nu möjligt för gemene kock att köpa hem en bakmaskin.

Så med recensent-glasögonen på plats och brödkniven i högsta hugg, så är vi redo att leta fram den bästa bakmaskinen där ute!


Bäst i test: OBH Nordica Inox Bakmaskin

Anledningar att köpa:

 • Effektivt snabbprogram
 • En av de billigaste
 • Knåder, jäser & gräddar
 • 12 olika programval
 • Varmhållnings-funktion
Anledningar att inte köpa:

Sällan är den billigaste produkten också den bästa – men i det här fallet är det så. Nordica Inox levererar bättre bröd och fler funktion än vad de flesta bakmaskiner som kostar det dubbla gör.

Utan tvekan en av de bästa bakmaskinerna där ute. Trots att maskinen är en av de billigaste!

Det finns 12 olika program du kan använda dig av, däribland fullkorns- och snabbprogram. Man har även möjligheten att ställa in gräddningsgraden med hjälp av tre inställningar, antingen ljust, mellan eller mörkt.

I locket så finns ett fönster, så att man kan se vad som försiggår på sidan. Man kan även förtidsprogrammera den upp till 13 timmar.

Maskinen är riktigt grym, trots det billiga priset så dominerar den majoriteten av alla bakmaskiner där ute.

Däremot är pipet som uppstår när man programmerar den ganska irriterande. Men det går att ha överseende med.

Kort sagt gör Nordica Inox precis det den ska, plus en hel del annat som man inte kan förvänta sig i den här prisklassen. Starkt rekommenderad!

Sammanfattning:

En bakmaskin av god kvalitet som gör mer än vad man kan förvänta sig i den här prisklassen. Den har allt det man kan förvänta sig från en modern bakmaskin: timer, 12 olika program att välja på, förtidsprogramering och en varmhållningsfunktion.

Det är dessutom en av de billigare modellen där ute, trots att det är en av de populäraste. Ett bra val!


Väldigt Populär: Wilfa BM-50 Bakmaskin

Anledningar att köpa:

 • 11 program
 • Glutenfritt program
 • Blanda i nötter eller frukt
 • Tystgående
 • Bra valfrihet
Anledningar att inte köpa:

 • När den byter fas kan den ibland ge ifrån sig ett irriterande pip

En modern och effektiv bakmaskin som ger dig stor valfrihet.

Det finns 11 olika program att välja på, varav en är för glutenfritt bröd. Du kan även välja mellan att baka 1kg eller 1,5kg bröd.

Du kan även ställa in om du vill ha ljust, mellan eller mörkt bröd. Effekten på maskinen är 800 W.

Det finns även en nöt- och fruktdispenser, så att du kan blanda i nötter eller frukter i brödet.

Resultatet blir väldigt gott med den här maskinen och den arbetar väldigt tyst. Det enda negativa är att den ibland ger ifrån sig ganska höga pip, när den går in i olika faser, vilket kan vara lite irriterande.

Den är väldigt enkel att hantera, allt du behöver göra är att hälla i ingredienserna och klicka på knappen. Lika enkel är den att rengöra.

Sammanfattning:

En väldigt bra, enkel och tystgående bakmaskin med mycket valfrihet.

Du kan välja mellan 11 olika program, varav en är för glutenfritt bröd. Storlekarna är 1kg respektive 1,5kg. Du kan även välja mellan ljust, mellan och mörkt bröd.

En väldigt prisvärd bakmaskin – vilket alla positiva recensioner vittnar om. Varmt rekommenderad!


Väldigt Tyst: Morphy Richards Premium Plus

Anledningar att köpa:

 • Enkel att använda
 • Snabbfunktion (bröd på 70 minuter)
 • 19 olika bakningsprogram!
 • Stabil konstruktion
 • Bra belysning på insidan
Anledningar att inte köpa:

 • Ingen manual på svenska

En väldigt intressant maskin, vars främsta egenskap är att den kan baka bröd på 70 minuter! Det är riktigt snabbt.

Maskinen är tystgående, så det går alldeles utmärkt att använda den under nattetid. Den har 19 olika bakningsprogram och du kan göra limpor i tre olika storlekar: 450, 680 och 900 gram.

Det finns också en så kallad dispenser, där du kan lägga i nötter, frukt och dylikt – för att krydda till brödet lite extra.

Den här modellen har också en timer som kan gå upp mot 12 timmar, vilket är perfekt för den som vill vakna upp till nybakat bröd på morgonen.

Om vi ska hitta något negativt med modellen så är det att bruksanvisningen är på engelska och inte svenska. För vissa människor kan det vara lite problematiskt.

Som tur är instruktionerna klara, enkla och logiska – så det går ypperligt att förstå sig på maskinen och baka bröd, även om man inte kan engelska så bra.

Morphy Richards bakmaskin har en liten LCD-skärm ovanpå maskinen, där man kan följa processen i brödbakandet.

Själva konstruktionen är stabil och känns väldigt säker. Nu har vi inte ägt den här modellen under flera år, men sett till funktionerna, konstruktionen och materialet man använt – så kommer produkten med största sannolikhet följa med under många, många år.

En bra investering för dig som vill kunna baka gott bröd. Ett stort plus är att maskinen har en snabbfunktion som kan få brödet färdigt på 70 minuter.

Sammanfattning:

Ett bra köp för dig som vill kunna baka flera olika typer av bröd. Vi gillar även snabbfunktionen som gör brödet på nolltid.

Bakmaskinens konstruktion känns rejäl och stabil. Belysningen och fönstret gör det även enkelt att se vad som händer på insidan.

En annan sak vi gillar är locket på ovansidan, där man kan lägga i frön och russin som bakas in i brödet.

Ett bra val, men ett minus för att den inte levereras med en svensk bruksanvisning – kom igen nu!


Bäst för stora kvantiteter: Kenwood BM450

Anledningar att köpa:

 • Material av hög kvalitet
 • Kan baka 1 kg bröd
 • 15 olika bakprogram
Anledningar att inte köpa:

 • Smaken på snabbfunktionen är lite intetsägande

En stor maskin som passar bäst för dig som bakar mycket bröd och som vill kunna göra 1 kg-limpor.

BM450 har vunnit många bäst i test-listor, vilket är helt förståeligt. Konstruktionen är rejäl, maskinen väger nästan 10 kilo.

När man byggde den här produkten så såg man till att använda material av god kvalitet och en design som gör maskinen hållbar och effektiv.

Fördelen är att du får en de bästa bakmaskinerna som kommer att vara med dig livet ut – nackdelen är att den är lite svår att gömma undan på grund av vikten och storleken.

Som tur är är designen snygg och inget man behöver skämmas för i köket.

Precis som övriga modeller i vår lista, så är Kenwood BM450 en helautomatisk bakmaskin.

Den kan baka i tre olika storlekar: 500g, 750g och 1 kilo. Större kvantiteter bröd än många andra maskiner, så den är perfekt för större familjer eller de som äter mycket bröd.

BM450 har 15 olika bakprogram, varav en inställning är för glutenfritt bröd.

Det finns en snabbfunktion på 60 minuter, vilket är otroligt snabbt för att producera en limpa bröd. Precis som övriga modeller så finns även en timer-funktion som går upp mot 15 timmar.

Manualen för den här modellen är kanon! Det finns klara instruktioner på hur man bakar, rengör och tar hand om sin maskin.

Det finns till och med ett ”troubleshooting”-kapitel där man kan försöka hitta vad som gått fel i baket. Om brödet känns för degigt eller blivit för hårt, så kan man gå till det kapitlet och se vad de rekommenderar.

Du har även en funktion där du ställer in om du vill att brödet ska vara ljust, mellan eller mörkt.

Sammanfattning:

Prestationsmässigt så är det utan tvekan en bra brödmaskin. Det råder inga tvivel om det.

Den har alla funktionerna som behövs, du kan laga stora mängder bröd på en och samma gång och konstruktionen är oerhört pålitlig.

Det rostfria stålet och glaset ger ett bra helhetsintryck. Men den låter lite mer än övriga och snabbfunktionen är aningen smaklös.


Vilken bakmaskin är bäst för dig

Maskinerna i vår bäst i test-lista erbjuder alla något unikt som de andra inte erbjuder. Därför är det viktigt att man vet vad man förväntar sig och vill ha i en bakmaskin – innan man köper den.

Du kan läsa vår artikel om vad en bakmaskin är för något, om du vill lära dig mer om hur de fungerar och dess fördelar.

Stor eller liten bakmaskin

Dels ska maskinen stå någonstans i köket, så det är bra att hålla koll på mått och utrymme innan man investerar i en bakmaskin. Dels är det bra att veta hur stora limpor man vill kunna baka.

Om man har en stor familj eller är en person som äter väldigt mycket bröd, så kan det vara värt att köpa Kenwood BM450 som kan baka 1kg stora bröd. Om man inte äter bröd riktigt lika ofta, så kan en mindre och billigare bakmaskin vara en bättre lösning.

Antal recept och program

När man köper en bakmaskin så sätter nyfikenheten och den experimentella ådran i dig igång. Man vill testa alla möjliga recept och typer av bröd för att hitta sina favoriter.

Men efter att nyfikenheten har lagts sig lite och man har testat alla program, så brukar folk nöja sig med att alltid baka den typ av bröd de tidigare brukade köpa i butik.

De flesta maskinerna har runt 15 recept, vilket räcker gott och väl för de flesta av oss. Då får man program som är glutenfria, som passar bra vid julafton, mörka bröd, ljusa bröd, saftiga bröd och torra bröd. Det finns allt för alla smaker, i princip.

Vi rekommenderar att du köper en maskin som har mer än 10 recept, men mer än 15 stycken brukar vara onödigt. Efter 15 så brukar de flesta recepten och programmen mest vara utfyllnad.

Priset

Vad saker och ting kostar är alltid viktigt. Det finns maskiner på marknaden som är riktigt bra och som skulle kunna användas på vilken restaurang som helst – men då kostar de också ibland väldigt mycket pengar.

När vi gjorde vår bäst i test-lista, så tog vi med priset i ekvationen. Bra kvalitet behöver nödvändigtvis inte kosta så mycket att det ruinerar hemmakocken, utan det går att hitta bakmaskiner som är bra och som inte kostar speciellt mycket. Vilket vår bäst i test-vinnare är ett klart bevis för.

Tester av bakmaskiner

Läs tester, recensioner och guider, så som du nu gör. En produkt kan ha specifikationer som får maskinen att låta som om du hade självaste Jamie Oliver i köket. Men när du fått hem maskinen och testat den, så blir brödet bränt, luktar dåligt eller börjar ryka.

När vi letade efter kandidater till den här guiden, så hittade vi relativt dyra bakmaskiner som på pappret såg riktigt bra ut. Men när vi läste tester från andra konsumenter så var verkligheten en annan.

Så precis som alltid: lyssna på vad andra tycker och säger om modellen. Vilket också är anledningen till varför vi finns – för att hjälpa dig att hitta rätt modell som passar just dig och dina behov.

Tidsinställning och funktioner

En populär funktion är timern. Du kan hälla i ingredienserna i maskinen på kvällen och sedan sätta på timern så att brödet är bakat och klart precis när du vaknar nästa morgon. Det finns inget bättre sätt att vakna upp på än lukten till nybakat bröd i köket.

Snabbfunktionen är också ett populärt alternativ. Vissa modeller har en snabbfunktion som kan baka brödet på väldigt kort tid. Vissa bakmaskiner klarar av att göra det på 60 minuter, vilket är väldigt imponerande och behändigt.

Perfekt om man glömt bort att man ska få besök snart och glömt förbereda godsaker. Vad är inte bättre då än färskt bröd direkt från ugnen.. Förlåt, bakmaskinen.

Liknande Artiklar