Brödlimpa

Vad är en bakmaskin och dess fördelar

Många trodde att bakmaskinen var en trend som skulle försvinna lika snabbt som den kom.

Men det tycks vara så att denna omåttligt populära maskinen är här för att stanna.

Om du funderar på att köpa en bakmaskin, men är lite osäker på vad det är och vilka fördelarna är – då är den här artikeln för dig.

Vad är en bakmaskin

Kort och gott är bakmaskinen en maskin som gör råa ingredienser till hembakat bröd.

De flesta bakmaskinerna kan knåda degen, jäsa den och slutligen grädda brödet.

Allt du behöver göra är att hälla receptets alla ingredienser i bakmaskinens gryta. Navigera sedan med hjälp av bakmaskinens display, vilket bröd som den ska baka.

Oftast tillkommer det en receptbok med bakmaskinen, så att du kan göra bröd som är speciellt anpassad för just den bakmaskinens menyer. Men det går givetvis att hitta recept på Internet, eller varför inte skapa dina egna recept.

Bakmaskinernas menyer skiljer sig från olika tillverkare. På de allra flesta kan du välja storleken på brödet, hur mörkt eller ljus det ska vara och slutligen vilken brödtyp som ska göras.

En del bakmaskiner kan baka både fullkorns- och glutenfritt bröd. Vissa modeller kan även förbereda pizzadeg.

De flesta bakmaskinerna har en timer, där du kan se hur länge det är kvar tills brödet är klart. När väl det är klart, så brukar bakmaskinen ha ett pip som indikerar att det är färdigbakat.

Varför köpa en bakmaskin

En av de främsta anledningarna till varför bakmaskinen blivit så populär, är för att det är så behändigt och enkelt.

Att göra bröd för hand, är väldigt tidskrävande och kräver mycket av dig. Du kommer att behöva förbereda och hantera brödet i upp till 12 timmar.

Det resulterar i att folk sällan gör bröd och istället köper bröd i butik. Vilket inte alltid är det mest hälsosamma alternativet, då många bröd innehåller utfyllnadsmedel och stora mängder socker.

En brödmaskin gör allt jobb åt dig, förutom att hälla i ingredienserna i byttan. Du har dessutom full koll på exakt vad som finns i brödet. Inga färgämnen, utfyllnadsmedel eller socker. Du bestämmer helt och hållet vad brödet ska innehålla.

Att kunna förbereda brödet på kvällen, låt maskinen jobba under natten och sedan vakna till färskt, nybakat bröd på morgonen är få förunnat. Det är en oslagbar känsla!

Minimalt med rengöring

En annan positiv aspekt med brödmaskiner är att du slipper allt det spill och dräll som kommer med att baka bröd på egen hand.

Allt är väldigt rent och snyggt när du använder en brödmaskin. Endast bytta som brödet legat i, behöver du fylla med vatten och rengöra. Det tar bara någon minut. Sen är allt klart.

Inget mjöl på bordet, deg på köksutrustning och stänk på diskbänken. Allt är prydligt och fint.

Baka bröd är billigt

Bröd är nödvändigtvis inte dyrt om du köper det en gång.

Men om du köper bröd i butik varje vecka, så blir det till sist en hel del pengar i slutet av året.

Att baka bröd på egen hand är helt klart det mest kostnadseffektiva alternativet. I vissa fall kan det kosta 90% mindre att laga eget bröd, än om du köper det i butik.

Bakmaskiner är dessutom väldigt billiga. Du kan komma undan med en bra bakmaskin för runt tusenlappen.

Om du bakar bröd varje eller varannan vecka, så har brödmaskinen betalat sig själv ganska snabbt.

Om du är mackor och bröd regelbundet, så är en bakmaskin inte bara det mest hälsosamma alternativet, men även det mest prisvärda.

Vilken bakmaskin är bäst

Det finns en hel uppsjö av bakmaskiner att välja på. Tyvärr finns det en hel del skräp, vars bröd blir väldigt undermåligt.

Därför är det viktigt att du har koll på brödmaskinen du köper, både dess fördelar och nackdelar.

I vårt årliga test, utnämnde vi OBH Nordicas maskin som den bästa bakmaskinen. Den gör regelbundet bra bröd, har snabba och effektiva program och den är billig.

Utöver OBH Nordicas brödmaskin, recenserade vi även tre andra bra brödmaskiner i varierade storlekar och funktioner.

I slutet av artikeln hittar du även en guide, där vi hjälper dig att identifiera den brödmaskin som passar dig bäst. Vi går igenom exakt vad du ska tänka på och titta efter när du köper en brödmaskin.