Mat-från-ugnen

Så blir du av med fisklukt i ugnen – Steg för steg

För de som gillar fisk så är det något speciellt med att laga torsk i ugn. Doften blir en riktig aptitretare. Dessvärre kan den doften ibland sitta i ett par dagar och då är det mindre roligt. Framförallt om man har besök och det första de frågar är om man har lagat fisk.

Man vill gärna inte svara att man lagade fisk för fyra dagar sedan och att lukten fortfarande är kvar.

Framförallt oljig fisk har en tendens att lämna kvar starka aromer i ugnen och köket.

Kan det vara så att din ugn luktar fisk här och nu? I så fall har du kommit rätt.

Tidigare gav vi tips och råd på hur man blir av med dåliga lukter i mikrovågsugnen. Den här gången ger vi oss på ugnen.

Tips för att bli av med dålig lukt i ugnen

Först och främst måste du göra rent ugnen. Se till så att inga fiskremsor eller fisksafter ligger kvar på någon plåt eller i botten av ugnen.

När du skrubbar ugnen så kan du använda naturella produkter, så som bikarbonat eller vinäger.

Steg 1

Sätt på ugnen på den lägsta värmenivån.

Steg 2

Fyll en bakform eller skål (som kan stå i ugnen) med lite vatten.

Steg 3

Häll i citronsaft i vattnet. Ha i så mycket så att du känner doften av citron. Desto mer vatten du har, desto mer citronsaft behöver du.

Steg 4

Ställ skålen eller formen i ugnen.

Steg 5

Låt sedan skålen stå i ugnen i ungefär en timme. Titta till skålen ibland så att du hela tiden har vatten kvar. Om vattnet skulle försvinna så måste du fylla på med lite mer vatten och citronsaft.

Steg 6

När en timme har gått så bör det mesta av fisklukten ha försvunnit. Om inte så kan du repetera alla stegen igen. Om ugnen fortfarande har en stark lukt av fisk, så har du haft för lite citron i vattnet.

Du kan även använda vit vinäger eller vaniljextrakt istället för citronsaft. Börja med en tesked av vinäger.

I de flesta fallen så är det här enkla knepet det enda som behövs för att göra ugnen fri från fisklukter och annat.