Bästa Elvispen – Ultimata guiden 2019

Bäst i test

KitchenAid Elvisp 9
En av de tystaste

Electrolux EHM6300
Bästa budgetalternativet

Braun HM3100

Bästa elvispen

Om man ofta bakar hemma så är en elvisp nästan ett måste. Att vispa för hand leder ofta till trötta armar och ömma handleder. För att inte nämna att det tar dubbelt så lång tid att vispa utan en maskin.

Funderar du på att uppgradera köket med en ny elvisp – men är osäker på vilken du ska köpa?

Då har du kommit rätt.

I den här guiden hjälper vi dig att hitta den bästa elvispen för minst pengar.

KitchenAid Elvisp 9 – Bäst i test

  • Stora blad
  • Riktigt stark motor
  • Håller många år framåt

En klar vinnare som kör över motståndet utan några problem.

Motorn i vispen är vad som utmärker den här modellen mest. Den är stark, riktigt stark. Som ett resultat blir degen, grädden eller såsen gjord på superkort tid – vilket alltid är önskat när man jobbar i köket. Tid betyder mycket.

Bladen på vispen är större än vanligt, så den är perfekt vid större kvantiteter också. I kombination med den starka motorn så blir man klar väldigt snabbt. Nästan så att man undrar om det verkligen gick rätt till.

Det finns en digital hastighetskontroll med hela 9 olika nivåer, där den lägsta nivån är ovanligt tyst.

Vispen är bekväm och enkel att hålla i. Några problem med sladden finns inte då man med enkelhet kan sätta den åt sidorna.

Vispen kostar mycket om man jämför med andra modeller, men å andra sidan kommer maskinen att hålla i många år och kvaliteten är väldigt hög. Du kan arbeta effektivt med stora såväl som små kvantiteter. Om du tidigare handvispat eller haft en lite äldre maskin med 3 hastighetsnivåer så kommer du att bli mäkta imponerad.

Den här maskinen är en dröm för både kocken där hemma och i restaurangen.


Electrolux EHM6300 – En av de tystaste

  • Väldigt tyst
  • 5 olika hastigheter
  • Skön att hålla i

De flesta vet nog vilka Electrolux är vid det här laget. Specialister på köksutrustning, även om det tyvärr inte är en garanti för att deras produkter är av bästa kvalitet.

Den här elvispen är däremot en av de bättre.

Om man letar efter en tystgående elvisp så är det få maskiner som kan mäta sig med den här modellen. Varje recension vi har läst om EHM6300 har poängterat hur tyst den är.

Maskinen kommer med 5 olika hastigheter. När man man använder den så inleder maskinen alltid med ”soft start”-funktionen, för att man inte ska råka dra på med högsta hastigheten direkt och få mjölk och mjöl i hela köket. Ja, den som har använt en elvisp tidigare vet hur det är. Risken är minimal att det händer, tack vare den här säkerhetsfunktionen.

Maskinen väger ynka 1,6 kg och den har en så kallad turboknapp.

Ett bra val för dig om du letar efter en elvisp som inte låter så mycket, men som också erbjuder bra motorstyrka och blad av bra kvalitet.

Braun HM3100 – Bästa budgetalternativet

  • Mycket för pengarna
  • Hög kvalitet
  • Stabil konstruktion

Den billigaste elvispen på listan, men ändå en av de bästa på marknaden.

Faktum är att vi blev lite förvånade över att den här maskinen presterar nästan lika bra som de dyraste. Även om den inte riktigt går att mäta sig med elvispar över 1200 kronor, så är den definitivt bättre än många modeller som kostar det dubbla priset.

Kvalitetsmässigt så märks det att man har konstruerat maskinen och använt material för att den ska hålla länge. Den känns säker, bekväm och slittålig.

Det enda negativa med den här modellen är att den är på den lite tyngre sidan. Vilket får ses som acceptabelt, då den håller toppkvalitet vad gäller allt annat. Motorn är stark och stabil, samt har 5 olika hastigheter.

Även om vår bäst i test-vinnare är bättre, så är vi kluvna till om den här ändå inte bör hamna på en delad förstaplats. Den är helt enkelt oslagbart billig – men är av en kvalitet som skulle kunna kosta det dubbla.

Om inte den bästa elvispen, så definitivt en av de bästa!


Vilken elvisp är bäst för dig?

I våra tester, guider och recensioner så brukar vi publicera 3 eller 4 modeller som vi utnämner till ”bäst i test”. Vanligtvis finns det många andra modeller som också bra, men som inte riktigt passar in på listan över de främsta produkterna. Vilket vi också noterar.

När det kommer till elvispar är det lite annorlunda.

Det finns en hel del andra modeller som givetvis också är prisvärda, men den här gången rekommenderar vi att du siktar in dig på någon av de tre modellerna vi har listat.

Dessa tre är från tre prisklasser (billig, medium och dyr) och de alla är av hög kvalitet. De är relativt ”säkra” val, om man så säger. Få elvispar kan konkurrera med dessa vad gäller pris/kvalitet.

När man tittar på elvispar så är det viktigt att man tittar på följande saker.

Tester av elvispar

Det är alltid bra att kolla på tester och guider (likt den här) för att få en bättre förståelse för produkten man tittar på. Allra främst när det gäller elvispar. Anledningen är att produktspecifikationerna sällan ger en rättvis bedömning av produkten i det här fallet.

Det man kan titta på är antalet funktioner, hastigheter och watt. Men de saker vi värderar högst är motorn, ljudnivån, kvaliteten på materialet och bladen. Antalet watt säger ingenting om motorn. Det gör däremot andra konsumenters tester.

Så du gör bäst i att efterforska kring den specifika modellen och se vad andra tycker. Är motorn bra, låter den mycket och är bladen av rostfritt stål eller plast?

Priset

Det låter kontroversiellt, men det måste ändå sägas: dyrare elvispar är oftast bättre. Så brukar fallet inte vara när det kommer till köksknivar, mandoliner och andra produkter. Men när det gäller saker som har en motor, så kostar kvalitetsgrejer oftast mer.

Vi har kommit över två billiga elvispar som håller hög kvalitet. Den ena är Brauns HM3100, som finns i vår lista, men även Bosch har en bra maskin för en billig peng. De båda får lov att ses som undantag, som definitivt är värda det dubbla i pris.

Elvispar som ligger under 500 kronor är generellt sett inte speciellt hållbara. Motorn kan vara seg eller konstruktionen är byggd på mjuk plast som lätt går sönder.

Ljudnivån

Vi alla har nog haft en visp i våra hushåll som skulle väcka hela bostadsföreningen om man får för sig att använda den en tidig morgon. Utvecklingen har, som tur är, gått snabbt och idag finns det en hel del maskiner som är både enkla att använda, snabba och tysta.

I vår bäst-i-test lista så gjorde Electrolux EHM6300 mycket bra ifrån sig när det kommer till ljudnivån. Vi har läst en hel del tester av sagd produkt och i princip alla konsumenter instämmer med att den är ovanligt tyst.

Medföljande vispar och funktioner

Beroende på vad du vill vispa så finns det olika typer av blad.

De vanligaste är trådvispar, ballongvispar, degkrokar och mixerstavar.

Vad gäller funktioner så har de flesta visparna nuförtiden 4-5 olika hastigheter. Vissa modeller har även en turbofunktion. Ett par vispar har till och med en säkerhetsfunktion som gör att i början av varje användning så vispar den sakta. Detta för att undvika att man råkat sätta på högsta hastigheten i början och allt i skålen hamnar på köksgolvet och i kockens ansikte.

Om du vill ha fler tips på hur man väljer en elvisp så rekommenderar vi den här artikeln av Amanda Tarlton på TasteOfHome.

Läs också: