Bästa-köksknivarna

Köksknivar bäst i test 2023 – 8 bästa köksknivar

Kniven är kockens bästa vän, som brukar man säga. Det ligger en hel del i det.

Vi har köksknivar för varje litet tillfälle och situation. Från kockknivens flexibilitet och mångsidighet, till köttyxans stryktålighet och rejäla tag med kött och ben.

I den här artikeln har vi gått igenom de bästa köksknivarna – inom varje kategori. Oavsett om du vill göra filé, hacka grönsaker, skiva bröd eller laga kyckling. Vi har samlat dem alla.

Här är de bästa köksknivarna för i år.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Bästa Köksknivarna

Ta en snabbtitt på våra resultat. Längre ner hittar du varje individuell recension.


Bästa kockkniven: Global G-2 Kockkniv

Anledningar att köpa:

 • Bekväm design
 • Bra pris
 • Lång livslängd
 • Enkelt att hantera
 • Flexibel
Anledningar att inte köpa:

 • För dig med väldigt stora händer så kan den kännas liten

Precis som de flesta, om inte alla, Globalknivar – så är handtaget och knivbladet i ett stycke. Vilket gör den här kniven väldigt enkel att rengöra.

Det finns heller ingen risk för att matrester fastnar mellan bladet och handtaget.

G-2 är väldigt enkel och bekväm att arbeta med. Det är en välbalanserad kniv som ger ett professionellt intryck. Trots att den kostar tillräckligt lite för att hemmakockar ska kunna använda den.

Sammanfattning:

Med sin skarpa precision, hållbarhet och smarta design, så är det utan tvekan en av de bästa kockknivarna på marknaden idag. Den är bättre än många kockknivar som kostar nästa dubbelt så mycket.

Om du behöver utöka din arsenal av köksknivar, så är det här definitivt en av de mest prisvärda knivarna där ute.


Bästa japanska kockkniven: Kai Shun Classic DM-0706

Anledningar att köpa:

 • Otroligt vass
 • Håller sig skarp länge
 • Utmärkt balans
 • Hög kvalité
 • 65 lager damaskusstål
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar en del

I en tidigare recension beskrev vi det som att du har använt en yxa hela livet, för att sedan få en sylvass skalpell i handen. Så stor är skillnaden mellan DM-0706 och andra japanska kockknivar.

Du skär genom grönsaker och fisk som om de vore smör i solsken. Bladet är lika vasst som det är tunt. Ett perfekt exempel på det japanska hantverket!

Japanska kockknivar är däremot mycket ömtåligare än västerländska kockknivar, så håll kniven borta från frusen mat och hårda råvaror.

Kvalitén är genomgående hög och livslängden likaså. Vi har läst recensioner av folk som ägt kniven i flera år och som fortfarande inte behövt slipa den. Uthålligheten är fenomenal!

Nackdelen med så här bra knivar är att de kostar en del. För en vanlig hemmakock utan passion för mat så är det en dyr kökskniv. Men för oss som är seriösa med matlagning och älskar att vara i köket, så är det ett riktigt kap!

Sammanfattning:

Den är extremt vass och väldigt tunn. Du kommer att skära igenom frukt, grönsaker, fisk och kött som om det vore varmt margarin.

Det är en fröjd att använda den här kniven. Den är så effektiv, flexibel och enkel att hantera.

Den kostar mer än en del andra köksknivar, men å andra sidan är det inte en kniv för dig som lagar mat en gång i veckan. Det här är en drömkniv till ett bra pris för dig som älskar matlagning!


Bästa grönsakskniven: Global GS-5

Anledningar att köpa:

 • Kvalité på toppnivå
 • Liten och nätt
 • Ergonomiskt handtag
 • Bra kontroll
 • Sylvass
Anledningar att inte köpa:

Med sin höga kvalité, utstuderade design och ergonomiska handtag, så är det, utan tvekan, en av Globals bästa grönsaksknivar.

Kniven ligger bra i handen och är otroligt vass. Den gör jobbet med grönsakerna med bravur.

Tack vare Globals smarta design, så är den även väldigt enkel att rengöra. Minimalt med blad och slafs fastnar dessutom på kniven, eftersom handtaget och bladet är en gemensam enhet.

Kniven är gjord i stål. Men kom ihåg att den inte får rengöras i diskmaskinen, utan du måste tvätta den för hand. Men det går snabbt, tack vare designen och materialet.

Sammanfattning:

En liten och effektiv grönsakskniv med ett sylvasst blad. Den är ergonomisk att hålla i och mycket enkel att använda.

Böjen på bladet gör den skön att ”vagga” med när du hanterar grönsakerna. Balansen och kontrollen är exceptionell – så som Globals knivar brukar vara.

Väl värd varenda krona!


Bästa brödkniven: Global G-9 Brödkniv

Anledningar att köpa:

 • Väldigt vass
 • Skär enkelt igenom alla brödtyper
 • Lång livslängd
 • Hög kvalité
 • Smidig design
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar lite mer än övriga

Gjord i rostfritt stål av absolut högsta kvalité, så råder det inga tvivel om att G-9 är gjord för att hålla länge.

Det vi gillar mest med den här kniven är själva bladet. Vi alla har haft brödknivar som knappt kan ta sig igenom brödet. Med den här kniven så är det helt annorlunda.

Oavsett om brödet är mjukt eller hårt, så tar sig G-9 igenom utan några som helst problem. Den smular heller inte sönder brödet när den skär.

Handtaget på kniven är även det av god kvalité. Greppet känns mycket behagligt och stabilt.

Som alltid är Global ett säkert kort, vilket är anledningen till varför deras brödknivar år efter år utnämns som bäst i test. Det är kvalité rakt igenom.

Sammanfattning:

En vass brödkniv som tar sig igenom vilket bröd som helst – utan problem. Oavsett om brödet är hårt, mjukt eller segt.

Handtaget är skönt att hålla i, samtidigt som det är stabilt och ger dig full kontroll.

Synonymt med Global är deras höga kvalité – och den här brödkniven gör oss inte besvikna. Det är en given bäst i test-vinnare som passar in i vilket kök som helst!


Bästa Santokukniven: Satake Kuro Santokukniv

Anledningar att köpa:

 • Riktigt bra pris
 • Superb precision
 • Snygg design
 • Hög kvalité 67 lager damaskusstål
Anledningar att inte köpa:

En elegant kniv som vittnar om kvalitén på japanska knivar. Med sina 67 lager damaskusstål och 18 cm långa blad, så är det definitivt en fascinerande kniv.

Först och främst är balansen på kniven utomordentligt bra. Men det är skärpan på bladet som får oss att tappa hakan. Direkt ur lådan är den sylvass. Den tar sig igenom allt du lägger upp på skärbrädan.

Det här är en kniv med en fantastisk precision kapabel att skära otroligt tunna skivor.

Handtaget är gjord av bränt trä, vilket ger ett snyggt och naturligt intryck.

Bladet är även exceptionellt snyggt med sina unika och inspirerande mönster. När den inte används så fungerar den minst lika bra som dekoration i köket.

Den hade kunnat kosta tusenlappen mer och vi hade fortfarande höjt den till skyarna. För det här priset är den ett kap!

Sammanfattning:

Den här kniven har en fantastisk precision som kan skära omänskligt tunna skivor. Den kan få en nybörjarkock att framstå som professionell – eller åtminstone något i närheten!

Direkt ur lådan är den sylvass.

Med sitt handtag i trä och blad bestående av 67 lager damaskusstål, så är det definitivt en kökskniv som riktar till sig uppmärksamhet och komplimanger. Den är lika snygg som den är bra!

För det här priset är den ett kap. Vi skulle snarare säga att den kostar mindre än vad den borde. Om du hittar den för runt 1000-1100 kronor så är det ett självklart köp!


Bästa filékniven: Global G-30 filékniv

Anledningar att köpa:

 • Flexibelt blad
 • Supervass
 • Halksäkert grepp
 • Utmärkt balans
Anledningar att inte köpa:

 • Kostar lite mer än andra filéknivar

Det är inte för inget som Globals köksknivar vinner så många priser och tester. Deras sortiment är utomordentligt starkt och har en kontinuerlig kvalité som få kan konkurrera med.

G-30 är en filékniv på 21 cm gjord av stål. Bladet är väldigt vasst, vilket märks så fort du tar upp kniven. Det är dessutom utrustat med en flexibilitet som få kan jämföras med.

Bladet känns bekvämt och ergonomiskt att hålla i, samtidigt som det ger precis den stabilitet och kontroll vi behöver när vi arbetar med fisk.

Även när handtaget är blött, så ligger kniven bra i handen, tack vare den klassiska designen som Global har på sina knivar.

En annan sak vi gillade är hur det flexibla bladet gör det möjligt att komma parallellt med skärbrädan. Det går med andra ord att hantera både stora och små fiskbitar.

Sammanfattning:

G-30 har en flexibilitet i bladet som ytterst få filéknivar har. Det gör det möjligt att hantera även små fiskbitar med enkelhet. Bladet är dessutom väldigt vasst redan vid leverans.

Handtaget är stabilt och ger dig maximal kontroll. Tack vare Globals smarta design, så är greppet halksäkert – även när det är helt genomblött.

Kniven kostar lite mer än övriga, men är definitivt värt varenda krona. Kvalitén och den långa livslängden gör den till och med till ett mer prisvärt alternativ är billigare filéknivar.


Bästa skalkniven: Global GS-38

Anledningar att köpa:

 • Hög kvalitet
 • Lågt pris
 • Ger optimal kontroll
 • Skön att hålla i
 • Enkel att använda
Anledningar att inte köpa:

Som du märker är Globals knivar dominanta i de flesta kategorier. Väldigt få tillverkare kan konkurrera vad gäller pris och kvalité. Vill man ha bättre knivar, så får man ofta gå upp flera tusenlappar i pris.

Globals GS-38 är en av Globals mest prisvärda knivar. Den har ett förvånansvärt pris, trots kvalitén på materialet och bladet.

Först och främst är bladet otroligt vasst – så hantera kniven försiktigt. Tack vare det vassa bladet kan kniven skala, ja, allt. Det är otroligt lätt att använda den.

Kniven ligger bra i handen och är precis så liten att du får perfekt kontroll över skalningen.

Kruxet med den här kniven är att den är så bra att du riskerar att tänka ”om en skalkniv kan vara så här bra, hur bra är då deras andra köksknivar?” Vilket resulterar i att du beställer fler köksknivar, vilket är bra för köket och kocken – men det kan bli svårt för plånboken.

Den är billig, enkel att använda, sylvass och ger det väldigt bra kontroll över skalningen – det är allt vi vill ha i en skalkniv!

Sammanfattning:

En liten och nätt stålkniv i sann Global-anda. Kvalitén är väldigt hög och bladet är sylvasst.

Det vi gillar mest med den här kniven är kontrollen. Man får verkligen ett perfekt grepp och kontroll över skalningen. Kombinera det med det supervassa bladet och du har en definitiv vinnare!

Globals knivar brukar, med all rätta, kosta lite mer än andra knivar. Men den här kniven är relativt billig – vilket helt klart höjer betyget ännu mer. Ett riktigt kap!


Bästa ostkniven: Global GS-10

Anledningar att köpa:

 • Praktiskt design
 • Minimalt med klibb
 • Enkel att använda
 • Ergonomiskt handtag
 • Hög kvalité på stålet
Anledningar att inte köpa:

Den här kniven har en noga utstuderad form och design som gör den till en av de mest användarvänliga ostknivarna på marknaden.

Handtaget är ergonomiskt utformat och skön att hålla i. Samtidigt som bladet skär genom osten som om det vore smör. Hålen i bladet motverkar också att ost fastnar i bladet.

Den passar perfekt både för mjuka och hårda ostar.

Som alltid är kniven och handtaget en enhet, vilket också motverkar att ost fastnar mellan handtag och blad.

Kort och gott fungerar GS-10 utmärkt för alla sorters ostar.


Typer av köksknivar

Det finns en hel drös med köksknivar med varierande namn, former, styrkor och svagheter.

Utöver att använda en bra kniv, så handlar mycket också om att använda rätt kniv för rätt ändamål.

Här är de allra vanligaste köksknivarna som du kan och bör hitta i varje typ av kök.

Kockkniv

En klassisk allroundkniv som kan användas till flera saker i köket. Med en kockkniv kan du göra allt från att hacka lök, till att skära kött och potatis.

Det är en av de mest användbara och populära köksknivarna, just därför att den är så effektiv. Den är inte bäst på något, men är bra på nästan allt. Ett måste att ha i köket och en kocks bäste vän.

Brödkniv

Vartenda hushåll som äter bröd har en brödkniv. Det är en standard i svenska hushåll.

Brödknivar har ett unikt utseende med sina långa och tandade blad. De kan med enkelhet skära igenom bröd, baguetter och skorpor. Brödkniven kan även användas till att skära igenom stora frukter och grönsaker.

Köttyxa

Köttyxan används till att skära i ben eller hårda grönsaker, exempelvis pumpa. De är stryktåliga och klarar av tuffare tag. Skulle du använda en vanlig kökskniv till ben, så skulle den snabbt gå sönder eller bli slö.

Köttyxan har oftast ett rektangulärt blad som är både styvare och tjockare än en vanlig kökskniv. De behöver nödvändigtvis inte vara vassare än en kockkniv, eftersom man hugger mer än man skär med en köttyxa.

Köttyxor har oftast en hårdhet mellan 55 och 59 på HRC-skalan. Här kan du läsa mer om Rockwellskalan.

Köttkniv

Köttkniv kallas även för trancherkniv eller förskärare. De har traditionellt sett ett väldigt långt blad som gör det möjligt att dra långa och djupa snitt med ett enda drag.

Det finns även köttknivar som är väldigt långa, upp mot 40 cm, de kallas även för skinkkniv.

Köttknivar skivar köttet och har en design som gör att de inte sliter sönder köttet. En väldigt bra kökskniv att ha, framförallt på julafton när det är dags för julskinkan.

Ostkniv

En ostkniv är speciellt designad för att skiva ost. Det finns olika typer av ostknivar för olika typer av ostar.

Man brukar säga att ju fler blad du ser på kniven, desto hårdare ostar kan den arbeta med. De ostknivarna med stora hål i bladet fungerar bäst för mjukare ostar. Hålen gör så att osten inte klibbar fast i bladet.

Det är heller inte ovanligt att ostknivar har räfflade tänder, för att lättare kunna skiva hårdost.

Grönsakskniv

En grönsakskniv har ett brett blad för att du enkelt ska kunna hacka större kvantiteter av grönsaker.

Du kan även använda en grönsakskniv för att hacka frukt.

Även om grönsaksknivar har vissa likheter med en köttyxa, så får du komma ihåg att du inte ska hugga med den – istället hackar man med den.

Tomatkniv

Det kan låta banalt att det finns en speciell kniv endast för att skära tomater. Men om du ofta skär tomater, så vet du hur jobbiga och ibland svåra de kan vara att skära fint.

Med en tomatkniv fastnar inte tomatens skal i bladet och skivorna blir jämna och fina. Bladet på tomatknivarna är tandat. Du kan givetvis använda tomatkniven till andra grönsaker också.

Svampkniv

En svampkniv är en kniv med ett skärblad på ena sidan och en borste eller pensel på andra sidan, vid handtaget.

Du använder bladet till att skära av svampen vid foten och borsten används för att borsta rent svampen från exempelvis barr, smuts och blad.

Filékniv

Precis som namnet avslöjar, så används filékniven främst till att filéa fisk. Kniven är lång, smal och har ett mycket vasst blad.

Bladet på filéknivar är ofta väldigt flexibelt så att du med optimal precision kan skära tunna skivor, samt följa med längst benet eller skinnet på fisken.

Du kan även använda filékniven till att skära bort oönskat fett och senor från kött.

Laxkniv

En laxkniv kan, i likhet med filékniven, förbereda och filéa fisk. Laxknivar är väldigt långa, för att du enkelt ska kunna göra tunna och långa skivor med ett enda snitt.

Spetsen på laxkniven är oftast rundad, för att den inte ska skada köttet.

Du kan även använda laxkniven till exempelvis skinka.

Många laxknivar har en så kallad olivslipning, vilket innebär att det finns små hål i bladet. På så sätt undviker du att kött fastnar i bladet.

Ostronkniv

Ostronkniven är speciellt designad för att du enkelt och säkert ska kunna få upp dina ostron.

Alla som ätit ostron vet hur bökigt det kan vara att öppna dem, men med en ostronkniv går det mycket, mycket lättare.

Ostronknivar har ett kort, men rejält, blad som enkelt tar sig in i ostronet för att sedan bända upp det. Ett självklart köp om du planerar att äta ostron.

Skalkniv

En av de minsta köksknivarna i köket är skalkniven. Det är en liten pjäs, men som har en stor påverkan på matlagningen.

Skalkniven är väldigt mångsidig och flexibel, då den kan både skala, skära och skiva.

Den är liten, smidig och väldigt vass. Ett måste i varje kök!

Märken på köksknivar

När det kommer till köksknivar så finns det många bra märken att välja på, både kända och okända.

Här är några av de mest populära och mest väletablerade tillverkarna av köksknivar:

 • Global
 • Kai
 • Yaxell
 • Miyabi
 • Zwilling
 • Satake
 • Mannerströms
 • Fiskars
 • Wüsthof
 • Victorinox
 • MAC
 • Tamahagane

Därmed inte sagt att alla ovanstående företags köksknivar är bra. De alla har givetvis även producerat knivar som inte riktigt hållit måttet.

Men i regel håller de alla en väldigt hög kvalité och de är många gånger ett säkert kort när det kommer till köksknivar.

Just Globals knivar är några av våra favoriter, då de konsekvent håller en väldigt hög standard genom hela deras sortiment.

Liknande Artiklar